duminică, 15 decembrie 2013

Radu Beligan, sărbătorit chiar în ziua în care a împlinit 95 de ani, la Teatrul Metropolis din Bucureşti

Radu Beligan a fost sărbătorit chiar în ziua în care a împlinit 95 de ani, pe 14 decembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, unde cel mai longeviv artist al scenei româneşti a jucat în spectacolul în premieră "Lecţia de violoncel", în regia lui Felix Alexa, potrivit site-ului instituţiei. Din distribuţia spectacolului mai fac parte şi Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/ Rodica Ionescu.
După 20 de ani de căsnicie, Eva (Lamia Beligan) o fostă vedetă de film, trăieşte suspiciunea că soţul ei, politicianul George Popa (Radu Beligan), îi este infidel. Rănită profund în orgoliu, participă la un casting unde obţine un rol într-un film american, dar pentru interpretarea lui ea trebuie să înveţe să cânte la violoncel doar în trei luni. În felul acesta, îl cunoaşte pe tânărul profesor Radu Manoliu (Marius Manole), care este însurat cu Gabi (Tania Popa/Rodica Ionescu), cu care are doi copii.
Dacă la început profesorul de violoncel i se pare Evei dezagreabil, treptat se îndrăgosteşte de acesta şi fără scrupule îl seduce, negândindu-se la consecinţele care nu întârzie să apară. Alegerea Evei, între rolul pe care şi-l doreşte cu disperare, bărbatul de care s-a îndrăgostit şi actualul soţ vor putea fi văzute de spectatori în comedia "Lecţia de violoncel".
Spectacolul "Lecţia de violoncel" este şi una din surprizele pe care le face Teatrul Metropolist spectatorilor, la aniversarea acestei instituţii de spectacole.
"Acum şase ani, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a început să scrie o mare poveste, folosind o literă puternică: o vocală, care răsună şi acum pe holurile teatrului: O, de la Olga Tudorache. Pentru că Olga Tudorache a deschis noul teatru cu un spectacol memorabil: «Peşte cu mazăre». (...) Povestea continuă, iar, anul acesta, o altă literă, la fel de puternică, va deschide un nou capitol la Metropolis: litera R, de la Radu Beligan. (...) «Lecţia de violoncel», în regia lui Felix Alexa şi în interpretarea maestrului, este un cadou de şase ani pe care Radu Beligan îl face teatrului şi spectatorilor lui", se arată pe site-ul Teatrului Metropolis.
"Aniversarea unui teatru este nu doar o sărbătoare a actorilor, a regizorilor sau a scenografilor, ci, mai ales, a publicului care dă sens muncii lor. În şase ani, dintr-o casă de cultură care mirosea a comunism, pentru că aşa am găsit-o, ne-am transformat într-un teatru colorat, dinamic, care are şi câte trei spectacole pe zi, lucru unic în peisajul teatral românesc", spune George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
Pe de altă parte, cea de-a 95-a aniversare a lui Radu Beligan va fi sărbătorită şi de Teatrul Naţional Bucureşti. Astfel, Radu Beligan va juca pe 15 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, în spectacolul "Egoistul", de Jean Anouilh, care a cunoscut un îndelungat şi constant succes la public.
Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu Steaua de Aur şi Colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. La multi ani, maestre drag!

                                                                                       de Mădălina Cerban - Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu