miercuri, 5 octombrie 2022

Cornel Nistorescu: "Ligia Deca, educație marinărească și zero pricepere!"

 

Seria dezastrelor provocate de politică la Ministerul Educației continuă. După demiterea provocată și mascată în demisie a lui Sorin Cîmpeanu a fost numită Ligia Deca. De la un inginer de îmbunătățiri funciare trecem la un absolvent al Universității de Marină de la Constanța. Drumul spart de la Traian Băsescu la zilele noastre continuă cu aceleași nenorociri. Ligia Deca nu-i decît o pupilă băsistă, promovată în mișcarea studențească, ajunsă pînă la reprezentare europeană, trimisă la un masterat la Luxemburg, nu în navigație și nici în business naval, ci în ceva care se numește științe politice. Ligia Deca n-a predat niciodată într-o școală. Și este de crezut că în perioada cît a fost consilier la Cotroceni, de la începutul de mandat a lui Klaus Iohannis, n-a prea predat cursurile la cunoscuta școală unde era colegă cu Florian Coldea. O fi ținut ceva cursuri, dar de la perorat cursuri la activitate didactică veritabilă este distanță uriașă. Deci școala românească după ce a ratat reformarea cu Sorin Cîmpeanu va încerca să sară pîrleazul în modernitate cu Ligia Deca.

Ligia Deca este o tefelistă din echipa Monicăi Macovei. Cristina Guseth, Sandra Pralong, Cristina Prună, Gearmina Nagîț, o băsistă înrăită, în spiritul taberei cea mai cruntă din USR. Ligia Deca este cea care s-a zbătut ca împreună cu ambasadorul Andrei Muraru să-i organizeze președintelui Iohannis o poziție de moderator la o dezbatere desfășurată nu demult în marja ultimei ședințe a Organizației Națiunilor Unite. Și la care Klaus Iohannis n-a mai ajuns, Summitul Transformării Educației ratînd înșiruirea de banalități pregătită de Ligia Deca.

Pe cine mai adoarme președintele nostru

Această nouă „vedetă” de la MEI reprezintă un spirit #Rezist dintre acelea care sunt experte în orice fără să se priceapă la mare brînză într-un domeniu. Dar intransigente, pornite mereu în căutare de vinovați și întotdeauna gata să moară cu ei de gît.

Printr-o deducție logică derivată și din poziția sa de consilier pe educație este de crezut că uriașa brambureală din Legile Educației și din situația catastrofală a programului ”România Educată” ar trebui pusă pe umerii, dar și pe seama ideilor Ligiei Deca. Opt ani de activitate la Cotroceni au marcat stagnarea. Halul în care se află un program ca „România educată” după prestația sa la Cotroceni este măsura exactă a capacității sale profesionale și de expert marinăresc în educație. Nu pot să-mi imaginez că Sorin Cîmpeanu a scos toată nebunia din pălărie, așa, țac-pac, fără să se consulte cu luminăția de la Cotroceni, interimat pe dosarul educației de Ligia Deca!

Fără să-și dea seama, premierul Ciucă a spus-o pe șleau: „A participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi apoi în timpul dezbaterilor publice pe legile educaţiei naţionale”.

Majestatea Sa Iohannis și-a impus consiliera-ingineră ca ministru al Educației

Luni, la ora 11, la reunirea liberalilor pentru a vota o propunere, Ligia Deca nu era în cărți. Varianta de ministru venea de la Timișoara. Le-a suflat-o Klaus Iohannis și i-a lăsat fără încă un minister.

Nu s-a săturat Klaus Iohannis de opt ani de băltire pentru „România Educată” și de penibilul și neîncrederea la care a ajuns programul său fanion? Răspunsul nu poate fi dat decît în parte pentru că explicația este mai complicată.

Klaus Iohannis l-a sacrificat pe Sorin Cîmpeanu în urma unei presiuni enorme. Este vorba despre plagiatele premierului și a lui Sorin Cîmpeanu și de achiziția celor 600 de BMW-uri de la Bavaria. Cum să calmeze valurile? Pentru autoturismele lui Schmitd vîndute la Poliție, Klaus Iohannis a fost tocat exact de gruparea care l-a susținut și pe Traian Băsescu. De la G4 Media pînă la Radio Europa Liberă, organe de presă cu orientare americană, toți au tras în președinte, fără să-i acorde nici o prezumție de nevinovăție. Sacrificarea lui Sorin Cîmpeanu reprezintă o primă încercare de scădere a presiunii canalelor orchestrate și, eventual, de calmarea a scandalului cu plagiatul. În același timp, retragerea lui Cîmpeanu îl lasă pe premierul Ciucă descoperit în fața aceluiași val stîrnit împotriva plagiatului.

Oare de ce? Există o legătură între mobilizarea protestelor pe toată partea dreaptă a culturnicilor și a presei pe subiectul plagiatelor?

În urmă cu două săptămîni, reprezentanții OMV s-au deplasat la guvern și au aunțat că nu investesc nimic și nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră fără o modificare a legii redevențelor. Aproape concomitent, Nicolae Ciucă a fost pus în fața unei alte situații neobișnuite. După ce a participat la inaugurarea primilor metri cubi de gaz din Marea Neagră de către Black Sea Oil&Gas (deținută de grupul american Carlyle), a aflat că toată producția de gaze a acestora a fost vîndută la Budapesta. Iar cota de 40% prevăzută de lege a fi vîndută pe piața din România nu mai există. Într-o asemenea situație, premierul ar fi cerut aplicarea legii. Adică amendă și, în caz de menținere a situației, respectarea legii. Adică ridicarea licenței de exploatare!

Decizia lui Nicolae Ciucă de a aplica legea a contribuit la intensificarea atacurilor cu acuzația de plagiat, cu prețurile gazelor și ale energiei. Amenințarea suspendării licenței pentru BlackSeaOil&Gas (Carlyle) a coincis și cu campania pe achiziția de BMW-uri, țintită pe președintele Iohannis. A existat un tîrg? O înțelegere în baza căreia Sorin Cîmpeanu a demisionat iar valul de acuze la adresa președintelui încetează?

 

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu