marți, 30 mai 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG MARAMUREŞ
 


31 mai 2017


ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - 31 MAI. Agenţia Naţională Antidrog (ANA)  - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş (C.P.E.C.A. Maramureş) - se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel judeţean, de activităţi de informare – sensibilizare  - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.


În fiecare an, în data de 31 mai Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează Ziua Mondială fără Tutun, subliniind efectele negative asupra  sănătăţii și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente, care să reducă consumul.
Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este ” Tutunul –o amenințare în calea dezvoltării”
Campania din acest an este axată pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni şi îşi propune măsuri pe care guvernele trebuie să le ia în considerare pentru a promova sănătatea și dezvoltarea, prin combaterea crizei globale determinate de tutun.
Obiectivele campaniei sunt:
·        Să sublinieze legătura între folosirea produselor din tutun, controlul tutunului și o dezvoltare durabilă;
·        Să încurajeze țările să includă măsuri de control al tutunului, ca răspuns  pentru Agenda de dezvoltare durabilă pentru 2030;
·        Să susțină statele membre și societatea civilă în combaterea implicării industriei tutunului în procesul politic, pentru ca politicile și acțiunile privind tutunul să aibă un impact mai puternic;
·        Să încurajeaze participarea partenerilor și a publicului larg, la dezvoltarea și implementarea de strategii și planuri care să prioritizeze acțiunile privind controlul tutunului;
·        Să demonstreze că fiecare persoană poate contribui la o lume fără tutun, prin angajamentul luat individual, de a nu folosi nici un fel de produse care conțin tutun, sau la a renunța la acest obicei.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, Agenţia Naţională Antidrog susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel judeţean, prin  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.
Cu această ocazie, în 31 mai 2017, ora 11, la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, în cadru festiv, vor fi premiaţi elevii câştigători ai Concursului naţional „Mesajul meu antidrog”, ediţia a XIV-a, etapa judeţeană, oferindu-li-se atât lor, cât şi profesorilor coordonatori diplome şi premii simbolice.
***
Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
·   La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
·  Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
·  Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
·  Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).


                                                                                            C.P.E.C.A. MARAMUREŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu