joi, 31 ianuarie 2019

Variantele netransparente ale bugetului

Proiectul de buget va fi „pus în transparenţă” după expresia lui Darius Vâlcov, acest nou Virgil Madgearu al României. Probabil acest lucru se va întâmpla la sfârşit de săptămână. A avut 23 de variante. Şi nu se va opri aici. În parlament va mai suferi modificări.
  Ce dovedesc cele 23 de variante?
Că s-a muncit pe rupte, cu toată responsabilitatea sau că s-au făcut mai multe încercări, ca la loto 6 din 49?
Din moment ce informaţia vine de la guvern, cele 23 de variante sunt considerate de PSD un titlu de mândrie. Întrebarea este cine elimină 22 de variante? Păi cum cine, zice opoziţia. Liviu Dragnea. Că doar nu Viorica Dăncilă, sau – Doamne fereşte – miniştrii cărora nici nu li s-a uscat bine cerneala de pe jurământ.
Două, trei, patru variante însemnau căutare, socoteli concrete. 23 de variante înseamnă bâjbâială, dat cu banul de mai multe ori, barbut în toată regulă. Şi mai poate însemna şi escamotare a cifrelor reale. În nişte vechi documente din timpul regimului comunist am văzut două rubrici cu cifre clare: producţie raportată/ producţie realizată. Cu alte cuvinte se ştia foarte exact realitatea. Acele tabele ajungeau fără îndoială şi la Nicolae Ceauşescu.
Aşa cum azi cifrele reale ajung la conducerea PSD. Nu ştiu dacă şi la ALDE.  În schimb, cifrele reale nu ajung la preşedintele Klaus Iohannis. Şi nu vor ajunge nici la parlamentari, precum nu ajung nici la instituţiile abilitate să cunoască adevărul despre economia românească, despre finanţe, despre pensii, salarii, cheltuieli inutile în detrimentul unor investiţii.
Multe i se pot reproşa PSD-ului în ceea ce priveşte justiţia, independenţa procurorilor, modul în care vede statul de drept, modul în care percepe drepturile omului, libertatea individului. În unele privinţe are dreptate, în detrimentul opoziţiei.
Ceea ce nu i se poate ierta PSD-ului, dar şi partenerului de guvernare, este modul în care administrează economic ţara. Aici ar putea fi incluşi şi susţinătorii din parlament, UDMR şi Minorităţile. PSD gândeşte ca un jucător la loto pronosport sau 6 din 49. Poate o nimereşte, poate nu o nimereşte, dar mai joacă şi alte variante.
  Acest joc de-a cifrele este în realitate un joc al preţurilor.  De dragul de a-şi menţine constant bazinul electoral, PSD se joacă de-a guvernarea cu banii publici. Principala preocupare a conducerii actuale a partidului este cum să mai jongleze cu cifrele, cum să pară că dă sporuri la pensii şi salarii, dar să ia bani pe nevăzute din altă parte.
  La un moment dat şi-a pus ochii pe multinaţionale. A făcut un experiment cu băncile, după toate aparenţele, ratat. Va mai încerca şi alte inginerii financiare ca să scoată mai mulţi bani. Acest lucru îl fac toate statele, dar mai raţional, mai aplicat pe realitate, ajustându-şi politicile guvernamentale la economia de piaţă.
  Pentru PSD nu există decât bazin electoral, apoi restul ţării.  Acest lucru i se poate imputa cu vârf şi îndesat PSD-ului, al cărui simbol a devenit Liviu Dragnea.
PSD-ului i se reproşează că a plasat economia într-o zonă crepusculară. Justiţia a fost scoasă la înaintare, devenind mai vizibilă decât toate ramurile economiei la un loc. Problemele din justiţie au pus în umbră şi Centenarul României. Opoziţia spune că problemele din justiţie sunt de fapt problemele personale ale liderilor PSD-ALDE, personal ale lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
  Ce legătură au toate acestea cu bugetul, cu proiectul de buget? Toate sunt legate de buget. Instituţiile numite de forţă au crescut odată cu alocarea unor bugete tot mai mari, de la an la an.
  Foarte probabil multele variante ale proiectului de buget s-au axat în jurul alocaţiilor bugetare pentru instituţiile de forţă. Amânarea proiectului de buget pe 2019 s-a datorat neînţelegerii în CSAT dintre preşedinte şi guvern pe alocaţiile  destinate instituţiilor de forţă.


Autor: Dumitru Păcuraru

Lumea Poeziilor - Ion Minulescu


Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a făcut publice documente în care reiese că fostul economist șef al ING Bank afirma că „ROBOR este o înțelegere între bănci”. BNR a fost complice?!

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a făcut publice documente care arată cum fostul economist șef al ING Bank România le scria colegilor de la alte bănci că „ROBOR este o înțelegere între bănci”, informează EVZ. Persoana în cauză este senatorul PNL, Florin Cîțu. Cîțu a fost economist-șef al ING România până în 2011.
Dezvăluirile apar în contextul în care Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României, a refuzat să se prezinte în fața Comisiei Economice a Senatului pentru a discuta despre subiectul ROBOR.



Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente. Domnul Isărescu nu a vrut să se confrunte cu aceste lucruri. Evident, a lipsit de la această întâlnire. Dar eu voi insista”, a spus senatorul Zamfir.
Senatorul Daniel Zamfir a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că recurge la o modalitate care îl obligă pe Isărescu să meargă în comisie.
„Am depus la Biroul Permanent al Senatului o serie de documente din care reiese că ceea ce spun eu nu sunt fake-news. Sunt mailuri între băncile comerciale, între BNR și bănci. Se înțeleg cum să procedeze, cum să manipuleze ROBOR. Pe baza acestor documente, voi cere Biroului Permanent să îl cheme pe Mugur Isărescu. Cererea va veni de la comisia mixtă, Economică și de Buget Finanțe”, a declarat Zamfir. Acesta a dat detalii în legătură cu practicile BNR, care au început în 2008, a dat și documente care arată implicarea senatorului Florin Cîțu. „Domnul Cîțu le spunea bancherilor că ROBOR trebuie să fie o înțelegere între bănci”, a arătat Zamfir pentru EVZ.












Senatorul l-a acuzat și pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, că se complace în această cârdășie. Chirițoiu susține că instituția a început, anul trecut, o investigație în ceea ce privește evoluția ROBOR. „Avem o investigație începută în urmă cu un an, care este în lucru în momentul de față și pe care o terminăm în acest an. Investigația se va termina atunci când vom avea dovezi dacă au încălcat sau nu legea. Au avut loc inspecții la 25 de bănci, a fost cea mai mare inspecție făcută de Consiliu vreodată, s-au colectat date și în câteva luni vom avea confirmarea dacă băncile au încălcat sau nu Legea concurenței, dar pentru fapte recente, de acum doi ani, nu din 2008”, a declarat Chirițoiu.




Sursa: activenews.ro

Aforismul zilei - Octavian Paler


HASTA LA VISTA ȘI-UN PRAZ VERDE, PRESIDENTE!

MOTTO: „…Avem o nouă majoritate în Parlament (…) Ce fel de majoritate vom avea încă nu ştim. Deocamdată, noua majoritate nu a făcut nimic. Și-au impus câţiva şefi de comisii, şi-au votat câteva promisiuni populiste din campanie…Dar asta a fost uşor. Vom avea o majoritate care vrea să impună legea majorităţii, indiferent de ce se discută, care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminaţi sau vom avea o majoritate matură, care înţelege că România este numai una şi care VA VENI LÂNGĂ PREȘEDINTE PENTRU CA, ÎMPREUNĂ, SĂ GARANTEZE SECURITATEA NAȚIONALĂ, STATUL DE DREPT ȘI ÎMPREUNĂ SĂ DOVEDIM că România este sigură pentru cetăţenii ei şi este o naţiune puternică în corul celorlalte naţiuni?… ” ( Președintele Klaus Iohannis, 17 ianuarie 2017, Declarație de presă, pe la orele 18:30).


Presidente… sunt convinsă că nimeni nu vă mai sfătuiește, ci le faceți pe toate, de la un timp, după mintea dumneavoastră, acea minte la care fac referiri , deloc măgulitoare și din ce în ce mai des următorii și următoarele: NET-ul, presa scrisă și virtuală, televiziunile, bârfa din colțul străzii dar și efervescenta filozofie a cârciumioarelor de cartier.
N-ați vrea să știți, Presidente, ce spun toți ăștia despre IQ-ul dumneavoastră, credeți-mă… mai bine citiți comentariile de pe pagina de Facebook, și vă domoliți incertitudinea existențială… că acolo toată lumea vă iubește și vă consideră un inteligent și un titan!
Dar, Presidente, așa inteligent și titan cum sunteți, ce anume ați dorit dumneavoastră să transmiteți populației, când sub titlul pompos „Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului”, din 28 ianuarie 2019, v-ați aventurat să faceți aceste declarații:
„Să nu uităm că, în numele unui așa-zis ideal suprem, schimbând legi și capturând instituții una câte una, s-a consolidat REGIMUL NAZIST.
Percepția că politicienii, care reprezintă oamenii și interesele lor, au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filosofie toxică(…) ASTĂZI, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, UNII POLITICIENI învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept abuzivă și trufașă…După cei arătați acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții, și tot așa până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru ACAPARAREA STATULUI(…).
Așadar, trecutul este un avertisment mereu actual, iar efortul de a-l înțelege nu este niciodată îndeajuns.Este datoria noastră să prevenim și să anihilăm orice acțiune menită sa destabilizeze pacea și să aducă atingere valorilor europene fundamentale.”
Dumneavoastră, Prezidente, păreați să nu vă-ngroziți deloc, dar deloc de paralela pe care o comiteați între instaurarea regimului nazist și actuala ciufulire binemeritată a multinaționalelor sau necesara demascare a lui Portocală. Nu poate fi decât părerea dumneavoastră, Presidente , așa o gogomănie dezgustătoare, nu poate ea să fi ieșit dintr-o minte mai luminată! ( Eu mereu îmi imaginez cum în creierul dumneavoastră stă un piticuț fără odihnă care se întreabă necontenit, mijndu-și ochii către circumvoluțiunile abia schițate:  „DE CE E 
( atât de) ÎNTUNERIC NOAPTEA?”)
Și, până la urmă, ce încercați să ne transmiteți aproape zilnic cu astfel de cascadorii oratorice ? Necontenit, din iarna lui 2016 încoace, nu încetați să ne spuneți că ați constatat, cu mare scârbă, că au fost unii în România care au câștigat alegerile și că ăia nu sunt PENELEII!
E nasoală conjunctura, Presidente, nu-i așa? Vedeți, e una dintre acele situații enervante când observați că nu întotdeauna statura contează… că uneori cei doi metri și jumătate, cu căciulă cu tot, nu vă fac nici mai vizibil, nici mai impunător, și nici măcar mai simpatic… iar mai deștept, nici nu e cazul să discutăm…
…………………………………………………………………………….
P.S. Nu știu dacă Iohannis Klaus Werner are obiceiul de a-și roade unghiile de ciudă, în intimitate. Dar aspectul mi se pare irelevant, deoarece, din păcate pentru el, Klaus arată exact ca și cum ar face-o.

Top 3 blogul MOARA LUI GELU din data de 31 ianuarie 2019


1. COMPER. Subiecte Matematică, Etapa I...- 509 vizualizări;

2. Comunicat de presă din 26.01.2019...- 317 vizualizări;

3. Mărturiile unui fost mercenar...- 284 vizualizări.

O EUROPA FARA BARBATI?!


Valorile constituie una din motivatiile care mentin AFR activa. O contra-valoare care necesita sa fie cunoscuta si confruntata e razboiul societatii seculare, si mai ales a celui de tip feminist, impotriva baietilor si a barbatilor. Razboiul feminist impotriva familiei si a casatoriei e mai putin cunoscut, dar continua de citeva decenii. Mai mult cunoscute sunt presiunile pentru liberalizarea avortului si a recunoasterii in spatiul european si la nivel global al unui "drept" la avort. Ofensiva feminismului destructiv impotriva barbatilor si baietilor e mai bine cunoscuta si pronuntata in Scandinavia. Cei care cititi buletinele noastre informative de marti va amintiti ca in ultimii ani in Suedia in unele scoli baietilor din clasele primare li se cere sa poarte ocazional rochite si sa se machieze. Din nefericire, ideile si obiectivele acestei conflagratii s-au extins in tot spatiul european, simtindu-se tot mai pronuntat si in rezolutiile dezbatute ori adoptate in Parlamentul European si Consiliul Europei.
 
E important sa fim preocupati de ascensiunea secularismului feminist si a agendei lui in Europa? Fara indoiala. Exista dovezi ca feminismul a deturnat miscarea pentru egalitate a femeilor si a transformat-o intr-o miscare impotriva barbatilor, a baietilor, a tatilor si a masculinitatii in general? Absolut.
 
Subiectul acesta ne-a preocupat de multi ani, nu doar pe noi dar si pe o sumedenie de sociologi, de ambele sexe am adauga, care vad in ascensiunea feminismului secularist un pericol direct la adresa barbatilor si a familiei. Politicile propuse si promovate de politica feminista marginalizeaza in mod intentionat barbatii si baietii, incepind din clasele primare, si continuind apoi in toate sferele sociale.
 
O carte trage semnal de alarma
 
O ultima carte care ne-a cazut in mina privind acest subiect e Man Out: Men on the Sidelines of American Life ("Excluderea barbatilor: barbatii marginalizti ai societatii americane"). Autorul e Andrew L. Yarrow, sociolog si cercetator principal la Progrssive Policy Institute din Statele Unite. Cartea a fost publicata la sfartisul anului trecut.
 
Yarrow nu e un "conservator ingust la minte", un crestin "fanatic" ori "extremist" care se opune egalitatii intre sexe. Asa dupa cum indica pozitia lui si institutia pentru care munceste, Yarrow se autodefineste ca fiind un "progresist", adica o persoana si intelectual care nu simpatizeaza cu cauzele conservatoare ci se identifica cu cele de stinga. La fel, cartea lui a fost publicata de influenta fundatie americana The Brookings Institution din Washington, DC, o fundatie cu inclinatii spre stinga seculara. In ultimii ani, insa, cercetatorii de la Brookings Institution au devenit foarte alarmati de efectele feminismului si secularismului asupra familiei si casatoriei, tragind semnale de alarma. In 2016, de exemplu, in toiul bataliei romanilor pentru reintregirea familiei Bodnariu, Brookings Institution a publicat o carte foarte influenta privind efectele dezastruoase ale feminismului, concubinajului si divortului asupra copiilor.
 
Putem deci adauga cartea lui Yarrow la aceasta traditie a lui Brookings Institution care continua sa atentioneze asupra impactului destramarii institutiei familiei asupra copiilor. Ceea ce face diferita, insa, cartea lui Yarrow este unghiul pe care autorul si l-a ales pentru a descrie aceasta mare tragedie a societatii americane: declinul masculinitatii in America, interesul in descrestere al barbatilor in a deveni tati, soti, oameni responsabili, de a munci, de a intemeia familii. In ultima jumatate de secol societatea americana, sistemul educational american, mass media, politica sociala, universitatile si institutiile de cercetari au promovat si accentuat ascensiunea fetelor in toate domeniile in detrimentul baietilor. In alte cuvinte, mai toata atentia a fost acordata femeilor si fetelor in timp ce barbatii si baietii au fost neglijati.
 
Istoria si evolutia acestor politici nefaste sunt descrise cu lux de amanunte de Christina Hoff Sommers inThe War Against Boys ("Razboiul impotriva baietilor"), publicata in 2000 si republicata in 2013.
 
Rezultatul acestor  politici, concluzioneaza Yarrow, este expansiunea rapida a unei sub-clase sociale in America: aceea a barbatilor care si-au pierdut interesul in a forma familii si aduce copii pe lume. Este lucrul acesta bun, intreaba Yarrow? Categoric nu.
 
Yarrow nu exprima doar opinii. Isi fondeaza observatiile pe o sumedenie de studii sociologice publicate in Statele Unite si Europa. De aceea o recomandam fiecarei persoane care e preocupata, la fel ca noi, de dezinstitutionalizarea familei si casatoriei naturale.
 
Au cartea si ideile lui Yarrow relevanta ori rezonanta pentru Romania? Pentru Uniunea Europeana? Categoric. Sub-clasa de barbati americani care au devenit victime ale feminismului agresiv exista si in Europa. Yarrow discuta subiectul in paginile 200 ale cartii.
 
O carte critica care feminismul irational
 
Tot legat de feminism recomandam si cartea publicata anul trecut a lui Mona CharenSex Matters: How Modern Feminism Lost Touch with Science, Love, and Common Sense ("Sexul e important - feminismul modern  si deconectarea lui de stiinta, dragoste si bunul simt")
 
Autoarea explica destructivismul feminismului din punctul de vedere al sociologiei contemporane si modul in care de-a lungul ultimei jumatate de secol feminismul a devenit tot mai agresit, irational si destructiv.
 
Secularismul agresiv al ultimelor decenii si accentuarea ideologiei egalitare radicale au avut si continua sa aibe efecte similare si in Europa la fel ca in America. Periodic, Eurostat emite date statistice privind situatia familiilor in Europa. In mai mult de jumatate din tarile membre in Uniunea Europeana mai multi copii se nasc in familii monoparentale ori in camine unde cuplurile coabiteaza decit in familiile "traditionale" si intacte. Poate fi lucrul acesta bun pentru Uniunea Europeana? Categoric nu. E, deci, nevoie, in opinia noastra, de o accentuare si acceptare tot mai profunda a valorilor traditionale la nivel unional, a responsabilitatii individuale si a revitalizarii institutiei familiei si casatoriei naturale.
 
JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!
 
Publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/
 
ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI 
 
Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!
 
VRETI SA FITI INFORMATI?
 
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.
 
FACETI-NE CUNOSCUTI!
 
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim. 
 
ANUNTURI 
 
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.
 
Alianta Familiilor din Romania
www.alianta-familiilor.ro


Prezentare de carte de poezii în acrostih, autor prof. Axente Criste


Sâmbătă, 2 februarie 2019, de la ora 11,oo, la Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" Baia Mare, va avea loc lansarea volumului de poezii "Jocul meu cu acrostihul", autor prof. Axente Criste.
Despre carte şi autor vor vorbi: prof. Leonard Mardar, dr. Valeriu Oros, Teodor Borza, Petre Istrate şi Nicolae Goja. Intrare liberă.
                                                                                          GDL

Gluma zilei - Rugămintea actorului

Cascadorul către actorul principal:
- Maestre, de azi mă voi ocupa în locul dumneavoastră de scenele periculoase!
- Perfect, atunci mergi la nevastă-mea şi spune-i că în noaptea asta nu ajung acasă...

Ninge abundent pe toate sectoarele de drumuri nationale


 Vremea a fost inchisa. Pe arii extinse au fost semnalate precipitatii sub forma de ploaie. In zona montana inalta a nins. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 9.6 l/mp, la Vf Iezer. Vantul a suflat in general slab, iar in zona montana inalta a fost moderat, cu intensificari de pana la 76 km/h, la Vf.Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 1 grad la Targu Lapus  si 4 grade la Sighetu Marmatiei. Cel mai rece a fost la Cavnic -1 grad, respectiv -2 grade la Vf. Iezer. Izolat, la munte si in zonele joase, s-a semnalat ceata.
Stratul de zapada masura, aseara, pana la 105 cm la Cavnic.
La primele ore ale diminetii temperatura aerului era de 0 grade in Baia Mare si Cavnic si 1 grad la Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus.
Ninge abundent pe toate sectoarele de drumuri nationale. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Vizibilitatea este buna in trafic. Se intervine cu utilaje si material antiderapant pe sectoarele de drumuri nationale. Strat de zapada framantata, cu grosimea de pana la 1 cm pe DN 18, in Pasul Gutai si Pasul Prislop. Angajatii sectiei de drumuri nationale au actionat cu 11 utilaje si au imprastiat 42,5 tone material antiderapant, respectiv 300 litri clorura de calciu.
Nivelurile si debitele cursurilor de apa au fost in crestere, fara a fi semnalate fenomene deosebite. De asemenea, nu sunt atinse cote de atentie pe niciun rau din judet. Gheata este prezenta la malurile raurilor Cisla si Botiza. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta, conform regulamentului.
Stratul de zapada masoara: 101 cm la Cavnic, 82 cm la Firiza, 80 cm la Baiut, 79 cm in Pasul Gutai, 53 cm la Coroieni, 47 cm la Valea Viseului, 41 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm in Baia Borsa,35 cm la Vf. Iezer, in Poiana Borsa si Leordina, 33 cm la Bistra,  32 cm la Razoare, 29 cm la Targu Lapus, 22 cm la Sighetu Marmatiei, 20 cm la Ocna Sugatag, 14 cm in Baia Mare.
Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: 0 grade in Baia Mare, Targu Lapus, Cavnic si Baia Sprie si Borsa, 1 grad la Ocna Sugatag si Viseu de Sus.
Nu sunt probleme in alimentarea cu energie electrica a localitatilor.
             Vremea va fi astazi calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi temporar noros, indeosebi in cursul zilei, cand local se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ploaie, lapovita si trecator ninsoare. La munte vor fi predomina ninsorile. Izolat, la inceputul intervalului, vor fi conditii de polei. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 3 si 6 grade, iar cele minime intre -2 si 2 grade. Izolat se va semnala ceata.
             Maine, 1 februarie a.c., prognoza meteorological prevede ca vremea va ramane calda pentru aceasta perioada. Cerul va fi temporar noros. Izolat in cursul noptii se vor semnala precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie, iar la munte precipitatiile vor fi mixte. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari indeosebi in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 3 si 6 grade, iar cele minime intre -2 si 2 grade. Pe arii restranse, in zonele joase, noaptea si dimineata se va semnala ceata.

                       Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureş

Fotografia zilei - Actriţa Kristina Anapau


DIN TRECUTUL TENEBROS AL BUCUREŞTIULUI


 Bucureștiul ultimului Război Mondial - Chicago-ul balcanic!

Razboiul isi pusese puternic amprenta asupra Bucurestilor, asa cum facuse cu mai toate marile orase ale Europei. Din pricina puternicei crize economice, alimentele si produsele de baza devenisera peste noapte adevarate bunuri de lux, numai bune pentru operatiuni de contrabanda. Restrictiile la energie electrica transformasera capitala intr-un veritabil crater pe timp de noapte, un loc ideal pentru actiunile raufactorilor. In plus, amnistierea detinutilor din inchisori nu putea decat sa intareasca un fenomen al criminalitatii deja extrem de dezvoltat. Intr-un atare mediu, nasterea unor grupari criminale dupa model american nu mai a fost decat o problema de timp.
Gangsteri imbracati si inarmati asemenea celor de peste ocean impanzisera Bucurestiul, epatand prin lux si prin comportamente extravagante in mijlocul unei populatii subjugate de lipsuri si saracie. Fiefurile lor erau reprezentate de cele mai rau famate cartiere ale vremii: Ferentari, Rahova, Petre Ispirescu sau Sebastian, adevarate fortarete ale crimei in care pana si politistii cu experienta se temeau sa mai intre.


 Coruptia atinsese cote inimaginabile, timidele tentative ale politiei de a prinde unii dintre criminali finalizandu-se rapid cu eliberarea acestora sub pretexte care mai de care mai ridicole.
In schimbul unor sume de bani, a unor bunuri sau favoruri, avocatii, judecatorii, procurorii, medicii sau politistii faceau scapat aproape orice raufacator.
Probele incriminatoare dispareau fara urma, martorii erau ucisi inainte de a putea depune marturie in fata justitiei iar cei care scapau cu viata isi retrageau subit afirmatiile.
In rarele situatii in care un gangster ajungea in spatele gratiilor, acesta era eliberat din cauza "gravelor probleme medicale", "pentru buna purtare" sau, pur si simplu, pentru ca pedeapsa data era prea mica in comparatie cu gravitatea faptelor. Va suna cunoscut?
Parea ca nimic nu se mai poate face dar, totusi, in Romania acelor vremuri existau inca oameni care nu puteau fi cumparati.
Iar unul dintre ei a fost comisarul Eugen Alimanescu.


 Nascut la Slatina, in anul 1916, tanarul Alimanescu opta pentru o existenta pasnica, urmand cursurile scolii care l-ar fi ajutat sa devina contabil. Razboiul este cel care schimba radical optiunea viitorului comisar, iar Eugen Alimanescu, dupa ce ia parte activ la luptele de pe frontul sovietic, este decorat si, la intoarcerea in tara , este numit in functia de comisar-sef la Prefectura Bucurestiului.
In aria sa de actiune intrau atunci cele mai rau famate cartiere ale Bucurestiului.
Dupa primele esecuri, Alimanescu realizeaza ca nu va putea nicicand sa reuseasca in initiativele sale.
Coruptia era prea puternica si cuprinsese prea adanc structurile statului (astazi parca mergem pe aceleasi urme…)


 Urmand modelul american al lui Elliot Ness, Eugen Alimanescu apeleaza la recruti, tineri aflati inca pe bancile Academiei de Politiei, si aspiranti la un post in Politia Bucurestiului, pentru a infiinta organizatia "Fulger".
22 de membri, alesi personal de catre comisar, antrenati si pregatiti de acesta, urmau sa intre intr-un razboi nemaivazut cu crima organizata din capitala. Asemenea omologului sau din Statele Unite ale Americii, Alimanescu isi formeaza o veritabila retea de informatori din randul gangsterilor, creaza rubrici permanente in presa vremii prin care sa isi etaleze victoriile si da startul unor veritabile lupte de strada cu infractorii. Stia ca, odata arestati, ei vor scapa din fata justitiei uzand de influenta pe care o aveau in randul magistratilor.
Solutia aleasa de Alimanescu?
Exterminarea crimei si a criminalilor.
 Putini au fost cei care au sfarsit in spatele gratiilor. Cei mai multi dintre raufacatorii locali au cazut secerati sub tirul gloantelor de revolver sau de pistol-automat ale membrilor echipei "Fulger".
De fiecare data, un reprezentat al presei se afla de fata in momentul confruntarilor iar comisarul se asigura ca, in fotografii, alaturi de cadavrele infractorilor, va aparea o pancarta prin care lumea sa stie ca Brigada Alimanescu isi facuse datoria.
Extrem de atent, el isi motiva de fiecare data actiunile prin deschiderea focului de catre infractori, refuzul lor de a se preda sau incercarea acestora de a fugi din arestul politiei.
Cazul era finalizat si nimeni nu il putea acuza de moartea criminalilor.
In fond, cine ar fi vrut sa o faca?Evident, astfel de masuri neortodoxe au starnit reactii diferite in randul mafiotilor locali.
Daca unii alegeau sa paraseasca in graba Bucurestiul, sperand in van ca Alimanescu nu ii va urmari in alte orase, altii incercau sa il reduca definitiv la tacere pe incomodul om al legii.
Comisarul, desi refuzase escorta, era protejat zi si noapte de membrii echipei pe care o infiintase. Astfel, tentativele de a-l ucide au esuat pe rand. Iar Brigada Alimanescu continua sa dea lovitura dupa lovitura bandelor criminale din tara.
Evident, vocile magistratilor si ale politistilor corupti care criticau masurile lui Alimanescu au rasunat zgomotos.
Pentru oamenii de zi cu zi, insa, comisarul era o legenda vie, o speranta, iar asta era cel mai important in ochii autoritatilor.
Ultimul lucru care mai lipsea in Bucuresti era o revolta a populatiei.
Moartea vine de la rusi!
In decursul a numai cativa ani, Alimanescu si agentii "Fulger" au reusit, practic, imposibilul.
Lumea isi facea din nou curaj sa iasa din case dupa lasarea intunericului, fara teama unui atac armat sau a bandelor de talhari care bantuisera Capitala.
Sub gloantele comisarului a cazut temutul Petre Silberschmied, poreclit Argintaru, liderul unei bande de spargatori in care activau mai multi dezertori nemti din corpul de armata Dirlewanger, corp creat, la cererea expresa a lui Himmler, din condamnati la moarte sau la inchisoare pe viata.
A urmat banda lui Gica Cioc, poreclit Balaurul, si cea a rivalului acestuia Sandu Moise, zis Hitler, datorita mustatii asemanatoare cu cea a dictatorului german; infractori din Ferentari specializati in contrabanda cu bunuri furate, jocuri de noroc, prostitutie si spargeri de locuinte.


Poate cea mai rasunatoare lovitura a dat-o Eugen Alimanescu criminalilor infiltrati in randul politiei. Este vorba de comisarii sefi Cairo si Voinescu.Fosti infractori, acestia fusesera recrutati in randul politiei si numiti chiar comisari in speranta ca vor putea da mult mai usor de urma eventualilor raufacatori.Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea targ, iar cei doi, odata imbracati in uniforma, si-au reluat un mai vechi obicei... spargerile de banci.Din Brasov si Bucuresti, cei doi au reusit in doar cateva saptamani sa sustraga din filialele Bancii Nationale o suma colosala... peste 2 milioane de dolari.Descoperiti de Alimanescu chiar in timpul unui nou jaf, Cairo si Voinescu au ales sa se impuste reciproc decat sa ajunga din nou in spatele gratiilor.Sau cel putin asa sustine raportul oficial din acea perioada.Primul hot din lume caruia i-a venit ingenioasa idee sa fure casa de bani cu totul, Lica Ciungu, zis Cap de Fier, a fost capturat tot de comisarul Eugen Alimanescu si agentii sai.Mai mult, in urma unei meticuloase operatiuni de filare, "Incoruptibilii" romani au reusit sa lichide-ze intreaga banda a spargatorilor.
Nici unul dintre ei nu a scapat viu.
Printre cei care alesesera calea fugii din Bucuresti se numara si Nicolae Purecica, poreclit Nae Chioru, un individ deja dat in urmarire generala in toata tara pentru mai multe crime, jafuri si talharii, majoritatea petrecute in Ferentari.
De aceasta data, criminalul alesese Oradea ca viitoare tinta si, la scurt timp, orasul transilvanean intra in stare de soc.. Zeci de atacuri armate asupra oamenilor nevinovati lasau in urma o multime de victime, dar ceea ce era de-a dreptul sinistru era modul in care victimele erau ucise. Criminalii nu se multumeau doar cu talharirea nevinovatilor ci, pentru a-i reduce la tacere, ii transau asemenea vitelor de la abator.
Omorurile au fost atat de numeroase incat autoritatile oradene s-au vazut nevoite sa apeleze la singurul om care putea sa puna stavila ororilor, comisarul Eugen Alimanescu.
Deghizat in om de afaceri, omul legii ii dadea de urma criminalului si se lasa condus in mijlocul intregii bande. Ceea ce parea a fi o noua talharie urmata de crima s-a transformat, insa, in macel. Agentii "Fulger" au deschis focul la vederea raufacatorilor.
In doar cateva minute, din grupul lui Nae Chioru nu mai ramasesera decat cateva cadavre ciuruite.


 Dar totul are un sfarsit.
Bucurestiul arata altfel si oamenii intelegeau ca pot sa traiasca liber, fara teama gangsterilor care ii terorizasera nu de mult.
Alimanescu era un nume cu notorietate in randul criminalilor si toti evitau sa si-l puna pe urme.
A venit insa "Cazul de la Sinaia", caz descris de fostul comisar, Traian Tandin, in cartea sa "Jafuri celebre din Romania".
Chemat sa investigheze furtul unei cantitati impresionante de bijuterii din casa unui aristocrat din Sinaia, comisarul dadea rapid de urma raufacatorilor.
Era vorba de o intreaga banda formata din ofiteri rusi.
Cum la vremea aceea, Romania se afla in plina ocupatie sovietica, cazul parea cu atat mai dificil. Obisnuit sa nu faca nicio concesie, Eugen Alimanescu i-a chemat pe toti cei implicati in casa pe care o jefuisera de curand.
A urmat un schimb rapid de focuri iar ofiterii rusi zaceau intr-o balta de sange.
A fost sfarsitul comisarului Alimanescu.Ceea ce a urmat este invaluit in mister.
Arestat, comisarul a fost condamnat la ani grei de inchisoare pentru omor deosebit de grav.
O versiune a povestii spune ca ar fi fost aruncat din trenul ce il ducea catre inchisoarea comunista.
O alta sursa indica faptul ca Alimanescu ar fi fost executat la scurt timp dupa incarcerare.
Cert este ca autoritatile comuniste au incercat cu orice chip sa il stearga din amintirea oamenilor. Rapoartele sale au disparut in mare parte alaturi de multe dintre articolele care ii redau actiunile. Grupul "Fulger" a fost desfiintat, iar membrii sai si-au pierdut urma.
In fond, in lumea comunista tocmai se instaura un alt fel de Mafie.

(Material primit de la prof. Viorel Rogoz, căruia îi mulţumim!)







miercuri, 30 ianuarie 2019

Legea celor fărădelege!

Echivalează cu recursul compensatoriu-bucuria infractorilor, spaima oamenilor cumsecade, prostia parlamentarilor și a guvernării actuale.
Legea a dat undă verde, spre drumul libertății câtorva mii de pușcăriași, aflați după gratii pentru păcatele săvârșite în viața civilă. Pentru recidiviștii nerăbdători, ,,statutul omului liber” a durat doar câteva zile. Și-au adus aminte de obiceiurile vechi și rele, s-au pus pe treabă, și repede au revenit de unde au plecat, adică după gratii. O societate dezbinată, în care violența este la tot pasul, nu este dispusă să accepte o lege ce favorizează infractorii și infracțiunile. Opinia publică are motive să creadă că locul violatorilor, tâlharilor și criminalilor este la pușcărie, nu în libertate. Mai este convinsă că la vremea respectivă foștii deținuți, azi oameni liberi, au beneficiat de procese echitabile, procurorii, la dosare, au administrat suficiente probe, încât judecătorii, din instanțele de judecată teritoriale, să-i condamne la închisoare cu executare. Prin urmare, inculpații nu au avut motive să creadă că au fost nevinovați și la închisoare au stat de pomană. Legea recursului a dat o lovitură grea instanțelor inferioare (teritoriale), care și-au făcut treaba și au procedat în litera și spiritul legii. Anularea deciziilor luate de instanțele superioare a fost o măsură ce seamănă cu jocul de-a șoarecele și pisica. În timp ce unii au făcut demersurile necesare ca infractorii să ajungă după gratii, partidul și guvernul au avut interes să îi pună în libertate. Este cât se poate de clar că legea s-a dat la comandă politică, fapt ce denotă că justiția la vârful sistemului nu este independentă și statul de drept se zbate în chinurile facerii. Citind cu atenție numele și prenumele legii, identificăm partea ei ridicolă și lipsită de logică. Cei care au botezat-o au omis să răsfoiască dicționarul limbii vorbite și scrise. Unde termenul ,,compensatoriu” are sensul de răsplată, despăgubire, reparare, recompensă, compensație.
Din asocierea sinonimelor, luate în parte, cu termenul ,,infractor” rezultă sintagme în măsură să-ți irite timpanul. Pentru nelegiuirile făcute, infractorii trebuie pedepsiți nu răsplătiți și recompensați. Din penibilul spectacolului, cu pușcăriași eliberați, au lipsit florile, mulțumirile, felicitările, îmbrățișările, urările de bine în libertate și diplomele de absolvire, oferite la sfârșitul stagiului petrecut la închisoare. Pe care să scrie ,,noi suntem mândria țării și nu peste multă vreme vom reveni”. Legea recursului dă de înțeles că actuala putere poartă grija pușcăriașilor, nu a cetățenilor care-și văd de treabă și respectă regulile conviețuirii sociale. Argumentele puterii actuale, aduse în favoarea legii recursului, sunt irelevante și pot fi ușor demolate. Ideea că și în alte țări se fac amnistii și grațieri nu e cazul să fie luată ca model. Poate că acolo autoritățile dispun de soluțiile necesare reintegrării infractorilor în societate, încât să nu recidiveze. Deși administrația penitenciarelor din Olanda este supărată că duce lipsă de clienți și angajații vor fi obligați să-și caute de lucru, nu își doresc să importe infractori.
Aglomerarea din închisorile României, dacă este reală, poate fi rezolvată. Industria socialistă ne-a lăsat moștenire destule clădiri dezafectate, care pot fi transformate în penitenciare. Încălcarea drepturilor omului și condițiile grele din închisori sunt argumente discutabile. Indivizii puși pe fapte rele, înainte de săvârșirea lor, ar fi bine să știe că închisoarea nu este pensiune, stațiune turistică, nici hotel de cinci stele. Celor nemulțumiți de condiții, le recomand să facă o vizită la Memorialul din Sighetu Marmației. După ce vor vedea în ce condiții a pătimit, pentru idealul libertății de exprimare și convingerile politice, o bună parte a elitei intelectualității românești, nu cred că vor mai avea chef de vorbă. Actuala putere în loc să rezolve problemele grave ale societății are treabă cu justiția, este interesată de protocoale, recursuri (urmează recursul în anulare), încât infractorii și corupții (infractori de lux) să scape basma curată. Dacă Kovesi va fi promovată într-o structură judiciară din U. E., sunt curios cum vor reacționa cei care vor să discrediteze și să îngenuncheze justiția. Cum timpul le rezolvă pe toate, așteptarea rămâne mama răbdării.


                                                                     Prof. Vasile ILUȚ

134 ani de la nașterea Cardinal Iuliu Hossu


 Acum 134 de ani, la data de 30 ianuarie 1885 se năștea la Milaș, actualul județ Bistrița-Năsăud, Iuliu Hossu, primul cardinal român. Ca episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost unul din cei mai importanți fruntași români prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit mulțimii adunate la Alba-Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. A făcut parte, alături de episcopul ortodox Miron Cristea, de Vasile Goldiș și Alexandru Vaida-Voevod, din delegația care a dus și a predat la București Actul Unirii, primului ministru Ionel Brătianu.
Nu trebuie uitate niciodată extraordinarele cuvinte pe care i le-a adresat, în sala Marii Uniri, episcopului Miron Cristea: “ Pe cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți românii! “.
În 1940, în momentul ocupării Ardealului de nord de către Ungaria horthystă, rămâne la Cluj: „Rămân alături de credincioşii mei să le împărtăşesc soarta. Credinţa noastră este viaţa noastră“.
Pentru faptul că nu a cedat presiunii guvernului comunist, care desființase silnic Biserica Greco-Catolică, la 1 decembrie 1948 (adevărat act de batjocură la adresa Marii Uniri) Iuliu Hossu a suferit 22 de ani de detenție (1948-1970), de insulte, bătaie, privațiuni. A plecat la Domnul pe data de 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București. La căpătâiul său s-a aflat episcopul(viitor cardinal) Alexandru Todea. Mormântul lui Iuliu Hossu se află în Cimitirul Bellu catolic.
Să ne închinăm cu pioșenie în fața acestui martir al neamului românesc, făuritor al Marii Uniri de acum un secol!
Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace!

                                                                                         N.N.