sâmbătă, 7 aprilie 2012

ASTĂZI ESTE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII


Renuntarea la fumat, prevenirea cancerului, a bolilor infectioase si diabetului zaharat, mentinerea starii de sanatate fizica si mintala, precum si participarea la viata sociala sunt recomandarile pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii. 

Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata in fiecare an incepand din 1950, pe o tema care evidentiaza o problema majora de sanatate publica la nivel global. 
In acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea. Aceasta coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii (AEIA), sub auspiciile Comisiei Europene.

In aceasta saptamana, Ministerul Sanatatii, prin specialistii departamentelor de promovare a sanatatii din directiile de sanatate publica, in colaborare cu parteneri de la nivel local, au desfasurat o campanie de promovare a Zilei Mondiale a Sanatatii,desfasurata in 2012 sub sloganul "O stare buna de sanatate adauga viata anilor - varstnici sanatosi, activi si fericiti!".

"Scopul acesteia a fost acela de implicare a autoritatilor responsabile, de la decidenti pana la politicieni, precum si a membrilor societatii, varstnici dar si tineri, pentru a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate o data cu imbatranirea, a actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustine participarea lor deplina in societate", potrivit MS.

Mesajele cheie ale campaniei au fost: "Varstnicii reprezinta membrii valorosi ai societatii. Combaterea discriminarii de varsta este apanajul societatilor avansate", "Comunitatile care acorda aprecierea cuvenita varstnicilor si incurajaza participarea lor activa la viata sociala sunt mai bine pregatite pentru incercarile viitorului", "Sistemele de sanatate si sociale trebuie adaptate nevoilor unei populatii varstnice in continua crestere", "Prin adoptarea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul intregii vieti puteti avea o batranete activa, sanatoasa si fericita".

De asemenea, au fost transmise zece recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete: "Mentineti-va TA in limite normale! Renuntati la fumat! Preveniti si detectati precoce cancerul! Protejati-va de bolile infectioase! Preveniti diabetul zahara (DZ) II! Scadeti valoarea colesterolului! Fiti activi pentru a va imbunatati starea de sanatate! Mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor! Participati la viata sociala! Mentineti-va o stare buna de sanatate mintala!".

In ultimele decenii, analiza datelor a indicat accelerarea imbatranirii populatiei, ridicand astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces. Speranta de viata este in crestere, ratele de fertilitate sunt in scadere, iar generatiile nascute in perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate, urmand sa mareasca, in viitorul apropiat, numarul pensionarilor. Existenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul in care statele membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de varsta a populatiilor il va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice si a altor "zone" ale politicului.

La nivel global, din 1980 si pana in prezent numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani s-a dublat, estimandu-se ca pana in 2050 acestea vor depasi numeric copiii sub 14 ani. De asemenea, numarul persoanelor cu varste de peste 80 de ani va fi pana in 2050 de 395 de milioane, de patru ori mai mare decat astazi.

Potrivit estimarilor specialistilor, populatia din Regiunea europeana OMS va creste de la 894 de milioane in 2010 la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual. Numarul persoanelor cu varste de peste 85 de ani va creste de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 de milioane pana in 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani si peste si a celor de 80 ani si peste va fi in crestere in majoritatea tarilor europene. Cu exceptia unor tari, printre care Bulgaria, Danemarca si Suedia, majoritatea statelor se vor mentine in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 60 ani si peste si in 2030. in 2060, doar Bulgaria revine in acest top, restul fiind tari noi, ceea ce semnifica faptul ca, la sfarsitul orizontului de prognoza, in unele tari procesul se va ameliora, iar in altele va lua amploare.

In anul 2060, Romaniei va fi pe pozitia a treia, cu 41 la suta din totalul populatiei format din persoane de 60 ani si peste.

Si populatia de 80 ani si peste va creste in urmatorii ani, ajungand, la nivelul UE-27, in 2030 si 2060 la 35,3 milioane (7%), respectiv 61,4 milioane (12,1) fata de 23,3 milioane (4,6%) in 2010. Procentul femeilor de 80 ani si peste in total femei, in anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% fata de 6% in 2010, fiind net superior procentului barbatilor de 80 ani si peste: 5,2% - 2030, 10,2% - 2060, respectiv 3,2% - 2010.

Cu exceptia Greciei, Marii Britanii si a Spaniei, majoritatea tarilor se vor mentine in primele zece pozitii ca procent al populatiei de 80 ani si peste si in 2030. La orizontul anului 2060, majoritatea tarilor vor iesi din top, fiind inlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura tara care isi va pastra pozitia in clasament in toti anii selectati pentru analiza.

In 2060, Romania va fi pe pozitia a cincea, cu 13,1% din totalul populatiei format din persoane de 80 ani si peste aceasta varsta. Preluare MEDIAFAX

                                                                                 Cristi SOMEŞAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu