luni, 24 octombrie 2022

Sculptorul Ioan Marchiș – despre simbolismul sacru

 


Sfârșitul de săptămână l-a găsit pe sculptorul Ioan Marchiș la Bruxelles. Unde a conferențiat la Arthis, Casa de Cultură Belgiano-Română, în fața unui public iubitor de cultură și tradiții românești.

Tema conferinței: ”Simbolica vaselor funerare din Suciu de Sus și Lăpuș”. Prilej cu care românii din diaspora au participat și la lansarea cărții cu același titlu, scrisă de artistul băimărean. Carte care aduce dovezi concrete ale continuității neîntrerupte a populației autohtone din Transilvania și Maramureș, originea tradițiilor din aceste zone datând încă din neolitic, a străbătut epoca bronzului, a fierului, apoi Evul Me­diu, ajungând până astăzi. Artistul a știut să îmbine foarte bine o cultură transmisă ”oral” și regăsită în arta grafică a oamenilor.

Cartea, după cum afirmă autorul, este rodul cercetărilor și interpretărilor sale artistice, etnografice și istorice, plecând de la simbolurile regăsite pe vasele funerare din Suciu de Sus și Lăpuș, motive ce sunt identificate ca aparținând unei culturi ancestrale.

Ioan Marchiș a vorbit despre Cultul Soarelui în Cultura Suciu de Sus și Lăpuş, Nodul Sacru și la Paris, Salonic, Bucureşti, Cluj-Napoca, Baia Mare, Sighetul Marmaţiei.

Conferința a fost urmată de un moment de muzică folk, susținut de Antonio Nyerjak.

Evenimentul a fost organizat de Arthis și Euro-Mara Events, în colaborare cu Fundația Archeus Maramureș, cu susținerea Institutului Cultural Român din Bruxelles.

Doris UGLAR (Corespondență din Bruxelles)

2 comentarii: