vineri, 23 august 2024

Colțul specialistului. Menopauza și viata sexuală: mai e la fel ca înainte?!

Exista o credinta ca atunci cand ai ajuns la menopauza viata ta sexuala s-a terminat, dar nu trebuie sa fie asa! Desi scaderea semnificativa a estrogenului care caracterizeaza menopauza poate schimba modul in care iti simti corpul si experimentezi sexul, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti crea o viata sexuala fericita si placuta.

Sexul satisfăcător depinde de mai multe aspecte: prezenta dorintei sexuale, excitatia sexuala, absenta durerii in timpul sexului si capacitatea de a ajunge la orgasm. Dupa menopauza, libidoul (dorinta de a face sex) scade, iar schimbarile de la nivelul vaginului pot face dificila excitatia prin lubrifierea insuficienta si pot cauza durere in timpul actulul sexual (dispareunie). De asemenea, poate fi mai greu sa atingi punctul culminant (orgasmul). Nu e de mirare ca multe femei devin nemultumite de sex, iar unele evita complet intimitatea sexuala.

Natura a facut ca femeile sa fie active sexual in perioada lor reproductiva, asa incat dupa menopauza femeile trebuie sa lucreze la asta si sa fie creative. Sexul nu ar trebui sa aiba o „data de expirare”! Totusi, doar jumatate dintre femeile in varsta de 50 de ani continua sa aiba relatii sexuale si doar 27% dintre femei mai fac sex la 70-75 de ani.

Unele femei s-ar putea bucura mai mult de sex dupa menopauza, deoarece nu se mai ingrijoreaza ca ar putea ramane insarcinate si simt un sentiment de libertate pe masura ce inainteaza in varsta. Altele insa pot descoperi ca nu mai simt dorinta sexuala sau ca nu mai doresc sa faca sex si asta poate fi cu adevarat suparator.

 Lipsa dorintei sexuale (libidou scazut) este o problema majora si una pentru care nu exista o solutie rapida la femei. Medicamentul flibanserin sau „pastila roz” mult-aclamata nu s-a dovedit a fi o rezolvare. Fiind primul medicament aprobat pentru a stimula libidoul feminin, s-a dovedit ca imbunatateste doar intr-o mica masura satisfactia sexuala la unele femei si poate fi prescris doar femeilor aflate in premenopauza. De asemenea, are efecte secundare substantiale, inclusiv tensiune arteriala scazuta, lesin si greata.

Scăderea nivelului de estrogen determina ca mucoasa vaginala sa se subtieze, sa devina uscata si sensibila (atrofie vaginala). De asemenea, vaginul devine mai scurt si mai ingust. Rezultatul este adesea iritatia vaginului, cu disconfort, senzatia de arsura si mancarime si un act sexual inconfortabil sau chiar dureros, o conditie denumita dispareunie.

La femei, atat estrogenul, cat si testosteronul pot contribui la libidou. Estrogenul este produs de ovare si in tesuturile corpului, in timp ce testosteronul este sintetizat de ovare si glandele suprarenale. In timp ce nivelul de estrogen scade brusc la menopauza, nivelul de testosteron scade lent si constant odata cu inaintarea in varsta. Femeile ale caror ovare sunt indepartate inainte de menopauza experimenteaza adesea o pierdere dramatica a libidoului.

Unele studii au aratat ca terapia de substitutie hormonala sistemica poate imbunatati libidoul si raspunsul sexual la femei, desi ar putea dura 3-6 luni pana sa fie pe deplin eficienta. In plus, riscurile pentru sanatate ar putea depasi beneficiile pentru majoritatea femeilor in varsta.

Transpiratiile nocturne (bufeurile din timpul noptii) frecvente iti pot afecta somnul si te poti simti obosita si lipsita de energie pentru  a mai face sex. In plus, perimenopauza poate coincide cu multe din momentele stresante ale vietii - copiii care devin adolescenti sau care pleaca de acasa, responsabilitati profesionale importante, boala sau moartea parintilor in varsta si imbatranirea in sine. Aceste evenimente, combinate cu schimbarile hormonale, o pot face pe femeie sa se simta prea stresata si obosita pentru a-si mai dori sa faca sex.

Depresia atenueaza in mod semnificativ dorinta sexuala. Desi nu este dovedit ca doar scaderea nivelului de estrogen poate cauza depresie, se cunoaste ca aceasta tulburare mintala este mai frecventa la mijlocul varstei la femei comparativ cu barbatii.

Medicamentele pentru hipertensiune arteriala pot afecta, de asemenea, dorinta de a face sex. Deoarece exista multe optiuni disponibile, medicul curant cardiolog te poate ajuta sa gasesti acel medicament  care sa controleze tensiunea arteriala crescuta, fara insa a reduce libidoul.

Daca simti ca te indepartezi sau ca te deconectezi de partenerul tau, interesul pentru sex poate sa scada, de asemenea. La asta se poate adauga si faptul ca incepand cu varsta de 60 de ani si partenerii pot avea o crestere semnificativa a problemelor de performanta sexuala. Cand un barbat se confrunta cu disfunctie erectila, asta il poate face sa fie retinut sa initieze sexul.

In timpul excitatiei sexuale la femei, creste fluxul de sange catre organele genitale, rezultand vasocongestie. Ca urmare, clitorisul devine erect, labiile se dilata si intreaga vulva (zona externa a organelor genitale) devine mai receptiva. In plus, glandele de la intrarea in vagin secreta mucus care lubrifiaza peretii vaginului pentru a facilita penetrarea cu usurinta a penisului si pentru a preveni microtraumatismele mecanice din timpul sexului. De asemenea, vaginul se alungeste si se dilata ca urmare a relaxarii muschilor netezi, pregatindu-se pentru penetrare.

Orgasmul constituie punctul culminat al ciclului de raspuns sexual, fiind trait atat de barbati, cat si de femei. La femei, orgasmul este insotit de contractii rapide si consecutive ale muschilor pelvieni inferiori din jurul vaginului, uterului si anusului. Orgasmul este adesea asociat cu alte actiuni involuntare, inclusiv vocalizari (oftari, gemete), ritm cardiac crescut si spasme musculare in alte zone ale corpului (coapse, abdomen) si o senzatie generala de euforie.

La menopauza, scaderea dramatica a estrogenului determina scaderea fluxului sanguin catre organele genitale. De asemenea, mucoasa vaginului se atrofiaza, devine mai uscata, lubrifierea se obtine mai greu si poate sa apara disconfort sau durere in timpul actului sexual cu penetrare (dispareunie). In timp, se poate crea un cerc vicios: durerea in timpul sexului poate duce la teama de durere la un nou contact sexual, ceea ce poate face ca femeia sa vrea sa evite sexul pentru ca il asociaza cu durerea.

De aceea, la menopauza se recomanda sa practici excitarea „reactiva”, care este determinata de atingerea fizica, mai degraba decat de a te baza pe dorinta spontana, hormonala. Daca te lasi sa te simti excitata de atingerea fizica sau de alte tipuri de stimulare, dorinta sexuala va urma.

Un medicament non-hormonal recent aprobat numit ospemifen - este un modulator selectiv al receptorilor estrogenici (MSRE) care actioneaza ca estrogenul pe mucoasa vaginala, fara insa sa aiba efecte estrogenice asupra altor tesuturi, ca de exemplu asupra sanilor.  Poate fi folosit la femeile la menopauza care au probleme cu lubrifierea vaginala si la care tratamentul cu estrogeni locali nu este indicat, ca de exemplu la supravietuitoarele de cancer de san.

Cand durerea la penetrarea profunda se datoreaza radioterapiei, chimioterapiei sau aderentelor dupa interventiile chirurgicale, terapia fizica - sub forma de exercitii si masaj pentru relaxarea si intinderea tesuturilor din zona pelvina - poate fi, de asemenea, de ajutor. Totusi, poate fi nevoie de cateva saptamani sau luni de terapie fizica pentru ca dispareunia sa se atenueze substantial.

Daca esti obosita, tensionata, stresata sau simti anxietate, poate fi greu sa experimentezi dorinta sexuala. Creierului tau ii este greu sa proceseze in acelasi timp aceste stari diferite. Poti avea grija de tine dormind mai mult, facand exercitii fizice regulate si folosind metode de control al stresului. Daca vrei sa folosesti plante, sunatoarea poate avea unele efecte de stimulare a starii de spirit, desi studiile au fost contradictorii. Antidepresivele eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), pot influenta in mod eficient starea de spirit, insa pot avea reactii adverse.

Sexul nu se termina atunci cand apar provocari, ca urmare fii sincera cu partenerul tau despre schimbarile pe care le experimentezi. Spune-i daca ti-a scazut libidoul sau daca sexul a devenit dureros si impreuna gasiti alternative pentru a fi intimi sexuali. 

Si reamintiti-va ca pe masura ce relatia se maturizeaza, chiar si cele mai compatibile cupluri trebuie de obicei sa faca ajustari. Pentru a readuce pasiunea de care v-ati bucurat impreuna la inceputul relatiei voastre, este important sa rememorati si sa recreati atmosfera de iubire si grija dintre voi de atunci. 

Dr. Iulian COZA

Surse de informatie:

www.womenshealth.gov

www.hopkinsmedicine.org

www.health.harvard.edu

www.nhsinform.scot

www.health.clevelandclinic.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu