marți, 25 octombrie 2022

Poetul Nichita Danilov, Marele Premiu

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

În urmă cu două decenii, după plecarea dintre noi a fratelui de Cuvânt, criticul literar Laurențiu Ulici, cel care a luminat multă vreme manifestarea poetică de la Desești, m-am gândit că potrivit ar fi să aduc un omagiu ideii de valoare lirică chiar în curtea casei părintești, unde Laurențiu a fost de multe ori, aducând cu el poeți de renume. Încurajat de un cerc de prieteni scriitori, am pornit riscanta formă de premiere pe covorul de iarbă. Ideea mea a fost îmbrățișată de mari scriitori români și din alte țări. Care au acceptat Marele Premiu al Serilor de Poezie „Nichita Stănescu” de la Desești. Așa au urcat pe Ulița Bisericii, în curtea casei mele părintești: Ana Blandiana, Adrian Popescu, Mircea Petean, Nicolae Prelipceanu, Horia Bădescu, Ion Mureșan, Adrian Alui Gheorghe, Ion Pintea. De mai departe, dar de foarte aproape, au venit regretatul Nicolae Dabija, din Chișinău, Szentmartony Janos, președintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria, Adam Puslojic, din Belgrad, Ilie Zegrea, din Cernăuți.

Am făcut această prefață pentru a anunța că anul acesta Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești a fost acordat scriitorului ieșean Nichita Danilov. Emoția mea a sporit când l-am văzut pe Nichita Danilov stând pe lada de zestre a familiei. Brusc, m-am întors într-un timp apropiat și m-am revăzut cu Poetul laureat la Desești, pe Aleea Clasicilor din Chișinău, unde am purtat un dialog lirico-diplomatic, deoarece, pe atunci, îndeplinea demnitatea de ambasador al României în Republica Moldova. Se vede că pentru mine fața vederoasă a personalității lui rămâne Poezia. Lectura poeziei lui, dar și receptările critice m-au convins că, pe covorul de iarbă, a pășit un reprezentant de seamă al literaturii contemporane.

Atmosfera decernării Marelui Premiu a fost ilustrată și în alte articole de presă. Eu remarc ineditul acestui eveniment, de la această ediție, prin prezența în stânga laureatului a Episcopului Teofil de Iberia, fiu al satului. A fost lume multă, mai ales tineri care bat la porțile Poeziei. Confratele Adrian Alui Gheorghe, laureatul acestui Premiu în anul 2019, a făcut portretul liric al lui Nichita Danilov, făcând comentarii despre ineditul acestei forme de recunoaștere a valorii: „Universul sfârșește nu într-o carte, cum spunea Mallarme, ci într-o curte la Desești. Scriitorul Nichita Danilov face parte, de acum, și din această lume literară, consacrată pe un covor de iarbă.”

La rândul lui, laureatul acestei ediții a ținut să spună: „L-am iubit ca pe nimeni altul pe Nichita Stănescu. Acordându-mi MARELE PREMIU, Maramureșul m-a adoptat. De astăzi sunt și eu fiu al Maramureșului, în ograda cosmică a Poeziei din Desești.” Dacă el, cel tradus în multe țări ale lumii, s-a bucurat de această onoare acordată poeziei lui, înseamnă că gândul meu a fost de bun augur. El, cel cinstit cu multe premii, iată, se mândrește cu onoarea cerului și a ierbii. De silueta turlei bisericii. Că pe mine mă leagă de Nichita Danilov biserica și granița. Pe amândoi ne-au marcat din pruncia noastră. Colo, pe prispa casei mele părintești, lucea textul confratelui Alexandru Mușina despre poezia laureatului din acest an: „Încă de la debut, Nichita Danilov și-a conturat un univers poetic inconfundabil, amestec subtil de viziune tragică și grotesc, ironie și autoironie, fervoare mistică și dandism. În timp, l-a îmbogățit, l-a nuanțat, l-a aprofundat (în poezie și în proză), așa încât astăzi avem în el unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani.”

Eu țin aproape imaginea unei recente cărți, semnată de laureat, cu un peisaj cu îngeri la fereastră. Sunt convins că pașii poetului Nichita Danilov au călcat pe urmele pașilor poetului Nichita Stănescu în curtea cu un atrăgător covor de iarbă verde. Aici nu se consacră valori lirice, ele fiind recunoscute, dar au parte de rugăciunea consacrării. Și cred că este destul. Să vedem ce va fi la anul viitor.

Mulțam, Nichita Danilov, că ai urcat pe Ulița Bisericii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu