miercuri, 13 februarie 2019

“Lansăm o schemă de ajutor de stat”


 „Schema” este propusă de ministrul Petrescu. Ca şi alţi miniştri din cabinetele care s-au perindat în ultimii doi ani şi jumătate pe la Palatul Victoria, şi ministrul Petrescu este puţin cunoscut sau total necunoscut marelui public. Şi mai puţini ştiu ce minister conduce. Şi de când îl conduce. Este un minister care ar putea fi încadrat în secţiunea „obscur”. Pe cât de important este domeniul în cauză, pe atât de puţin popular este cel ce îl conduce.
Dar să-l deconspirăm: este vorba despre Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Un domeniu, desigur, foarte important într-o epocă informaţională prin excelenţă. Toată lumea comunică. Prin telefon. Toată lumea ştie ce este un calculator, iar România a încurajat  industria IT prin scutiri de impozite şi taxe.
Acum ministrul Petrescu propune o nouă „schemă de ajutor de stat”. Desigur, pentru domeniul arondat ministerului pe care îl conduce. Foarte bine, dar de ce nu propune fiecare ministru „o schemă” pentru ministerul pe care îl conduce? Sunt 26 de ministere, dacă am numărat bine, şi prin urmare ar trebui să fie 26 de „scheme” de ajutor de stat. Întrebarea este: cine ajută statul? De unde vin banii cu care miniştrii, guvernul în general, acordă „ajutoare de stat”?
Este clar că banii pe care guvernul PSD îi acordă cu atâta dărnicie nu vin din OUG. Să se dea, spunea guvernatorul BNR o ordonanţă prin care să se spună că toată lumea trăieşte bine şi prosperă fiecare cetăţean. Are umor Mugur Isărescu. Şi îl foloseşte în disputa lui cu guvernul, cu partidele de la guvernare, cu eminenţa cenuşie din spatele primului ministru, a deciziilor luate de guvern. Eminenţa cenuşie este la vedere, este fostul primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov.
Trecem peste faptul că are o condamnare nedefinitivă la opt ani de închisoare. În actuala stare de lucruri din justiţie, totul este pus la îndoială. Protocoalele serviciilor secrete, abuzurile procurorilor, completele nelegal constituite, Dumnezeu mai ştie ce, au reuşit să pună un mare semn de întrebare peste ochii legaţi ai Justiţiei.
Dar dincolo de aceste adevăruri amestecate cu speculaţii, economia rămâne economie. Produci, ai de unde împărţi. Nu produci, faci economie, decretezi starea de austeritate. Această regulă simplă o încalcă sistematic guvernul PSD. Acest guvern populist, la fel ca PSD, are un extrem de mare noroc cu condamnarea lui Liviu Dragnea. Ba chiar şi cu condamnarea lui Darius Vâlcov. Condamnările acestea stau ca un paravan în faţa incapacităţii de guvernare. Opinia publică, opoziţia, mass media, în loc să se preocupe, să analizeze la rece actul guvernării se lasă seduşi de situaţia juridică a liderului PSD. Toată lumea este calată pe procesele lui Dragnea. Preşedintele PSD ţine spatele unui guvern a cărui capacitate de administrare a ţării este pusă la îndoială. Pe toate planurile.
Niciun ministru nu străluceşte, nicio personalitate nu iese în evidenţă. Nu ştiu cine este acest domn Petrescu care a propus „schema”. Ştim însă că PSD face prea multe „scheme”. Iar ele au dus la devalorizarea leului, la creşteri de preţuri. Ce vrem mai mult?
  Toată lumea aşteaptă să se întâmple ceva. Adversarii, ba chiar şi o parte dintre pesedişti, aşteaptă să fie condamnat Liviu Dragnea, pentru a fi definitiv scos din viaţa politică.
Alţii aşteaptă să se unească opoziţia pentru a da semnalul existenţei unei alternative la actuala guvernare. O parte din PNL aşteaptă un nou lider al partidului. Până la o schimbare adevărată, de substanţă, ţara funcţionează pe bază de „scheme”. La fel funcţionează şi instituţiile de la etajele inferioare, pe bază de „scheme”. Adică pe bază de improvizaţie.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu