luni, 28 februarie 2022

COMUNICAT. SALONUL DE IARNĂ

 


Luni, 28 februarie

Salonul Artelor

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Asociația Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” vă invită să vizionați expoziția de pictură intitulată „Salonul de iarnă”, al membrilor asociației. Aceasta poate fi vizitată în perioada 28 februarie - 19 martie, la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”.

CuratorMihai Tirică, președinte AAP „Alexandru Șainelic” Baia Mare.

 

* Pot participa în limita a 30% din capacitatea sălii numai persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore; persoane care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.



--
Stefan Selek

bibliotecar

Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare

Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Apariţie editorială - Grigoraş Ciocan

 


ÎNTÂLNIREA CU DUMNEZEU PRIN RUGĂCIUNE

(GRIGORAȘ CIOCAN, „PSALMI ȘI RUGĂCIUNI”)

Motto:

„Cine se roagă din obișnuință, în acela nu sunt schimbări în rugăciune, dar cine se roagă din inimă, în acela sunt multe schimbări în rugăciune, e o luptă cu vrăjmașul, cu sine însuși, cu patimile și în toate acestea  trebuie să fie curajos.”(Sf. Siluan Athonitul).

Volumul de poezii cu titlul Psalmi și rugăciuni scris de Grigoraș Ciocan apare la Editura ECREATOR din Baia Mare, Maramureș în anul 2022, colecția Poesis -având mai multe subtitluri: Rugăciuni, Psalmi,  Călător în Țara Sfântă, Pilde și Viață trecătoare și este un imn închinat omului religios în sens tradiționalist.

Devine important acest grupaj de poezii dedicate psalmilor și rugăciunii în general deoarece anul 2022 este consacrat rugăciunii  în Biserica Ortodoxă Română. Ar trebui să ne rugăm nu numai când avem ceva probleme și cerem ajutorul Divinității ci, mai ales să mulțumim pentru tot binele pe care-l avem și pentru împlinirea viselor noastre.

Scriitorul Grigoraș Ciocan realizează prin aceste poezii o meditație care te îndeamnă la rugăciune prin evocarea locurilor sfinte din Israel.  Lângă apa Iordanului-acolo unde l-au purtat pașii pe Mântuitorul  Nostru Iisus Hristos se află și scriitorul Grigoraș Ciocan urcând Drumul Golgotei, pe Muntele Măslinilor, la Mormântul Sfânt etc. Sentimentele creștine trezite în urma meditației care se reflectă și-n conștiința colectivă l-au determinat să se oprească asupra patimilor Mântuitorului.

Volumul  autorului se deschide cu poezia Noi te rugăm:

„În Grădina Ghetsimani,/ În urmă cu mii de ani/ Domnul a stat și s-a rugat/ Și    s-a lăsat sărutat,/ Noi ne rugăm ție/ Bine să ne fie/ Și ne iartă, e păcat, / Ai murit nevinovat!”

În continuare rugăciunea este calea spre Dumnezeu: Îndemn spre rugăciune:

„Noi seara și dimineața/ Să ne rugăm la Dumnezeu/ Și-n orice zi tot mereu,/ Căci scurtă e viața/ Și păcatu-i greu./  Tot omul îi păcătos/ Trăind în această lume,/  În post și în rugăciune/  Te apropii de Cristos/ Cu fapte bune./  De aceea cât trăim/  Domnului să ne rugăm./  Cu toții să ne-mpăcăm/  Căci niciodată nu știm/ Când plecăm/  Niciodată nu se știe/ Când ceasul tău îți bate/ Și le lași în lume toate/  Dumnezeu cu noi să fie/ Și la moarte!” (Israel, 1998, Holon).

 Deoarece rugăciunea este o manifestare a simbolului luminii ea se ancorează în prezent:

„Primăvară, frumos ai venit,/ Dar și virusul pe noi ne-a lovit,/ Ferește-ne, Tu, Doamne, de rău!/ În fața Ta greșim noi mereu,/  Ai grijă de copii și de nepoți/ Și de noi, Doamne,  că Tu poți!”(22 martie 2020, Tg. Lăpuș, poezia Să ne rugăm!)

Meditație asupra timpului care curge ca o apă limpede pe lângă om:

„Viață scurtă, trecătoare,/ Stai o clipă nu te grăbi,/ Știu că într-o bună zi/ Soarele nu-mi mai apare.../  Mai am de muncă un pic,/ Niciodată n-aș fi gata,/  Tot așa mi-a spus și tata.../ Mergi din lume cu nimic./ Te duci când ceasul îți vine,/ Dar cu ale tale păcate/  Care poate nu-s iertate./ Iartă-mă, eu cred în Tine!/ Viață scurtă, nu te duce,/ Și dacă totuși vei pleca,/  Să rămână în urma mea/  Un mormânt și-o sfântă cruce./  Viață scurtă trecătoare,/  N-ai putea să stai în lume?/ Ca să știm doar de bine,/ Tu să nu fii muritoare!”(Viață trecătoare).

Hrană a sufletului- rugăciunea este și o mulțumire pentru binefacerile Creatorului:

Nu știu dacă eu, vreodată/ Voi mai fi la al Tău Mormânt,/ Dar sunt cu       inima-mpăcată/  Căci am călcat Pământul Sfânt,/ Ce am văzut a fost frumos,/  Veșnic o să-mi amintesc./  De Țara Sfântă a lui Cristos/ Cât pe lume mai trăiesc./  O rugăminte am eu acum,/  Lacrimi curg pe-a mea față,/ Dă-mi, Doamne, un drum bun,/  Să vă strâng pe toți în brață./  Dă-mi acum putere mie,/  Ajută-mă s-ajung în țară/  La copii și la soție/ Căci a trecut un an și-o vară...”(Rugăminte, 8 august 1999, Holon, Israel).

Ca o concluzie se poate desprinde din lecturarea acestor poezii că dacă vreți sănătate/pace-n lume/ bunăstare/ iubire față de voi și față de aproapele e bine să vă abandonați în voia Domnului, să vă rugați cu credință mare din tot sufletul vostru prin recunoașterea în toate a prezenței lui Dumnezeu și veți primi tot ceea ce crede Domnul Dumnezeu că vă este de folos.

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, L.S.R, Baia Mare, filiala Maramureș, Ulmeni, februarie, 2022.

Fotografia zilei - Mama poetului Vasile Bele - Doamna ANUCA BELE

 


EDITORIAL

  


Unirea prin credință și  frăția credinței,


    Deci, dintru început, am trecut cu toții clasa,  deoarece știm că este Un singur Dumnezeu, dar cu toate acestea, fiind mai grozavi, unii ca alții, am împărțit religia, apoi religiile, care  sunt mai multe, că funcții sunt mai multe... 
    Să nu uităm că  fărămițarea religiilor  au făcut-o oamenii și nu DUMNEZEU și dacă plecăm de la  Rostul RELIGIEI  creștini, am devenit  având nevoie de  un TATĂ și nu de  funcțiile diversificate, care au  ”făcut posturi”  în ecumenism, noi aveam nevoie de  Protectorul Dumnezeu, care  să ne apere de natura dezlănțuită, cataclisme și războaie. Mulți se interpun între credincioși și  ATOTPUTERNIC, dar asta de multe ori  slăbește  chiar denumirea de credință. Pe acești oameni  care dacă sunt intermediarii noștri înspre Domnul, i-am dori în fruntea noastră nu  niște uitați, pentru care  aveți obligația de-a le ține duminica  o predică.
    Trăim momente neimaginat de grele, dar preoțimea nu a ieșit la nici un miting, lângă poporul care demonstrează. De ce Biserica nu se revoltă la ”salariul minim”,  la nerușinatele  salarii ale unora și a înrobirii pe bani puțini a majorității neamului ? 
    Cum nu a spus nimeni o vorbă din partea  Bisericii, când se fac legi împotriva Domnului nu numai a nației, legi care apără tâlhăriile  recunoscute, când cea de a cincea poruncă este să nu furi!!!! 
    De ce Biserica nu se revoltă când  văd cum sunt ”donate” bunurile țăti altora.  Și Înălțimile voastre m-ați impresionat  când pe vremea lui GHEORGHE GHEORGHIU DEJ începeați predica cu :”DOMNUL SĂ DEA SĂNĂTATE ȘI PUTERE CONDUCĂTORILOR ȚĂRII !” 
    Credeți cumva că acești conducători ce ne-au îndatorat viețile  mai merită să  cerem ceva pentru ei, că de noi ați uitat!
    Situația politică din aceste vremi m-a dus ca rugămințile mele de seara și  dimineața să fie mai fierbinți  și eu care am apucat ”după războiul”  am simțit durerea pe care o simt și acuma de împilările și nenorocirile făcut de acel război. Acum din nou  zvon de război se aude și eu nu uit să rog pe Domnul să nu lase acest măcel pe noi. 
    Am fost  fericit când PAPA a îndemnat conducătorii și popoarele la pace. M-a durut că adevărații ortodocși Patriarhul Rusiei Kiril și Patriarhul  României Daniel nu ne-au ținut câteva  vorbe ”De bună viețuire și înțelepciune a popoarelor ”, știind că și în Ucraina și în Rusia trăiesc aceste nații, care  sunt pașnice. 
    Ne-am fi rugat alături de Înălțimile lor, cu și mai mare dragoste ca niște suflete care se iubesc. 
    În multe sondaje românii au pus încrederea lor în Biserică. Răspunsul Bisericii  s-a lăsat așteptat.
    Doamne ai grijă și TU de cine chiar te iubește !
                                  
 Toma Gross Rocneanu

Evenimentele zilei de 28 februarie 2022

 

Evenimentele zilei 28 februarie :

1785: Horea, Cloșca  și Crişan, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată - Foto.
1835: Apariția primului volum al epopeii naționale finlandeze, Kalevala. Ziua Kalevalei.
1849: Se inaugurează Catedra de limba și literatura română pe lângă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuți.
1859: A apărut, la București, prima revistă umoristică românească, Țânțarul, până la 15 august 1859, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu.
1914: Personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin apare pentru prima dată în Charlot și umbrela.
1944: Premiera comediei "Iata femeia pe care o iubesc" de Camil Petrescu, montată la Teatrul Național din București.
Celebrări, 28 februarie:
A fost născut Elena Gronov-Marinescu(1944)
Michel Montaigne
A fost născut Michel Montaigne(1533 - 1592)
Marcel Pagnol
A fost născut Marcel Pagnol(1895 - 1974)
Stephen Harold Spender
A fost născut Stephen Harold Spender(1919 - 1995)
Dee Brown
A fost născut Dee Brown(1908 - 2002)
A fost născut Vasile Bardan(1947)

Comemorări, 28 februarie:
Henry James
A murit Henry James(1843 - 1916)
Alphonse de Lamartine
A murit Alphonse de Lamartine(1790 - 1869)
James Maxwell Anderson
A murit James Maxwell Anderson(1888 - 1959)
Daniel J. Boorstin
A murit Daniel J. Boorstin(1914 - 2004)
Sursa: Wikipedia

duminică, 27 februarie 2022

COMUNICAT TWINKL

 

Resurse educaționale Preșcolari și Ciclul primarAbonamenteTEFL, English & International CurriculumIdei și inspirație

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/ro1-dp-1645787159-ce-poti-face-daca-esti-tulburat-de-stiri-prezentare-powerpoint_ver_2.png

Descarcă gratuit!

Să aducem primăvara și să ne bucurăm împreună

Bună, sunt Ioana și bine v-am găsit!

Doar câteva zile ne mai despart de 1 Martie și sper ca mărțișoarele și ghioceii pregătiți să aducă speranță și bucurie, atât celor care le vor primi, cât și celor care le vor dărui, mai ales în aceste zile tensionate. Pentru cei care mai caută inspirație pe ultima sută de metri, las aici un material GRATUIT cu Idei de mărțișoare, atât pentru preșcolari cât și pentru ciclul primar.

Cu gândul la 8 Martie, v-am pregătit un pachet cu activități manuale pentru Ziua Mamei. Pentru interesați, las trimitere și către paginile cu resurse utile pentru a marca:
✔️ Ziua Internațională a Femeii;
✔️ 100 de zile de școală.

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/8-martie_ver_1.gif

Descarcă aici

Pentru a vă ajuta să sărbătoriți cu bucurie și entuziasm, am decis să vă oferim GRATUIT pentru următoarele 24 de ore pachetul cu resurse „Legenda Mărțișorului”, creat special pentru o săptămână completă de activități transcurriculare la clasa pregătitoare.

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/martisor_ver_1.gif

Descarcă 24h gratuit!

Dacă vă plac aceste pachete pentru clasa pregătitoare, descoperiți și altele pe pagina cu conținuturi structurate pe unități tematice.

Topul noutăților

Angajăm profesor colaborator pentru ciclul primar – Detalii și candidatura aici

1. Calendarul meu cu afirmații pozitive: Martie

2. Ornamente de primăvară – Pachet cu activități practice

3. Fii motivul pentru care cineva zâmbește astăzi – Planșă

4. Înmulțirea unui număr natural cu un număr de două cifre – Pachet cu resurse

5. Ghiocei Resurse – pentru decorul ușii


Evenimentele următoare

Martie
1: Mărțișor
1: Ziua Ion Creangă
4-7: 100 de zile de școală
8: Ziua Mamei
8: Ziua Internațională a Femeii
14: Ziua Internațională a Matematicii
21: Echinocțiul de Primăvară
21: Ziua Mondială a Sindromului Down


Resurse relevante și captivante puteți găsi în vasta noastră colecție,
Evenimente, organizată pe lunile anului.


Vă doresc o săptămână minunată! Pe duminica viitoare!

Ioana de la Twinkl


Descarcă acum!
* NEW * Calendarul faptelor bune: Martie – Planșă
no
Descarcă acum!
* NEW * Poezie pentru ziua mamei – Fișă de activitate
no
Descarcă acum!
* NEW * Pușculiță – Șablon
no
Descarcă acum!
* NEW * Activități STEM cu materiale reciclabile – Cartonașe cu provocări
no
Descarcă acum!
* NEW * Narcisă – Activitate practică
no
Descarcă acum!
* NEW * Ce sunet este acesta? Joc interactiv PowerPoint
no
Descarcă acum!
* NEW * GRATUIT Animale domestice: Activități pentru copii 3-5 ani – Idei pentru profesori
no
Descarcă acum!
* NEW * Axa timpului editabilă
no
Descarcă acum!
* NEW * Localitatea mea – Fișă de investigație
no
Descarcă acum!
* NEW * AVAP Dioramă de primăvară – Activitate practică
no
Descarcă acum!
* NEW * Fii motivul pentru care cineva zâmbește astăzi – Planșă
no
Descarcă acum!
* NEW * Liniatură pentru clasa I destinată copiilor care scriu cu mâna stânga
no
Descarcă acum!
* NEW * La ce instrument muzical mă gândesc – Joc interactiv PowerPoint
no
Descarcă acum!
* NEW * Păsări din România – Prezentare PowerPoint
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Ordinea efectuării operațiilor și folosirea parantezelor – Pachet cu resurse
no
Descarcă acum!
* NEW * Sunetul și litera I – Joc de sortare
no
Descarcă acum!
* NEW * Vlad Țepeș: Descoperă misterul istoric – Fișă de activitate
no
Descarcă acum!
* NEW * Mașinuță propulsată de balon – Activitate STEM
no
Descarcă acum!
* NEW * Vocabular artistic – Planșe
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Afirmații pozitive pentru copii – Planșă
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!