Când vezi averea pe care a făcut-o șeful PSD, deși a fost tot timpul bugetar, nu poți să nu te întrebi cum s-a ajuns aici. Desigur, averea este prezumată ca fiind licită, nu poți să pleci din start de la ideea că e dobândită ilegal, dar, parcă există prea multe suspiciuni și prea multe umbre pe traseul dobândirii acesteia.
Toate dezvăluirile făcute în ultima vreme de către Rise Project, Evenimentul Zilei, dar și inputurile care vin din zona unor analiști experimentați, ne obligă să aruncăm o privire în urmă. Ce s-a întâmplat în ultimii ani în politica românească?
Nu poți privi toate aceste lucruri, faptul că există suspiciunea unei protecții pe care a avut-o Dragnea și să nu iei în calcul ce s-a întâmplat și pe partea cealaltă a spectrului politic.
Au fost două cazuri care au adus prejudicii majore de imagine PNL-ului. Două cazuri care au lovit fix în momentul în care trebuia. Locul a fost ales cu mare precizie, Bucureștiul. Primarul liberal care avea 60% în sondaje, Andrei Chiliman, a fost scos din viața politică, în urma unui dosar care părea subțire de la început. O autorizație acordată ilegal. Luat cu circ de pe aeroport, reținut, fostul primar liberal a primit achitare în urmă cu câteva zile. Este drept, în primă instanță. Singurul primar liberal din București care avea șanse să își reconfirme mandatul a fost eliminat. Fieful PNL din capitală a fost dinamitat, de către DNA Ploiești, parchetul cu cele mai grave probleme din țară.
Ludovic Orban, candidatul PNL la primăria Capitalei, a fost scos din cursă în urma începerii unei anchete DNA. PNL a fost din nou pus la colț. Într-adevăr, liberalii au făcut greșeli nepermise, după scoaterea din cursă a lui Orban, dar faptul că au ajuns în situația în care să îl piardă pe acesta nu le poate fi imputat. Din contră, candidatul PNL s-a retras, nu a acuzat pe nimeni și a așteptat să se facă dreptate în justiție. Și… a fost achitat, e drept, în primă instanță.
Două lovituri primite în plex de PNL în București. Și nu cred că au fost două ținte alese întâmplător. Scorul liberalilor la nivel național a fost aproape de cel al PSD, 32%. La nivel de București, însă, liberalii au obținut 12%. Capitala țării a fost câștigată în totalitate de PSD. Social democrații nu au mai avut și primăria Capitalei și primăriile de sector din anii 90. Au reușit să ia totul. PSD a reușit să dea un semnal important pentru alegerile generale.
Și nu numai în Capitală. Operațiuni asemănătoare, poate mai puțin evidente se pot detecta și în alte orașe mari. astfel. social democrații aveau deja, după alegerile locale, avantajul necesar pentru câștigarea generalelor -primarii.
Dar, Chiliman și Orban au fost doar o parte a jocului. În același timp se forma USB. Noua formațiune a avut cel mai mare buget în alegerile locale, a împânzit orașul cu corturi și a avut parte de o expunere media demnă de un partid cu resurse enorme. Nu contest aici faptul că USB a reușit să atragă oameni onești, sătui de partidele vechi, care au venit și au votat noua formațiune doar ca un vot de blam dat PNL-ului. Toate cercetările făcute după scrutin, au arătat faptul că USB a intrat în bazinul liberalilor, reușind să capteze votul populației de vârstă medie, cu studii superioare, venituri peste medie. Nu a fost doar un vot al hipsterilor, a fost mai mult de atât.
USB a mai reușit un lucru de-a dreptul fantastic, da, fantastic. A obținut în zone infracționale, în zone periferice, în mahalale un scor incredibil. Deși formațiunea avea undeva la 70% notorietate, adică doar 70% din bucureșteni auziseră de această formațiune, reușește să fie locul doi în preferințele unor bucureșteni din zone marginale, Crângași Sârbi, Chitila, Rahova, etc. Cum au ajuns să fie în în preferințele electoratului în aceste zone, este un proces greu de descris și pentru cei mai buni sociologi. Lumpen-proletariat sau structuri activate de cineva?
Cert este un lucru, formarea USB a dus la un fenomen inedit. PNL a fost făcut sandviș. Între un PSD activ, văzut ca opoziție și un partid nou, curat, care lua din segmentul liberal.
S-ar putea obiecta că în fruntea SRI se afla Eduard, Helvig, provenit din PNL și loial lui Klaus Iohannis. Dar, în perioada despre care vorbim, Helvig era la început, învățând de la cei mai experimentați decât el cum se fac lucrurile.
Chiliman achitat, Orban achitat. USB lansat pentru alegerile generale, gata să se transforme într-un partid național. Mulți analiști au spus că fenomenul de anul trecut, arestarea unor politicieni vechi, a fost un proces de curățire a clasei politice. Efectul: PSD, partidul cu cei mai mulți baroni locali, a fost crescut printr-un efect ciudat. Lovitură cu manta. Curățăm de la PNL, creștem un USR. Toate loviturile de imagine suferite de liberali au dus la accentuarea ideii PNL&PSD aceeași mizerie.
Liberalii au și ei partea lor de vină. Greșelile făcute pe partea de strategie, pe partea de comunicare au afundat și mai tare partidul. Loviturile primite nu au făcut altceva decât să pună la pământ singurul partid istoric din România.
Poate, peste ani de zile, vom vedea că ce s-a întâmplat cu adevărat anul trecut. Poate corelarea acestor date (protejarea lui Dragnea și decimarea PNL) este o simplă ficțiune. Momentan, acestea sunt datele pe care le avem, sunt multe umbre, multe coincidențe, iar toate aceste lucruri nu ne fac decât să analizăm orice scenariu posibil. În politică, însă, am învățat că nu există coincidențe.
Autor: Cristina Lupu
Sursa: Stiri pe surse
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu