joi, 6 octombrie 2022

Maramureșul, prezent la evenimentele anuale ale Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR)


Între 28 septembrie și 2 octombrie 2022, județul Maramureș a fost reprezentat la evenimentele anuale ale Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), din care face parte din anul 2020.

Pentru a evidenția caracterul transfrontalier ale AEBR, evenimentul anual al AEBR 2022 a fost găzduit de 3 regiuni transfrontaliere care fac parte din Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT). Astfel, Școala de cooperare transfrontalieră s-a desfășurat la Szeged în Ungaria, în 28 septembrie 2022. Adunarea Generală și Conferința anuală au fost găzduite de Regiunea Autonomă Voivodina din Republica Serbia, la Novi Sad, în perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2022. La final, în data de 2 octombrie 2022, a avut loc o vizită de lucru în Județul Timiș, unde participanții s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, precum și cu factorii responsabili de pregătirea orașului Timișoara pentru evenimentele organizate în calitate de Capitală Culturală Europeană 2023.

Având în vedere tematica evenimentelor AEBR din acest an, care s-a referit la implicarea tinerilor în acțiuni transfrontaliere, în contextul Anului European al Tineretului 2022 și al crizei din Ucraina, din partea județului Maramureș, la evenimentele AEBR 2022 au participat Emil Horj – consilier județean, Meda Muntean – manager comunicare în cadrul ASSOC Baia Mare, precum și Margareta Căpîlnean și Paul Szaniszlo – consilieri relații internaționale în Biroul relații publice, secretariat ATOP și relații internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș.

În cadrul Școlii AEBR de la Szeged, au fost prezentate proiecte și exemple de bune practici în ceea ce privește educația transfrontalieră în Europa și în America, au fost analizate modalități și posibile soluții pentru a-i reține pe tineri acasă, în regiunile de frontieră, precum și oportunități de mobilitate transfrontalieră.

Pe agenda Adunării Generala AEBR s-au aflat chestiuni organizatorice de interes, precum prezentarea și supunerea spre aprobare a Raportului anual al AEBR, aderarea de noi membri, alocări bugetare, dar și alegerea noii conduceri pentru următorii 2 ani. Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a fost ales ca membru al Comitetului Executiv al AEBR, iar Doru Lazăr, vicepreședinte al CJ Maramureș, este membru supleant.

Conferința anuală a debutat cu prezentarea Regiunii Autonome Voivodina și a evenimentelor organizate de Novi Sad în calitate de Capitală Culturală Europeană 2022. De asemenea, au fost prezentate proiecte de succes derulate în cadrul parteneriatului interregional alcătuit din 3 regiuni vecine din Serbia, Ungaria și România care fac parte din Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT). Reprezentanți ai DG Regio din cadrul Comisiei Europene au prezentat noile perspective financiare ale UE dedicate în special cooperării transfrontaliere, iar reprezentanții unor regiuni europene au prezentat proiecte transfrontaliere în domenii actuale de interes, precum energie și aviație.

În panelurile dedicate tinerilor au fost analizate modalități privind participarea acestora la politicile transfrontaliere, multiculturalism și toleranță, voluntariat, tradiții și moștenire culturală. Seminariile organizate de AEBR au prezentat inițiativa ”b-solutions” prin care experții AEBR pot sprijini regiunile de frontieră din interiorul UE, să depășească barierele administrative care împiedică cooperarea transfrontalieră. De asemenea, au fost prezentate grupurile operative de lucru ale AEBR, în domeniile cultură, sănătate și frontiere externe. Discuțiile din cadrul evenimentelor AEBR au inclus și abordarea unor subiectele care prezintă un interes deosebit la nivel național și regional pentru România, precum susținerea acordată de AEBR pentru includerea țării noastre în spațiul Schengen, dar și continuarea unor proiecte transfrontaliere care includ Maramureșul și regiuni din Ucraina, pentru mobilitate durabilă și inteligentă.

În prezent, în AEBR sunt înscrise peste 140 de regiuni și asociații ale unor regiuni transfrontaliere din Uniunea Europeană și din afara granițelor UE. Din România, pe lângă județul Maramureș, din AEBR fac parte și județele Tulcea și Galați în calitate de membri în Euroregiunea Dunărea de Jos, județul Timiș ca membru în Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), precum și Birourile Regionale de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și Iași în calitate de membri consultativi.

Asociația Europeană a Regiunilor de Frontieră (Association of European Border Regions) a fost înființată în urmă cu 51 de ani, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente. Prin activitatea sa, AEBR identifică obstacolele în calea cooperării, propune posibile soluții și promovează schimburile între părțile interesate pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea teritorială în general, cu respect deplin pentru diversitate.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu