Elevii de 16 ani care ameninta sau lovesc un profesor la scoala ar putea primi pedepse mai dure decat pana acum, acestia riscand ani grei de inchisoare, potrivit unui proiect aprobat de Comisia Juridica din Senat. Psihologii se opun acestei masuri considerand ca astfel de pedepse nu vor rezolva nici pe departe cauza violentelor.
Opozitia nu a votat proiectul si a cerut, in schimb, majorarea pedepselor pentru politicienii corupti.
Legea nu ii vizeaza doar pe elevi, ci pe oricine loveste sau ameninta un profesor la catedra. Alina Gorghiu a propus ca votul sa fie amanat cu doua saptamani, astfel incat ministerul Educatiei sa aduca statistici actualizate. Pentru ca datele aduse de initiatorul legii, Serban Nicolae, sunt de acum doi ani.
Serban Nicolae, senator PSD, a explicat ca „peste 70.000 de profesori romani au fost cel putin odata jigniti, amenintati de catre elev sau parinti sau de catre alte persoane. Studiul facut pe 1.200 de scoli cu numar total de peste jumatate de milion de elevi. Poate ca aceasta propunere nu va avea efectul scontat. Mainile in san sigur nu vor avea niciun efect.”
Propunerea legislativa initiata de Serban Nicolae stabileste ca "amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, aflata in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime".
Presedintele Consiliului Elevilor din România, Vlad Stefan, nu vede de ce pedepsele ar creste numai pentru elevi si nu si pentru profesori, intrucat, potrvit acestuia, actele de violenta au loc pe toate fronturile. „Bun, crestem pedepsele pentru elevi, dar invers?! Daca ar fi sa urmarim toate scandalurile din ultimii ani, abuzurile au venit din toate partile. Nu este normal sa constrangem si mai mult partile, in loc sa venim cu principii si valori pentru a combate astfel de comportamente abuzive”, a spus Stefan.
Propriu-zis, proiectul legislativ ridica profesorii la calitatea de autoritate publica in momentul desfasurarii activitatii, iar violentele fata de acestia ar avea aceeasi gravitate pe care ar avea-o violenta fata de un politist sau un judecator, explica secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Petru Andea.
„Noi (Ministerul Educatiei - n.r.) am avut o discutie si la Camera Deputatilor si la Senat in legatura cu stabilirea calitatii de autoritate publica pentru profesori, dar nu am sprijinit o astfel de initiativa pentru ca am considerat ca mediul academic si profesorii trebuie sa aiba alte mijloace de colaborare cu elevii si studentii decat forta legii. Autoritatea profesionala a dascalului este cea care trebuie sa influenteze relatia cu elevii. Proiectul presupune ca orice incident in scoala sa fie tratat ca o ofensa adresata autoritatii publice si, intr-adevar, in acest caz, ca si in cazul politistilor sau al judecatorilor, sa fie majorate cu o treime fata de un caz obisnuit, dar nu am sprijinit un asemenea demers care ar investi profesorii cu exercitiul autoritatii publice la scoala”, a spus reprezentantul Ministerului Educatiei, Petru Andea.
Proiectul va fi supus votului plenului Senatului, care este for decizional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu