miercuri, 12 octombrie 2022

Compromiterea primarilor

 

Cum nu avem motive să credem că regula de trei simplă nu funcţionează şi în politică, ne putem permite să afirmăm că dacă taxele locale se majorează cu 50% rezultă că 50% dintre actualii primari vor pierde alegerile în 2024. Ce se întâmplă dacă introducem în ecuaţie şi procentul de 25% cu care au fost majorate salariile primarilor şi preşedinţilor de consilii? Rezolvare imposibilă. Cele două calcule, având la bază imbatabila regulă de trei simplă, se completează reciproc sau se anulează reciproc?

Matematica devine imposibilă când o aplici în politică, şi mai ales în deciziile guvernului. Cu sau fără intenţia de a-i compromite, parlamentarii le-au făcut figura primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Întâi le-au majorat salariile, spre indignarea pensionarilor care aşteptau să li se majoreze pensiile, pentru ca după numai câteva zile guvernanţii să anunţe că se majorează taxele locale pe locuinţe cu 50%.

Practic iei din buzunarul cetăţeanului doi bănuţi, iar pe unul îl bagi direct în buzunarul primarului, apoi, în raport cu venitul lui să fie majorate salariile întregului aparat bugetar al primăriilor.

Cu alte cuvinte, fiecare proprietar de apartament sau casă plăteşte în mod direct salariul primarului, al preşedintelui de consiliu judeţean, precum şi al întregului aparat administrativ. Intuind acest lucru, o serie de primari refuză să pună în aplicare decizia guvernului Ciucă.

Ciudat este că nu se foloseşte aceeaşi metodă de salarizare la ministere. Nu demult un ministru, acum fost ministru, observa că el se află pe locul 23 ca nivel de salarizare. Pentru că, nu-i aşa, miniştrii vin şi pleacă, dar aparatul birocratic rămâne.

Un biet ministru fără experienţă este o jucărie în mâinile înalţilor funcţionari. Dacă ministrul îi cere să facă un lucru, acesta îi spune: “Dacă dumneavoastră vreţi puteţi face, dar să ştiţi că eu nu semnez”. Cam în aceeaşi situaţie sunt şi o parte din primarii şi preşedinţii de consilii judeţene.

Acesta este sistemul, aceasta este birocraţia, acesta este “aparatul de stat”. De frica acestui “aparat” tremură şi primul ministru, şi ministrul şi primarul şi preşedintele de consiliu judeţean, dar şi preşedintele ţării. Politicienii sunt prizonierii sistemului pe care l-au creat ei înşişi, nu din ignoranţă, ci din dorinţa de a crea un sistem pe care să-l controleze. Dovada că nu reuşesc să-l stăpânească este faptul că după ce-şi termină mandatele mulţi intră în puşcării, condamnaţi în urma legilor strâmbe pe care le-au propus şi adoptat.

Problema majorării salariilor primarilor nu constă atât în cuantumul majorării cât într-un principiu. Cum se mai uită un primar în ochii alegătorilor când toată lumea ştie că s-au majorat taxele locale pe locuinţe pentru a face rost de bani pentru salariul lui? De acum înainte orice cetăţean îi poate spune doamnei de la ghişeu, probabil ultima pe statul de plată, “Doamnă din taxa plătită de mine ţi s-a majorat salariul dumitale!”.

În acest sens s-ar părea că s-a dorit pur şi simplu compromiterea primarilor. Este prea străveziu circuitul banilor din buzunarul contribuabilului în buzunarul primarului. Pe de altă parte, majorarea salariilor din sistemul public nu va conduce la diminuarea birocraţiei. Cu cât un funcţionar câştigă mai mult cu atât se simte mai obligat să-l chinuie mai mult pe cetăţeanul care apelează la el. Salarii mai mari, birocraţie mai mare, mai stufoasă.

Problema este că de aceeaşi boală suferă şi instituţiile europene. Marea Britanie a părăsit UE din cauza birocraţiei din cadrul Comisiei Europene.

Din cauza aceleiaşi birocraţii România aşteaptă de 11 ani să fie acceptată în Spaţiul Schengen. Însuşi tratatul nostru de aderare la UE, prost negociat, nu este decât o emanaţie a birocraţiei bruxelleze.

Numărul primarilor foarte buni este relativ mic. Dar sunt primari care muncesc pentru comunitate pe brânci. În realitate nu prea contează cât câştigă un primar. În unele cazuri nu contează prea mult nici ce face sau ce nu face un primar pentru a fi reales. Sistemul de vot funcţionează atât de prost încât este suficient ca un primar să mulţumească în jur de 30% dintre cetăţeni pentru a-şi reînnoi mandatul. Desigur, din cauza alegerilor într-un singur tur.

Putem aprecia că dacă alegerile s-ar face din două tururi înşişi primarii s-ar fi opus majorării salariilor proprii văzând cât de rău o duc oamenii de rând.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu