joi, 30 noiembrie 2017

Sfântul Andrei – Apostolul românilor. Sărbătoarea Națională religioasă a poporului român ortodox !


Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. S-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca era fratele lui Simon Petru. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Avand in vedere ca Andrei era evreu, nu stim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Potrivit cercetatorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, inca din perioada sec. II-III d.Hr.
Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume – Apostolul Lupilor – deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Pestera care i s-a oferit ca adapost.
Sfantul Andrei – ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul
Sfantul Andrei, inainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dorinta de a-L urma pe Hristos se naste in el, in momentul in care Sfantul Ioan rosteste cuvintele: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29). Insa, chemarea sa la apostolie se face mai tarziu si este relatata de Sfantul Evanghelist Matei : „Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El” (Matei 4, 18-20).
Cand mai este Andrei mentionat in Scriptura?
Scriptura il descopera pe Andrei la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) si dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune lui Hristos ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, doresc sa-L vada (Ioan 12, 20 – 22).
Unde a vestit Sfantul Andrei invatatura lui Hristos?!
Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericeasca, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: „Sfintii Apostoli ai Mantuitorului, precum si ucenicii lor, s-au imprastiat in toata lumea locuita pe atunci. Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia”. Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei in Scitia. Traditia ca Sfantul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluata si de scriitori bisericesti. De exemplu, calugarul Epifanie (sec. VIII), in „Viata Sfantului Apostol Andrei”, afirma ca intre popoarele evanghelizate de el se numarau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei „a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Dupa un alt izvor, pastrat in acelasi Sinaxar, Sfantul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul sau Amplias, pe care Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfantul Apostol Pavel in epistola catre Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate Sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a vestit Evanghelia lui Hristos in tara noastra.
Moastele din Patras
Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Desi noua ne este cunoscuta traditia care afirma ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaste data martirizarii. Unii istorici il fixeaza in timpul persecutiei imparatului Nero, prin anii 64-67, altii in vremea persecutiilor initiate de Domitian (81-96).
In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfintirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moastele Sfantului Andrei in Italia, in catedrala din Amalfi, in timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.
Pestera Sfantului Andrei
Pestera in care se crede ca a vietuit Sfantul Apostol Andrei, cat timp a propovaduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. In vara anului 1944, Pestera transformata in biserica a fost sfintita de catre Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. La scurt timp dupa aceasta, trupele rusesti invadatoare au distrus-o. Abia dupa 1990, prin ravna cuviosului monah Nicodim Dinca, biserica a fost refacuta si redata cultului. Astazi, mii de credinciosi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trait Apostolul Andrei.
Sfantul Andrei – Ocrotitorul Romaniei
Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala.
                                                                                                                A.C.

Aforismul zilei - Octavian PALER


Aproape cinci milioane de lei alocați comunei Băița de sub Codru de MDRAPFE, pentru modernizarea și reabilitarea străzilor


 O altă sumă importantă de bani vine în județul Maramureș, de această dată în comuna Băița de sub Codru, respectiv 4.964.604,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiții modernizare și reabilitare străzi în comună. La ședința Consiliului Local din Băița de sub Codru, desfășurată zilele trecute, a participat și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, pentru a semna contractul de finanțare pentru acest proiect depus pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2) și gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). Valoarea totală a investiției este de 5.147.018,00 lei, iar cheltuielile aferente contribuției de la bugetul de stat sunt cele prevăzute în O.U.G. nr. 28/2013, aprobată prin Legea 89/2005 și în Normele Metodologice.

Aurel Dumuța, primarul comunei Băița de sub Codru a declarat că vineri, 24 noiembrie 2017 au demarat procedurile de pregătire a dosarului pentru achiziția publică în ceea ce privește această lucrare și speră ca, până în primăvara anului 2018, să existe șantiere în lucru pe cele cinci tronsoane de drum comunal. ”Pe lângă acest proiect extrem de important, finanțat deja pe PNDL2, prin care vom moderniza și reabilita 5,13 km de drumuri comunale, avem încă un proiect depus la MDRAPFE, pe PNDL2, unde așteptăm să primim finanțarea. Este vorba despre reabilitarea altor doi kilometri de drum în satul Urmeniș, proiect cu o valoare estimată la aproximativ două milioane de lei. Recent, am semnat o finanțare importantă și pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în sumă de 500.000 de euro, bani cu care vom reabilita cele două cămine culturale din satele Băița și Urmeniș. Și acest proiect este în faza de achiziție publică și sperăm ca, în primăvară să demareze efectiv lucrările. Ca proiecte mari aflate în derulare pot aminti reabilitarea DC 90 Băița – Băsești, proiect în valoare de aproximativ 4,4 milioane de lei, precum și reabilitarea DC 91, între Asuaju de Jos – Băița și Băsești, unde există o finanțare de aproximativ șapte milioane de lei, bani obținuți pe PNDL1”, a declarat primarul comunei Băița de sub Codru, Aurel Dumuța.

Gabriel Zetea: „În Zona Codrului vedem o schimbare de paradigmă instituțională”

Sub conducerea primarului Aurel Dumuța, Băița de sub Codru este una dintre comunele care a reușit să atragă, în județul Maramureș, finanțare guvernamentală pentru proiecte importante care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere locale, a arătat Gabriel Zetea, șeful administrației județene. ”De fapt, în întreaga zonă a Codrului vedem o schimbare de paradigmă instituțională. Dacă până în urmă cu patru – cinci ani, comunitățile din Țara Codrului obțineau cu foarte multă dificultate finanțări, acum prin PNDL putem observa o schimbare semnificativă în acest sens. Băița de sub Codru, Asuaju de Sus, Bicaz, Oarța, Băsești, toate sunt comunități codrene care beneficiază de proiecte pentru reabilitarea drumurilor comunale. Fie că vorbim de drumuri în interiorul localităților, fie că facem referire la drumuri de legătură între localități, putem observa o dezvoltare a întregii zone. Doresc să felicit consilierii locali, dar și pe primarul din Băița de sub Codru, Aurel Dumuța, pentru unitatea de care dau dovadă, indiferent de partidul politic pe care îl reprezintă. Și am remarcat, cu plăcere, faptul că aleșii locali de aici votează proiectele care sunt benefice comunității lor, fără a ține cont de culoarea politică”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

                                                                                 
                                                                                              CJMM

Comunicat de presă - Alianţa Familiilor din România

ROMANIA, LA MULTI ANI!


 
Este o traditie pentru AFR sa ureze Romaniei "La Multi Ani"! de 1 decembrie. O facem din nou astazi cind Romania implineste 99 de ani! Patriotismul este o valoare cardinala pe care o practicam si promovam. Ii spunem Romaniei "la Multi Ani" si cerem binecuvintarile marinimoase ale lui Dumnezeu peste ea! E bine pentru o natiune sa-si puna soarta in mina lui Dumnezeu si sa-I ceara calauzirea. Mai ales in vremurile tulburi in care traim. E bine ca Romania sa-si aminteasca ca bunastarea ei tine de Dumnezeu nu de omul muritor. Nici politicienii, nici executivul, nici legiuitorii si nici Curtea Constitutionala nu i-o pot da. Daca Romania a ajuns la 99 de ani si azi e mai libera, mai in siguranta si mai prospera ca niciodata in istoria ei, asta se datoreaza doar dragostei si milei lui Dumnezeu. Si a faptului ca generatiile de dinaintea noastra, cu mult mai simple si sarace ca noi, au fost credincioase lui Dumnezeu si au pastrat si pretuit valorile crestine. Romania, nu iti alipi inima de idolii veacului acestuia! Iubeste pe Dumnezeu si cinsteste-L!
 
Nici NATO nici Uniunea Europeana nu pot da Romaniei securitatea si prosperitatea de care ea are nevoie. NATO si Uniunea Europeana sunt uriasi cu picioare de lut care azi sunt dar miine nu. Astazi, Uniunea Europeana e mai slaba, mai putin o "uniune" si mai mica ca acum un an. Marea Britanie s-a retras din acest experiment al secularismului european post-modern anul trecut, iar in urmatorii citiva ani nu este exclus ca si alte tari sa o abandoneze. NATO e in defensiva si in deriva, in fata unei Rusii agresive si a unei migratii musulmane fara precedent. Tancurile Rusiei stau tot la 100 de kilometri de Romania asa cum au fost si acum un an. Tot mai multe carti se scriu, pe ambele maluri ale Atlanticului, privind declinul in aparenta terminal si ireversibil al Europei. Idolii secularismului european vin si trec. Merkel, femeia in care europenii isi pun nadejdea, e si ea muritoare, iar evenimentele din ultimele luni indica ca steaua ei apune. La fel Theresa May. Ultima vedeta a secularismului european, Emanuel Macron, e si el dezorientat. Singura nadeje a Romaniei si Europei e Dumnezeu, crestinismul si valorile crestine.
 
Romania nu trebuie sa uite mina providentiala a lui Dumnezeu. Anul acesta au parvenit si stiri bune despre Romania, printre multele nu tocmai bune, care dovedesc ca Dumnezeu continua sa binecuvinteaze tara noastra. Mai devreme in toamna a fost publicat un studiu global despre foamea si subnutritia in lume. Romanii nu mor de foame, dar altii mor. Nici nu sufera de malnutritie, dar altii sufera. Conform studiului doar 0,8% dintre romani sufera de foame ori malnutritie. Ar fi bine ca nici unul dintre noi sa nu se culce infometat, dar foamea si subnutritia la noi, in comparatie cu alte tari ale lumii, e minima. Conform studiului global, incidenta foamei e mai ridicata la vecinii nostri ca la noi, de peste 12% din populatie in Republica Moldova, de 8% in Bulgaria, de aproape 7% in Serbia, si mai ridicata in Ucraina si Slovacia. Si e de peste 40% in unele tari africane. Haideti deci, cu acest prilej al Zilei Nationale, sa nu uitam sa ne umilim cu multumiri in fata lui Dumnezeu pentru binecuvintarile Lui. [Studiul global privind foamea poate fi citit aici: http://www.spiegel.de/international/tomorrow/interactive-quiz-on-global-hunger-a-1170335.html]
 
Ne-am gindit potrivit ocaziei sa publicam din nou, asa cum am facut-o si in trecut, o Proclamatie rostita de primul presedinte american George Washington in 1789. Este un mesaj spiritual in care el aminteste Americii ca isi datoreaza libertatea si bunastarea doar lui Dumnezeu, “dadatorul tuturor lucrurilor bune.” Proclamatia din 1789 a stabilit in mod oficial ultima zi de joi a lui noiembrie ca Zi a Multumirii pentru intreaga natiune americana. Uram si noi Romaniei binecuvintarile lui Dumnezeu, amintindu-i ca fara El nu se poate astepta la un viitor binecuvintat. Supravietuirea multiseculara cu care ne mindrim se datoreaza in primul rind credintei pe care noi si cei de dinaintea noastra au avut-o in Dumnezeu, si respectului deosebit pe care l-au avut fata de valori, in primul rind viata, familia si casatoria. Doar aceste institutii ne pot asigura supravietuirea si in viitor. Bizuinta pe lucrurile trecatoare ori structurile europene nu se pot substitui acestor garantii incercate de timp. 
 
Proclamatia Prezidentiala a Multumirii (1789)
 
CONSIDERIND ca este datoria fiecarei natiuni sa recunoasca providenta Dumnezeului celui Atotputernic, sa asculte de voia Lui, sa-I fie multumitoare pentru binecuvintarile Lui, si sa ii implore in umilinta protectia si bunavointa; si avind in vedere ca ambele Camere ale Congresului, prin comitetele lor comune, mi-au cerut sa “recomand poporului Statelor Unite o Zi Publica a Multumirii si Rugaciunii, sa fie tinuta prin rugaciuni din inimi multumitoare pentru multele si evidentele binecuvintari ale Dumnezeului Celui Atotputernic, in special dindu-le oportunitatea sa-si stabileasca in  pace o forma de guvernamint pentru siguranta si fericirea proprie;”
 
Recomand si desemnez ca Joi, Noiembrie DouaZecisiSase, sa fie devotata de cetatenii acestui Stat in onorarea marei si glorioase Fiinte care este Creatorul binevoitor al tuturor lucrurilor bune care au fost, sunt, si vor fi; ca toti sa ne unim in acea zi sa-I dam rugaciunile noastre sincere si umile pentru purtarea de grija plina de dragoste si protectia oamenilor acestei tari inainte de a deveni o natiune; pentru harul mult si evident si interventiile facute de el in razboiul care tocmai s-a terminat; pentru linistea, unitatea, si bunastarea de care toti am avut parte de atunci incoace; pentru ca am putut in liniste si intelegere sa formam Constitutii pentru guvernare in siguranta si fericire, cit si pentru Constitutia nationala care am adaopta-o recent; pentru libertatea civila si religioasa cu care suntem binecuvintati; pentru mijloacele de care dispunem sa obtinem si sa transmitem invataturi folositoare; si, in general pentru toate binecuvintarile, multe si diferite care El in bunavointa Lui a socotit de bine sa ni le dea.
 
Iar apoi, ca sa ne unim si in umilinta sa facem rugaciuni si cereri cu reverenta catre marele Domn si Stapin al Natiunilor si sa-L rugam sa ierte pacatele natiunii si altele; sa ne imputerniceasca pe toti, in public sau in casele noastre, sa ne facem datoria fata de societate; sa facem din Guvernul National o binecuvintare pentru toti oamenii, fiind in permanenta un Guvern intelep, drept, si de drept, cu legi drepte care sa fie aplicate in intregime si de buna credinta; sa protejeze si sa calauzeasca toate natiunile (in special pe cele care ne-au aratat bunavointa); si sa le binecuvinteze cu stapiniri bune, pace, si intelegere; sa promoveze cunosterea si practicarea adevaratei religii si virtuti, si sa creasca cunostinta intre ele si noi; si, in general, sa acorde intregii umanitati o prosperitate paminteaca cum El o socoteste mai potrivita.
 
Data si semnata de mine, in orasul New York, in ziua de Trei Octombrie, in Anul Domnului Nostru, O Mie Sapte Sute Optzeci si Noua.
 
Gaorge Washington, Presedinte
Statele Unite ale Americii
 
Versiunea Engleza
 
WHEREAS it is the duty of all nations to acknowledge the providence of Almighty God, to obey His will, to be grateful for His benefits, and humbly to implore His protection and favor; and Whereas both Houses of Congress have, by their joint committee, requested me "to recommend to the people of the United States a DAY OF PUBLIC THANKSGIVING and PRAYER, to be observed by acknowledging with grateful hearts the many and signal favors of Almighty God, especially by affording them an opportunity peaceably to establish a form of government for their safety and happiness:"
 
NOW THEREFORE, I do recommend and assign THURSDAY, the TWENTY-SIXTH DAY of NOVEMBER next, to be devoted by the people of these States to the service of that great and glorious Being who is the beneficent author of all the good that was, that is, or that will be; that we may then all unite in rendering unto Him our sincere and humble thanks for His kind care and protection of the people of this country previous to their becoming a nation; for the signal and manifold mercies and the favorable interpositions of His providence in the course and conclusion of the late war; for the great degree of tranquility, union, and plenty which we have since enjoyed; for the peaceable and rational manner in which we have been enable to establish Constitutions of government for our safety and happiness, and particularly the national one now lately instituted;- for the civil and religious liberty with which we are blessed, and the means we have of acquiring and diffusing useful knowledge;- and, in general, for all the great and various favors which He has been pleased to confer upon us.
 
And also, that we may then unite in most humbly offering our prayers and supplications to the great Lord and Ruler of Nations and beseech Him to pardon our national and other transgressions; - to enable us all, whether in public or private stations, to perform our several and relative duties properly and punctually; to render our National Government a blessing to all the people by constantly being a Government of wise, just, and constitutional laws, discreetly and faithfully executed and obeyed; to protect and guide all sovereigns and nations (especially such as have shown kindness unto us); and to bless them with good governments, peace, and concord; to promote the knowledge and practice of true religion and virtue, and the increase of science among them and us; and, generally to grant unto all mankind such a degree of temporal prosperity as he alone knows to be best.
 
GIVEN under my hand, at the city of New York, the third day of October, in the year of our Lord, one thousand seven hundred and eighty-nine.
 
Signed: George Washington
Source: The Massachusetts Centinel, Wednesday, October 14, 1789  
 
FOR OUR ENGLISH-SPEAKING READERS
 
It's been a while since we have not updated our English-speaking readers about the marriage constitutional amendment currently underway in Romania. Here are the latest details we can share with you.
 
Impressive Survey Results: The Coalition for the Family which initiated the constitutional amendment commissioned a vast opinion poll conducted in the first half of October 2017 which places Romania at odds over gay marriage with Western Europe, North America, and Australia. It's puzzling, however, that, even though the overwhelming majority of Romanians do not want same-marriage legalized in their country and 3 millions of them signed in support of a constitutional amendment to ban it, the constitutionally-mandated referendum on the matter is not yet in sight. What are the main findings of the national poll and what's going on?
 
According to the survey over 90% of Romanians view marriage as the union between a man and a woman, whose main role is procreation and the rearing and education of children. 91% of the persons who participated in the survey agreed with the phrase: "marriage must be defined as the traditional union between men and women for procreation, the rearing and education of children." Only 6% rejected this definition. An almost equal percentage, over 90%, agreed with the statement "God created man and woman to be together as a family, for procreation, and nobody and nothing can change this norm."
 
Asked "are you for or against defining marriage as the union of two persons regardless of their sex," 87 % of them  answered "No." When asked: "if you were to vote in a national referendum for or against legalizing marriage between persons of the same sex would you vote in favor or against?" 83% of the respondents said their would vote against legalizing same sex marriage.
 
Nearly two-thirds (65%) of the respondents stated they are also against legalizing civil partnerships for either opposite sex or same-sex couples. With respect to gay adoptions, 87% of them stated opposition to the adoption of children by gay couples.
 
Romanians also gave high marks to the importance of marriage in their society. 80% of the respondents believe that gay marriage impacts negatively procreation and the rearing of children, and 78% that it will have a negative impact on education and the legal system. Romanians also seemed able to distinguish between same-sex relationships and same-sex marriage. 71% of the respondents stated no one prevents homosexuals from loving one another or having sexual relations, but this, however, does not mandate or justify granting them a right to marry.
 
Romanians gave high marks to the role of the Church and faith in their society, 87% of the respondents stating that "the promotion of Christian values in Romanian society means observing the traditional values which shaped Romania." 82% of them expressed the view that "the Church has a positive role in the education of children," and 85% that "the Church has a positive role in fostering peaceful relations among individuals." Finally, 83% of Romanians reject teaching sex education in school.
 
The national survey was conducted by the Center for Urban and Regional Sociology and it involved 1,067 respondents, all over the age of 18. The margin of error is 3% and the degree of trustworthiness of the survey results 95%.
 
What about the politicians?
 
Oddly enough, Romania's Social-Democratic Party is the main backer of the constitutional amendment to ban gay marriage. It holds over 45% of the seats in the Parliament and right now is the King maker in Romania's politics. Not particularly liked by socialists in the European Union, Romania's socialists are fairly conservative. Their leader has stated on several occasions that, like other countries, Romania will have to face gay marriage head-on, and that he prefers the matter be decided by national referendum not by courts or the European Union. Romania is one of the very few countries in the European Union where the socialists dominate national politics, while theoretically conservative parties dominate politics in most of the European Union. Along with other minor political parties, Romania's socialists have enough votes to pass the gay marriage ban in the Senate, but have not put it to a vote yet. Why?
 
Oddly enough, the opposition comes from the right, from political parties and groups which claim to be conservative. The National Liberal Party holds 20% of the seats in the Parliament but its President announced in the spring opposition to the gay marriage ban. In the summer a new Party president was elected who claims to support it. Another political group, the Save Romania Union, holding 8% of the seats in the Parliament, has come out officially against the ban. The Union appears to be on its way out, however. It mushroomed into a political party in fall 2016 as an elitist political movement fighting corruption, but now stands at only 5% in the national polls. If it falls below 5% in the 2020 winter elections, it will drop out of the Parliament altogether. Opposition, however, is also mounting from the European Union and the current US Ambassador to Bucharest, an appointee of the Obama Administration.
 
In the spring, the Chamber of Deputies overwhelmingly passed the constitutional amendment which now awaits passage in the Senate before it can be voted on in a national referendum. In September the socialists revised the referendum laws announcing plans to pass the referendum in the Senate and put it to a vote in late October or early November. In the meanwhile, the liberal - conservatives stalled the process and challenged the proposed modifications in Romania's Constitutional Court. The bottom line is that, barring unforeseen circumstances, the amendment is expected to be submitted to a vote in the Senate in the spring and to a national referendum around Easter.
 
ANUNT PENTRU PARINTI
 
O cititoare ne-a rugat sa facem urmatorul anunt pentru parintii care se confrunta cu probleme de comportament din partea copiilor lor. Buna ziua. Ma numesc Suciu Adriana, 60 de ani dn Bucuresti. Doresc sa scriu si eu un anunt, daca imi este permis si mi-ati face un enorm bine daca l-ati publica sau daca ati anunta familiile care au copii de scoala, clasele 1-8, pentru ca m-ati ajuta nesperat de mult. Va multumesc pentru amabilitate. Sunt psiholog - psihologie clinica si profesor gr. did. I cu varsta 60 ani ofer seriozitate, multa rabdare, competenta, explicatii clare, pe intelesul tuturor,  la romana, franceza, engleza, incepatori, dar si / sau consiliere psihologica elevilor din clasele 1-8, in Bucuresti si zonele limitrofe. Sedinta poate fi intre doua si patru ore, daca se doreste si supraveghere la toate materiile (un fel de after school, dar la domiciliu ). Evaluarea psiho-comportamentala are rolul de a stabili decalajul dintre varsta cronologica si varsta mentala, pe toate ariile de dezvoltare, de a conduce la schitarea unui program individualizat care include recomandarile de lucru pentru acasa, de a oferi punctul de plecare pentru interventia comportamentala, de a ghida parintii în comunicarea eficienta cu copilul, de a ajuta parintii sa organizeze timpul si spatiul fizic, de a identifica comportamentele neadecvate.  Pretul orei este in functie de durata sedintelor si de distanta. Pentru Bucuresti este de 70 de lei / doua ore, la domiciliul elevilor. Contacte: suciu.adriana@gmail.com, tel. 799 472 426.
 
VRETI SA FITI INFORMATI?
 
Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro
 
FACETI-NE CUNOSCUTI!
Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.  
 
ANUNTURI
 
Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la contact@alianta-familiilor.ro
 
Alianta Familiilor din Romania
www.alianta-familiilor.ro


Judeţul Maramureş, prezență vie în inima Europei


 Un demers inedit a fost organizat marți, 28 noiembrie 2017, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, pentru a marca cei 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. La invitația europarlamentarului Viorica Dăncilă, reprezentanți ai județului Maramureș au participat la acest eveniment festiv care a debutat cu intonarea imnului naţional, după care gazda, dar şi invitaţii au adresat aprecieri la adresa acestei iniţiative de celebrare şi promovare a valorilor naţionale.
„Aderarea României la Uniunea Europeană şi paşii pe care i-am făcut în cei 10 ani în interiorul familiei europene trebuie să reprezinte motive de sărbătoare. Mă bucur să avem astăzi, alături de noi, atât de mulţi prieteni din familia europeană.
„Vreau să mulţumesc Maramureşului, preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, precum şi tuturor celor care au venit să sărbătorească alături de deputaţii europeni, Ziua Naţională şi cei 10 ani de la aderare. Maramureşul este unul dintre locurile din România în care tradiţiile sunt păstrate mereu vii, iar bucuria de a fi român se citeşte pe chipurile tuturor”, a apreciat Viorica Dăncilă, europarlamentar.
Prezent la această sărbătoare a fost şi liderul grupului parlamentar în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Giovanni Pittella, alături de europarlamentarii români Victor Negrescu, Eugen Boştinaru, Dan Nica, Maria Grapini, Claudia Ţapardel, Ciprian Tănăsescu, Emilian Pavel, Norica Nicolai, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Teodor Stolojan, Mircea Diaconu, dar şi alţi reprezentanţi ai statelor membre ale Uniunii Europene, diplomaţi, şi reprezentanţii ai instituţiilor europene. Despre importanţa aceste aniversări şi despre unitatea prilejuită de Centenarul Marii Uniri a României a vorbit şi Victor Negrescu, Mministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.
„Acest eveniment sărbătoreşte România. Prin ceea ce se întâmplă acum, aici, transmiteţi următorul mesaj: România este importantă, are tradiţii, iar Ziua Naţională este un motiv de mândrie pentru noi toţi, un motiv care poate reprezenta un mesaj de unitate atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Europa. Mă bucur  nespus şi vă felicit pentru iniţiativa de a invita foarte multe persoane din ţară, colegi din Maramureş, oficiali şi oameni care reprezintă într-adevăr tradiţiile culturale din acea zonă a ţării. Salut prezenţa Consiliului Judeţean Maramureş, care demonstrează încă o dată implicarea acestui judeţ în promovarea identităţii noastre naţionale”, a precizat Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.
Consilierii judeţeni Liliana Moga, Ioan Sas, Ioan Radu Coman, Emil Munteanu, Călin Ioan Bota, Marian Gheorghe, dar şi reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale, Gabriela Tulbure – Seini, Anton Ardelean – Tăuţii Măgherăuş, Vasile Boitor – Asuaju de Sus, Lucia Butcure – Cupşeni, Matei Godja – Onceşti şi Nicolae David – Ieud, au purtat discuţii cu reprezentanţii instituţiilor europene despre legislaţia în materie de fonduri europene, posibilităţi de accesare a acestora şi modalităţi de implementare a proiectelor europene.
În urma invitaţiei primite de județul Maramureș, şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea a transmis aprecieri şi mulţumiri pentru oportunitatea de promovare a judeţului în Parlamentul European.
„Maramureşenii sunt oameni cinstiţi, corecţi, muncitori şi ospitalieri. Atunci când cineva ne trece pragul, punem pe masă tot ce avem mai bun şi mai frumos. Am venit acum în faţa dumneavoastră cu tot ce avem mai frumos, cu portul nostru tradiţional, cu cântecul şi dansul popular, cu tradiţiile noastre autentice pe care le-am moştenit de la strămoşii noştri şi pe care avem datoria sacră să le menţinem vii pentru copiii noştri, pentru generaţiile viitoare. România se pregăteşte să preia preşedenţia Uniunii Europene, Consiliul Judeţean Maramureş a aniversat anul acesta 25 de ani de la înfiinţare, iar anul viitor vom celebra 50 de ani de la înfiinţarea judeţului şi tot atunci vom sărbători Centenarul Marii Uniri a României. Toate acestea trebuie tratate ca momente jubiliare, iar noi, ca români, le privim ca oportunităţi pentru a  propune, într-un moment de asemenea unitate, proiecte mari pentru Europa”, a specificat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
Pentru a marca acest eveniment jubiliar şi pentru a promova cultura naţională, portul şi dansul popular, invitaţii români au îmbrăcat costumul popular românesc care a colorat sala, conferindu-i o notă aparte. Atmosfera a fost însufleţită de artiştii Ansamblului Folcloric Naţional ”Transilvania”, care au abordat cele mai reprezentative zone ale ţării prin cântecul şi dansul popular specific. Soliştii care au încântat publicul spectator sunt Anamaria Gherghel, Florin Gherman, Florentina şi Petre Giurgi. Invitaţii s-au unit în horă şi au degustat preparate specifice gastronomiei maramureşene.


                                                                                           CJMM

Gluma zilei - "Cât fac ?!



O casnică, un contabil şi un avocat de succes sunt întrebaţi cât fac 2 plus 2.
Casnica: - Patru.
Contabilul: - Trei sau Patru, staţi puţin ca să verific!
Avocatul de succes: - Cât aţi dori să fie?!

miercuri, 29 noiembrie 2017

Universitatea Cluj Napoca, următorul adversar al Științei Explorări Baia Mare

 Știința Explorări încheie turul campionatului cu un meci pe teren propriu, pe care îl va disputa în compania Universității Cluj-Napoca.



    Întâlnirea este programată sâmbătă, de la ora 18, și va fi arbitrată de ieșenii Ioan Bîrsan și Cornel Gorban. Observator FRV va fi Vasile Dușa (Zalău).

    Cele două formații sunt vecine de clasament în acest moment, băimărenii situându-se pe locul 9, cu 10 puncte, în timp ce clujenii sunt pe 10, cu 7 puncte.

    După succesul din etapa precedentă de la Timișoara (3-0), Explorări vizează o nouă victorie. În cazul în care va fi obținută, gazdele au șansa să se îndepărteze de ultimele locuri ale clasamentului și să risipească o parte din presiunea rezultatelor, care apasă asupra echipei.

    Aflați într-o poziție delicată în clasament, clujenii au avut câteva evoluții apreciabile în acest sezon și este de așteptat să ofere o replică puternică în meciul de sâmbătă.

    Programul etapei a 12-a (2-3 decembrie):

    - CSM București - SCMU Craiova (sâmbătă, 2 decembrie, ora 17);

    - Arcada Galați - CSU UV Timișoara (sâmbătă, ora 18);

    - LMV Tricolorul Ploiești - Unirea Dej (sâmbătă, ora 18);

    - Dinamo București - VM Zalău (sâmbătă, ora 18, se joacă la Zalău);

    - Știința Explorări - Universitatea Cluj Napoca (sâmbătă, ora 18);

-         CSȘ 2 CNE Baia Mare - Steaua București (duminică, 3 decembrie, ora 17).


                                                                      Cristi SOMEŞAN

Directorii de şcoli vor fi instruiţi printr-un program MBA



Asociatia pentru Valori in Educatie a adus pe plan local un program de MBA (Master of Business Administration) pentru directorii de scoli din Romania, denumit Academia de Leadership si Management Scolar.

Investitiile totale atrase in cadrul programului se ridica la 300.000 de euro, iar intr-o prima etapa vor fi instruiti 30 de directori din scolile romanesti.

"Academia de Leadership si Management scolar este primul program de acest fel din Romania si isi propune dezvoltarea abilitatilor de leadership si management pentru directorii de scoala, pentru a creste capacitatea fiecarui director de a actiona ca un lider in scoala si in comunitatea in care lucreaza", a spus Andreea Nistor, directorul executiv.

Si profesorii vor urma un program de formare, organizat de Ministerul Educatiei. Acesta va forma 55.000 de cadre didactice in urmatorii 4 ani. In cadrul programului "Curriculum relevant, educatie deschisa pentru toti" profesorii vor face cursuri pentru a preda in conformitate cu noile planuri-cadru si programe scolare aferente celor doua cicluri de invatamant.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant


Arheolog maramureşan la simpozionul „ArheoVest”



 Asociația „ArheoVest” Timișoara şi Universitatea de Vest din Timișoara, au organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş și a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, în data de 25 noiembrie 2017, Simpozionul Internațional „ArheoVest": „Interdisciplinaritate în Arheologie şi Istorie, Ediția a V-a: In Honorem Prof. Univ. Emerit Doina BENEA”.

În cadrul celor trei secțiuni ale Simpozionului (Arheologie, Metode Interdisciplinare și Istorie) au fost prezentate 80 de lucrări științifice de actualitate scrise de 125 de istorici și arheologi din România, Serbia, Ungaria, Germania, Marea Britanie și Republica Moldova.

Un moment marcant în cadrul Simpozionului a fost lansarea celui de-al cincilea anuar „ArheoVest: Interdisciplinaritate în arheologie și istorie”, volum tipărit în două volume a 1282 pagini la editura Jate Press din Szeged (Ungaria) ce conține 65 de studii de specialitate scrise de 113 autori.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu (arheolog). Acesta a prezentat în cadrul simpozionului și a publicat în cadrul volumului, un studiu privind problema autenticității în cadrul reconstituirilor istorice de la noi din țară. Pe lângă numeroase discuții cu specialițti în domeniul arheologiei experimentale, au avut loc și excursii documentare la diverse instituții de cultură și muzeale din orașul Timișoara.


            

          Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

Fotografia zilei - Actriţa Monica BELLUCCI


E D I T O R I A L

Ziua națională a României integrată politic
și dezintegrată în esența ei spirituală



            Luând aminte la dezastrul programat al României postdecembriste (unul semnificativ în plan economico-financiar și esențial în plan spiritual-identitar), întru sfidătoarea prosperitate a tâlharilor interni și externi, nu poți să nu te întrebi care este câștigul efectiv al milioanelor de români, mulți dintre ei mai săraci și mai oropsiți ca Iov, după aderarea țării la NATO și Uniunea Europeană.
            Poate că unii (dacă nu cu totul convinși, atunci sigur încrezători în scremutul democrației noastre originale și în atrocele elan partinic al aleșilor de două parale) vor susține că țara a beneficiat de însemnate sume europene, cu toate astea sub nivelul cotizațiilor anuale ale României, că Uniunea Europeană și SUA sunt permanent cu ochii pe sforarii dâmbovițeni cu ștaif (vezi recenta nemulțumire a diplomației americane vizavi de manevrele pesedisto-aldiste din justiție) și că fără avertismentele venite din partea acestora, fărădelegea ar huzuri pe meleagurile noastre, caz în care sintagma „stat paralel” s-ar dovedi de prisos.
            Și totuși, cu ce-l încălzesc pe românul de rând (omul truditor-răbdător și mult mai onest decât foștii și actualii cârmuitori) aceste frecușuri diplomatico-politrucianiste, când el vede prea bine că dreptatea la noi umblă în continuare  cu capul spart și când constată pe propria piele că, din pricina necinstei și imposturii cu legea-n mână, traiul celor mulți merge și tot merge în jos, încât zisa românească „Numai mai rău să nu fie” a ajuns de râsul ciocoilor descurcăreți și de plânsul celorlalți?!...
            Fiind România integrată în Uniunea Europeană și în structurile Nord-Atlantice, structuri care – potrivit unui edificator sondaj de opinie efectuat în  Germania – n-ar sări în ajutorul nostru dacă, Doamne ferește, situația militară ar cere acest lucru (NATO n-a mișcat un deget nici în tensiunile româno-ucrainene datorate canalului Bâstroe!), firește că noțiuni precum patriotismul și naționalismul sunt rău văzute într-un conglomerat politico-economic, a cărui țintă politică o reprezintă globalizarea. Dar nu și la nemți sau francezi, unde politica suferă ajustări direct proporționale cu viteza de rulare, respectiv cu prim rangul acestora în raport cu celelalte state membre, în mod deosebit cu statele din Est.
            Așadar, România atât de dezbinată din punct de vedere moral-spiritual (necinstea postdecembristă este ridicată la rangul de virtute politică), geografic (atâtea teritorii românești sunt în continuare despărțite de țara-mamă) și istoric (când va fi studiată în școli și universități adevarata noastră istorie?), pe data de 1 Decembrie își sărbătorește Ziua națională. Însă mă întreb până când o va face și cu ce impact emoțional, având în vedere tensiunile interne și internaționale (politrucii dâmbovițeni pun interesele personale și de grup mai presus de interesul național, iar ungurii, rușii și alți neprieteni ne poartă sâmbetele), precum și neîntrerupta înstrăinare a românilor de țara lor, îndeosebi a tinerilor, potrivit hidosului materialism din spusa „Patria mea este acolo unde mi-e bine” (deja peste patru milioane au plecat, alții pleacă sau sunt pregătiți de plecare: cadre medicale, cercetători, ingineri, profesori, muncitori calificați și necalificați).

            Sighetu Marmației,                                                         George  PETROVAI
                29 nov. 2017


Din ciclul blogului MOARA LUI GELU vă oferim "Din frumuseţile Maramureşului. Traseul este Trestia-Piatra Iederii-La Halaua(Apa Rosie)-Gatlan - Magura -Piatra Runcului. Galerie foto IONICĂ POP!