marți, 4 aprilie 2017

Lemnul – cea mai importantă resursă a localității Bârsana, Maramureș

Cunoscut drept o vatră a civilizației lemnului, Maramureșul poartă însemnele acestei resurse de la diferite componente ale gospodăriilor tradiționale și anexelor acestora la edificii ecleziastice, instalații tradiționale, obiecte de interior sau de artizanat.
Bârsana, una din localitățile maramureșene reprezentative, deține o adevărată comoară arhitecturală, nu mai puțin de 128 gospodării prezente astăzi pe teritoriul acesteia utilizează lemnul ca principal material de construcție, fapt demonstrat și de cercetătorii Facultății de Geografie în cadrul unui proiect cu finanțare norvegiană („RO02-0013 – Studiu integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta-Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale (SIENPHCTS)”). Dintre acestea, 40 au deja o vechime considerabilă și pot fi considerate reprezentative pentru arealul investigat, în vreme ce 96 case, construite mai recent (începând cu anii ’70), au incluse porți din lemn.
Ce este important de reținut este faptul că atât casele cât și porțile sunt realizate pe plan local.

Ba mai mult, tot pe teritoriul administrativ al acestei localități se află biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și Mănăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, edificate în lemn, amândouă înscriindu-se în arhitectura generală a bisericilor de lemn maramureșene. De altfel, la nivelul județului Maramureș există 93 biserici declarate monument istoric, 8 dintre acestea, prin vechime, stil arhitectonic, tehnică de construcție și stare de conservare, sunt incluse în patrimoniul UNESCO (Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Surdești). 

                                                        Dorin Al. COSMUŢA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu