miercuri, 30 septembrie 2020

Maramureşul are cel mai tânăr preşedinte de Consiliu Judeţean

 


Județul Maramureş are cel mai tânăr preşedinte de Consiliu Judeţean. Este vorba de liberalul Ionel Bogdan care a câștigat președinția Consiliului Județean la vârsta  33 de ani, după ce a fost secretar de stat la cancelaria primului-ministru Ludovic Orban.

Ionel Bogdan a studiat ştiinţele economice şi a intrat în politică la 18 ani. Este membru PNL de 11 ani, iar în 2017 a fost desemnat preşedinte al Organizaţiei Judeţene PNL Maramureş. În prezent ocupă şi funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Orban.

”Mulțumesc maramureșenilor pentru încrederea lor transformată într-o victorie importantă pentru județul nostru. Este victoria fiecărui maramureșean care își dorește o viață mai bună aici, acasă, este victoria tinerilor noștri care își doresc oportunități în județul nostru, este victoria fiecărui antreprenor care vrea să se dezvolte și să investestească pentru viitor și este victoria copiilor noștri, cărora le suntem datori cu un viitor construit în Maramureș. Am crezut până la capăt în schimbare și mă bucur că vom face împreună această schimbare de care Maramureșul are atâta nevoie. În următorii patru ani, Planul lui Bogdan va deveni realitate și fiecare proiect din acest plan va începe să fie implementat în județul nostru, cu ajutorul echipei de profesioniști pe care am construit-o în jurul meu. Am încredere în echipa mea, în echipa PNL, în maramureșeni, că împreună vom reuși să implementăm Planul lui Bogdan și să punem Maramureșul pe roate” a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Ionel Bogdan, noul președinte al Consiliului Județean a mai spus că Maramureșul are nevoie de o strategie, nu doar de reparații de drumuri, iar în următorii ani pariul lui este unul ferm: 1 miliard de euro pentru județul nostru în investiții care să aducă bunăstare pentru oameni, competitivitate pentru antreprenori și proiecte reale de dezvoltare.

Lecția lui Spiru Haret


                                                                              de Gheorghe PÂRJA 

 În această vreme pandemică și electorală, am auzit foarte multe păreri despre starea învățământului de astăzi, care mai de care mai ciudate. Unele necesare pentru această vreme netrăită, altele aberante. Nu sunt în măsură să dau lecții școlii din vremea de astăzi, deși cariera mi-am început-o ca învățător, în satul Breb. Poate de aici o sensibilitate în plus pentru acest domeniu. Mi-am adus aminte că la orele de pedagogie de la Liceul Pedagogic din Sighetul Marmației, profesorul Mihai Nițescu ne vorbea cu mare patos despre întemeietorul învățământului modern românesc, Spiru Haret. Recitind biografia lui științifică și devotamentul pentru luminarea poporului român, m-am gândit că ar putea prezenta un imbold pentru slujitorii învățământului românesc de astăzi. Sunt direcții de bază care nu se pierd prin vreme. Pot fi exemple de meditat.

Cine a fost acest deschizător de drum în școala românească? S-a născut la Iași, într-o familie de origine armeană. După studii strălucite în țară, a rămas orfan. A fost ajutat de Titu Maiorescu, cu o bursă la Paris, unde a obținut licența în matematică și fizică. După susținerea tezei de doctorat la Universitatea Sorbona, i s-a propus o catedră universitară în Franța. Spiru Haret a preferat să se întoarcă în patrie, unde a ocupat o catedră universitară. Meritele sale științifice nu au rămas neobservate, așa că la 28 de ani a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Și apoi titular. A ocupat poziții de vârf în organizarea și conducerea învățământului românesc. Academicianului Spiru Haret i s-au încredințat trei mandate la Ministerul Învățământului. Deși a fost sub guvernarea liberală, el a rămas un tehnocrat, ale cărui sobrietate, precizie și capacitate organizatorică au rămas proverbiale.
De reținut că Reforma lui Spiru Haret a fost de sorginte pașoptistă, în sensul că s-a inspirat din experiența de afară pentru schimbarea situației de acasă. Deja licențiat în matematică la București, simte dureros, la sosirea sa la Paris (1871 ) ca bursier al statului român, enorma diferență a pregătirii școlare din țară față de Occident. El a intuit cum au gândit Cuza, Kogălniceanu, Titu Maiorescu, Eminescu, că o societate preponderent agrară trebuie modernizată din interiorul ei, cu instituții adecvate. Una dintre aceste instituții hotărâtoare este școala, concepută de Haret ca un mijloc fundamental în mediul țărănesc.
Aici pot depune mărturie că dascălul meu, Vasile Fodoruț, era pătruns de doctrina lui Spiru Haret și ideile sociologice ale lui Dimitrie Gusti. Eu sunt produsul acelui complex de împrejurări pedagogice. Dascălul meu, al nostru, era la curent cu starea țării, dar nu a renunțat la educația care formează oameni. Fluxul gândirii lui Spiru Haret s-a prelungit în școala românească. Cine vrea să-l caute cu adevărat, îl poate afla și astăzi. Chiar în învățământul online, care a devenit mistica acestui timp. Spunea ministrul Spiru Haret: “Cum arată astăzi școala, așa va rămâne țara.” Vi se pare o idee depășită? El a făcut nu numai o legislație temeinică, ci a organizat școala într-o epocă de mari convulsii. A căutat soluții viabile pentru redresarea satului românesc.
Noi acum dorim să salvăm satul românesc. Fără soluții viabile. Avem nevoie de soluții pragmatice, mereu actuale. Reforma lui Haret propunea să formeze buni cetățeni, să asigure tinerilor fondul de cunoștințe necesare unui om în viață. Să formeze contingente pentru toate carierele care sunt necesare pentru o viață complexă, dar armonioasă. Numai în zece ani, prin reformele lui, populația alfabetizată s-a dublat. Astăzi vorbim de analfabeți funcționali. Ar trebui să privim cu mai mare atenție la modelul propus de ministrul Învățământului, Spiru Haret. În cheie modernă se pot trage învățăminte.
Spiru Haret a rămas în conștiința publică prin legendarele lui reforme. Care au pus o țară să învețe carte. Constantin Brâncuși, care l-a cunoscut personal pe Spiru Haret, fiind solicitat să facă o machetă pentru o statuie, a prezentat o simplă fântână. Pentru marele sculptor, Spiru Haret era un izvor. Așa a fost și pentru nația lui. În 1971, Uniunea Internațională a Astronauților a dat numele lui Spiru Haret unui crater de pe fața nevăzută a Lunii. Cred că nu am săvârșit o impietate pentru generația actuală dacă am evocat figura legendară a unui fost ministru al Școlilor. Cum era politica pe vremea lui?
Titu Maiorescu, care era conservator, l-a apreciat mult pe Haret, care era liberal. Și mai ales i-a urmat reformele. De asta avem nevoie și în ziua de astăzi. Legile bune din învățământ să aibă continuitate. Nu uitați: „Cum arată astăzi școala, așa va rămâne țara!”

Ce bine să fi ”milițian” în România! Ieși la pensie la doar 44 de ani?!

 


Sigur că regimul militarizat al pensiilor speciale și de serviciu nu s-a rezolvat în ciuda propagandei politice mincinoase. O sumă uriașe din bugetul țării în loc să meargă în investiții se îndreaptă către pensionarii care ies la pensie la doar…44 de ani, de fapt niște tineri în plină putere. Uriașa masă de lucrători se pensionează la 65 sau 67 de ani ca să poată întrețină pensionarii de lux din sistemul regimului ”securisto-polițist” al pensilor speciale. Politicienii ne mint când spun că vor să reducă pensiile speciale. Ei nu o fac pentru că sunt produsul acestui regim al pensiilor speciale care controlează România din 1990 încoace. Recent s-a întâmplat un nou precedent al reducerii vârstei de pensionare la poliție. Un chestor iese la pensie la doar 44 de ani cu o pensie pe măsură, fără ca să îl revolte situația pe Rareș Bogdan sau Marcel Ciolacu, care fac joc de glezne când e vorba de aceste pensii care discriminează marea masă de cetățeni lucrători ai României, care trebuie să muncească pe brânci până la 67 de ani? La vârsta de 44 de ani, chestorul Cătălin Ioniță, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) s-a hotărât să-și încheie cariera. Chiar dacă are o putere de muncă uriașă, Cătălin Ioniță a a ieșit din sistemul care l-a plătit regește. Pensia va fi, desigur, pe măsură. Înainte de pensionare, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care încetează raporturile de serviciu ale chestorului de Poliție Cătălin Ioniță. Chestorul Cătălin Ioniță a fost eliberat din funcţie pentru că nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei. Pentru că nu mai deţine această autorizatie, Chestorul Cătălin Ioniță a fost eliberat din funcţie.

Politicienii ne mint pe față. Niciodată nu vor scădea pensiile speciale pentru că ei sunt creația acestui sistem care va falimenta la un moment dat bugetul țării încărcat de împrumuturi la bănci străine? Majoritatea politienilor par că sunt agenți sub acoperire a unor structuri militarizate din România? Cum să-și scadă ei pensiile? Conform noii legislației în favoarea regimului militarizat al pensiilor speciale pentru a putea ieși mai repede la pensie, militarii și polițiștii vor trebui să îndeplinească și condiția unei vechimi minime. Mai exact, aceștia vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar dacă au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. România va intra în faliment dar pensiile speciale nu vor scădea. Sub 10 la sută din pensionari, care au pensii speciale, câștigă mult mai mult decât majoritatea celor peste 90 la sută dintre pensionarii care dacă mai apucă pensia la 65/67 de ani. Plus că, dacă se pensionează la 44 de ani, tinerii pensionari au și bani să-și trăiască a doua tinerețe. Poporul român trebuie să muncească pe rupte pentru o castă care controlează și manipulează politicienii? România are deja un sistem de caste ca în India medievală? Să fie aceasta noua ”democrație originală” europeană? Un echilibru al pensiilor ar salva bugetul și economia țării, dar cine să o facă: cei care se pensionează cu pensii uriașe ca să petreacă în vacanțe de lux?

Ionuț Țene

Mințeau și când turnau : Intelectualii români sub Ceauşescu…

 Am scris asta de mai jos pentru Revista 22, excedat de valul de minciuni în legătură cu “rezistența pasivă”, sau “rezistența prin cultură” la care s-ar fi dedat unii… E o minciună. Aia nu e rezistență, ci “complicitate pasivă”, iar cultură făceam și noi, cei care îndrăzniserăm să contestăm regimul…

Textul de mai jos a fost foarte criticat atunci când l-am publicat în 22 acum doi ani. Am fost acuzat de complezență și nostalgie… Sigur că lașii si turnatorii de atunci au interes să prezinte Securitatea într-o lumină mult mai fioroasă decât cea care emana din ea. Eu am scris doar despre ultimii ani, cei ai deceniului 80, nu despre reprimările violente ale protestelor muncitorești anterioare. Nu despre bestialitățile anilor 50… Nu, doar despre intelectualii ultimului deceniu al comunismului, cei care mințeau și când turnau.

Textul din 22 aici, urmat de prezentarea Grupului de la Iași scrisă de o ziaristă locală.

Povestea Grupului disident de la Iasi

de Emilia Chiscop

http://blog.ziaruldeiasi.ro/emilia-chiscop/povestea-grupului-disident-de-la-iasi/24/

——

Textul meu din Revista 22 :
Şi turnători, şi mincinoşi. Intelectualii români sub Ceauşescu sau cum se putea rezista în faţa Securităţii

Oare toţi intelectualii au fost turnători ai Securităţii? Un observator din afară ar fi iertat dacă ar gândi asta, văzând valul de revelaţii privind colaborarea ascunsă a intelectualilor cu regimul comunist în care suntem înecaţi în ultima vreme. În acelaşi timp, el ar mai conchide şi că toţi turnătorii au fost, în realitate, … victime! Asta l-ar surprinde, probabil, cel mai tare pe observatorul din afară: mai mult decât faptul că un număr atât de mare de intelectuali îşi turnau josnic prietenii şi rudele, l-ar lăsa perplex faptul că astăzi majoritatea delatorilor se pretind cu neruşinare victime. În loc să se facă uitaţi şi să-şi rumege tăcuţi mişelia trecută, toţi ţipă că nu puteau face altfel şi că, de fapt, au suferit pârând.
Image

Cenaclul Quasar

Aici mai intervine, desigur, şi un fel de spirit de castă. Astfel, atunci când poetul Ioan Es. Pop a admis că a colaborat cu Securitatea, unii dintre colegii şi prietenii lui l-au ridicat în slăvi pentru că a recunoscut asta înainte de Paşti, numind acest gest tardiv o „eliberare“ şi o „Golgotă“. Evident, nu avem aici decât o manevră retorică, magico-lingvistică, de escamotare a unei realităţi mult mai sordide. La fel, în faţa josniciei trecute a unui Breban sau a unui Groşan, casta sare imediat, invocând opera acestora.

Aceste laşe personaje, care au cauzat un rău durabil celor apropiaţi ce credeau în ei, mizează acum pe uitare şi pe ignoranţa noilor generaţii, pentru a-şi fabrica o aureolă de martiri. „Nu se putea altfel“, scâncesc ei, invocând brutalitatea şi atotputerea regimului şi a poliţiei secrete de atunci. Astfel, omul de la HotNews, Cristian Sima, se disculpă: „Eu am semnat bătut. Nu mi-e ruşine că n-am rezistat. Aş fi turnat-o şi pe mama, numai ca să ies viu“. O contraofensivă foarte abilă, în aparenţă. Ce mai poţi spune în faţa unei asemenea dezarmante sincerităţi?

Realitatea era însă cu totul alta. Ca intelectual care a fost hăituit, arestat şi interogat în mod repetat şi sistematic de Securitate, din 1983 şi până în 1988, an în care am părăsit România, ştiu la fel de bine ca toţi turnătorii mincinoşi cum se petreceau lucrurile. Adevărul este că, cel puţin în ultimul deceniu, cel al anilor 1980, Securitatea nu mai bătea niciun intelectual şi că era, în realitate, foarte simplu să rezişti. Trebuiau nervi solizi, desigur, o bună doză de umor şi o la fel de solidă şiră a spinării morală. [Cu excepția, desigur, a cazului lui Gheorghe Ursu, însa si acolo e revelator ca el a a fost denuntat de doua colege care ii citisera jurnalul…]
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre cum se petreceau în practică urmărirea, arestările şi încercările de racolare, cartea lui Luca Piţu, Documentele antume ale «Grupului din Iaşi», este o lectură indispensabilă. Am făcut parte din acel grup, a cărui structură şi importanţă a fost de altfel exagerată, şi am fost unul dintre cei arestaţi de Securitate, pentru prima oară în primăvara lui 1983, alături de Dan Petrescu, Tereza Culianu, Luca Piţu, Al. Călinescu, Liviu Antonesei, Sorin Antohi şi alţii.

Am refuzat orice fel de colaborare încă de la primul interogatoriu şi ulterior, după un straniu proces public organizat de Securitate în cadrul Universităţii ieşene, unde studiam la litere şi de unde s-a încercat să se obţină excluderea mea (cu complicitatea ruşinoasă a rectorului de atunci, actualul academician Viorel Barbu), am fost hărţuit în permanenţă, până la plecarea din ţară, în 1988.

Am rezistat, pentru că era uşor de rezistat. De asta le este ruşine astăzi chiar şi multora dintre cei care nu au turnat şi nu au colaborat, dar au tăcut mâlc. Până şi aceştia preferă să repete şi să facă să fie acceptat ca un adevăr istoric faptul că „nu se putea altfel“. Realitatea este însă foarte departe de asta.

Securitatea lui Ceauşescu nu era informatizată, nu era maşina mitică ce controla totul, cum e prezentată de foştii turnători. Securitatea nu funcţiona bine nici măcar intern, de pildă, nu colabora de la un judeţ la altul. Am descoperit din dosarul meu de urmărire că Securitatea din Buzău, condusă atunci de Ilie Merce, cel care avea să devină deputat PRM, nu colabora cu cea din Iaşi, care, la rândul ei, nu îi furniza acesteia informaţii. Din dosarul meu reiese că, atunci când am cerut un paşaport pentru a pleca din ţară, în 1988, Securitatea din Buzău a trebuit să trimită un ofiţer – cu foaie de drum, diurnă şi bani de hotel – la Iaşi, pentru a consulta dosarul meu de acolo…, iar respectivul ofiţer s-a întors practic cu mâinile goale. Cei din Iaşi îi furnizaseră colegului din Buzău foarte puţine lucruri. La fel, nici cei din Iaşi, nici cei din Buzău nu au transmis vreun fel de informaţii despre mine Securităţii din Constanţa, deşi toată lumea ştia că vara lucram ca ghid pentru turişti străini pe litoral.

Tot aşa, după ce am terminat facultatea şi am mai rămas patru ani în Iaşi, Securitatea ieşeană, care continua să mă aresteze sistematic, cel mai adesea prin intermediul miliţiei, sub pretextul neposedării unei permis de şedere în Iaşi, prefera în general să mă urce în primul tren de Buzău…, ştiind însă foarte bine că urmam să cobor la Paşcani şi că aveam să vin înapoi în aceeaşi zi. Bănuiesc că în documentele lor interne păstrau dovada că şi-au făcut datoria…, trimiţându-mă acasă, în alt judeţ.

Nimeni, dar absolut nimeni, dintre intelectualii arestaţi de Securitate în anii 1980 nu a fost brutalizat fizic de anchetatori.

Ameninţările, îmbierile şi propunerile de colaborare erau, desigur, dozate mai mult sau mai puţin savant, în funcţie de personalitatea şi inteligenţa ofiţerului care-i fusese repartizat fiecăruia (în cazul meu, deliciosul maior Bostan, care trimitea să fiu luat cu maşina de la biblioteca universitară din Iaşi pentru a mă aduce, cum spunea el, „la cafea“).

Este o mare minciună, în cazul intelectualilor anchetaţi de Securitate, a invoca presiuni fizice, minciună pe care, desigur, foştii ofiţeri ai Securităţii ar fi astăzi rău plasaţi să o conteste. Nu ei ar fi cei crezuţi.

Trebuiau, spuneam, nervi şi umor. În cazul meu, singurul moment în care acest maior Bostan, care s-a „ocupat“ de mine în permanenţă până în 1988, şi-a pierdut calmul şi a ridicat vocea a fost într-o dimineaţă (iniţial eram convocat zilnic la sediul Securităţii de pe dealul Copoului din Iaşi), când a intrat în camera interogatoriului şi m-a găsit citind. Luasem cu mine un roman poliţist francez. Îmi amintesc şi acum, era un San Antonio, iar el a găsit asta de o foarte mare obrăznicie, ceea ce probabil că şi era. M-a ameninţat ritualic cu trimiterea la Canal, după care s-a calmat şi mi-a spus că sunt un fraier că nu vreau să lucrez cu ei. „Un om ca tine, Dănuţule, ar ajunge general la noi“, ceea ce iarăşi era plauzibil, numai că eu aveam alte planuri.

Desigur, carierele celor anchetaţi erau în mod cert blocate. Viaţa putea însă continua şi fără a urca în carieră. Pentru a rămâne la cazul Grupului din Iaşi, Luca Piţu a fost lăsat lector la Facultatea de Litere din Iaşi, deşi era un critic pe faţă al regimului. Liviu Antonesei lucra la Centrul de Sociologie, fără a fi măcar membru de partid, cu toate că frecventa asiduu grupul de disidenţi din jurul lui Dan Petrescu. Mulţi dintre noi, cu excepţia notabilă a lui Dan Petrescu, am fost lăsaţi să publicăm mai departe în revistele studenţeşti Dialog şi Opinia, chiar şi după ce devenise de domeniul public că fuseserăm arestaţi şi anchetaţi. Luca Piţu ştia că nu va deveni niciodată profesor plin, iar alţii ştiau că nu vor avansa în carieră…, dar oare cariera e totul într-o lume bazată pe compromis şi duplicitate?

Eram, desigur, urmărit în permanenţă. Protestatarii fiind atât de puţini, regimul avea, într-adevăr, mari efective de agenţi, însă totuşi nu atât de mulţi încât să nu-i recunosc pe unii dintre ei după un timp. Unii agenţi ştiau că-i recunoscusem, dar nu le păsa. Nici mie. Ei îşi făceau treaba, eu îmi vedeam de ale mele. Pe unul mai bătrân, care mă urmărea pe stradă, l-am necăjit odată luând-o la fugă brusc şi făcându-l să fugă şi el după mine, extenuat. Am văzut pe faţa lui reproş: încălcam regulile jocului. Chiar nu era nevoie să fug. De un altul am scăpat în tramvai arătându-l cu degetul şi strigându-le celorlalţi călători că e un homosexual care se ţine după mine. I-am ţipat să înceteze. Am coborât la prima staţie şi el nu a îndrăznit, sub privirile oamenilor, să vină după mine.

Aşa funcţiona, în realitate, maşinăria represivă, iar cu puţin curaj, umor şi inventivitate, ea putea fi făcută să se blocheze. În ultimii ani ai regimului, ieşenii se delectau zilnic cu spectacolul gheretei cu miliţian din faţa casei lui Dan Petrescu, miliţian pus acolo pentru a descuraja vizitatorii, dar care nu putea însă să ne oprească pe noi, membrii Grupului, de a trece pe lângă el, intrând cu fruntea sus într-o casă pe care mulţi trecători nici nu îndrăzneau să o privească.

Când pretind, aşadar, că nu se putea altfel, foştii turnători mint. Mint astăzi, cum au minţit şi atunci. Ba chiar, am bănuiala supremă că poate minţeau chiar şi când turnau. //
—-

Dan Petrescu

Şi turnători, şi mincinoşi. Intelectualii români sub Ceauşescu sau cum se putea rezista în faţa Securităţii :
http://www.revista22.ro/350i-turnatori-si-mincinosi-intelectualii-romni-sub-ceausescu-sau-cum-se-putea-rezista-n-fata-securitatii-10686.html

… iar pentru mai multe despre adevarata istorie si despre membrii grupului :

Povestea Grupului disident de la Iasi

de Emilia Chiscop

http://blog.ziaruldeiasi.ro/emilia-chiscop/povestea-grupului-disident-de-la-iasi/24/
—-

Aforismul zilei - Frank D. Roosevelt

 


Morții vii și viii morți


 La Deveselu, sub umbrela americană, românii au ales ca primar, cu o largă majoritate, un mort. Acesta este cel mai subtil și mai dur protest față de statutul de națiune moartă al României de azi. Iar mesajul profund este cu atât mai zguduitor cu cât vine la vremea unei pandemii care i-a determinat pe mulți ca, de teama morții, să renunțe la libertate: numai cei care sunt gata să moară vor birui!

Poetul Adrian Păunescu, și el plecat dintre noi, a anticipat evenimentul. Versurile lui șochează prin caracterul lor premonitoriu, suprinzând, totodată, esența crizei prin care trece o societate bolnavă internată în secția democrațiilor moarte.

*Mortul învingător*

                        de Adrian Păunescu

Ce ţară, ce morală, ce prăpăd!

Un fapt de viaţă mai grozav ca toate:

Un mort este votat majoritar

Şi-n clasament pe toţi cei vii îi bate.

Aşa a fost şi este şi va fi

Conflictul de-ntuneric şi de groază.

Un mort învinge pe cei vii la vot

Şi ei aproape cred c-astfel trişează.

Şi, vai, absurde autorităţi

Se strâng buluc şi judecă drăceşte

Şi îl declară pe învinsul lui

Învingător, doar pentru că trăieşte.

Şi mortului ce i-a învins pe vii

Nici nu au apucat să-i facă groapă,

Că-n primăria lui de-nvingător

E ordin ca petrecerea să-nceapă.

Şi proştii râd, în nebunia lor,

Întărâtaţi de liniştea nocturnă.

Şi unul zice: hai să-l îngropăm,

La locul care-i place lui, în urnă.

Ce ţară, ce morală, ce prăpăd!

Politică de-a pururi surdo-mută.

Învingătorul se întoarce-n sat,

Dar voturile lor nu-i mai ajută.

Probabil, e-o parabolă, aici,

Chiar dacă nu o pomeneşte cartea:

Trăim învinşi în fiecare zi,

Iar, ca să biruim, plătim cu moartea.


Autor: Adrian Severin

Sursa: Adrian Severin Facebook

Foto/Gluma zilei - Rezultate finale alegeri locale...

 


Alegerile s-au consumat. Înapoi la pandemie!

 


Organizat în condiţii speciale, scrutinul din 27 septembrie 2020 va rămâne în istorie, mai puţin ca „alegerile unei mari schimbări”, ci ca „alegerile din timpul pandemiei”. Dacă pandemia nu se va extinde, cu timpul va fi uitată şi această perioadă neagră prin care a trecut omenirea. Ce rămâne după alegeri? Candidaţi bucuroşi şi candidaţi trişti. Cei care au câştigat se bucură, cei care au pierdut analizează cauzele care au condus la eşec.

Partidele intrate în cursa electorală se împart în două categorii.

Pe de o parte avem partide mari care au au avut probleme cu trecerea pragului electoral şi partide care se bucură că au trecut pragul.

În continuare, PNL şi PSD şi-au împărţit ţara. Marcel Ciolacu consideră că PSD şi-a revenit din moment ce a câştigat 20 de preşedinţi de consilii judeţene. PNL are doar 15 preşedinţi, în schimb a obţinut primăriile marilor oraşe, reşedinţe de judeţ.

Nu trebuie trecută cu vederea evoluţia USR-PLUS. Conform rezultatelor, cele două partide aliate în mod ce pare bizar, au devenit a treia forţă politică.

Partidele mai mici, rezultate prin fracţionarea PSD, PNL şi fostul PDL, nu au reuşit să se impună în mod unitar la nivelul întregii ţări. La Bucureşti, candidatura lui Traian Băsescu a tras PMP peste pragul electoral, ceea ce-i dă speranţa că va intra în viitorul parlament. Călin Popescu Tăriceanu, candidând pentru primăria generală a obţinut un scor foarte mic, ceea ce pune viitorul ALDE sub semnul întrebării.

Nici Victor Ponta nu are motive să fie mulţumit de rezultatele obţinute de Pro România.

Pentru cele trei partide, toate cu reprezentare parlamentară, pornind de la rezultatele obţinute la locale, le va fi destul de dificil să intre în viitorul parlament. Soluţii salvatoare există întotdeauna, însă ele presupun renunţarea la orgolii. S-a discutat încă înainte de alegeri despre o eventuală alianţă Pro România-ALDE.

Întoarcerea la partidele-mamă este o altă soluţie, ruşinoasă, dar sănătoasă.

O analiză mai la obiect privind formaţiunile politice se poate face la nivelul fiecărui judeţ. Sunt judeţe în care PSD şi-a pierdut influenţa, judeţe în care s-a impus PNL sau alianţa USR. Strict statistic, PSD nu a pierdut alegerile. De fapt, nu există victorii şi înfrângeri ferme.

După cum se poziţionează acum partidele s-a creat un echilibru politic. Forţele politice se pot controla reciproc doar când nu există diferenţe foarte mari între ele. O astfel de situaţie se regăseşte în actualul parlament. Nu este normal şi sănătos ca opoziţia parlamentară să controleze guvernul.

La nivel local, formarea alianţelor în consiliile locale şi judeţene se realizează după culoarea politică a primarilor şi preşedinţilor de consiliu judeţean.

În Satu Mare lucrurile sunt relativ clare. Candidatul UDMR a câştigat primăria Satu Mare la un scor care îi dă legitimitate absolută, conferită de un procent de peste 50%. Preşedinţia Consiliului Judeţean a fost câştigată tot la un scor mare, tot de un reprezentant UDMR, iar numărul partidelor care au trecut pragul electoral este redus: UDMR, PNL, PSD şi PMP.

Majoritatea se poate realiza cu unul dintre cele două partide mari, PNL sau PSD. Acelaşi lucru se întâmplă la consiliul local al reşedinţei de judeţ. O situaţie clară există în oraşe. La Carei, Livada şi Negreşti-Oaş, primarii în funcţie au obţinut în jur de 70% din numărul de voturi.

Bătălii mari se duc în comune. Consilierii comunali sunt la fel de pătimaşi ca fanii echipelor de fotbal. Au şi motive.

Spre deosebire de oraşele mari în care consilierii abia ştiu câte ceva despre problemele comunităţii, în comune toţi consilierii sunt în temă cu problemele.

În timpul campaniei electorale, opinia publică a fost atentă la confruntarea dintre candidaţii din Bucureşti, care au dat tonul dezbaterilor, dar şi la candidaţii la primăriile reşedinţelor de judeţ, la candidaţii la preşedinţiile de consilii judeţene.

Odată încheiate alegerile, toţi se concentrează pe problemele din comunităţile lor. Indiferent de culoarea politică a primarilor, lucrurile trebuie aşezate de pe acum. Acum sunt încă proaspete în memorie promisiunile din campanie.

Pentru cetăţeni este recomandabil să-şi păstreze ziarele, materialele electorale ale candidaţilor, pentru a-i trage la răspundere dacă nu-şi respectă promisiunile.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Fotografia zilei - Actriţa Valeria Golino

 


Nu, nu e o problemă...

 


Vocea de pe Facebook. Ne-au băgat în cap, timp de zeci de ani, că suntem nimeni în drum. Ceea ce ne-a determinat să căutăm mereu stăpâni

"Nu, nu e o problemă că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried... Problema e că Ion crede că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried sunt ființe superioare. Problema nu e că Ion votează Fritz și Klaus și Clotilde și Cosette și Siegfried. Problema e că Ion votează așa pentru că el crede că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried sunt mai mult decât Ion!

Ne-au băgat în cap, timp de zeci de ani, că suntem nimeni în drum, praful de pe tobă, musca din bere. Și... i-am crezut. Ceea ce ne-a determinat să căutăm mereu nu parteneri străini, ci stăpâni... De câteva decenii, ne vor resemnați și cu capul plecat, temători și lipsiți de speranță, încărcați de frică și convinși că suntem cei mai răi, cei mai leneși, cei mai corupți! Dacă suntem „cei mai corupți”, „cei mai leneși”, „cei mai puțin capabili”, atunci ne trebuie mereu manageri străini, atunci ajungem să căutăm la nesfârșit administratori de țară din alte... țări. Dacă ne-am fript cu stăpânul A, încercăm mai departe să vedem cum e cu stăpânul B, apoi cu stăpânul C și așa mai departe. Iar dacă vom ajunge să epuizăm tot alfabetul, probabil o vom lua de la capăt. „Poate de data asta...”

Ne-a dezbinat un sistem ticălos, pentru care NU am existat nicio clipă ca ființe omenești, ci doar ca pioni utilizabili într-un sens sau altul pe o tablă de șah care nu ne aparține și nu ne-a aparținut în mod real niciodată. Când au avut nevoie să-și impună propriile planuri cu această țară, ne-au ATOMIZAT! Ne-au FĂRÂMIȚAT! Ne-au făcut mii de bucățele mici, apoi ne-au așezat în relații antagonice. Ne-au împins într-un război al tuturor împotriva tuturor: tineri contra bătrâni, români din țară contra români din afara țării, oameni de la sat contra oameni de la oraș, pacienți/medici, profesori/părinți… Aici am ajuns, aici suntem și nu trebui să ne mințim că ar fi altfel!

Iar problema noastră nu e că Fritz, că Klaus, că Clotilde, că Cosette, că Siegfried... Problema noastră e că Ion a ajuns să fie convins că Ion, ca om, e mai puțin ca Fritz, ca Klaus, ca Clotilde, ca Cosette, ca Siegfried...

Nimic nu se va schimba în această țară până când Ion nu se va prețui cu adevărat pe sine ca Ion, fără să-i fie rușine de numele lui și de OMUL ce-și poartă cu mândrie numele..."

Sursa: Pagina Liviu Plesoianu

 

marți, 29 septembrie 2020

Români, vă rog să meditaţi!

 

Oameni buni sper ca cei mai multi dintre voi a-ti observat cum javrele din PNL-PDL s-au aliat cu neomarxistii sorosisto fascisti din USR pentru a lua banii si pâinea de la gura copiilor,pensionarilor si a profesorilor. De ce au facut asta ? Pentru a astupa gaura creata in buget prin scutirea de taxe a multinationalelor,a corporatiilor ,prin acordarea de ajutoare de stat bancilor straine,acordarea de bani serviciilor securiste si persoanelor private ce ii sprijina. Acest guvern pentru aceste categorii guverneaza adica pentru cei ce i-au adus la putere nu pentru salariati,pensionari,copii sau alte categorii din populatia Romaniei. Daca inca nu v-ati convins de acest lucru ar fi bine sa meditati si sa faceti o analiza serioasa atunci cind puneti stampila pe buletinul de vot. Sigur trebuie sa meditam cu totii si sa decidem in final daca in Romania mai are rost sa mergi la vot. De ce spun asta ,pentru ca in aceasta tara o prevedere a Legii Pensiilor cresterea cu 40% a pensiilor votata de doua ori in parlament si promulgata o data de presedinte inca ii permite primului ministru sa iasa pe sticla televizorului sa spuna ca v-a face orice ca sa nu o aplicesi ca PNL-ul nu o va aplica nuciodata. In aceasta situatie alegerile nu mai au rost. Merkel si cu americanii ar trebui sa numeasca presedintele (guvernatorul ) iar acesta la rindul lui sa numeasca Premierul si ministrii,desfiintam parlamentul in felul acesta facem si economii.Acest guvern sa faca ce il taie capul sau cei spun serviciile pline de securisti care la rindul lor sa execute ordinele serviciilor secrete straine. Ce spuneti ? Democratie originala . Oricum in Romania lucrurile asa se intimpla nu este un scenariu altfel Orban nu ar iesi sa spuna ca nu v-a respecta legea votata in parlament. Cespuneti mai mergeti la vot?

                                                              **********

Cind am pus intrebarea daca mai are rost sa mergem la vot  am avut in vedere mult mai multe lucruri decit cele prezentate de mine in ultima postare. Acum dupa alegerile locale  imi dau seama ca cele afirmate de mine  si cele multe altele la care ma gindeam s-au adeverit. In primul rind securistii din serviciile secrete si securistii din partidele politice lucreaza  cu mare entuziasm pentru a cistioga cine trebuie si pe cine pot controla ei mai bine. La aceste  alegeri am ajuns la concluzia ca exista un singur cistigator de moment acesta fiind  organizatia neomarxista ,securisto-sorosista USR si foarte multi perdanti. La nivel national  au pierdut foarte mult PSD-ul si PNL-ul,primul pentru ca nu a convins si pentru ca este condus de o grupare securista formata din Ciolacu,Stanescu, Dincu ,Grindeanu,Tudose etc. si care au sarcina sa duca acest partid pina la eliminare din esicherul politic,al doilea PNL-ul a  juns pe locul trei ca pardid fiind incalecat  de aceasta banda  neomarxista USR si care la rindul ei ar acelasi rol de scoatere sau minimalizare a PNL-ului din politica romanesca,acest lucru se v-a vedea si mai bine dupa alegerile parlamentare. Au pierdut momentan si vor disparea de tot dupa alegerile parlamentare Pro Romania si Alde datorita prostiei si arogantei celor doi presedinti Ponta si Tariceanu care si-au tras presul de sub picioare retragindusi sprijinul pentru guvernul din care faceau parte sau visind ca pot ajunge din nou presedintele  PSD-ului (cazul lui Ponta). Au pierdut de asta data pe o perioada de timp crede eumai lunga  multe categorii profesionale si sociale -au pierdut pensionarii care multi dintre ei nu au fost la vot de frica covidului sau au fost si au votat cu cei ce le-au taiat pensiile cu 26 %la indemnul odraslelor din diaspora ,au pierdut medicii si asistentii care s-au suparat pe PSD pentru faptul ca le-au acordat salarii intre 1000si 5000 de euro, au pierdut profesorii care se pare ca au votat cu cei ce nu le-au acordat majorarea de 25% de la 1 septembrie cosiderindu-i vinovati pe cei de la PSD, La nivel de Bucuresti  , Firea a pierdut pentru ca sa aliat si a sprijinit alegerea unei conduceri securiste in fruntea PSD si care ulterior nu a spijinito cu nimic iar acum culege roadele tradarii. Daca ar fi avut minte in momentul in care a vazut ce persoane urmeaza sa instaleze serviciile in fruntea PSD trebuia sase retraga din acest partid si sa candideze ca independent iar astazi era primar reales. Instalarea acestei conduceri securiste IN fruntea PSD a avut efecte negative si la alegerile din teritorii privitor la primari,consilieri,presedinti de CJ candidati din partea acestui partid. Acest aspect v-a fi si mai agravant si cu efecte negative la alegerile Parlamentare. A pierdut mediul de afaceri romanesc,din pacate vmulti din oamenii de afaceri romani nu-si dau seama ca acesti guvernanti penelisto-useristi de acum si guvernul neomarxist ce v-a urma n-au guvernat si nu vor guverna pentru Romania si romani ci pentru corporatii,multinationale si  banci straine indeplinind statutul de colonie iar mai apoi de super colonie cu conducere neomarxista. Pina la urma am pierdut si vom pierde toti  pentru ca sintem  Otara nebuna cu o populatie tembela. NOROC BUN!

P.S.  Poate o data ne vom trezi cunoscindu-ne interesele si auzind numai de bine!

                                                              ******************

Luati aminte romani ,cei ce au ramas nostalgici si nu putini dupa sistemul comunist si cei care inbratiseaza astazi acest sistem pot fi multumiti si bucurosi de faptul ca sint demn reprezentati de neomarxistii din USR compus din cei ce nu au trait timpurile si momentele odiase de pe vremea lui Ceascai ,si din odraslele si loazele securistilor de atunci. Va aduc aminte ca in acele vremuri profitorii si beneficiarii traiului bun erau in principal activul de conducereal PCR si aparatul de securitate de jos pina sus inducindui si uneori fortind restul populatiei sa creada ca numai ei au dreptate in tot ce gindesc ,in tot ce fac si actioneaza pentru popor si tara. Exact asa gindesc si actioneaza cei din USR de asta eu si multi altii i-am catalogat neomarxisti si neocomunisti.Aducindu-ne aminte ca Romania a fost condusa inainte de 89 de aparatul PCR si cel al securitatii spre acelasi lucru se tinde acum cu o inversare al rolurilor . Acum Romania este condusa de Sistemul de securitate bine pus la punct ajutat de un partid USR creat tot de sistemul securist cu sprijinul ONG-urilor lui Soros. Nu stiu de cine am fost blestemati generatiile anilor 50 si 60 sa traim doua sisteme securisto-comuniste si mai ales nu stim cu ce am gresit,Neomarxistii de acum coordonati de securitate si interesele straine ar fi in stare sa crucifice aceste generatii si sa-l crucifice din nou si pe Iisus Cristos daca miine ar cobori pe pamint. Va rog sa ma credeti nu exagerez cu nimic uitati-va la comportamentul lor, la ce spun si cum actioneaza si multi dintre voi veti ajunge la aceeasi concluzie. Au preluat si lisa indus in minte apucaturile vechilor comunisti. Daca acest popor nu se trezeste ne vom intoarce in totalitate la un comunism si mai acerb si mai salbatic condus de un partid la fel de salbatic si de un tatuc mai dictator decit Ceausescu in persoana lui Iohannis. Cine are urechi sa auda ,cine are ochi sa-i deschida bine,cine nu vrea sa fie din nou sluga in tara lui sa actioneze,numai asa ne poate ajuta si Dumnezeu pentru a nu trai in saracie si pentru a ne mentine demnitatea. Sa auzim numai de bine. Noroc Bun!


VASILE LEŞ


Încă 37 de maramureșeni infectați cu Coronavirus


 În ultimele 24 de ore au fost raportate1.470 de cazuri noi de COVID-19 din 21.330 de teste efectuate. 37 din cazurile noi au fost înregistrate în județul Maramureș. Alți 44 de români au murit din cauza infecției cu coronavirus, în timp ce la terapie intensivă se menține numărul mare de pacienți COVID-19. 

În ultimele 24 de ore în Maramureș au fost angrenate 42 de efective pentru verificarea respectării măsurilor de protecție individuală, purtarea măștii de protecție în spații închise, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară, pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru verificarea respectării măsurilor de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate, verificarea respectării măsurii de către persoanele carantinate în locația declarată. S-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 1000 de lei.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța fizică de protecție sanitară și măsurile de igienă stabilite de către specialiști.

Acel… ceva

 

                                                                                                 de Viorica Pârja

 Jack Palance a interpretat extraordinar personajul Curly, din filmul City Slickers. Curly era un cowboy bătrân, dur şi greoi, care nu vorbea aproape deloc. Însă, sub acel înveliş dur, Billy Crystal a descoperit înţelepciunea vârstei înaintate. Într-o discuţie foarte deschisă, greu de ima­ginat, Curly i-a împărtăşit lui Billy secretul vieţii.

Secretul vieţii, zice el, este un lucru unic. Când a fost rugat insistent să-l numească, Curly a refuzat să dezvăluie ce era acel ceva, spunându-i lui Billy că trebuia să-l descopere singur. Ȋntr-adevăr, fiecare trebuie să găsească acel ceva pentru sine. Pentru că „acel ceva” poate schimba to­tul. Aţi stat vreodată de vorbă cu cineva despre viaţa sa şi aţi văzut cum, deodată, atitudinea i se schimbă când vorbeşte despre o anumită persoană, un anumit moment, o anumită întâmplare, o anumită şansă, o anumită reuşită, despre ACEL CEVA?

Acel ceva poate însemna câteva lucruri sim­ple. Să trăiești în cumpătare, să nu urăști, să fii empatic cu ceilalți, să ai câteva precepte morale de la care să nu te abați! Adică să nu uiți să fii om! Lecții de învățat!

Baia Mare participă din nou la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice!

 

Municipiul Baia Mare se implică pentru a treia oară în organizarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, alături de Asociația RoRec și partenerii locali de colectare.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este inițiativa WEEE Forum, o asociație internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice. Evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate, cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor.  În ultimii 5 ani, rata de producere a deșeurilor electrice a crescut cu 21%! Este esențial să înțelegem că ”deșeurile electrice reprezintă un flux care ridică o provocare din ce în ce mai mare: numărul de dispozitive electrice și electronice este în continuă creștere, precum și nevoia de materiale necesare pentru fabricarea produselor”, ne spun reprezentanții WEEE Forum.

 Prin implicarea pentru a treia oară în acest proiect, Baia Mare își dovedește interesul pentru protecția mediului înconjurător și necesitatea colectării selective a acestor deșeuri.

În Baia Mare și localitățile Blidari, Firiza, Valea Neagră va avea loc o campanie de colectare a acestor deșeuri în perioada 28 septembrie-26 octombrie 2020, în parteneriat cu Garda de Mediu Maramureș!

Iată mai jos detalii despre programul nostru:

    În intervalul 28 septembrie-25 octombrie 2020, deșeurile grele și voluminoase vor fi preluate de la domiciliu sau sediu de firmă pe baza comenzilor telefonice la TelVerde 0800 444 800, un serviciu gratuit, apelabil de luni până sâmbătă, între orele 9-17.

    Cetățenii interesați să scape gratuit de aparatele electrice vechi sau stricate, le pot aduce la unul din următoarele puncte provizorii de colectare deschise în data de 17 octombrie 2020, între orele 10.00-16.00:

- la RFN,

- la intersecția bd. Republicii cu str. Lupului, lângă magazin Liana,

- la Semilună.

    În data de 26.10.2020 la Centrul de Colectare DEEE Baia Mare - Str. Europa, nr. 25, începând cu ora 14:00, va avea loc o Tombolă pentru toți deponenții din campanie! Pentru deșeurile electrice predate, deponenții pot câștiga prin tragere la sorți unul dintre premiile oferite cu ocazia acestei acțiuni de colectare. Premiile sunt: 3 x mixer, 2 x cafetieră, 2 x fier de călcat, 2 x cuptor cu microunde digital, 1 x aspirator.

Ai grijă de mediu și de orașul tău! Vizitează www.colecteaza.ro sau sună gratuit la TelVerde 0800 444 800, pentru mai multe detalii despre colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice. Alege să respecți întreaga comunitate din care faci parte, legea și, mai ales, mediul înconjurător – colectează responsabil deșeurile electrice!

 Pentru detalii și informații despre campanie vă invităm să luați legătura cu reprezentantul Serviciului Local de Colectare Maramureș, dna Ana Iacob Solomeș, la numărul de telefon 0756 036 205 sau la email: maramures@e-deseu.ro

Sursa: RoRec

Au învins două sentimente mutilante: ura şi frica!

 Se mai confirmă o data: suntem defecţi! Ne funcţionează doar viteza I-a şi marşarierul. Ura şi frica!

Dezbinaţi până la fratricid de nişte conducători nebuni, ne mulţumim cu bucuria cea mai ieftină şi păguboasă: suferinţa celuilalt. Şi cum e inflaţie de suferinţă, iată-ne fericiţi. A murit capra vecinului, să deschidem şampania!

Klaus Iohannis şi-a văzut visul cu ochii: cultivarea urii demente faţă de PSD şi pesedişti precum şi crearea unei imagini apocaliptice despre evoluţia pandemiei au găsit terenul prielnic şi au rodit: mari oraşe traditional roşii au devenit, prin forţa urii şi prin frica alegătorilor de virus, galbene.

La Bucureşti, cum am scris încă de vineri, a fost altceva decât alegeri normale: a fost un ordin executat milităreşte, cu artileria grea scoasă, profesionist, la găurit inamici virtuali. Manipularea feisbucistică a SRI şi tabletele făcătoare de minuni ale STS şi-au îndeplinit, o data în plus, misiunea.

Când am afirmat categoric că la Bucureşti statul paralel făcuse deja jocurile  înainte de ziua alegerilor, mulţi m-au luat în balon. Şi dintr-o tabără şi din cealaltă. Acum se dovedeşte că am avut în totalitate dreptate. Primăria Generală şi Primăria Sectorului I au fost marile mize ale oculţilor. Şi au fost adjudecate la scor, în marja de eficienţă de +/_ 5% a “sistemului”, validată încă de la prezidenţialele din 2014”.

Nu spun şi n-am spus niciodată că Firea sau Tudorache or fi fost nişte lumini. Dar să preferi acestora nişte caricaturi administrative (şi nu numai) ca Nicuşor Dan şi Clotilde Armand înseamnă mâna “necuratului”.

Cineva afirma că “cetăţenii au fost mai deştepţi decât politicienii”. Nici nu e greu să se intâmple asta. Dar tocmai de aceea ei nu puteau să o voteze, pe bune şi în procent de 45%, pe Clotilde Armand. Să fim serioşi!!! Sectorul I, colonie franţuzească? Câmp tactic pentru Dacian Cioloş şi Emmanuel Macron? Iată că da! Allez les bleus! Ăştia patrioţi! Voila cum întregim tricolorul politic: după roşu şi galben avem acum şi albastru pe frontispiciul marilor primării nationale. Merci beaucoup!

Cât ar părea de paradoxal, marele învins al acestor alegeri este PNL. PSD nu intră în competiţia pentru lingura de lemn, el căzând la pământ, numărat până la 9, imediat după europarlamentare.

Atunci cine să fie marele câştigător? Exact USR, partidul statului paralel! În favoarea cui a făcut, deci, jocurile statul paralel la Bucureşti şi, probabil, la Timişoara? Se vede cu ochiul liber, de la o poştă!

La alegerile politice, pentru consilii, PNL s-a prăbuşit până undeva în jur de 17% (în oraşele importante unde şi-a băgat coada statul paralel). Diferenţa de voturi până la 32 – 35% unde să se fi dus? Aţi ghicit din prima: la USR!

Apropo de scorul politic al PNL. Încă din luna aprilie 2020 am anunţat aici prăbuşirea PNL sub 20%. Nu vreau să mă prezint drept un oracol dar acea previziune, precum şi asta, mai recentă, cum că statul paralel a făcut deja jocurile la Bucureşti, s-au confirmat deplin la alegerile de ieri.

De-asta şi erau asa de plouaţi aseară, la declaraţii, toţi peneliştii. Şi de-asta nu a ieşit Klaus Iohannis să celebreze “marea victorie”. Pentru că, de fapt, pentru el şi PNL-ul lui aceste alegeri au fost o mare înfrângere.

Cu ocazia asta am înţeles şi motivul pentru care i-a invitat Klaus Iohannis la Cotroceni, săptămâna trecută, pe Ludovic Orban şi Nicuşor Dan. Ştiind care va fi rezultatul, că Nicuşor Dan a fost deja ales de sistem, Iohannis a vrut să-i ceară viitorului primar al Bucureştiului angajamente de fidelitate; primul fiind ca duminică seara să serbeze triumful său cu PNL şi nu cu USR. Ceea ce, cum aţi constatat, s-a şi întâmplat.

Până la parlamentare mai sunt două luni. Brusc, PNL se trezeşte într-o mare dificultate: pentru aceste parlamentare nu va mai trebui să se lupte cu PSD, adversarul său traditional, preferat şi urât universal la îndemnul preşedintelui Iohannis, ci cu USR, partenerul mai mic de la locale, dar marele câştigător al acestora şi cu pretenţii obraznice deja exprimate.

Credeţi că PNL şi Klaus Iohannis vor accepta să fie ridiculizaţi de USR în decembrie? Cam asta se anunţă! Toţi “dreptiştii” dezamăgiţi de catastrofala guvernare a PNL vor migra spre partidul SRI-ului, şi atunci ce se va alege de Ludovic Orban şi ai lui? Mai ales că pandemia în loc să se potolească, prinde aripi.

Prevăd fie amânarea parlamentarelor, fie intrarea în forţă a DNA-ului în dosarele existente sau în pregătire ale liderilor USR – PLUS. Există şi o a treia variantă, care s-ar mula perfect pe indolenţa preşedintelui nostru lipsit de busolă: Klaus Iohannis să dea PNL-ul pe USR – PLUS şi să-l vedem din nou premier pe Dacian Cioloş.

Lansez, deja, un avertisment legat de o astfel de perspectivă: habarnismul gălăgios şi extremismul revanşard ale găştii Barna – Cioloş au un ecou îngrijorător de puternic în rândul unei mari părţi a românilor. A celor imbecilizaţi de reţelele de socializare. Bazate pe cultura urii şi a fricii, cele  două caracteristici funeste reprezintă o ameninţare cu ghilotina pentru toţi românii cu capul încă pe umeri.

Ascensiunea extremiştilor de la USR – PLUS trebuie oprită. Altfel, anabolizantele injectate în ei de liderii iresponsabili ai statului paralel pot genera daune ireparabile.

Sursa: Contele de Saint Germain

Ce spune Biblia despre pandemii?

 

Răspunsul Bibliei

Biblia a prezis că, în ultimele zile, aveau să fie epidemii, inclusiv pandemii. (Luca 21:11) Însă pandemiile nu sunt o pedeapsă de la Dumnezeu. De fapt, prin intermediul Regatului său, Dumnezeu va pune capăt, în curând, tuturor bolilor, inclusiv pandemiilor.

·        A prezis Biblia pandemii?

·        I-a pedepsit vreodată Dumnezeu pe oameni cu boli?

·        Este pandemia din prezent o pedeapsă de la Dumnezeu?

·        Vor fi eliminate pandemiile odată pentru totdeauna?

Versete biblice despre boli. A prezis Biblia pandemii?

Biblia nu prezice anumite boli sau pandemii, cum ar fi COVID-19, SIDA, tuberculoza, malaria sau gripa spaniolă. Totuși, ea prezice „epidemii” și „boli ucigătoare”. (Luca 21:11; Revelația 6:8) Ele fac parte din semnul ‘zilelor din urmă’, perioadă numită și ‘încheierea sistemului’. (2 Timotei 3:1; Matei 24:3)

 I-a pedepsit vreodată Dumnezeu pe oameni cu boli?

Biblia menționează câteva situații în care Dumnezeu i-a pedepsit pe oameni cu boli. De exemplu, el i-a lovit pe unii cu lepră. (Numerele 12:1-16; 2 Regi 5:20-27; 2 Cronici 26:16-21) Dar acestea au fost cazuri izolate și au constituit o judecată pe care Dumnezeu a adus-o asupra unor persoane care s-au răzvrătit împotriva lui.

 Este pandemia din prezent o pedeapsă de la Dumnezeu?

Nu. Unii susțin că Dumnezeu se folosește de pandemii și de boli pentru a-i pedepsi pe oameni. Biblia însă nu susține acest punct de vedere. Iată câteva argumente.

Unii dintre închinătorii lui Dumnezeu, atât din trecut, cât și din prezent, au suferit din cauza bolilor. De exemplu, despre Timotei, un bărbat fidel, Biblia spune că ‘se îmbolnăvea des’. (1 Timotei 5:23) Însă nu lasă să se înțeleagă că boala lui ar fi fost o dovadă a dezaprobării divine. Și în prezent, unii slujitori fideli ai lui Dumnezeu se îmbolnăvesc. În cazul epidemiilor, mulți dintre ei se infectează doar pentru că se află la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. (Eclesiastul 9:11)

Biblia mai învață că timpul ca Dumnezeu să-i pedepsească pe cei răi nu a sosit încă. În prezent, noi trăim „într-o zi de salvare”, adică într-o perioadă în care Dumnezeu îi invită pe toți oamenii să se apropie de el și să fie salvați. (2 Corinteni 6:2) El face această invitație, de exemplu, prin intermediul unei lucrări mondiale de predicare a ‘veștii bune despre Regat’. (Matei 24:14)

 Vor fi eliminate pandemiile odată pentru totdeauna?

Da. Biblia prezice că, în viitorul apropiat, nimeni nu va mai fi bolnav. Sub domnia Regatului său, Dumnezeu va elimina toate bolile. (Isaia 33:24; 35:5, 6) El va înlătura suferința, durerea și moartea. (Revelația 21:4) De asemenea, îi va readuce la viață pe cei care au murit, astfel încât și aceștia să se bucure de sănătate aici pe pământ în condiții perfecte. (Psalmul 37:29; Faptele 24:15)

 Versete biblice despre boli

Matei 4:23: „[Isus] a străbătut toată Galileea, predând în sinagogile lor, predicând vestea bună despre Regat și vindecându-i pe oameni de orice boală și de orice infirmitate”.

Semnificație: Miracolele lui Isus au demonstrat la scară mică ce va face Regatul lui Dumnezeu pentru omenire.

Luca 21:11: „Vor fi . . . epidemii”.

Semnificație: Bolile larg răspândite fac parte din semnul zilelor din urmă.

Revelația 6:8: „Iată: un cal gălbui! Cel ce stătea pe el se numea Moartea. Mormântul îl urma îndeaproape. Și li s-a dat autoritate . . . ca să omoare cu . . . boli ucigătoare”.

Semnificație: Profeția despre cei patru călăreți ai Apocalipsei a prezis pandemiile din timpurile noastre.

                                                                                                 Octavia C.