joi, 20 aprilie 2017

Cutia cu secrete a lui Sebastian Ghiță

El, in sine, nu prezinta vreun interes maxim pentru societatea romaneasca. In schimb, secretele pe care le detine si care ar putea fi facute publice au o valoare uriasa. De aceea, in mod firesc, romanii se intreaba in ce circumstante va fi deschisa cutia cu secrete a lui Sebastian Ghita. Si daca ea va fi deschisa vreodata. La aceasta dilema, incerc sa raspund.
Pana la un punct, ceea ce se intampla cu Sebastian Ghita prezinta un grad ridicat de senzational. Un tanar om de afaceri a castigat sume exorbitante adjudecandu-si, intr-un domeniu foarte bine remunerat, cele mai importante contracte cu statul. A avut si are acces, prin industria sa de IT, la secrete ale celor mai importante institutii de forta. Din Romania si, iata, dupa cum aflam, chiar si din Serbia. In plus, Sebastian Ghita a urcat in mare viteza si treptele politicii de la Bucuresti. Ajungand secretar al Comisiei de control a activitatii Serviciului Roman de Informatii. Legaturile sale cu SRI au fost si sunt de notorietate. Toate cele de mai sus nu il califica insa pentru a se bucura de celebritatea de care se bucura. Si nici nu ar putea crea orizonturi de asteptari care exista in mod real.
Nici macar pozitia sa, si ea de invidiat, de patron al trustului Romania TV si nici stransa prietenie pe care a avut-o cu fostul prim-ministru Victor Ponta nu constituie in sine resursele uriasului interes starnit de Sebastian Ghita. Sursa atractivitatii iesita din comun este in alta parte.
Sebastian Ghita, dupa cum a declarat, si inca nimeni nu l-a contrazis, a avut in ultimii ani intalniri saptamanale, chiar de doua ori pe saptamana, cu doamna Laura Codruta Kovesi, actuala sefa a Directiei Nationale Anticoruptie si fost procuror general al statului. La aceste intalniri a participat, de fiecare data, si generlaul cu patru stele Florian Coldea, pana de curand seful operativ al Serviciului Roman de Informatii. La unele dintre acestea a fost prezent si seful justitiei mai multi ani la rand, Livia Stanciu, actualmente judecator la Curtea Constitutionala. Si multi altii. Intre care chiar si seful antenei CIA din Romania. E limpede ca, la asemenea intalniri, sute la numar, nu s-a discutat nici despre timpul probabil si nici nu s-au facut pronosticuri cu caracter sportiv. Oamenii care au pretins ca ei sunt statul, conducatori ai celor mai importante institutii de forta, nu faceau altceva decat sa puna tara la cale. Iar cand pui tara la cale nu din interiorul sistemului democratic, ci din proximitatea acestuia, nu faci altceva decat sa fortezi regulile democratice. De altfel, in asta consta si chintesenta dezvaluirilor pe care Sebastian Ghita le-a facut pana in prezent si pe care le-ar mai putea face. Reprezentantii institutiilor de forta au incercat sa se substituie institutiilor democratice ale statului. Aruncand practic la gunoi voturile a milioane de oameni. In asta consta crima. O crima pe care, dintr-un motiv sau altul, Sebastian Ghita, un om, pana mai ieri, din interiorul sistemului, a decis sa o denunte public.
In mod intemeiat sau nu, sistemul a reactionat, astfel incat Sebastian Ghita, temandu-se de nenumaratele actiuni penale indreptate impotriva lui sau poate chiar temandu-se ca va fi distrus fizic, a fugit din Romania si a fost, zilele trecute, identificat si retinut la Belgrad. Acum, intrebarea care se pune, din perspectiva interesului public, este daca acesta va mai vorbi sau nu. Si daca va mai vorbi, unde o va face? Mai degraba la Belgrad? Sau mai degraba la Bucuresti?
In capitala Serbiei, el are sansa de a tergiversa foarte mult timp procedurile de extradare. In acest scop, are doua parghii. O ancheta si eventual un proces impotriva sa pentru utilizarea de documente false, operatiuni care necesita in sine o perioada indelungata in care ar trebui sa se consume diferite proceduri, si/ sau o eventuala solicitare de azil politic, care si ea, pentru a fi aprobata sau respinsa, inseamna timp. Tot indelungat.
In ambele scenarii de mai sus, Sebastian Ghita isi cumpara timp. Si presupun ca asta si vrea. In tot timpul pe care il va cumpara, daca doreste, el va putea calca in picioare sistemul. Sistemul care l-a produs , pe care el l-a servit si care apoi, dintr-un motiv sau altul, l-a abandonat. Este limpede ca, de la Belgrad, va putea face dezvaluiri mult mai lejer, infinit mai lejer, decat din Beciul domnesc in care, cu certitudine, va fi azvarlit, chiar daca incheie sau chiar daca nu incheie un acord cu anchetatorii. La Belgrad, are chiar posibilitatea ca, pana la solutionarea cauzei, sa aiba statutul unui om liber, cu interdictia de a parasi tara. Sau un domiciliu fortat. Care, in orice caz, nu va fi Beciul domnesc.
Acolo, la Belgrad, nimeni nu il va impiedica pe Sebastian Ghita sa isi transforme spatiul in care traieste intr-un platou de televiziune. Intr-un studio al propriei televiziuni. Iar daca, asa cum ma astept, a plecat cu informatiile la el, intr-un amarat de stick, atunci am putea sa ne asteptam la un nou serial care sa faca prapad in randurile unor oficiali proeminenti ai asa-zisului stat de drept din Romania. Asa ca putem astepta cu un legitim interes sa vedem ce mai iese din cutia cu secrete a lui Sebastian Ghita.
Autor: Sorin Rosca Stanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu