sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Vasile Tivadar a citit la Cenaclul Scriitorilor

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014 a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. A citit scriitorul Vasile Tivadar.

Doamna Bety Kirchmajer Donca a deschis lucrările cenaclului urând "Bun venit tuturor!" şi a anunţat ordinea de zi. Apoi a dat cuvântul domnului Vasile Tivadar  care a citit două materiale: "Bradul copilariei" şi "Manifest împotriva libertăţii".
Aşa cum se obişnuieşte, au urmat discuţii privind lecturile ascultate.
      Discută pe marginea acestor materiale a dl. Tivadar doamna Silvia Ulrich care spune că „sunt două eseuri trăite de fiecare care aveau o vârstă până la Revoluţie, iar cel de-al doilea, de fapt ne spune că legile restrâng libertăţile, îngrădind mult ceea ce ştim că este libertatea”.
        Domnişoara Antoneta Turda a apreciat primul text prin cromatica lui iar ce-l de-al doilea este „o relatarea dură la ce ni se prezintă că ar fi libertatea socială când de fapt este corsetul legilor”.
           Scriitorul Ioan Meteş Morar Chelințeanu  face legătura dintre viaţa trăită mai înainte cu un film "Vendetta" prezentat de dr. Nicoară Mihali şi modul de îngrădire a libertăţilor civile prin legi care de cele mai multe ori sunt împotriva celor mulţi și servind doar oligarhiile.
               Domnul Cornel Motica, recunoaşte secvenţe citite de autor, care s-au întâmplat şi în „copilăria noastră”.
               Poeta Ioana Ileana Şteţca ne spune că „domnul Tivadar reiterează prin acest eseu, bradul copilăriei, raiul copilăriei”.

                Prozatorul Valeriu Sabau face o retrospectivă a ce înseamnă lipsa libertăţii începând de la ultimul Război Mondial. Prima lectura este „”foarte frumoasă ca descriere a sărbătorilor de iarnă. Îi dedică şi un fragment  de poezie.
             Parodistul şi epigramistul Ioan  Şiman spune că este „un material foarte bun care are valoarea deoarece nu se perimeaza în timp. Cel de-al doilea material este valoros pentru că derivă din cele zece porunci ale lui Moise”. Consideră că nu doar dânsul  are nevoie de acestea, deoarece, el, ca cetăţean conştient, trăieşte în aşa fel să nu încalce aceste „coduri de legi”. Spune că la unii se observă că persistând în "pacatul original" de acolo continua starea lui de apăsare ale acestor legi. Şi-au exprimat în acest context păreri şi scriitorii care au venit din Satu Mare.
      Domnul Vasile Tivadar, emoţionat a mulţumit tuturor pentru aprecieri, sfaturi şi îndrumări. Ne vom reîntâlni peste două săptămâni.


                                                                                        T.G. Rocneanu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu