sâmbătă, 16 martie 2013

Top cele mai neprimitoare popoare


  Locuitorii Boliviei au fost desemnați cel mai neprimitor popor.
Confortul de care un turist se bucură atunci când călătorește într-o țară străină este dependent, în parte, de țara în care merge, arată un raport făcut public recent de World Economic Forum (WEF), o organizație non-profit din Elveția, implicată în mai multe ramuri ale lumii de afaceri, la nivel internațional.
Analizând gradul de atractivitate și de competitivitate al mai multor țări pe piața turistică globală, WEF a luat în considerare, printre altele, și modul în care localnicii primesc turiștii străini. Astfel, 140 de țări au fost ierarhizate în „Travel and Tourism Competitiveness Report 2013” în funcție de „atitudinea populației față de turiștii străini”.
Potrivit cnn.com, cea mai neprimitoare națiune a fost desemnată de specialiștii WEF Bolivia (America Latină), cu un scor de 4,1 pe o scală de la 0 la 7 (unde la 0 reprezintă punctajul pentru localnicii „foarte neprietenoși”, iar 7 li se acordă celor „foarte prietenoși”). Bolivia este urmată în clasamentul negativ de Venezuela, Federația Rusă, Kuweit, Letonia, Iran și Pakistan. În ciuda numărului mare de turiști străini, Coreea de Nord și China se află (alături de alte 4 țări) pe locul 8 în clasamentul celor mai neprimitoare națiuni, pe aceeași poziție clasându-se două ţări vecine nouă, Ungaria şi Bulgaria.
De partea cealaltă a clasamentului se află Islanda și Noua Zeelandă, ai căror locuitori au fost desemnați de World Economic Forum ca fiind cei mai primitori. Ele sunt urmate de Maroc, Macedonia (fosta Republică iugoslavă a Macedoniei), Austria, Senegal și Portugalia.
În topul final al competitivității turistice, podiumul a fost ocupat de Elveția, Germania și Austria, în această ordine. Cele trei țări europene au obținut cele mai mari punctaje la capitole precum infrastructură turistică, atractivitate pentru călătoriile de afaceri, resurse culturale. Cea mai puțin competitivă țară a fost desemnată Haiti.
În realizarea raportului cei de la World Economic Forum au utilizat atât surse proprii, cât și preluate de la mai multe organizații și agenții naționale și internaționale.

                                                             de Ioana Raluca Ghioarcă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu