sâmbătă, 14 decembrie 2013

Cercul pedagogic al învăţătorilor din zona Şomcuta Mare a avut loc la Şcoala Buteasa

Vineri, 13 decembrie, la ora 14,oo a avut loc Cercul pedagogic al Învăţătorilor din Centrul Metodic Şomcuta Mare la Şcoala cu clasele I-IV Buteasa. Majoritatea dintre dascălii tineri au păşit pentru prima dată în acest ţinut mirific al Chioarului. Ne-au întâmpinat un grup de colindători, frumos costumaţi, pregătiţi de doamna prof. înv. primar Onorica Marinescu, doamna prof. înv. primar Codruţa Tămaş, responsabila activităţilor dascălilor din zona Chioar, doamnele prof. înv. primar Rodica şi Codruţa Marinescu.
  Pentru început s-a ţinut un moment de reculegere în memoria colegei noastre din Iadăra, învăţătoarea Cornelia Cozma, apoi s-a vizionat un material amplu şi bine documentat al doamnei prof. Onorica Marinescu cu titlul „Elevul – partener autentic al învăţătorului în procesul de evaluare, prin autoevaluare, interevaluare şi evaluare controlată”.
    În continuare s-a prezentat şi apoi dezbătut, pe ateliere de lucru, de către cei prezenţi despre „Instrumentele de evaluare la clasa a II-a şi clasa a IV-a”. S-au prezentat de la fiecare şcoală de centru modele de teste de evaluare, în vederea pregătirii elevilor pentru Evaluarea Naţională care va avea loc din acest an şcolar. Discuţiile au fost aprinse iar mulţi dascăli s-au arătat nemulţumiţi de testele date anul trecut elevilor din unele şcoli-pilot printre care şi Structura Buteasa, deoarece acestea era grele, cereau un volum imens de muncă din partea elevului iar timpul alocat era total insuficient! Profesorul Dorel Merciu s-a angajat să ne prezinte (trimită pe email) modele de teste de evaluare din alte ţări membre U.E. cum ar fi Spania, Italia, Germania, pentru comparare.
   În ultima parte a activităţii, doamna prof. Codruţa Tămaş a tras concluziile acestei întălniri de lucru, a mulţumit gazdelor pentru primirea deosebită şi a urat sărbători fericite tuturor cadrelor didactice şi un An nou mai bun!
Un moment special a avut loc atunci când a luat cuvântul doamna învăţătoare Livia Buciuman de la Şomcuta Mare, care ne-a spun că a debutat în învăţământ la Buteasa, că drumul îl făcea pe jos, dar se bucura că era un drum de pe vremea romanilor. Ne-a zis că regretă faptul că nu se mai face la şcoală Geografia Maramureşului şi a locurilor natale. Ne-a dat exemplu Cetatea Chioarului, la un pas de noi, o cetate în paragină dar plină de istorie numai dacă ne gândim că pe aici a trecut Mihai Viteazul sau s-a ascuns Pintea Viteazul. Ne-a rugat să mergem să o vizităm cu elevii noştri în săptămâna de „şcoală altfel”. Prof. Gelu Dragoş a propus editarea, fie şi electronic, a unei reviste de specialitate a Centrului Metodic Zonal Şomcuta Mare.
   Deşi obosiţi, ne-am întors la casele noastre sperând că tot ceea ce am discutat vor ajunge la urechile Inspectoratului Şcolar Judeţean şi de acolo la Ministerul Educaţiei Naţionale şi lucrurile se vor îndrepta întru folosul elevilor, a educaţiei româneşti.


                                                                                         Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu