sâmbătă, 27 mai 2017

Digi 24 – televiziune cu epoleți

România nu are presă și să fiu sincer mă îndoiesc că a avut vreodată în perioada recentă. Acum nu mai vorbim de reportaje, vorbim de filaj și de șantaj în stil mafiot. Talkshow-urile nu mai sunt simple discuții pe subiectele zilei, sunt prezentări ale unor politicieni, pe bani grei. Știrile nu mai prezintă actualități, ci prezintă anumite perspective. Articolele scrise la comandă sunt mai întâlnite ca reclamele Coca-Cola, iar editorialele sunt ori atacuri murdare, ori laudatio de tip Scînteia. La atât se rezumă la noi presa și televiziunea.
În această mare de manipulare, a apărut o stea numită Digi24. O televiziune care nu depindea de factorul politic și nici de audiență, pentru că banii veneau de la firma de cablu RCS-RDS. S-au poziționat pe piața media ca televiziune de știri 100% obiectivă, cu experți în politică externă și jurnaliști de primă mână. Treaba asta a durat cam șase luni apoi au început să vireze lent spre dreapta politică.
La prezidențialele din 2014 au fost de partea lui Iohannis iar apoi a început bâlciul. Doi colaboratori Digi 24 au ajuns ambasadori în cele mai importante state din UE, Hurezeanu în Germania și Luca Niculescu în Franța. Digi 24 a devenit portavocea sistemului. Locul în care Iohannis este mai pupat ca Voiculescu la Antena 3 și aproape la fel de mult ca Gușă la Realitatea. Studioul lui Prelipceanu (un fel de Gâdea, dar de dreapta) a devenit singurul loc în care o mai putem auzi pe doamna Kovesi vorbind public. Tot aici auzim și despre cât de bune sunt legile Big-Brother și despre cum ne apără serviciile de atentate.
Pătraru vs. Digi 24
După dezvăluirile făcute de Antena 3 despre relația dintre Ioan Bendei și o angajată a DNA, presa a explodat pur și simplu. Ei bine nu chiar toată presa, Digi 24 nu a prezentat deloc subiectul. În acest context, Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației, a lansat în direct un atac extrem de dur la adresa jurnaliștilor postului care nu tratează subiectul în jurnalul de știri și la adresa administratorilor companiei implicați în dosarele penale. Principalul vizat a fost Cosmin Prelipceanu, directorul editorial al Digi 24.
Răspunsul lui Prelipceanu la atacurile lui Pătraru a fost unul care arată exact modul de lucru al Digi 24 – te dau în judecată.
Indiferent de motivele lui Pătraru, atacul unui angajat la adresa Digi24 arată tipul de militărie cu care angajații se confruntă acolo. Antena 3, Realitatea TV și România TV, (B1 nu contează) sunt în mod clar televiziuni partizane dar fiecare a dat știrea despre arestarea sau judecata propriului patron. Antena 3 încă vorbește despre ”chinurile profesorului Voiculescu”, Realitatea Tv a făcut reportaje din închisoare să arate condițiile în care stă Maricel Păcuraru, iar România Tv îl apără pe Sebastian Ghiță fără perdea. Deontologii de la Digi 24 preferă să vorbească despre NATO și UE, iar când nu le este favorabilă, nu-i interesează realitatea românească.
Expresia ”UM-Digi24” a devenit cunoscută nu doar pntru că a fost mult vechiculată în spațiul public, dar mai ales pentru că este foarte credibilă. Până termină unitatea debriefingul cu Pătraru, poate se trezesc și restul televiziunilor și ziarelor și-și dau seama că un nou caz Pătraru nu este exclus nici la ele pentru că serviciile au nevoie și de putere și de opoziție.
Autor: Alexandru David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu