marți, 6 noiembrie 2018

Şcolile, obligate să asigure dulapuri fiecărui elev. Legea stârneşte deja controverse


 Scolile vor fi obligate, prin lege, sa asigure fiecarui elev cate un spatiu de depozitare pentru manuale, rechizite sau alte materiale auxiliare necesare. Proiectul are ca scop sa rezolve problema ghiozdanelor prea grele ale elevilor, insa parintii se plang ca acestia nu vor mai avea cum sa isi faca temele daca lasa cartile la scoala. O alta problema ar fi ca unele scoli sunt deja prea inghesuite, iar dulapurile ar putea bloca caile de acces.
Ghiozdanul cantareste mai bine de cinci kg, iar dulapurile din scoli ar putea fi solutia salvatoare pentru elevi.
 Legea a trecut deja de Camera Deputatilor si prevede instalarea unor spatii de depozitare pentru rechizitele elevilor, dar nu precizeaza si unde ar trebui create aceste spatii. Unele scoli au ales deja sa le  inghesuie in salile de clasa, ca sa nu ii puna in pericol pe copii pe holuri, in caz de catastrofe.
 Mai exact, legea stabileste ca "unitatile didactice de invatamant preuniversitar asigura fiecarui elev un spatiu special, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice".
 Masura prevazuta are ca model scoli din alte tari, unde elevii isi pot lasa la scoala manuale si rechizite, luandu-le acasa doar pentru cele necesare temelor de a doua zi. Proiectul de lege a fost initiat in urma discutiilor din spatiul public privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale.
 Parintii spun, insa, ca elevii nu au cum sa lasa din manuale la scoala, fiindca au nevoie de ele pentru teme si pentru a se pregati pentru fiecare materie. Directorii subliniaza lipsa spatiului si interdictia de a obstructiona caile de acces sau de evacuare din scoli.
Momentan, proiectul a primit aviz de la Camera Deputatilor si urmeaza sa fie supus votului in Senat.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu