vineri, 21 octombrie 2022

Schengen – o lume cu două tăișuri

 

                                                                                               de Gheorghe Pârja

Din anul 2011, România încearcă să facă pasul spre spațiul Schengen. Drumul s-a blocat, deoarece, s-a zis, nu îndeplinim unele condiții: siguranța frontierei cu spațiul extra-comunitar, chestiuni juridice și mai multe deficiențe de afaceri interne. Cum ar fi protecția cetățeanului, traficul de persoane și bunuri, crima organizată transfrontalieră… Acestea ar fi criterii legate de viața comunitară. Iar acceptarea în spațiul Schengen se face cu votul unanim al tuturor statelor Uniunii Europene. Mereu s-a găsit câte un guvern care să ridice mâna împotriva noastră. S-a vorbit de o segregare bazată pe interese materiale, pe manipulări interesate ale unor grupuri politice românești. Ba ni s-au sugerat, poate cerut, unele direcții de evoluție a economiei și culturii românești.

Unii, cu interese politice, s-au burzuluit la Bruxelles pe motive mai mult sau mai puțin închipuite. În 2011, s-au opus Țările de Jos și Finlanda. Olandei i s-a găsit motivul. Că ar vrea să stăpânească portul Constanța pentru a controla autostrada acvatică ce leagă Marea Neagră de Marea Nordului. Olandezii au promis să mărească portul și să-l modernizeze pentru scopurile lor. În recenta vizită în România a premierului olandez Mark Rutte, cel mai vocal opozant al primirii țării noastre în Schengen a respins discuțiile despre intrarea noastră în spațiul european de liberă circulație.

Sunt multe opinii despre statul nostru la ușă. Nu știu ce interese a avut Finlanda când a fost împotriva noastră. De ce suntem o țară amânată? Se conturează părerea că Bruxelles-ul are ceva cu noi, că ne vrea bogățiile, că ne-a luat suveranitatea, că funcționarii lui ne pun pe masă gândaci. Că Olanda cere ca viermii și insectele să fie cavaleri ai apocalipsei alimentare tradiționale. Și câte și mai câte. Ceva adevăr curge pe marginea oalei. Că afacerile vizează banul, iar banul este ochiul dracului. Să fim lucizi. Când am dorit UE, am cedat din multe orgolii. Dar ar trebui să vedem refuzul european și în propria noastră politică internă, în modul în care este administrat statul român.

Tot auzim că nu suntem în stare să absorbim toate fondurile europene pentru că legile comunitare cer justificarea la sânge a cheltuielilor pentru proiectele aprobate. Și nu se poate fura. Cadența europeană ne cere pasul ei de front. Marți, 18 octombrie, Parlamentul European a aprobat o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Runda decisivă va avea loc în decembrie. Un fost premier al Guvernului României, l-am numit pe Adrian Năstase, spunea recent că votul din Parlamentul European este apă de ploaie. Europarlamentarii au votat politic, dar decizia vine din altă parte. Urmează să aflăm și noi.

Ce avantaje avem noi, românii, dacă suntem primiți în Spațiu? În primul rând, libertatea de mișcare a persoanelor. Și a mărfurilor. Cetățenii români, aflați la lucru în țările Spațiului, vor fi tratați la fel ca locuitorii țării unde se află. Studenții au dreptul de a se stabili în orice stat membru al Spațiului. Despre dezavantaje se vorbește mai puțin. Din nefericire, criminalitatea ar putea lua amploare. Pot intra în țară grupuri ale crimei organizate fără nicio opreliște. Infractorii noștri pot să părăsească liberi țara, fără să-i verifice nimeni. Va spori fenomenul traficului de persoane. Dispariția controlului la vamă va favoriza un import de criminalitate.

Și să nu uităm că Spațiul are acum 26 de țări. De aceea am zis că Schengen este o lume cu două tăișuri. Nu avem altă variantă. În fața crizei economice și militare generate de agresiunea din Ucraina, Uniunea Europeană are nevoie de solidaritatea tuturor statelor membre. La votul decisiv din 3 decembrie vom vedea ce va spune și Olanda. Dacă va fi bine, meritul aparține cetățenilor acestei țări, care muncesc, aici sau în străinătate. Ei au primit respectul european. Cât despre dezavantaje, conducerea țării trebuie să ne ocrotească. Asta-i lumea în care trăim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu