vineri, 31 ianuarie 2025

Col. (r) Marin Neacsu: Dacii, aurul si „țurcanii”

O veste neagră face prima pagină a ziarelor din România și ridică sprâncenele multor români,  dar mai ales televiziuni și politicieni  în care acuma, brusc  se aprinde „patriotismul” și încep să rostească cu oarece teamă, dar îngăduință cuvântul „Dacia,” dar nu legat de  fabrica de automobile, ci de acea Dacie despre care nu prea se înghesuia nimeni să vorbească, pentru a nu fi considerat „suveranist,” adept al lui Roxin, Georgescu, sau mai știu eu cărui „dacopat”. Acuma, pentru trei zile probabil, sau trei săptămâni, cât subiectul va ține „brekiniuzul” presei, e voie să vorbești despre Dacia în România. Pentru toți, vestea furtului coifului dacic  și brățărilor dacice dintr-un muzeu din Olanda, expuse cu „mărinimie” prin toate colțurile lumii  de mai marii culturii române, pentru „promovarea Daciei” și a bogăției bietei Românii, este o surpriză, o veste neașteptată, o tragedie.

Să fiu sincer, pentru mine această „întâmplare” nu este o surpriză, nu vreau să par cinic, dar am anticipat un astfel de eveniment. De ce? Pentru că acum 14 ani am atenționat asupra unui obicei eu i-aș spune iresponsabil al autorităților române, plecând de la prim miniștri, miniștri ai culturii, directori ai Muzeelor dar în special al Muzeului Național de Istorie a României, de a trimite sau a „se lăuda” cu piese unice de patrimoniu național, pe toate străduțele Europei. Nu știu dacă în ultimii 10-15 ani românii care au cu adevărat interes și dorința de a vedea istoria proprie în muzeele din țară au avut ocazia să vadă sutele de piese multe unicate, comori inestimabile ale culturii universale nu doar autohtone, la ei în țară, acestea fiind plimbate pe oriunde, pasămite pentru a „promova cultura dacilor”. Dar acești diriguitori ai culturii române nu au mișcat un deget pentru a cerceta și a scoate la lumină  de exemplu arhivele Vaticanului care conțin cărți și documente necunoscute publicului despre cultura, războaiele și importanța Daciei în cadrul civilizației antice sau pentru a aduce în România spre a fi expuse documente, artefacte, obiecte,  sau mărturii ale unor fapte istorice care vorbesc despre România. Poate sabia lui Ștefan Cel Mare adusă măcar spre vizionare la Muzeul Național de Istorie a României, ar suscita interesul a milioane de români și ar aduce mai mulți bani Ministerului Culturii decât banii de asigurare „negociați” cu muzeele unde au stat degeaba argintul și aurul României.

Apoi, să fim serioși, când lansezi o expoziție cu titlul „Dacia, un regat al Aurului și Argintului”, este mai mult decât  o invitație pentru multimiliardarii deținători de „colecții private” de a tocmi „profesioniști îndrăgostiți de cultură” pentru a intra în posesia unor unicate. Sunt convins că cine le-a furat nu a făcut-o pentru că a crescut prețul aurului, pentru că dacă ar fi fost așa, ar fi luat tot aurul expus, sau mult mai mult decât un coif și 3 brățări care nu cântăresc nici cât aurul expus într-o vitrină la un magazin de bijuterii. Este LMC că cel/cei care au acționat au făcut-o la comandă pentru valoarea istorică a acestor piese, nu pentru valoarea aurului. Sub acest aspect, putem spera că nu vor fi topite în lingouri.

Mai trebuie amintit că tot cu Olanda, România mai are o experiență similară, cu niște tablouri furate tot din Olanda  și găsite prin România, unele se spunea că au fost arse, dar apoi un tablou din cele presupus arse a fost găsit în urma unui pont tot în România. Autorii au primit ceva ani de închisoare dar sunt deja liberi de mai bine de 7 ani, toți,  iar tablourile aparținând lui Matisse, Picasso, Monet, nu au mai fost găsite, fiind considerate „pierdute”. Eu sunt convins că tablourile au ajuns în colecția cuiva care a plătit suficient pentru a convinge pe cineva să facă 6 ani, dacă nu chiar mai puțini, eventual 4, de închisoare. În cazul aurului, dacă se va da de urma hoților, că sigur nu a fost unul singur, acesta va prezenta un butoiaș  cu ceva  aur topit, cum s-a prezentat de exemplu lănțișorul din butoiul de la Caracal ca să dovedească că acolo a fost arsă Luiza. Făptuitorii, dacă vor fi prinși vor spune că au topit aurul și l-au vândut, sau aruncat, „statul român” va primi – probabil – banii de asigurare,  cam când vom primi și avioanele F16, sau sistemele „Patriot”, dacă firma respectivă va binevoi să accepte „concluzia organelor de anchetă” și cu asta basta.

Și acuma să spun de ce nu m-a surprins furtul.

Prin 21 mai 2011, atrăgeam atenția într-un articol  că, același Muzeu Național de Istorie, aflat sub cârmuirea aceluiași președinte de astăzi, trimisese prin decembrie 2010 aceleași brățări dacice și probabil în mare parte aceleași exponate în total 140 de piese,  prin Italia sub numele „Aurul antic din România. înainte şi după Traian”. Expoziția, plecată și anunțată cu surle și trâmbițe sub patronatul ”împăratului Traian Băsescu”, trebuia să se termine în aprilie, dar pe data de 21 mai încă nu se întorseseră în muzeele de origine. Am sesizat câțiva parlamentari, am inițiat o interpelare ministrului culturii de atunci, actualul lider U.D.M.R.  Kelemen Hunor, care a răspuns că toate piesele s-au întors în țară și urmează a face parte dintr-o nouă expoziție. Interesant este că domnul Hunor spunea atunci în răspunsul său că „Interesul deosebit al vizitatorilor a făcut ca această expoziţie să fie prelungită. Italienii sunt fascinaţi în special de brăţările dacice şi de „Cloşca cu pui de aur”. Iată că și olandezii au fost fascinați de brățările dacice, nu numai italienii.

Nu știu dacă de atunci și până acuma piesele plecate au mai avut timp să fie văzute și prin muzeele noastre, dar era o chestiune de timp până să se întâmple ce s-a întâmplat, căci știți cum se spune pe la noi prin popor, „cine sare multe garduri…”.

Deci autoritățile române, domnul director al Muzeului Național de Istorie a României era la curent cu faptul că anumite obiecte de patrimonoiu fac interesul special al „publicului larg”, era sigur la curent cu furturile din Țara Lalelelor, căci  chiar doamna Țurcan ministru al culturii la momentul inițierii expoziției,  spunea că „au existat furturi și la alte muzee internaționale, nu este o situație fără precedent și nu ar trebui să blocheze o inițiativă corectă și sănătoasă a României de a realiza expoziții…” Și dacă e așa, ce măsuri de securitate suplimentare a luat? Așadar  în concepția doamne Țurcan, faptul că au mai avut loc furturi din expoziții nu trebuie să ne îngrijoreze, nu suntem singurii păgubiți  dimpotrivă, să facem expozițiile cât mai ”atractive” cu piese cât mai rare și cât mai valoroase, de care noi ne putem dispensa. Și nu e așa că oricum vom primi banii pe asigurări care, uite în actualul climat de criză financiară,  ne prind foarte bine, guvernul are nevoie de ei. Tot doamna Țurcan justifică expoziția ca fiind necesară pentru „românii din «diaspora»”. Câtă grijă față de bieții români de peste hotare, dar și față de „autorități și oameni de cultură internaționali”. Păi dacă erau așa de interesați oamenii de cultură și marile personalități din Țările de Jos,  nu puteau să vină să le vadă la noi, mai câștigam și noi un ban din turism nu ? Am auzit că și votul din turul doi la prezidențiale  a fost oprit ca să poată vizita românii din  diaspora expoziția. Doamna Țurcan se arată mirată că românii sunt așa de supărați și că „au apărut tot felul de experți în calitatea și valoarea muzeelor” care pun întrebări legate de oportunitatea organizării acestor expoziții. Pentru ea asta e problema, faptul că oamenii pun întrebări.

 Îmi amintesc că și eu, acum 14 ani îl întrebam pe domnul Kelemen Hunor ca ministru al culturii următoarele:

– data şi locul intrării pieselor în ţară;

– cine a asigurat paza transportului şi cum a fost asigurată securitatea pieselor pe timpul expoziţiei şi pe timpul întoarcerii:

– documentele de vamă întocmite cu ocazia sosirii în ţară;

– procesul verbal de predare – primire a pieselor către Muzeul Naţional de Istorie:

– dacă s-a făcut expertiza de autentificare a pieselor reîntoarse şi care este rezultatul.

– dacă nu s-a făcut, de ce nu s-a făcut , având în vedere cazurile cu sculpurile lui Brâncuşi şi cu timbrele.

Întrebările erau legitime atunci pentru că mai trecusem prin evenimente similare.

Cunoscând alte cazuri de furturi, eu ca stat român aș fi acordat o mai mare grijă față de obiectele de patrimoniu care nu pot fi măcar evaluate ca valoare istorică, fie că nu le-aș fi înstrăinat, fie că aș fi solicitat măsuri complete și complexe de securitate, inclusiv cu pază militarizată și securizată precum „vila de la Cotroceni” cînd e „mobilierul” prin zonă, nu le-aș fi lăsat într-o clădire fără pază. Aud că poliția ar fi fost anunțată că „a avut loc o explozie pe o stradă”. Dar stați liniștiți tovarăși, „Muzeul Național de Istorie a României se află în permanent contact cu Muzeul Drents, precum și cu autoritățile olandeze și române și depune toate eforturile pentru a sprijini ancheta aflată în desfășurare, pentru recuperarea urgentă a artefactelor!” Ce poate să facă Muzeul Național de Istorie pentru recuperarea urgentă  a artefactelor nu o să pricep nici picat cu ceară dar înțeleg că noi trebuie să stăm liniștiți să nu punem întrebări.

Cu asemenea oameni la conducerea țării la ce ne putem aștepta? Ce ar mai fi de spus? Aș mai putea spune că din România dispar,  fără ca autoritățile ”competente”să se sesizeze, cam multe. A dispărut o flotă,  au dispărut focoase dintr-un transport militar în Giurgiu,  au dispărut timbre cap de bour în valoare de milioane de euro de la Muzeul Filatelic al Poștei Române, cu ocazia unui inventar de rutină conducerea Regiei Autome pentru Activităţi Nucleare – Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzând informaţii clasificate din domeniul cercetării nucleare,  și câte și mai câte știute sau nu, declarate sau nu.  Vinovații „nu au fost găsiți” deși în multe cazuri se știu, dar avem multe batiste și din ce în ce mai puține țambaluri. Iar doamna Țurcanu ne spune că nu trebuie să ne îngrijorăm, pe „câmpie la Mohacs au fost pierderi și mai grele”.

Eu nu cred în coincidențe, la atâtea pierderi, parcă văd că o să ne trezim că nu mai avem nici țară și se va trezi cineva să spună: nu-i nimic, nici palestinienii nu mai au.

Autor: Col. (r) Marin Neacsu

Sursa: art-emis.ro

Bibliografie web:

– https://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/inainte-si-dupa-traian-34980.html/

– https://neacsum.blogspot.com/2012/01/expozitii-cu-vanzare.html

– https://ibani.stirileprotv.ro/credite-si-economii/patru-lazi-cu-focoase-pentru-rachete-au-disparut-dintr-un-tren-ce-transporta-armament.html

https://ziare.com/stiri/furt/timbre-de-milioane-de-euro-au-disparut-de-la-muzeul-filatelic-1014044

– https://www.dcnews.ro/75-de-documente-din-domeniul-cercetarii-nucleare-clasificate-au-disparut_85121.html

 

Dosar penal! A băgat adânc mânuța în punguța cu arginți...

 


Preasfinţitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, a fost audiat vineri, 31 ianuarie, la Parchetul Curții de Apel Cluj. Ierarhul este suspendat din funcție de BOR, după ce la episcopia pe care o conducea s-a delapidat o sumă de aproximativ 3 milioane de lei în 2024.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, procurorul Theodor Pavelescu, a confirmat că Episcopul Sălajului este cercetat pentru complicitate în dosarul de delapidare.
„Dosarul îl vizează pe domnul Florea Petru, care are calitatea de episcop al Sălajului. Dânsul are calitatea de suspect şi este cercetat sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de delapidare în formă agravată şi continuată, respectiv complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată", a declarat procurorul Theodor Pavelescu.
Audierea episcopului Sălajului ar putea fi legată de scandalul pornit la finalul anului trecut, în care vicarul eparhial a fost reținut și acuzat de delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimat în cazul delapidării se ridică la 3 milioane de lei, iar vicarul eparhial ar fi folosit în scop personal fondurile Episcopiei Sălajului.
Preasfinţitul Părinte Petroniu este suspendat de către ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului în urma scandalului.
Sinodul BOR ar putea decide soarta episcopului luni, 3 februarie, după ce acesta devine și suspect într-un dosar penal.

C.L.

Note de lectură


                           IOSIF HÂNDA -
ȚIE, DOAMNE!


Motto:
,,Tu ești Cel ce le poți pe toate:
Tu poți să schimbi durerea-n mângâiere,
Tu știi să ne călăuzești în noapte,
Ca în lumină, să venim la Sfânta Înviere",
(Pr. Iosif Hânda, din poezia ,,Mărire, Ție").
Pr. Iosif Hânda - am avut privilegiul, onoarea dar și bucuria de a-l cunoaște personal, la întâia întâlnire literară, din cadrul UZPR, Filiala ,,Mihai Eminescu", Timișoara (președinte Dumitru Buțoi). M-a impresionat din prima clipă - un bărbat înalt, drept precum un brad în munte, Domnia Sa, dând binecuvântarea evenimentului ce urma să fie. Nu a fost singur. Au mai fost doi ucenici - talentați și hărăziți cu talant de la Bunul Dumnezeu. După deschiderea oficială, cu binecuvântarea părintelui Iosif Hânda, s-au deschis ,,porțile" Simpozionului ,,Mihai Eminescu", dar și cele destinate pentru ,,Ziua Culturii". Ne-a vorbit părintele, concret, la obiect, câteva clipe despre Domnia Sa (pentru a-l descoperi!), apoi despre pasiunea literară și realizările în acest demers. E o plăcere să stai să îl asculți. Ne-a vorbit despre familie, despre Sfânta Biserică, despre poezie, arătându-ne și câteva din cărțile deja tipărite, oprindu-se la una dintre cele mai dragi - volumul de versuri ,,Ție, Doamne!", apărut la Editura Eurostampe, Timișoara, ISBN 978-606-32-0295-7, 70 p., având girul părintelui Ioan al Banatului, pe care la numit, atâta de frumos: ,,Dăltuind cuvinte", unde, printre altele, afirmă: ,,Prin trecerea omului în această viață pământească, rămân în urmă faptele săvârșite de el. De acestea depinde bucuria sau tristețea veșniciei. (...) Această carte va rămâne peste timp o icoană vie a Părintelui Iosif Hânda pe care ucenicii Sfinției Sale o vor păstra spre aducere aminte. Binecuvintează, Doamne, pe cei ce trudesc întru rostirea Cuvintului", (p. 5).
,,Hristos din morți a Înviat,
E mare fericire pe pământ,
Durerea-n bucurie s-a schimbat,
Când Soarele ieșit-a din mormânt",
din poezia ,,Hristos a Înviat!".
Volumul mai beneficiază, de o postfață, semnată de către Nicolae Danciu Petniceanu, numită: ,,Note de lector <<Ție, Doamne!>>, poezii, text olograf de preot iconom stavrofor Iosif Hânda", care notează: ,,Surprinde plăcut preocuparea părintelui Iosif de Timișoara, pentru poezia tradițională cu teme patetice tradiționale, precum tema dragostei, prioritar dragostea biblică față de Domnul Iisus Hristos", (p. 63).
Din punctul meu de vedere, fiecare poem este o rugăciune-multumire, pentru că l-am descoperit pe Mântuitorul, Împăratul cerului și al pământului. Versurile se așează în suflet și rămân cimentate aici. Strofele, lin curgătoare, înspre biserică, dumnezeire, rugăciune - ne sunt lecție de viață, ne sunt pilde pentru vremelnicia noastră pământească. Cuvinte precum - lumină, mângâiere, înviere, fericire, iertare, împăcare, iubire... te îndeamnă la meditație profundă. Poeziile - ,,Domnul meu", ,, Rugă pentru păstoriți", ,, Rugăciunea lui Iisus", ,,Cuminecare", Biserica" sau ,,Golgota" - sunt ilustrate cu imagini din viața de pastorație a autorului... ,,la binecuvântarea picturii Bisericii din Topleț, prima parohie a autorului", (p. 13), ,,împreună cu cântărețul Ioan Șuta, săvârșind Sfânta Liturghie la Unitatea de Jandarmi Timișoara", (p. 35), sau ,,Corul <<Sfântul Iosif>> al bisericii din Timișoara - Calea Aradului", (p. 28). Volumului, nu i se poate spune, doar o ,, simplă carte de/cu poezie". Nu! Deși alcătuit modest, el este de o importanță colosală în desfășurarea literară, în activitatea de zi cu zi a celor care se săvârșesc creștinește într-o biserică. Nu doar autorul este în centrul atenției, ci îi stau alături și ceilalți fără de care activitățile nu ar avea emoția necesară - vezi cântărețul Ioan Șuta, corul bisericii, etc., lucruri cu care părintele-autor se mândrește, mulțumind lui Dumnezeu!

Vasile BELE
președinte ASCIOR Baia Mare

1 Februarie - Ziua Internaţională a Cititului Împreună

1 Februarie: Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Îndemn la lectură ca mod de dezvoltare a creativității, a empatiei și a gândirii critice.

În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, oamenii din toată lumea citesc împreună cu voce tare și își împărtășesc poveștile, scopul principal fiind acela de a susține alfabetizarea ca un drept al omului care aparține tuturor.

Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii. Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o sută de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic vor avea un avans de aproape un an comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.

Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sînt în măsură să-i înţeleagă mai bine pe ceilalţi, să empatizeze cu ei şi să vadă lumea şi din perspectiva altora. De asemenea devin mai sociabili, politicoși, empatici, refuză violența verbală și fizică.

C.L.



Când ți-au pierit lăudătorii și ești nevoit s-o faci singur...

 


ÎN CURÂND A DOUĂSPREZECEA CARTE

Din volumul de versuri în curs de apariție ”Perfectele mirări”, de Vasile Dan Marchiș, sunt publicate un grupaj de poezii în revista de mare prestigiu ”OBSERVATORUL” , din Toronto, Canada.

Poezii din viitoarea carte menționată sunt publicate și în prestigioasele reviste: Actualitatea literară, Argeș, Boem@, Impact, Litere, Lumină lină, Plumb, Surâsul Bucovinei etc.

 

Vasile Dan Marchiș,

fondatorul revistei „Sintagme codrene”

purtător de cuvânt al LSR


Nota noastră. 
Lauda de sine este considerată o formă a aroganțe, dar și a prostiei maxime, iar efectul este contrar celui așteptat, degradând pe cel în cauză. Goethe spunea: „Man sagt: eitles Eigenlob stinket; das mag sein.”

                                                               *****

Ci „oricine se laudă să se laude în Domnul”. Pentru că nu cine se laudă singur va fi primit, ci acela pe care Domnul îl laudă. – 2 Corinteni 10:17,18

O stimă de sine sănătoasă constă nu în laudă de sine sau în preamărirea atributelor personale, cum se întâmplă în cazul celor cu personalitate narcisistă, care simt o nevoie acută de a fi apreciați și admirați, de a le fi cunoscute realizările. De aceea, de multe ori arăta cât de bine îşi face treaba, câte lucruri cunoaşte sau cât de jos sunt alţii faţă de el. Credea că mulţi îl invidiază şi se simţea superior, pretinzând că a fost înţeles greşit deoarece presupusa ignoranţă a celor din jur îi împiedica să-i aprecieze calităţile pe deplin. Toţi îl evitau din cauza aroganţei sale. Dar adevărul era că, adânc în sufletul său, VeDem se simţea singur şi rănit din cauza proastei imagini de sine.

                                                                *****

Să fii lăudat de oameni nu înseamnă nimic, că nu de dragul oamenilor faci un oarecare bine, ci pentru Dumnezeu. De aceea, caută laudă şi înălţare nu de la oameni, ci de la Unul Dumnezeu. „Ce te făleşti întru răutate, puternice?”, spune Prorocul (Psalmul 51, 1). Pentru ce ceri laudă de la alţii pentru binele tău? Căci nici tu însuţi nu ştii ce este binele. Binele mereu rămâne bine, chiar dacă nu l-ar lăuda nimeni, iar răul rămâne rău, chiar dacă nimeni nu l-ar osândi.

                                                            *****

Îndată ce reuşeşte cineva vreun lucru bun cât de mic, se iţeşte îndată demonul şi începe să-i trâmbiţeze în urechi: „Eşti aşa şi pe dincolo”. Nu-l asculta şi nu intra în vorbă cu acest amăgitor, ci retează-i-o îndată: „Taci şi ieşi”.




Poemul iubirii

Iubirea este lacrima căzută din cer

Este zbuciumul lăuntric al omului liber
Este cea mai înaltă experiere a omului
Trăirea-n mesaj și cuvânt a cerului.
Experiența iubirii-n sentimente și gânduri
Încerc și eu s-o transmit printre rânduri,
În scrierile mele timide, dar cu grijă alese,
Din roua răcoroasă a dimineții culese.
Culeg atent tot ce-i mai bun pe pământ
Trimit un mesaj către cer prin cuvânt,
Trăiri, iubiri, amintiri pline de dor,
În poemele cerului, cu gândul la zbor.
Iubirea e cea mai mare putere din univers,
De aceea, poeții o aștern, cu lacrimi-n vers,
Iubirea este Logosul coborât din cer,
Un mesaj al lui Dumnezeu încărcat de mister.
Dumnezeu este-n tot și-n toate, dar este iubire
Omul încearcă s-ajungă la ea, prin rugăciune,
Prin meditație, prin contemplație, prin trăire,
Numai prin Duhul Sfânt s-ajunge la unire.
Cerul ne prezintă modelul suprem al iubirii,
În unitatea treimică descoperită de Fiul luminii,
Prin care Dumnezeu coboară din Cer pe pământ,
Ca omul să urce, încetul cu încetul, la El prin Cuvânt.
Ștefan Popa,
Cluj-Napoca, 31.01.2025

Gigi Becali contra lui Răzvan Lucescu!

FCSB va întâlni echipa greacă PAOK Salonic, antrenată de românul Răzvan Lucescu, în play-off-ul pentru calificarea în optimile de finală ale competiției de fotbal Europa League, potrivit tragerii la sorți efectuate vineri, la Nyon.

Cele două formații s-au înfrunta și în faza principală a competiției, iar campioana României a câștigat cu 1-0 la Salonic, prin golul lui Daniel Bîrligea.
FCSB va juca prima manșă în deplasare pe 13 februarie, iar returul la București, pe 20 februarie. Finala competiției va avea loc pe 21 mai 2025, la Bilbao (Spania).
Tabloul complet:
Twente - Bodo/Glimt
Fenerbahce - Anderlecht
Union Saint-Gilloise - Ajax
PAOK Salonic - FCSB
AZ Alkmaar - Galatasaray
FC Midtjylland -Real Sociedad
Ferencvaros - Viktoria Plzen
FC Porto - AS Roma.

Cristi SOMESAN

Comunicat presa

        Instituirea starii de alerta epidemiologica determinate de gripa

 

INSTRUCTIUNE

 

În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, începând cu data 30 .01.2025,

 

La nivelul unităților sanitare cu paturi se aplică următoarele măsuri:

a) limitarea programului de vizită a aparținătorilor pacienților internați, pe baza analizei efectuate de către direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 3.670/2022 privind stabilirea programului de vizite în unitățile sanitare publice;

b) realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activități ce nu implică interacțiunea cu pacienții;

c) purtarea echipamentului de protecție adecvat, respective măști, mănuși, halate, de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții;

d) asigurarea stocurilor de antivirale, în special de către unitățile sanitare cu paturi care internează cazuri de infecții respiratorii acute;

e) asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, cu/fără diagnostic de laborator, după caz;

f) asigurarea condițiilor necesare pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat;

g) asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar și auxiliar;

h) asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

 

La nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate se recomandă:

a) evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, și aerisirea periodică a acestora;

b) realizarea unui triaj epidemiologic zilnic și recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

c) încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

 

Direcțiile de sănătate publică MM colaboreaza cu Inspectoratul Scolare Judetean MM, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/ instituțiile de învățământ, după cum urmează:

 

1. Pentru personalul unităților de învățământ:

a) evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, și aerisirea periodică a spațiilor închise;

b) izolarea voluntară la domiciliu a personalului cu simptomatologie respiratorie;

c) încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

 

2. Pentru colectivele de preșcolari, școlari și elevi:

a) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de izolare la domiciliu a preșcolarilor, școlarilor și elevilor

cu simptomatologie respiratorie;

b) realizarea unui triaj observațional zilnic pentru identificarea prezenței simptomelor de viroză respiratorie în colectivitățile școlare;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) spălarea mâinilor după fiecare pauză, înainte de intrarea la clasă;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) utilizarea batistelor de unică folosință pentru acoperirea gurii și nasului și spălarea corectă a mâinilor după tuse sau strănut;

g) încurajarea vaccinării antigripale a preșcolarilor, școlarilor și elevilor, mai ales pentru cei care prezintă afecțiuni cornice care pot fi agravate de gripă.

 

Măsurile generale recomandate pentru populație sunt:

a) consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare;

b) pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție, dacă trebuie să se deplaseze în comunitate;

c) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;

d) menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

e) evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;

f) continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta de peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cornice respiratorii sau cardiace.

 

                                                        Director Executiv

Ec. Bene Rodica

 

 

 

Ora adevărului! În sfârșit se spun lucrurilor pe nume!

Secretarul de stat american Marco Rubio a denunțat agresiunea Moscovei în Ucraina, într-un interviu acordat emisiunii Megyn Kelly Show, dar a declarat că este „necinstit” să se spună că Kievul este capabil să distrugă Rusia pe cîmpul de luptă și să revină la starea de lucruri de dinainte de 2014.

Oficialul american a recunoscut că președintele rus Vladimir Putin a comis „atrocități” și „lucruri oribile” în cadrul invaziei sale în Ucraina, dar a exprimat îndoieli cu privire la perspectivele Kievului de a obține o victorie militară completă.
„Incorectitudinea a fost că am făcut cumva oamenii să creadă că Ucraina ar fi capabilă, nu doar să învingă Rusia, ci să-l distrugă pe Putin, să împingă situația înapoi la cum arăta în 2012 sau 2014, înainte ca rușii să cucerească Crimeea”, a declarat Rubio.
El a afirmat că a existat „necinste” încă de la început, deoarece administrația americană „a făcut cumva oamenii să creadă” că Ucraina poate învinge Rusia. În acest context, Rubio a criticat abordarea anterioară de sprijinire a Ucrainei, numind-o finanțarea unui „impas prelungit” care nu a făcut decît să provoace și mai multă suferință.
El a remarcat că „Ucraina este dată înapoi cu 100 de ani”, deoarece infrastructura energetică a țării este distrusă, iar mulți ucraineni pleacă și se stabilesc definitiv în străinătate. Rubio a subliniat, de asemenea, că, în opinia președintelui Donald Trump, „acesta este un conflict prelungit și trebuie să se încheie acum”.
El și-a exprimat încrederea că, în continuare, ar trebui continuată „diplomația dură”. Cu toate acestea, el a reiterat că „ambele părți într-o negociere trebuie să dea ceva, iar acest lucru va lua timp.”
În același timp, secretarul de stat al SUA a subliniat că președintele Trump recunoaște că obiectivul este de a pune capăt războiului, deoarece atît Rusia, cît și Ucraina plătesc un preț ridicat.
Rămîne de văzut în cît timp după declarația incendiară a secretarului de stat american va veni reacția autorităților de la București, a căror politică oficială declarată în nenumărate rînduri este că România va sprijini necondiționat lupta Ucrainei pînă la victoria finală.

(inpolitics)

La cenaclul ”Artur Silvestri ”al Ligii Scriitorilor – Medalionul literar ”Luna ianuarie simbolul Unirii noastre în frumusețea limbii eminesciene”

Joi, 30 ianuarie, a.c, la orele 17, a avut loc ședința lunară a cenaclului Ligii Scriitorilor, condusă de scriitoarea prof.Voichița Pălăcean Vereș.

Au fost prezenți scriitori din Maramureș, Rm.Vâlcea, Dej, Apahida, Cluj etc, printre care și directoarea prestigioasei edituri ”Ecou Transilvan ”Nadia Fărcaș, pentru a ridica ”Diplomele ” scriitorilor premiați,  care nu au fost prezenți, a căror cărți au apărut la editura pe care o conduce.

După un expozeu, bine documentat, despre rolul cenaclurilor literare în promovarea culturii române, președinta cenaclului a dat cuvântul președintelui național al Ligii Scriitorilor, Al.Florin Țene care a informat  numerosul public, despre activitățile celor 39 de filiale din țară și străinătate, desfășurate cu ocazia zilei de naștere a Poetului Național-Eminescu și Ziua Culturii. În acest context, subliniind că toate filialele au avut activități deosebite închinate acestei zile, evidențiind filialele: Nord Est Iași, Maramureș, Timișoara, ”Bartolomeu Anania ” din Rm.Vâlcea, ”Gib Mihăescu ”din Drăgășani, București, Constanța, Slatina, filială condusă de prof.dr.Ștefania Mărineanu etc.

În continuare, scriitorul Al.Florin Țene a analizat și prezentat cărțile primite din țară: „Istorii, comentarii, miscelanea-vol.85 ” de Ion N Oprea din Iași, „Suflet călător ” de Elena Jucan și albumul semnat de Gheorghe Bănescu-Musceleanu, intitulat „Transilvania leagăn și scut al Daciei străbune ”. În acest context vorbitorul a amintit că în ”Istoriile ” domnului Oprea se află un articol publicat de scriitoarea Persida Rugu în care relatează istoria Zilei Limbii Române al cărui protagonist este și „părintele ”  Al.Florin Țene.

Președintele național a înmânat ”Diplome” din partea dânsului, numindu-le „diplome de suflet”, și premii constând în romanul său”Poezie și Agonie ”, următorilor scriitori: Luci Trușcă, Christa Udrea, Jeni Dicu, Marinela Belu Capșa, Zenovia Zamfir, Raveca Vlașin, Vasile Dan Marchiș, Voichița Pălăcean Vereș, Vasile Bele, Mihai Ganea și Vasile Sfârlea.

Cineva din sală văzând câtă mulțime este prezentă la această ședință, a exclamat:”Vin scriitorii din toată țara la cenaclul lui Țene, precum musulmanii la Mecca din Arabia Saudită. ”

Iulian Patca, președintele filialei clujene a înmânat ”Diplome” la scriitorii ale căror cărți, apărute în anul 2024, au fost premiate.

 În continuare a vorbit Zenova Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanu” din Rm.Vâlcea, și vicepreședinta filialei Ligii Scriitorilor „Bartolomeu Anania” , care a făcut o retrospectivă a activităților culturale din municipiul de sub Capelă.

Poeta Carmena Felicia Baințan, din Baia Mare, președinta filialei Ligii Scriitorilor din Maramureș și-a prezentat volumul de versuri, recent apărut, intitulat „Amurgul orelor ”. după care a citit câteva poeme. Prezentarea a fost apreciate cu vii aplauze.

Scriitoarea Luci Elena Locusteanu, în cadrul rubrici tradiționale ”Memoria calendarului ” a vorbit, foarte documentat, despre opera eminesciană.

Vasile Bele, scriitor din Baia Mare, a înmânat  ”Diplome ” și premii scriitorilor oferite de revista ”Din vatra satului ”, ce apare sub egida Ligii Scriitorilor, pe care o conduce, următorilor: Gavril Moisa, Eugen Coța, Luci Elena Locusteanu, Zenovia Zamfir, Al.Florin Țene și revistei ”Agora Literară ”etc.

Directorul fondator al revistei ”Sintagme Codrene ”,ce apare sub egida Ligii Scriitorilor , Vasile Dan Marchiș, a prezentat  număr 30 al revistei.

Doctorul Mihai Ganea și-a lansat romanul” Lotte” despre care Al.Florin Țene a făcut o analiză profundă, spunând: „prozatorul intuiește imagist, exprimă și dezvoltă din imagine în imagine un dat inițial cu rădăcini înfipte în biografia autorului. ”autorul a vorbit mai pe larg despre procesul de scriere al romanului. Au urmat discuții despre cele discutate.

Viitoarea ședință va avea loc miercuri, 26 februarie, orele 17, în cadrul căreia va fi lansată revista”Agora Literară. ”

 

 Florea Țecu

Evenimentele zilei de 31 ianuarie 2025

 


Evenimente ale zilei 31 ianuarie

106

Se termină reconstrucția podului peste Dunăre (cu o lungime de 1135 m) la Drobeta, de către Apolodor din Damasc.

1834

Se deschide, la București, Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a „Societății Filarmonice".

1844

Emanciparea țiganilor aparținând așezămintelor bisericești și mănăstirilor de către Mihail Sturdza, Domnul Moldovei (1834-1849). La 14 ianuarie 1844, au fost eliberați și țiganii robi ai statului.

1891

În Portugalia a avut loc prima revoluție republicană.

1901

A avut loc premiera absolută a capodoperei cehoviene „Trei surori", la Teatrul de artă din Moscova (regia: K. S. Stanislavski).

1920

Inaugurarea "Universității din Cluj", deschisă de Consiliul Dirigent al Ardealului în prezența Regelui Ferdinand I.

1929

Uniunea Sovietică îl exilează pe Leon Troțki.

1942

Al doilea război mondial: Japonezii au ocupat Peninsula Malacca.

1944

Al doilea război mondial: Debarcarea forțelor aliate în Arhipelagul Marshall.

1950

Președintele american Harry S. Truman anunță un program pentru dezvoltarea bombei cu hidrogen.

1958

Prima lansare, reușită, în Cosmos a unui satelit construit de SUA – „Explorer 1".

1964

Guvernele român și suedez hotărăsc să ridice legațiile lor de la Stockholm și București la rangul de ambasade.

1967

România și Republica Federală Germania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

1990

A fost deschis la Moscova primul restaurant McDonalds.

2001

Pronunțarea verdictului în procesul privind atentatul de la Lockerbie, din 1988

În urma verdictului cetățeanul libian Abdel Basset Ali al-Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viață, iar cel de-al doilea suspect, Al Amine Khalifa Fhimah, a fost achitat de către instanța scoțiană.
2010

Avatar devine primul film cu încasări de peste 2 miliarde de dolari la nivel mondial.


Celebrări 31 ianuarie

Mircea Micu1937

A fost născut Mircea Micu.

Cilibi Moise1870

A fost născut Cilibi Moise.

1952

A fost născut Liviu Comsia.

Tallulah Bankhead1902

A fost născut Tallulah Bankhead.

John O'Hara1905

A fost născut John O'Hara.

Christian Cardell Corbet1976

A fost născut Christian Cardell Corbet.

Franz Schubert1797

A fost născut Franz Schubert.

Zane Grey1872

A fost născut Zane Grey.

Norman Kingsley Mailer1923

A fost născut Norman Kingsley Mailer.

1930

A fost născut Marta Cozmin.

1929

A fost născut Constantin Mateescu.

Marin Moraru1937

A fost născut Marin Moraru.

1900

A fost născut Omraam Mikhael Aivanhov.


Comemorări 31 ianuarie

Jean Giraudoux1944

A murit Jean Giraudoux.

Friedrich Ruckert1866

A murit Friedrich Ruckert.

Charles Haddon Spurgeon1892

A murit Charles Haddon Spurgeon.

Samuel Goldwyn1974

A murit Samuel Goldwyn.

1980

A murit Valeriu Bucuroiu.

1987

A murit Nicolae Velea.

John Galsworthy1933

A murit John Galsworthy.

Bartolomeu Anania2011

A murit Bartolomeu Anania.

Alan Alexander Milne1956

A murit Alan Alexander Milne.


Sursa: Wikipedia