sâmbătă, 1 aprilie 2017

Apariţii editoriale valoroase primite la redacţie


 Am să fac vorbire prima dată despre romanul Danielei Tordoi (născută în Sighetu Marmaţiei, actualmente psihoterapeut şi scriitor în capitală) nu pentru că a avut două lansări de succes în Bucureşti şi Paris, ci pentru că am făcut parte din cei peste 500 de spectatori la prezentarea cărţii în oraşul natal. Criticul de film, Irina.Margareta Nistor consideră că autoarea prin romanul „Planta busolă” încearcă: „să ne vindece, măcar parţial, cu zâmbete, iubire, speranţă, în care ne regăsim nostalgic, curcubeie, Marseilleza, ca în Casablanca, umor, titluri celebre, misterul serii de Sfântul Niculae, cafea turcească, ciocolată neapărat amăruie, , că-i mai rafinată, şi biblioteci, sincronicităţi, flori şi Paris, arome, magnetism, o Prinţesă: splendida şi irepetabila Martha Bibescu, un strop din elixirul zeilor, dar şi din Micul Prinţ, un avion, racord cu Saint-Exupery...Suficient cât să ghiceşti că e o autoare cu sânge albastru, precum cerneala vintage, din călimările de altădată, la care probabil a visat, atunci când, pentru prima dată, şi-a imaginat că va scrie o carte, poftindu-ne într-o călătorie iniţiatică, prin sufletul ei generos şi prolific!”. Romanul „Planta busolă” a apărut la Editura ARS LONGA din Iaşi, Colecţia Alpha.
Vineri, 31 martie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” scriitorul şi colegul în ale scrisului editorul Nicolae Goja de la „Graiul Maramureşului” ne propune pentru cei care am mai ratat câte un editorial al Domniei sale cartea de peste 260 de pagini numită sugestiv pentru acest popor - „Ţara Păcălelilor”, Editura „Eurotip” Baia Mare. În posfaţa cărţii, bibliotecarul Ioan Nemţiu crede că: „Parcurgerea editorialelor lui Nicolae Goja îţi oferă (cel puţin) un dublu confort. Eşti asigurat, pe de o parte, că cele consemnate respectă tipicul şi definiţia editorialului, surprinzând realitatea cotidiană în dinamismul ei, şi, pe de altă parte, materialul – cel puţin în cazul unor/multor editoriale – este ambalat (şi) într-o notă fină de umor care te binedispune şi te face să înţelegi starea de lucruri prezentată, în toate articulaţiile ei.”
Profesorul Ioan Ţiplea de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare afirmă că: „Parcurgând „Ţara Păcălelilor”, îţi poţi da seama că gama acestor probleme, cu tot numărul şi cu toată diversitatea copleşitoare şi năucitoare a acestora, poate fi ordonată tematic. Indiscutabil, pe un virtual portativ, ce ar putea fi configurat şi decriptat în cartea lui Nicolae Goja, tonul este dat de textele de ordin politic, iar în siajul lor, cum este şi firesc, se regăsesc cele din domeniul şcolii şi al educaţiei, al celui de justiţie şi ordine publică, cele de ordin ecologic, administrativ şi edilitar, cele de ordin religios, spiritual şi cultural, cele de ordin bugetar şi salarial...”
Nicolae Goja, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a mai publicat romanele: „Ilca”(1993); „Iad în raiul de acasă”(1999); „Clopotul cu două limbi” (2002); „Fabrica de iarbă”(2011); „Doi pe o cruce”(2015) şi „Cimitirul copiilor”(2016).
Bibliotecara Maria Gârbe ne trimite cartea”Oameni, cărţi, fapte”, Editura „Eurotip” Baia Mare, director Pamfil Godja, carte care se doreşte a fi „un instrument de informare, cunoaştere şi valorificare” pentru cei care lucrează în domeniul bibliotecilor, a celor care ne oferă o lume întreagă, prin citirea lor!
Autoarea a fost bibliotecară peste 39 de ani! A pus sufletul şi a muncit cu pasiune la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare dar şi la biblioteci comunale cum ar fi Cicîrlău (localitatea natală) sau Bârsăul de Sus. Ca orice bibliotecar ştia să facă achiziţie de carte, să ţină evidenţa publicaţiilor, să întocmească cataloage cu fişele cititorilor sau să organizeze acţiuni prin care să facă cunoscut fondul de carte. În „Oameni, cărţi, fapte” aduce un omagiu celor care au slujit cărţile din arealul unde Maria Gârbe a activat. Aş aminti câteva nume: patronul spiritual al bibliotecii Cicîrlău, pr. Ioan Ştiru, prof. Ana Balea, preoteasa Florica Bob, regretatul poet Ion Burnar, prof. Carolina Cuceu (n. Zete), bibliotecarele Simona Dumuţa, Maria Gluck, Aurica Hereş, Roxana Nedelea, un adevărat memoriu de activitate îi face directorului bibliotecii şi secretar-şef la IP3 Baia Mare prof. Ioan Oşan. Este o carte-ghid pentru cei care au ales nobila profesie de bibliotecar. La final, cităm din autoare: „Am fost o rotiţă dintr-un sistem, o picătură într-un ocean. Poate că n-am mutat munţii din loc, dar am încercat...” Noi credem că aţi reuşit, doamna bibliotecară Maria Gârbe!
Poetul Ioan Potop, membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Maramureş este la a şaptea carte numită „Tărâmuri sufleteşti”, evident de poezie.Volumul încă proaspăt cu miros de cerneală, este tipărit la Editura „Enesis” Baia Mare, director Aurel Jentea.
Dr. George Sârbu, în posfaţa semnată spune: „Ultimul volum de versuri intitulat sugestiv „Tărâmuri sufleteşti” reprezintă un adevărat tur de forţă, un turnir poetic prin care luptă cu lancea, cu cuvântul, pentru a-şi apăra propria lume. Poetul posedă o inteligenţă şi abilitate artistică remarcabile, pot fi menţionate anumite tandemuri de genul istorie-metaforă, tradiţie-modernitate, arhaic-ultramodern, desuet-actual, luptă-reverie, exemplele putând continua. Este un adept al simţului frumosului, al normalităţii, al tuturor aspectelor care au darul de a ne face existenţa cât mai plăcută cu putinţă.” Vă propun un poem semnat Ioan Potop:

Îndemnul refuzat

Dragostea cu izvor de dor
Întru supoşenie şi ajutor
Faţă de stăpânul gospodar
Acceptă din instinct ca dar.

Câinii înconjurându-ne jucăuşi
Ne invită insistenţi pe furiş,
Să ne manifestăm ca ei
Să uităm de griji şi nevoi.

De suntem posaci, ursuzi
Şi-i tratăm tot cu refuz,
Guduratul, jucăuşia încetineşte
Privirea vioaie se umezeşte
Că nu ne purtăm fireşte, omeneşte.

                                                                                      Gelu DRAGOŞ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu