vineri, 30 august 2024

Ioan Aurel Pop avertizează dur politicienii de la putere: „Nu se poate discuta vreodată de reducerea orelor de Limbă şi literatură română!”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidenţiat, joi, 29 august, la sesiunea festivă organizată cu ocazia Zilei Limbii Române, că nu se poate discuta vreodată de reducerea orelor de Limbă şi literatură română, menţionând că a auzit că există o iniţiativă în acest sens în Ministerul Educaţiei.

„Dacă nu învăţăm bine şi suficient la şcoală Limba şi literatura română, rămânem cu un mare handicap. (…) Şi spun asta intenţionat, să audă şi Ministerul Educaţiei. Nu se poate discuta vreodată într-o entitate a ministerului reducerea orelor de Limbă şi literatură română, cum aud că se întâmplă acum, ca să poată introduce o materie de o oră pe săptămână, vreo năzbâtie care i-a trecut prin minte cuiva de, să zicem, educaţie antreprenorială, ca şi cum românii ar trebui să devină toţi antreprenori şi să nu muncească nimeni. Se discută la nivel de minister aceste probleme. Limba şi literatura română pe teritoriul României, al Republicii Moldova şi în alte părţi trebuie să rămână o disciplină sau disciplina de bază”, a punctat Ioan-Aurel Pop.

Potrivit preşedintelui Academiei, limba maternă trebuie să fie „apărată” câteodată.

„E foarte bine că ne vorbim limba şi că o preţuim declarativ, dar nu e destul. E nevoie să o şi cunoaştem corect şi mai e nevoie să o apărăm. Limba, ca şi poporul care o foloseşte, are nevoie să fie conservată, protejată, ferită de intruziuni nefireşti, ocrotită chiar părinteşte. Sunt ţări civilizate şi respectabile care dispun de legi de apărare a limbii, de limitarea poluării limbii, (…) de încurajare a specificului ei genuin. Noi nu avem aşa ceva şi poate că nici nu-i bine să avem. Limba maternă o primim cu toţii, din fericire, de la mamele noastre sau de la bunici, dar faptul acesta nu e suficient pentru prosperitatea şi perenitatea ei şi nu e suficient nici pentru exprimarea noastră corectă”, a explicat istoricul.

El a susţinut nevoia de educaţie, de studiu sistematic şi a subliniat şi responsabilitatea Academiei Române.

Sursa: Napocanews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu