joi, 25 mai 2017

Autoritățile maramureșene și băimărene s-au întâlnit cu ambasadorul Republicii Polone



Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Marcin Wilczek, a efectuat o vizită oficială în Baia Mare joi, 25 mai, fiind primit, la Palatul Administrativ, de prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea și primarul municipiului, Cătălin Cherecheș.
Excelența Sa Marcin Wilczek a declarat că a mai fost în Maramureș cu alte ocazii, în vizite private, și că a citit foarte mult despre județul nostru. Ambasadorul s-a referit la investitorii polonezi din Maramureș, care au aici condiții bune de dezvoltare, dar care întâmpină probleme în ceea ce privește găsirea forței de muncă necesare. Atât prefectul județului Maramureș, cât și primarul Municipiului Baia Mare au detaliat pentru Excelența Sa proiectele existente sau viitoare de creare a unor școli profesionale, în vederea pregătirii viitoarei forțe de muncă. Astfel, Sebastian Mihai Lupuț a spus că Instituția Prefectului deține situația exactă a investitorilor interesați de crearea unei școli cu învățământ dual și a nevoilor lor în ceea ce privește forța de muncă, până în acest moment având loc discuții cu investitorii și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș în vederea înființării unor clase cu profilul dorit de agenții economici. Pentru anul școlar 2017-2018, patru companii din județ au semnat un parteneriat pentru înființarea învățământului dual pentru pregătirea viitorilor angajați, chiar provenind din medii defavorizate, cum ar fi centrele de plasament sau comunitatea romă. Acestor tineri li se va asigura școlarizarea, un loc de muncă și, pentru cei care nu au unde locui, se va asigura o locuință într-un centru de tranzit pe o perioadă de 1 până la 3 ani.
Ambasadorul Republicii Polone a admis că și în țara sa problema emigrației este una serioasă, iar calitatea învățământului superior nu este întotdeauna cea mai bună. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a arătat că numărul maramureșenilor plecați la muncă în străinătate este considerabil și el se datorează în parte prăbușirii industriei miniere; dintre cei rămași, mai ales în Maramureșul istoric, o mare parte lucrează în domeniul forestier, iar dintre cei care se întorc în județ, mulți aleg să investească în turism.
Gabriel Zetea a atins problema calității infrastructurii rutiere, prezentând eforturile pe care le face administrația județeană pentru îmbunătățirea legăturilor cu Bucureștiul și cu Vestul Europei, via Ungaria. De asemenea, el a vorbit despre studiul finanțat de Consiliul Județean în ceea ce privește resursele care pot fi alocate de fiecare unitate administrativ-teritorială în parte posibililor investitori (terenuri libere, infrastructură utilitară, capital uman, infrastructură școlară).
Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu