vineri, 28 septembrie 2018

Referendum cu radical

Nu cred, deși am stat mult să mă gândesc că am fi avut nevoie de acest referendum.
Și e foarte simplu de ce. Pentru că, inclusiv prin constituție este definită demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dar asta fără a neglija, bineînțeles valorile morale.

Conduita socială te obligă, asta dacă ești un om integru, bineînțeles, să îți respecți aproapele. După această emancipare socială și promovare a tuturor nonvalorilor, a nenumăratelor încercări de discreditare a instituției Bisericii, indiferent de confesiunea ei, modificarea constituției pentru a definii că familia trebuie să fie formată dintr-un bărbat și o femeie mi se pare o chestie josnică, asta din momentul în care așa ceva e absolut firesc.

Nu cred și nu pot să accept că se vrea modificat si dexul, loc în care termenul familie este definit clar.

Această dezvoltare a societății care poate ne depășește în gândire, cum că doi bărbați sau două femei ar putea, ar vrea să întemeieze o familie, sincer, este puțin peste orice limită a normalității.

Am văzut acuze cum că Noua Dreaptă și interesele rusești au pus la baza acest referendum, că Dragnea vrea să câștige electorat pentru a scăpa de pușcărie. Efectiv, ar trebui să fie doar un exercițiu simplu de gândire, de a face diferența între o chestie absolut normală și între cea mai mare aberație a mileniului.

Nu am nimic împotriva legăturilor pe care le au aceste persoane. Nu le neg dreptul de a avea aceste relații. Nu le contest drepturile, nu le acuz. Dar nu pot să fiu de acord ca pentru nici o minoritate să fie modificată o chestie generală.

Ca și concluzie, referendumul este sub semnul radicalului, din cel puțin două motive. Primul ar putea fi, utilizarea baniilor pentru alte câteva sute de cauze care chiar ar fi avut nevoie de acești bani, iar al doilea, la fel de important, serios, trebuie stipulat în lege ce este familia?

În ce lume trăim dacă trebuie să ne spună legea chiar și ce este moral, normal, creștinesc?!

 Ionică Armanca

Gluma zilei - Motive de divorţ



Trei motive de divorţ 1989:

  • nepotrivire de caracter;
  • violenţă domestică;
  • adulter.
Trei motive de divorţ 2018:
  • WhatsApp;
  • mesaje şi întâlniri pe facebook;
  • google history.

Dăncilă ȘOCHEAZĂ: "PSD nu susține referendumul pentru familie"!


Premierul Viorica Dăncilă a discutat, miercuri, la Bruxelles, cu socialiştii din Parlamentul European, despre statul de drept, dar şi despre referendumul pentru familia tradiţională. În familia politică europeană din care face parte PSD, Viorica Dăncilă a fost apostrofată pentru că social-democraţii români nu ar apăra drepturile comunităţii LGBT.

Articolul 9 al Cartei drepturilor fundamentale nu precizează nimic despre căsătoriile între persoane de acelaşi sex. “Dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi”.


Premierul Viorica Dăncilă a șocat prin răspunsul dat! Ea spune că PSD nu susține referendumul pentru familie și că nu va face campanie de promovare!
                                                                        News Maker


Fotografia zilei - Actriţa Amanda Peet


Foto: Arroyo AFF

A apărut Cronica satului Deseşti, nr. 8/2018


Cu aroma livezilor, pline de rod ca niciodată, punem pe masa celor dornici de lectură şi de poezie numărul 8 al Cronicii satului Deseşti, revistă editată de Asociaţia Culturală „Nichita Stănescu” şi Parohia Ortodoxă Română Deseşti, într-un proiect cofinanţat de Consiliul judeţean Maramureş.
Din sumar: Gheorghe Pârja – Nunta cuvintelor; pr. Ioan Ardelean – Povestea împărţitorului de vise; acad. Ioan Aurel Pop – Marea Unire şi vecinii României; Viorica Pârja – În tradiţii se vede şi sufletul oamenilor; Semnături celebre la Deseşti (Ana Blandiana, Nicolae Dabija, Eugen Uricaru, Adam Puslojic, Nicolae Prelipceanu); Ioan Es Pop – Un sentiment numit Deseşti; George Vulturescu – Poezia Deseştiului; Adrian Alui Gheorghe – Deseştii mei; Echim Vancea – „Livada cu prieteni” în 40 de ediţii; Ancuţa Roman – Dumnezeu vorbeşte prin oameni; Măriuţa Pop – Feciorii şi fetele de pe Mara, la Sibiu; Lucia Ileana Pop – După 12 ani; Viorica Hotea – Visul unei… dimineţi de vară; Viorica Pârja – Un proiect pus sub semnul Sfinţilor Brâncoveni; Ioan Moldovan – De la Deseşti la Madrid, via Cluj; Andrei Făt – Vasile Roman Tătaru a devenit vioară; Pop Niţa Gânjului – Povestea fetei dusă de noră pă sate; Poeţi din Deseşti – Ion Baias; Părasca Făt – Cuvinte din bătrâni; Gheorghe Pârja – Culorile verii la Deseşti.
Şi cum la sfârşit de septembrie Deseştiul găzduieşte cea de-a 40-a ediţie a Serilor de poezie „Nichita Stănescu”, dedicăm această pagină poeziei. (Viorica Pârja)

Top 3 blogul MOARA lui GELU din 28 septembrie 2018


1. Testamentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt - 472 vizualizări;

2. Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" Baia Mare. Agenda evenimentelor...- 267 vizualizări;

3. Record de lectură la FICT Cluj Napoca - 239 vizualizări.

Premieră în Maramureș: Christian Tour lansează primul zbor charter din istoria Aeroportului Internațional, către Antalya, Turcia


 Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România și Aeroportul Internațional Maramureș anunță o nouă destinație pentru locuitorii județului nostru: Antalya, Turcia. Zborurile spre această destinație vor fi săptămânale, în regim de curse charter, începând din luna iunie 2019. Cursele vor fi operate de Christian Tour în fiecare zi de luni, începând cu data de 17 iunie 2019. Cursa charter Antalya va aduce mai aproape Turcia de Maramureș. La doar două ore și un sfert distanță, turiștii vor putea fi mai aproape de una dintre cele mai populare destinații de vacanță din ultimii ani, Antalya fiind căutată atât de familiile cu copii care vor să se relaxeze, cât și de cei care caută adrenalină în concediu, fiind locul ideal pentru practicarea unor sporturi precum rafting și parasailing.
“Anul 2018 a fost, de departe, anul Turciei, iar Antalya a fost regina destinațiilor de vacanță.
În acest sezon estival, Christian Tour a operat nu mai puțin de 17 zboruri pe săptămână către această regiune din Turcia, cu plecare de pe marile aeroporturi din țară, și aproximativ 35.000 de turiști români au călătorit cu noi, în Antalya. Pentru 2019, era firesc să includem în planurile noastre și Maramureșul, odată cu redeschiderea aeroportului internațional de aici, și să le oferim și locuitorilor din acest județ frumos, șansa de a descoperi Antalya cu zbor direct”, a declarat Raluca Hatmanu, director de marketing și comunicare al Christian Tour.
Astfel, în sezonul estival 2019, la nivel național, agenția de turism va opera 20 de zboruri pe săptămână către Antalya, odată cu includerea unor aeroporturi noi: Maramureș, Craiova, Bacău și Târgu Mureș. Zborurile din Maramureș vor începe în 17 iunie 2019 și se vor încheia la 16 septembrie 2019, fiind preconizate 14 astfel de curse către Antalya, numai din județul nostru, cu avioane de 162 sau 189 de locuri, în funcție de solicitările turiștilor.
“Românii aleg Antalya datorită raportului calitate-preț foarte bun, pentru serviciile ireproșabile, datorită hotelurilor de 5 stele pe care le găsesc aici și a plajelor Blue Flag. De asemenea, pentru familiile cu copii contează foarte mult faptul că, în resorturi găsesc locuri de joacă, animatori, piscine pentru cei mici, restaurante pentru copii”, a precizat Erdinc Adali, directorul comercial pe destinația Turcia din cadrul Christian Tour.
În ceea ce privește prețul unei vacanțe, un pachet care include 7 nopți de cazare la un hotel de 4 stele în regim all inclusive și bilete de avion pe ruta Baia Mare - Antalya costă de la 399 euro de persoană, cu toate taxele incluse.
“Este foarte importantă perioada în care turistul își rezervă vacanța. În câteva cuvinte: cu cât mai repede cu atât mai bine. Persoanele care își cumpără vacanța din timp beneficiază de condiții extrem de avantajoase: 25 de euro avans dacă se înscriu până la sfârșitul lunii septembrie sau avans de 25% dacă se depășește acest termen. Până la expirarea perioadei Early Booking, turistul plătește 50% din prețul vacanței, iar diferența o achită cu 21 de zile înainte de plecare. Așadar, persoanele care își rezervă din timp vacanța au șansa de a o plăti în rate, ceea ce reprezintă un avantaj de care tot mai mulți români vor să profite”, a adăugat Erdinc Adali.
    Alături de directorul Aeroportului Internațional Maramureș, Dorin Buda și de reprezentanții Christian Tour s-au aflat și președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea și primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean. În cuvântul său, șeful administrației județene a arătat că, atât el, personal, cât și maramureșenii așteaptă de foarte mult timp momentul în care de pe Aeroportul Internațional Maramureș vor începe cursele internaționale.
”Au fost piedici, greutăți, a fost o investiție de 20 de milioane de euro realizată aici. Și este foarte greu să faci un proiect când nu ai bani, însă Consiliului Județean Maramureș, alături de întreg aparatul propriu al Aeroportului Internațional au reușit să ducă investiția la bun sfârșit. Facem deja primii pași spre ceea ce ne dorim cu toții, ca Aeroportul Internațional Maramureș să fie principala poartă de intrare în județ. TAROM a început să efectueze cursele interne dinspre Baia Mare spre București și retur, iar din vara viitoare, noul partener, Christian Tour va introduce chartere spre Antalya. Administrația locală va face toate demersurile pentru a-i susține să dezvolte afaceri în județul nostru”, a conchis președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.
 Șeful administrației județene a vorbit și despre aprobările necesare în vederea realizării noului terminal, dar și despre planurile privind dezvoltarea Aeroportului pe zona cargo. Această investiție care va fi realizată în colaborare cu UACE Dumbrăvița, se va ridica la 150 de milioane de euro și va crea aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă. ”Consiliul Județean Maramureș are o miză extrem de importantă în ceea ce privește Aeroportul Internațional și sperăm că aceste vești bune vor fi tot mai multe în viitorul apropiat. Mulțumesc încă o dată noului nostru partener, Christian Tour și doresc companiei mult succes în dezvoltarea afacerilor în Maramureș”, a precizat Gabriel Zetea, șeful administrației județene.


                                                                            CJMM

La mulți ani, antrenorului Sorin Pop!


   Azi, 28 septembrie, Sorin Pop II - antrenorul secund al echipei Știința Explorări, împlinește 51 de ani.

    Sorin Pop II este omul cu cel mai bogat palmares din voleiul băimărean, reușind să cucerească în calitate de jucător al echpelor Explorări, Elcond Zalău și Dinamo, 3 titluri de campion național, un loc II, 3 locuri III, 3 Cupe ale României, un titlu de campion la beach - volley, 2 locuri II la CE rezervate politiștilor.

    Alături de antrenorul principal Marius Botea, Sorin Pop II pregăteşte echipa Știința Explorări din anul 2004 și are în palmares un titlu de vicecampion național (2011), trei locuri 4 (2006, 2013 și 2016), două finale de Cupa României (2010, 2016), un loc 2 și două locuri 3 în Cupa Balcanică (2010 si 2008, 2012).


    Cu ocazia aniversării zilei de naștere, toți cei care activează sub culorile Științei Explorări îi urează LA MULȚI ANI!!!

CASTANE 2018 – BAIA MARE


 A 26-a ediție a tradiționalei sărbători a municipiului Baia Mare, denumită din acest an „Castane 2018”, își începe de azi,  28 septembrie, festivitățile de deschidere. Numită inițial „Sărbătoarea Castanelor”, apoi „Festivalul Castanelor”, sărbătoarea Băii Mari se desfășoară tradițional în ultimul weekend din luna septembrie, evenimentul din acest an urmând să aibă loc pe parcursul perioadei 28 septembrie – 7 octombrie.
 Conform programului anunțat de organizatori (Primăria și Consiliul Local Baia Mare), Castane 2018 începe la ora 10, cu o ședință festivă a forului deliberativ al orașului, în sala de conferințe Vulturul Negru din Centrul Vechi al urbei, parada de deschidere fiind programată la ora 13 (se va parcurge traseul Semilună – Gheorghe Șincai – Piața Libertății – Centrul Vechi).

PROGRAM:

Scena Piata Libertatii

Vineri, 28 septembrie – Concert de muzica folk

Mircea Vintila
Mircea Baniciu
Victor Socaciu
Ducu Bertzi
Dinu Olarasu

Sambata, 29 septembrie – muzica clasica

Orchestra simfonica de rang national alaturi de un baritone, un tenor, o soprano si o mezzosoprana

Vineri, 5 octombrie – muzica usoara

Corina Chiriac
Gabriel Cotabita
Mirabela Dauer
Gabriel Dorobantu
Monica Anghe

Sambata, 6 octombrie – spectacol musical si de divertisment

Gasca Zurli
Trupa As

Scena Bulevardul Unirii

Vineri, 28 septembrie – concert de muzica moderna

BUG Mafia
The Motans
Vanotek&Vocalist
Sore & Band
Adda & Band

Sambata, 29 septembrie – muzica moderna

Lidia Buble & Band
Smiley
Lora & Band
Vunk
Antonia

Duminica, 30 septembrie – muzica moderna

Carla’s Dreams
Andreea Banica
Directia 5 & Alinka
Holograf
Dj de talie international care a mixat pe main stage la Untold

Vineri, 5 octombrie – muzica moderna

Loredana
Compact
Irina Rimes
Randi

Sambata, 6 octombrie

Delia & Band
Alina Eremia
Deepcentral
Grasu XXL live cu Band
Connect-R

Duminica, 7 octombrie – muzica moderna

Gipsy Casual
Goran Bregovic

                                                                  GDL

Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" Baia Mare. Agenda evenimentelor culturale din săptămâna 1 - 6 octombrie 2018

Oaspetele bibliotecii: dr. Daniela Sitar-Tăut, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”.

Marţi, 2 octombrie
Ora 17:30, Sala de conferinţe
            Va avea loc lansarea volumului de poezii, intitulat „De început de lume”, de Anna Şimon, editat în regie proprie, la Baia Mare, 2018.
            Prezintă: poetul Gheorghe Pârja;
            Moderator: Dr. Teodor Ardelean.

Miercuri, 3 octombrie
orele 10.30-14.00, Salonul Artelor
            Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş organizează o nouă sesiune semestrială de lucru a consilierilor educativi cu tema: „Educaţia extraşcolară nonformală - cadru interactiv şi educaţional creativ”.
            Moderator: insp. Amelia Bănică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

orele 14.30-16.30, Sala de conferinţe
            Cu ocazia „Zilei Centrelor Europe Direct”, în Baia Mare va avea loc o dezbatere pe tema educaţiei. Evenimentul este organizat de Fundaţia CDIMM Maramureş în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.
            Moderator: Radu Big, director executiv Fundaţia CDIMM Maramureş.

Joi, 4 octombrie
ora 12, Sala de conferinţe
            Va avea loc lansarea monografiei Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Săliştea de Sus, autor Dumitru Chiş, lucrare apărută sub egida Academiei Române – Centrul de Cercetări „Cultură şi civilizaţie românească” Săliştea de Sus şi tipărită la editurile: Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca şi Maestro Tip, Fersig – Maramureş, 2018.
            Prezintă: prof. univ. dr. Nicolae Iuga, conf. univ. dr. Florian Roatiş, conf. univ. dr. Ştefan Vişovan.
            Moderator: dr. Teodor Ardelean.

Vineri, 5 octombrie
ora 8:30, Sala de conferinţe
            Secţia Multiculturală în colaborare cu Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” vor organiza activitatea „Gânduri despre educaţie”, pentru a celebra Ziua Mondială a Educaţiei. Gândurile elevilor şi profesorilor despre educaţie vor fi ilustrate în filmuleţe, desene, postere, poezie şi cântec. Vor participa elevi din clasele 9 E, 11 E, şi 12 E, coordonaţi de cadrele didactice Maria Ciumău şi Anca Gavra.


ora 10, Sala de conferinţe
            Va avea loc lansarea volumului „Mărturii despre trecut... Lettre de la prison”, redactat de elevi din clasele VII-XII de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, coordonatori: Daniela Sitar-Tăut, Alina Maria Dorle, Silvia Donca, publicat la Editura Acteon Books, Baia Mare, 2018. Evenimentul este organizat de Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei.
            Moderator – Janina Friedrich;
            Prezintă – Marian Ilea, dr. Ciprian Marius Cucuiat, dr. Daniela Sitar-Tăut, dr. Maria-Alina Dorle, prof. Silvia Donca.

ora 16, Sala de conferinţe
            Va avea loc decernarea premiilor revistei „Nord Literar” în contextul sărbătoririi a 15 ani de apariţie a publicaţiei. Evenimentul este organizat de revista „Nord Literar” în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Baia Mare şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, sub egida Consiliului Judeţean Maramureş. Cu această ocazie vor avea loc câteva lansări de carte şi reviste.
            Moderator: Săluc Horvat, directorul executiv al revistei “Nord Literar”.




Activităţi şi cursuri la Secţia pentru copii
1 octombrie 2018 - 30 iunie 2019
Locuri de desfăşurare: Sala ”Mircea Pop” şi Sala CompuTeen
            În săptămâna 1-7 octombrie va avea loc deschiderea cursurilor gratuite desfăşurate la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, în perioada 1 octombrie 2018 - 30 iunie 2019.
Luni
17.30-18.30
Curs de pietre semiprețioase. „Mineral gems” pentru elevii claselor V-VIII, coordonator Alexandru Costin (prezentare, teorie, informare, teren), 10 copii
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”
17.30-18.30
Cerc de limba maghiară pentru copii şi adulţi, nivel începători, coordonator prof. Komlosi Ludovic
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen

Marţi
15.30-17.30
Cerc de biologie pregătire pentru bacalaureat, coordonator prof. Luminiţa Tinc
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”
17.30-18.30
Cerc de limba germană pentru copii şi adulţi, nivel avansaţi, coordonator prof. Komlosi Ludovic
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen

Miercuri
15.30-17.00
Cerc de limba japoneză, coordonator prof. Annamaria Farkas
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”

17.30-18.30
Cerc de limba germană pentru copii şi adulţi, nivel începători, coordonator prof. Komlosi Ludovic
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen

Joi
17.30-19.00
Cerc de şah pentru clasele I-VIII, coordonator ing. Daniel Pop
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”
17.30-18.30
Cerc de limba germană pentru copii şi adulţi, nivel avansaţi, coordonator prof. Komlosi Ludovic
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen

Vineri
14.30 – 16.00
Cerc de fizică pentru clasele a IX-a, a X-a şi pentru bacalaureat (mecanică şi optică), coordonator prof. Cornelia Aniţaş
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”
17.30-18.30
Cerc de limba germană pentru copii şi adulţi, nivel începători, coordonator prof. Komlosi Ludovic
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen
Sâmbătă
9.00-11.00
Cerc de matematică pentru clasa a VIII-a, coordonator prof. Maria Kalisch
Loc desfăşurare: Sala CompuTeen
11.00-14.00
Cerc de şah pentru clasele I-VIII coordonator ing. Daniel Pop
Loc desfăşurare: Sala „Mircea Pop”.

Activitati extra muros săptămâna 1-5 octombrie 2018

           Luni, 1 octombrie 2018, de la ora 13, în Aula Magna a Centrului Universitar Nord Baia Mare, va avea loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa Academicianului Ion Pop, profesor universitar, critic literar, eseist, poet.
            Laudatio: Prof. univ. dr. George Achim.
            Joi, 4 octombrie 2018, de la ora 15, la Muzeul de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare va avea loc o şedinţă festivă a Societăţii Geologice din România – Filiala Baia Mare, ocazie cu care va fi sărbătorit geologul Oscar Edelstein, care a împlinit recent vârsta de 80 de ani. La eveniment, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” va fi reprezentată prin dr. Teodor Ardelean, directorul instituţiei.
            „Covorul povestitor”
            În data de 1 octombrie bibliotecara Laura Zah va prezenta covorul povestitor „Omida mâncăcioasă” preşcolarilor din grupa mică şi grupa mijlocie de la Grădiniţa Nr. 25 (director Cristina Şandor), educatoare Crina Bersan, Dana Sandru, Dorca Laura, Eugen Negrea – grupa mică; Alina Ulite, Dana Nasc, Corina Ciociu, Anuţa Hotea, Dana Ipate şi Teodora Ilieş – grupa mijlocie.
            În data de 3 octombrie bibliotecara Amalia Talpoş va prezenta covorul povestitor „Ridichea uriaşă” preşcolarilor de la Grădiniţa de Arte (director dr. Dan Filip, prof. coordonator Georgeta Floroiu): grupa mică A (educatoare Simona Costin şi educatoare Lucia Oltean), grupa mică B (educatoare Nicoleta Ilieş şi educatoare Alina Mureşan), grupa mijlocie (educatoare Monica Bruzac şi educatoare Angela Turcitu).

ŞTEFAN SELEK