luni, 10 octombrie 2022

Țara amânată

 

                                                                                               de Gheorghe Pârja

Cei care mă citesc știu că nu-mi bat joc de țara în care m-am născut și mai trăiesc. Dar când păianjenii se așează pe tavan, dai cu mătura după ei. Așa și eu, cu scrisul, caut să deretic câte ceva prin Casa Țării. Dar mă conving, pe zi ce trece, că a pune scai ori brusturi pe trupul inform al multor instituții ale statului român este de multe ori o pierdere de vreme. Așa mi se arată de după colț zădărnicia, unealta inutilă cu care ne mai omorâm vremea. Și totuși, cred în presă, mai vândută, mai cumpărată, mai pe linia cea dreaptă. Aleg ce mă interesează și scriu cât mă pricep. Și văd păianjenii din împrejurimi. Unii văd bondarii. Bravo lor! Dar este necesar a pune în mojarul critic și partidele politice, și Parlamentul, și Președinția. Cu mențiunea că socotesc absolut necesare instituțiile democratice. Este nevoie și de comentatori. Mai aprigi ori mai blânzi. După cum se pricep.

Nu de puține ori sugestiile jurnalistice mi se par o cântare de contrabas pe o singură coardă. Multe dintre opiniile noastre nu întramă corpul societății românești, ci mai mult ni se destramă speranțe. În fiecare zi mă întâlnesc cu oameni, care au viața înainte, dezamă­giți de sistemul în care lucrează. Asta nu dă de gândit nimănui? Eu, ca simplu om, nu pot pricepe de ce s-a instaurat în jurul nostru atâta îndârjire întru comoditate, indiferență de a nu găsi calea spre un normal acceptabil. Da, știu, pandemie, război, crize! Dar sunt mecanisme interne care scârțâie. La astea mă refer. Mă întreabă vecinul, cititor de ziare, care este starea normală a României? În niciun caz asta în care ne ducem zilele. Omul, bun cunoscător al trecutului apropiat, mă îndeamnă să fim mai îngăduitori cu pretențiile. Că au fost și perioade mai grele în viața înaintașilor. Da, sfaturile par educative. Dar fiecare generație vrea binele ei.

Nu-l găsesc în țară, românii își iau lumea în cap. Cei care am rămas aici privim ecranul realității. Și vedem că nu-i cum vrea omul, ci cum doresc domnii. Cu puterea mea de înțelegere a lumii, simt că ne domină multe aberații. Mulți dintre noi nu înțelegem apucăturile unor demnitari. Care nu înțeleg starea oamenilor de rând. Adică, alegătorii lor. Mai zilele trecute, un senator s-a exprimat în văzul țării că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți.” A spus asta după ce senatorii au votat două amendamente prin care veniturile lor vor crește. Câtă fățărnicie! În timp ce de vreo doi ani bat apa în piuă pe la televiziuni cu morganatica mărire a pensiilor.

Un joc politic pe sufletul oamenilor. Chiar nu-și dau seama că această amânare este o lovitură psihologică pentru milioane de români? Adică pensionarii. Este o ipocrizie fără margini. Este o desconsiderare a demnității omului. Este o eroziune a democrației și un semnal că țara se îndreaptă într-o direcție nepromițătoare. Nimeni nu-i trage de mânecă? Sunt prinși în această horă a amăgirii: președintele, premierul, parlamentarii și mulți comentatori cu interese. Opriți acest linghișpir caraghios! Dacă nu aveți bani pentru cei bătrâni, spuneți! Că simt o ură fățișă pentru această categorie de români. Apoi, multă tevatură pentru aderarea la Spațiul Schengen. Deși am îndeplinit condițiile cerute de acum zece ani, suntem o țară amânată. Dacă Germania și-a venit în fire, Olanda întârzie votul de aderare.

Pe acest fond, un europarlamentar german s-a rățoit primitiv la noi, considerându-ne Vestul Sălbatic al Europei. Cât de nărod ar fi omul din țara lui Hegel, a spus-o în buricul Europei. Reacția europarlamentarilor români a fost una politică, nu națională. Mă întristează cota joasă a României, văzută de personaje cu multe dioptrii. Nu ne prea bate nimeni la ușă. Zadarnic suntem atât de ospitalieri. Și totuși sunt locuri din această țară care respiră încredere. Căutați în această săptămână municipiul Sighetul Marmației și comuna Desești. Care oferă celor interesați un covor pentru Limba Română și calmul necesar sufletului nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu