luni, 24 octombrie 2016

Biografia ”teologică” a lui Valeriu Gafencu s-a lansat în Spania. Românii din Madrid l-au celebrat pe Sfântul Închisorilor


Cartea ,,Valeriu Gafencu. O Biografie Teologica a Sfântului Închisorilor” de Ionuț Țene, s-a lansat în Spania. Românii din Diaspora deja au un cult față Sfântul Închisorilor și îl celebrează.
Cartea se bucură de o prefață semnată de Pr. Amfilohie Brânză și o postfață scrisă de Mircea Gălățeanu. ”Biografia teologică” a lui Valeriu Gafencu este o sinteză istorică științifică pe baza mărturiilor, memoriilor și arhiva CNSAS.
Evenimentul s-a desfășurat la Parohia ortodoxă ”Nicodim cel Sfințit de la Tismana” din Madrid – Getafe, duminică 23 octombrie a.c., la ora 12.00, după Sfânta Liturghie! La eveniment au participat circa 100 de enoriași și intelectuali români din zona Madridului.
Cartea a fost prezentată de Protopop, Preot Paroh, Pr. Cristian Mihail Deac, care a subliniat importanța organizării evenimentelor culturale românești în Spania și Diaspora. Părintele Deac a evidențiat sacrificiul românilor pentru Hristos din închisorile comuniste și necesitatea recunoașterii jertfei acestora în apărarea valorilor creștine și a Bisericii Ortodoxe Române în perioada prigoanei regimului comunist. Părintele paroh a mai adăugat importanța sprijiniri și recunoașterii jurnalismului creștin în Diaspora.
Despre Valeriu Gafencu a vorbit și autorul cărții Ionuț Țene, care a făcut o comparație dintre lupta poporului spaniol pentru biserică, familie și tradiție împotriva comuniștilor din perioada războiului civil spaniol și mărturisitorii din închisorile comuniste românești. ”A fost aceeași luptă pentru Hristos și libertate împotriva comunismului, atât în România cât și în Spania”. Ionuț Țene a făcut o comparație dintre noii mucenici mărturisitori ai secolului XX și cei din primele secole creștine, subliniind necesitatea canonizării oficiale a lui Valeriu Gafencu, care este deja un „sfânt popular” în conștiința românilor. Românii din Diaspora se arată interesați de viața de sacrificiu a celui numit de N. Steinhardt ca Sfântul Închisorilor.
La final, autorul a oferit autografe și le-a promis românilor din Spania că se va reîntoarce pentru noi celebrări ale Sfinților Închisorilor pe un pământ sfințit de sângele românesc în lupta pentru Hristos și împotriva anarhiștilor comuniști din timpul războiului civil.


                                                           NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu