joi, 20 decembrie 2012

Zece momente ISTORICE în 2013


 Cele mai importante evenimente ale anului viitor

De obicei, obişnuim să ne uităm la anul care este pe cale să treacă, însă, mai jos, preferăm să introducem anul care vine. Nu este un an plin de evenimente importante, dar, în 2013, Uniunea Europeană va avea un nou stat membru, pasionaţii de astronomie au motivele lor de bucurie, iar India şi China vor să devină mari puteri în spaţiul cosmic.

1. La 1 iulie, Croaţia ar trebui să se alăture celor 27 de state din UE. Croaţia va deveni, astfel, primul stat care aderă la UE neînsoţit, până acum aderarea având loc în valouri (2004 - Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi 2007 - România şi Bulgaria). Grecia a aderat în acelaşi mod, în 1981, dar pe atunci uniunea purta un alt nume - Comunitatea Europeană.

2. În noiembrie 2013, ar trebui să aibă loc lansarea probei indiene Magalyaan, care ar trebui să ajungă pe Marte. Indienii au ales acest moment deoarece în noiembrie 2013 planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Pământ. Aceasta apropiere se produce o singură dată în 26 de luni. Dacă totul merge conform planului, India va fi a treia naţiune din lume care reuşeşte o misiune pe Marte, după SUA şi Rusia.

3-4. Tot în 2013, dar nu se ştie exact în ce lună a anului, NASA pregăteşte o misiune pe Venus, numită Venus In-Situ Explorer, care va studia în amănunţime solul acestei planete. Şi China îşi continuă misiunile în spaţiu, prin misiunea Chang'e 3 (primul zbor pe Lună al chinezilor, fără echipaj uman) şi prin transportarea pe orbită a laboratorului spaţial Tiangong 2.

5. Un eveniment astronomic rar de care avem parte în 2013 este ocultaţia Lună-Marte (9 mai). La această dată, Luna va trece peste Marte, iar planeta va rămâne ascunsă "după" satelitul natural al Pământului timp de o oră, după care va "reapărea" pe cer. Vom mai avea parte de o ocultaţie Lună-planetă abia în 2016, când locul lui Marte este luat de Venus. În 2019, avem două astfel de ocultaţii, una cu Saturn, cealaltă cu Jupiter, arată astronomul Adrian Şonka pe blogul personal.

6. În aprilie 2013 va începe retragerea a aproape jumătate din trupele Marii Britanii din Afganistan. Potrivit unei declaraţii recente a premierului britanic, David Cameron, 3.800 de soldaţi din 9.000, câţi sunt detaşaţi în prezent, vor părăsi Afganistanul anul viitor. Retragerea va avea loc în două etape, prima va fi în aprilie, iar a doua în septembrie sau octombrie. Marea Britanie este a doua cea mai mare forţă din Afganistan, după Statele Unite ale Americii, şi a pierdut până acum 438 de soldaţi pe frontul de luptă.

7. Cel mai probabil, în iulie 2013 şi ţara noastră va începe procesul de retragere din Afganistan, potrivit unei declaraţii făcute în septembrie anul acesta de ministrul Apărarii, Corneliu Dobriţoiu, la şedinta Comitetului Militar NATO de la Sibiu. Din 2011, mai multe forţe armate s-au retras din Afganistan. Primii 10.000 de soldaţi americani au fost urmaţi de alţi 23.000 în 2012. Canada şi-a retras toate trupele de asalt în 2011, iar Franţa a făcut acelaşi lucru în 2012. Belgia şi-a restrâns anul acesta la jumătate numărul soldaţilor detaşaţi în Afganistan, iar o parte din forţele norvegiene şi cele spaniole sau întors la rândul lor acasă în această toamnă.

8. O măsură care afectează zeci sau poate chiar sute de milioane de persoane din UE va intra în vigoare anul viitor. De la 1 ianuarie 2013, fumatul va fi interzis în taxiuri, maşini de serviciu, parcuri pentru copii, dar şi în universităţile din toate ţările membre ale Uniunii Europene. Interdicţia va fi aplicată şi în România, potrivit unei declaraţii recente a ministrului Raed Arafat, citat de tvrnews.ro. Cei care nu respectă condiţiile impuse vor fi amendaţi, a mai spus oficialul din Ministerul Sănătăţii. Conform datelor Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi, în România existau anul trecut 4,84 milioane de fumători.

9. În 2013, expiră "Megatons to Megawatts Program", o înţelegere încheiată de SUA şi Rusia în 1993. Potrivit acestei înţelegeri, uraniul puternic îmbogăţit de la armele nucleare ruseşte era transformat în uraniu slab îmbogăţit, combustibil folosit în centralele nucleare. Potrivit publicaţiei Vocea Rusiei, până în iunie 2012, 90% din uraniul puternic îmbogăţit de la aceste arme nucleare fusese transformat.

10. O puternică companie din IT a anunţat realizarea, începând cu anul 2013, a unei noi componente electrice, de dimensiuni microscopice. Memristorul nu necesită energie pentru stocarea datelor. În plus, memristorul oferă o mai mare densitate a datelor (faţă de hard-discuri, de exemplu) şi o viteză de acces comparabilă cu a memoriilor RAM tradiţionale.În viitorul apropiat, aceşti memristori vor putea înlocui atât memoriile RAM, cât şi hard-discurile.

                                                 de Ioana Raluca Ghioarcă, Dan Arsenie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu