joi, 31 august 2023

Festivalul Internațional de Șah Maramureș la cea de a II-a ediție

 

Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare organizează în perioada 31 august – 3 septembrie ediția a II-a a Festivalului Internațional de Șah Maramureș 2023.

Festivalul cuprinde mai multe turnee pentru toți pasionații sportului minții, turneul Open Maramureș, la care pot participa jucători legitimați cu rating de la 1000 pana la 2050, Cupa Rotary Baia Mare 2005, destinat copiilor până la 12 ani.

De-asemenea se organizează simultane cu Marii Maeștri la care poate participa orice doritor pentru avea o amintire plăcuta de a juca cu un Mare Maestru al șahului.

Sursa: MaraMedia

Le este frică de români! Fraților, priviți singurătatea străinilor!

Dacă până mai ieri inaugurarea statuilor simbolurilor străine și vizitele președintelui Ungariei erau anunțate dinainte cu surle și trâmbițe, astăzi lucrurile s-au schimbat radical. Dezvelirea statuii regelui Ungariei la Oradea s-a făcut în cel mai mare secret, în prezența a…doi oameni. Doar primarul Birta și un trimis catolic au plecat capul în fața lui Ladislau. La fel de secretizată a fost vizita lui Katalin Novak, președintele Ungariei, la Valea Uzului, care s-a pozat doar cu soțul în fața porții Cimitirului. Doi inși stingheri. De frică că venim noi, nu s-a dus la Valea Uzului pe 26 august când au avut maghiarii comemorarea oficială, ci câteva zile mai târziu.

Nici vorbă de fastul de la Carei unde a descins în „mantie” verde…i-a ieșit atunci fastul pe nas rămând acum în pantalonași scurți și tricou.

Să vedem la anul cum vor masca Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, poate Viktor Orban se va rezuma la o piscină și niște băi termale în nămol, ca să nu-l recunoască românii, desigur.

Este un prim pas, pe care noi l-am câștigat.

Al doilea va fi oprirea cu totul a acestor lucruri pentru ca România să fie a românilor și numai a românilor, așa cum Dumnezeu a lăsat-o pe acest pământ cu numele de Grădina Maicii Domnului.

 Dr. Mihai Tîrnoveanu



1221 de afișări MOARA lui GELU în 31 august 2023

 


Tur ghidat gratuit la expoziția ”Capodopere ale artei băimărene din colecții private”

 



Expoziția ” Capodopere ale artei băimărene din colecții private” prezintă peste treizeci de lucrări de artă realizate de reprezentanți importanți ai Centrului Artistic Baia Mare. Cele mai multe dintre acestea provin din colecții particulare, ceea ce face ca această expoziție să fie o oportunitate unică pentru publicul larg de a le putea admira.

Dat fiind valoarea semnificativă a expoziției, precum și numărul foarte mare de persoane interesate să afle mai multe informații cu privire la lucrările expuse, conducerea muzeului a decis să organizeze un ghidaj de specialitate gratuit miercuri, 6 septembrie de la ora 17:00.

                                                                                         C.L.

Concurs de creație ARMONII LITERARE – Ediția a V-a

 


În 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române, încep înscrierile pentru concursul ONLINE literar artistic ARMONII LITERARE în limba română și maghiară organizat de HIFA-ROMÂNIA în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș și Liga Scriitorilor Români filiala Mures.

ARMONII LITERARE ESTE DESTINAT AUTORILOR DE POEZIE ȘI PROZĂ, CU SAU FĂRĂ DIZABILITĂȚI, CARE AU ÎN COMUN TALENTUL LITERAR DRAGOSTEA PENTRU CUVÂNTUL SCRIS.

Încep înscrierile pentru concursul ONLINE literar artistic ARMONII LITERARE în limba română și maghiară organizat de HIFA-ROMÂNIA în colaborare cu Biblioteca Județeană Mureș și Liga Scriitorilor Români filiala Mures.

Înscrierile se fac online prin trimiterea unui mesaj privat pe:

pagina de facebook a asociației HIFA-ROMÂNIA sau pe ADRESA DE MAIL office@hifa.ro

Mesajul trebuie să includă datele de contact plus un fișier word cu lucrările de proză sau poezie înscrise în concurs.

PARTICIPAREA ESTE GRATUITĂ.

CONDIȚII DE PARTICIPARE:

– Sunt acceptate doar materiale redactate pe calculator, cu diacritice, corp literă 12, TIMES NEW ROMAN, format WORD

– Materialele nu vor depăşi 4 pagini format A4. Fiecare material va fi însoţit de o scurtă prezentare a autorului (notă bio-bibliografică) care să respecte condiţiile de redactare şi să nu depăşească o jumătate de pagină A4 WORD.

Nota bio-bibliografică trebuie să se încadreze în cele 4 pagini fomat A4 menţionate anterior.

Vor fi respinse lucrările redactate neglijent sau cele cu greşeli gramaticale.

Perioada de înscriere: 31 august – 14 septembrie.

Jurizarea lucrărilor: 18-20 septembrie

Aflarea rezultatelor: 25 septembrie.

Concursul are ca scop intergrarea prin creație a autorilor cu nevoi speciale iar participarea la concurs a scriitorilor din Ligă vine să susțină idea libertății de creație, faptul că talentul nu ține cont de vârstă, starea de sănătate, etnie etc.

Vă așteptăm cu drag!

 

Liliana Moldovan

Secretară Filiala Mureș a Ligi Scriitorilor

922 de MOARA lui GELU din 30 august 2023

 


BJPD BM. Agenda evenimentelor din săptămâna 4 - 8 septembrie 2023

 

Marți, 5 septembrie

ora 9.30, Sala de conferințe

Va avea loc deschiderea Conferinței Internaționale de Onomastică „Numele și numirea”, 5-7 septembrie 2023, ediţia a VI-a, intitulată „(In)corectitudine în onomastică”.

Organizatori: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - Centrul Universitar Nord Baia Mare - Facultatea de Litere - Centrul de Onomastică; Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare.

Parteneri: The International Council of Onomastic Sciences, Fundația „Nicolae Felecan”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

PROGRAMUL CONFERINŢEI ICONN6:

 MARȚI, 5 SEPTEMBRIE 2023

8.30 – 9.30 Secretariat tehnic. Primirea participanţilor. Înmânarea mapei conferinţei
9.30 - 10.00 Deschiderea oficială
10.00 - 11.00 Conferințe în plen
11.00 – 11.30 Pauză
11.30 – 13.00 Conferinţe în plen
13.00 – 15.00 Pauză de masă
15.00 – 17.00 Lucrări pe secţiuni
17.00 – 17.30 Pauză
17.30 – 19.30 Lucrări pe secţiuni

MIERCURI, 6 SEPTEMBRIE 2023

8.30 – 10.30 Lucrări pe secţiuni
10.30 – 11.00 Pauză
11.00 – 13.00 Conferinţe în plen
13.00 – 15.00 Pauză de masă
15.00 – 17.00 Lucrări pe secţiuni
17.00 – 17.30 Pauză
17.30 – 19.30 Lucrări pe secţiuni


În perioada 4 - 15 septembrie, la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, va putea fi vizitată expoziția personală de pictură a artistei plastice Anamaria-Paula Mădăras.

Ștefan Selek

bibliotecar

Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare

Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Dintre cei care au propus data de 31 august Ziua Limbii Române doar președintele LSR - Al. Florin Țene mai trăiește! Multă sănătate spre cinstirea ei!

 


Generalități

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".

Legiferare

Această propunere legislativă a fost legiferată la inițiativa regretatului scriitor Corneliu Leu, alăturându-se  Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Ligya Diaconescu director al revistei internaționale STARPRESS. S-a depus un memoriu, semnat de cei trei, ca în 31 august să se sfințească, prin sărbătorire, Ziua Limbii Române.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, preluată de la inițiatori de senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite". Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2011 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

În 2011 Ziua Limbii Române s-a sărbătorit pentru prima oară în Bucegi, lângă Babele, unde au participat  Corneliu Leu și Ligya Diaconescu. Și de atunci revista STARPRESS, sub egida Ligii Scriitorilor organizație profesională condusă de scriitorul Al.Florin Țene au organizat Ziua Limbii Române în diferite orașe ale țării, începând cu stațiunea Jupiter și sfârșind cu Olănești, unde au răsunat poezii ale scriitorilor români din țară și diasporă, cântece și jocuri populare, dar și comunicări tematice susținute de exegeți și scriitori români..Această propunere a fost adoptată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.




Sursa: Wikipedia

Jean Maurer: “Ăștia care l-ați votat compulsiv…cam cât de proști vă simțiți acum?!”

 

Arogant, cinic, infatuat, nesimțit, isteric, slugă, trădător, obtuz, puturos, megaloman, dezarticulat, un personaj fără viziune și fără simțul responsabilității ne conduce cu înțelepciune…!

Iată ce debitează mangafaua:

@Mihai Popescu

Festivalul “Aria cercului”, ediția 2023, Cotroceni (via Adriana Vitan Balint și Bogdan Tiberiu Iacob) :

“Cităm din bezna minții de la Cotroceni, din ce a scos pe gaura gurii doar azi, în 5 minute (noroc cu Bogdan Tiberiu Iacob , că a avut nervii să conspecteze elucubrațiile prostului suprem al țării):

– ”Sunt lucruri care nu funcționează și sunt lucruri care funcționează.”

  ”Am auzit că unii au o părere, alții au altă părere.”

– ”Nu autoritățile știu sau nu știu, sunt întotdeauna oameni.”

– ”Unii s-au străduit și unii nu. Asta e realitatea.”

– ”Este, sigur, foarte, foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face”.

– ”Să fim mai fermi și să detectăm pe cei care nu înțeleg cu binețe.”

– ”Din calitatea de Președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv. Lucrurile se fac de Guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne.”

Ăștia care l-ați votat compulsiv pe prostul ăsta tocmai pentru că vi s-a părut extrem de deștept, cam cât de proști vă simțiți acum?!”

El Comandante.

 

Autor: Jean Maurer



Gluma zilei - Poate pe teren sunt rivali dar la vândut porumb fiert sunt frați...

 


Dan MV Chitic: LA CE BUN STATUL ROMÂN?



Se tot vorbește în ultima vreme despre creșterea impozitelor, a TVA-ului, a tot ce înseamnă biruri și taxe în România. OK, vor crește, e sigur, dar DE CE?

DE CE CRESC IMPOZITELE ÎN ROMÂNIA?

Îmi veți răspunde „Desigur, din cauza deficitului bugetar”, „din cauza crizei” sau „a Comisiei Europene”.

Răspunsurile, toate corecte sau parțial corecte, eludează însă problema fundamentală pe care ați pune-o pentru fiecare ban cheltuit… mai puțin când e vorba despre impozite! Și anume ce primești pentru prețul plătit? Cu alte cuvinte…

La ce folosesc impozitele în România? Pe ce dăm noi peste 60% banii noștri (căci impozitele la care vor adăuga „asigurările” și TVA-ul – spre 60% vor duce!), rodul muncii noastre, pe ce ne cheltuim noi aproape două treimi din viață?

Ce ne „vinde” statul român?

Servicii de sănătate? Rudele ne mor în mizerie în zile sau arse în spitale, femeile ne nasc pe stradă, pacienții, când nu așteaptă sunt umiliți și le sunt făcute intervenții chirurgicale aberante și orice intrare în spital riscă să îți aducă mai multe afecțiuni decât cea pentru care ai venit să o tratezi. În schimb avem parte de vaccinări obligatorii și morți subite, atunci când tratamentele experimentale de „real succes” nu ne oferă inclus în preț și un sac negru.

Siguranță? Copiii ne mor pe străzi, drogurile au devenit o plagă ce distrug destinele unor generații întregi, fetele ne sunt violate și arse atunci când nu sunt „exportate” în „lumea civilizată”, clanuri interlope își dispută teritoriile cu bandele de ucraineni, casele ne explodează iar mai apoi singurii arestați sunt rudele victimelor…

Justiție? Nu… câmp tactic! D-ăla cu plicuri galbene, servicii de informații care fac urmărire penală, avocați cu certificate orniSS, judecători căsătoriți cu generali SRI, „prezumții de legalitate și veridicitate” pentru orice flatulență emisă de un „organ”, veritabile prezumții de vinovăție pentru toată lumea, în timp ce puținilor judecători corecți le sunt „alocate” 16 minute pentru studiul fiecărui dosar din zecile, sutele cu care sunt sufocați.

Școala? O ruină a cărui singur scop social este îndoctrinarea și spălarea pe creier a noilor generații întru producerea noului „om nou”: un om prost, fără Dumnezeu, docil, frustrat, distrus fizic și psihic, hipersexualizat și degrabă înclinător spre opțiuni și trans-opțiuni din gama lgbtqwerty.

Apărare? Păi să apărăm ce? Afacerile și posesiunile altora în România? Străzile cu statuile foștilor noștri ocupanți și a criminalilor eroilor noștri? Casele noastre care aparțin băncilor lor? Ce să mai apere armata când până și identitatea sexuală ne-a devenit incertă? Noroc cu „Slava” că unii ne-au găsit ce apăra pe banii noștri, pe viețile noastre…

De fapt singurul rost real al „apărării” este ca ei să se apere de noi, să ne controleze, să ne dezbine, să ne terorizeze, să ne aplice inginerii sociale, să ne fure viețile, să ne ia banii!

Drumuri? Ha…

Protecție socială? Ha Ha…

Revin și întreb: La ce folosesc impozitele în România? Pe ce dăm noi banii noștri, rodul muncii și a vieții noastre? Ce ne „vinde” nouă statul român?

Nimic…

Nimic? Păi nimic ar fi bine!

De fapt ne vinde cu forța toate alea de mai sus… bașca un stat teatral în care se joacă prost o piesă proastă numită „Statul de drept și Democrația”, cu actori proști (ba chiar inepți – uitați-vă la ei, de la Președinte și prim-ministru la ministrul culturii, la „șefii” Parlamentului și până la ultimul primar!), cu regizori dacă nu proști, măcar indolenți (la ce bun să se obosească să scrie un scenariu mai bun?), care pun în scenă o „piesă” scrisă undeva afară…

Prețul biletului e obligatoriu, sala e plină! Cu noi… „spectatorii”, adică „simplii cetățeni”, „contribuabilii”, „justițiabilii”, „pacienții”, într-un cuvânt „p…mea”, noi care suntem actanți reali în drame sociale și în tragedii personale amplificate infinit de actorii proști pe care-i plătim regește, prea prinși în viețile noastre „mărunte” pentru a vedea grotescul spectacolului de pe scena mare de stat a teatrului cu proști. Prea dezbinați și înfricoșați pentru a ne ridica cu toții să huiduim, să alungăm actorii, să demitem regizorii și să ardem

 Și când realizezi că plătești din ce în ce mai mult pentru nimicul nociv și distructiv pe care ți-l vinde statul român, când realizezi că ești singur, fără nicio protecție, fără niciun drept sau beneficiu și când realizezi că singura destinație clară a fiecărui ban pe care-l dai este sporirea averilor „actorilor” și mai ales a regizorilor și autorilor din „castele” conducătoare deținătoare a forțelor de coerciție și represiune, nu-ți încolțește în minte oare întrebarea aia firească:

LA CE BUN STATUL ROMÂN?

Știu, poate părea ciudată această întrebare ieșită din „penița” digitală a unui naționalist și conservator român.

Dar, dacă o veți analiza dincolo de șocul inițial, veți constata că întrebarea este legitimă atâta vreme cât actualul „stat român” este cea mai mare amenințare la adresa națiunii române, motiv pentru care finanțarea acestuia devine un act de complicitate la crima în desfășurare a cărei victime suntem chiar noi… poporul român.

Piesa asta absurdă și criminală trebuie să înceteze… și una din modalități este și oprirea finanțării. Căci noi o finanțăm, fiecare dintre noi, în fiecare zi! De aceea cred că a venit momentul să ne gândim la o GREVĂ FISCALĂ, una d-aia adevărată!

A venit vremea să nu mai plătim cu ani din viață otrava servită cu supra doză umilință și dispreț de către statul român.

Sau poate vom continua să plătim scump și să ne întrebăm:

LA CE BUN STATUL ROMÂN?

Noi decidem.

 

Autor: Dan MV Chitic 



Declarația zilei - Cornel Udrea

 


”De ce să plătească statul român,( noi, adică ) distrugerile ( locuințele, bunurile) acelor oameni din Crevedia,  acum năpăstuiți, rămași sub cerul liber, doar cu sufletul la ei? Consiliul județean Dîmbovița vrea să   bage mîna în buzunarul cetățenilor, nu să se  intre teșchereaua vinovaților. Famiglia Drulea a făcut, numai  în 2022, 55 de milioane de lei. Lăsați-i în curul gol ! Așa ar fi normal ! Fiindcă suferința nu are preț”.

Trăiască în veci, limba română!


                                 Imn României Mari, de Adrian Păunescu


Nu ne jucăm cu țara și cu neamul,

Ar fi rușine și ar fi păcat, E-al nostru râul și al nostru ramul Și mama nu e de negociat. De-ar fi ca lumea într-un foc să piară Și oamenii să i se facă scrum, Noi ne-am întoarce din cenușă, țară, Să te-nviem pentr-un destin postum, Că Dunărea și Marea și Carpații, Cu Olt și Mureș, Jiu și Prut și Criș, Ne sunt surorile și ne sunt frații, Oricâte ne-ar mai sta de-a curmeziș. Din Iași, din Timișoara, din Craiova, Din Cernăuți, din Cluj, din Chișinău, Românii risipiți oriîncotrova Aduc la București drapelul tău. 1 Decembrie ni-i idealul, Când Clopotul Unirii a legat Muntenia, Moldova și Ardealul, În sensul lor deplin și-adevărat. Adună cifre, domnule contabil, Și scade cifre, domnule gropar, Dar țara nu-i ceva negociabil Și jertfa noastră n-a fost în zadar. Putem muri, cum fiecare moare, Dar vom visa și vom striga mereu: Trăiască veșnic România Mare, Așa să ne ajute Dumnezeu.

Un pas înainte, doi înapoi. Opiniile lui Mircea Cărtărescu

 


Nicolae Cotruț:

„Când am ajuns student la Litere, printre primele lucruri pe care voiam să le știu și eu, și restul colegilor mei din anul I era ce și când predă Mircea Cărtărescu. Am aflat atunci că s-a pensionat, spre dezamăgirea colectivă.
Acum, când Valeriu Nicolae a scris pe marginea romanului „Copilăria lui Kaspar Hauser” semnat de Bogdan Alexandru Stănescu, profesorul Mircea Cărtărescu a scris un text care m-a făcut să mă frec la ochi. Valeriu Nicolae nu a cerut să vină CNCD-ul, nu a cerut să fie retrasă cartea și dată la topit sau să fie Bogdan Alexandru Stănescu alergat cu furci și topoare pe la târgurile de carte. Valeriu Nicolae a semnalat faptul că nu a existat o dezbatere pe modul în care sunt prezentați rromii în roman. Atât! Iar Mircea Cărtărescu spune că asta e delațiune, iar Stănescu e o victimă. E drept, autorul „Nostalgiei” are un stil specific atunci când își dă cu părerea, în special când vine vorba de subiecte controversate. Înainte de toate, Cărtărescu se asigură că ce scrie nu afectează subvenția traducerilor oferită de Institutul Cultural Român, fiind vorba de aproximativ 340.000 de euro, din 2010 și până acum, după cum reiese dintr-un document transmis de ICR către redacția ziarului „Puterea”. Tot el este cunoscut pentru opinia de tipul „un pas înainte, doi înapoi”. Fie când își pune la poza de Facebook „Votez USR-Plus” ca mai apoi s-o șteargă, fie când zice că Bob Dylan merită Nobelul, dar de fapt nu-l merită, dar dacă ne gândim mai bine poate că totuși îl merită – urma să iasă o carte de versuri tradusă de el, dădea prost la marketing să spună că Dylan nu merită Nobelul, că doar au trecut asta și pe copertă -. Ceea ce trebuie înțeles de aici este că Mircea Cărtărescu este foarte flexibil în opinii, nu m-ar mira să șteargă postarea unde îl acuză pe Valeriu Nicolae de „delațiune” și să facă, cum spuneam, doi pași în spate.
O altă opinie venită din partea unui literat, de data asta și patron de editură, Andrei Ruse, mă face să mă întreb dacă în rândul scriitorimii române se află oameni care suferă de analfabetism funcțional. Valeriu Nicolae a scris: „Nu moralizarea artei e ceea ce mă face să scriu asta, resping moralizarea artei!” Domnul Ruse a răspuns: „Cât despre moralitatea literaturii sau în literatură, mă retrag, vă rog, bufnind într-un hohot de râs grotesc.”
Iar apogeul l-a atins Ștefan Agopian:...”.

Sursa: Republica

Aforismul zilei - Ionuț Caragea

 


Acad. Ioan Aurel Pop anunță proteste dacă planurile Guvernului Ciolacu merg mai departe: ‘Vom ieși cu toții în stradă’

 

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, afirmă că academicienii și angajații Academiei vor ieși cu toții în stradă dacă Guvernul va adopta măsuri de austeritate care să ducă la afectarea gravă a instituției. Afirmațiile au fost făcut în cadrul evenimentului „O lume a cunoașterii”, organizat la Biblioteca Academiei Naționale, miercuri, 30 august 2023.

„Am văzut doar niște ciorne. Încă nu s-a luat o decizie și sperăm să nu se ia în forma în care erau acele materiale. Se încearcă să se facă economii în această țară pe seama culturii și cercetării, ceea ce e o sinucidere curată. Dacă la anul bugetul Academiei ar fi cu 5% mai mic, cu 10%, ne-am gospodări ca să răspundem și la această exigență, pentru că am înțeles că e o gaură în buget, dar am înțeles că se dorește să se reducă numărul de institute naționale, numărul de cercetători. Am văzut că într-o variantă, dintre cele 41 de institute naționale ale Academiei, ar trebui să rămână 12. Nu se poate așa ceva. Academia Română este prima instituție de cercetare din România. Academia Română trebuie păstrată ca academie națională, nu am creat-o eu sau dvs., ea vine din trecut și a fost în slujba națiunii române și trebuie să o ducem mai departe”, a declarat Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei a afirmat că există contacte la nivelul Guvernului și speră să se găsească o soluție favorabilă. „Avem un dialog cu anumiți reprezentanți ai Guvernului. Premierul a răspuns favorabil unei invitații de a veni la Academie, numai că a apărut nenorocirea de la Crevedia și probabil se va amâna”, a precizat Pop.

Sursa: NapocaNews

Ziua Limbii Române

 

                                                                                de Gheorghe Pârja

Astăzi este 31 august 2023. Ziua Limbii Române pe cele două maluri ale Prutului. Cine își aduce aminte de revoluția lingvistică de la Chișinău, de acum trei decenii și patru ani? După cum vedeți, eu nu am uitat. Datoria este să însemnăm timpul cu evenimente care au marcat istoria recentă. Cine a cunoscut, în detaliu, care a fost zbaterea și riscul unor intelectuali basarabeni pentru Limba Română în Basarabia le prezintă firescul onor. Am avut șansa să mă întâlnesc, și să facem o instituție a prieteniei, cu un curajos basarabean, un mare admirator al vechimii Maramureșului, Vlad Pohilă, lingvist, scriitor, jurnalist. L-am admirat deoarece a avut molecula riscului pentru Limba Română în Basarabia. Din păcate, acum trei ani, prematur, s-a săvârșit din viață. A avut curaj pentru Limba Română în Basarabia când totul era în cumpănă.

A participat la Revoluția alfabetului latin. Evident, nu a fost singur. Avem șirul devotat de mari intelectuali, de la Nicolae Dabija, la Mihai Cimpoi, de la Alexandru Bantoș, la Arcadie Suceveanu. Alături stă oastea îndrăzneață de academicieni, scriitori, artiști plastici, compozitori. Cei care au ridicat Basarabia în spirit românesc au fost intelectuali proveniți de la țară. Asta mi-a spus-o criticul literar Mihai Cimpoi. În peste treizeci de ani, am avut răgazul să le cunosc dârzenia și curajul de a spune că Limba Română este patria lor. A noastră. Trebuie să știm că Limba Română în Basarabia a constituit obiectul unui experiment fără precedent. Prin voință politică a fost denaturată, s-a voit ruperea ei din cadrul natural. Și totuși a rezistat. A fost nevoie de o investiție enormă, de o conștiință națională unică în această parte de lume. A primit lovituri grele, și continuă să le primească. Forța unui imperiu nu a reușit să zdrobească o limbă vorbită de patru milioane de oameni.

Încă mai are parte de bătălii surde. Cunoscând suficient de bine starea de spirit a românilor de dincolo de Prut, spun că orice articol, orice manifestare în numele Limbii Române este o cărămidă pentru conștiința unei victorii. Îmi aduc aminte de acei o sută de mii de basarabeni, când în 27 august 1989, au cerut, lângă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ca Limba Română să fie limbă de stat și revenirea la grafie latină. Peste câteva zile, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii – Parlamentul – a votat legile care îndeplineau aceste cerințe. Istoria sărbătoririi Limbii Române începe cu procesul de desprindere a Basarabiei de Uniunea Sovietică și emanciparea poporului din dreapta Prutului. Regretatul prieten Vlad Pohilă îmi spunea, la lansarea cărții mele „Ochii Basarabiei,” apărută prin grija dr. Teodor Ardelean, la instituția pe care o conduce: „Eu cred că cea mai intimă sărbătoare, cu adevărat, după Paște și Crăciun, pentru mine este 31 august, Ziua Limbii Române. Nu uitați, frați români din dreapta Prutului, este sărbătoarea noastră!”

De drept, de câțiva ani, Limba Română se cinstește, ca sărbătoare, pe cele două maluri ale Prutului. Nu știu cine își aduce aminte astăzi, în România, de acest eveniment. Neobositul actor Claudiu Pintican, directorul Teatrului independent Ararat, omagiază astăzi Limba Română în stil propriu, adunând în jurul lui un grup de intelectuali băimăreni. Așa, Maramureșul nu a uitat Sărbătoarea. Cu un prilej, la Chișinău, de Ziua Limbii Române, l-am întrebat pe academicianul Nicolae Dabija, un jertfitor pentru limba lui Eminescu: „Nicolae, ce limbă vorbește Dumnezeu?” Mi-a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „Cel de Sus vorbește o limbă corectă.”

Adică să ascultăm Vocea Unică, spre binele identității noastre. Zău, nu vă fie teamă de noi înșine! Într-un fel sau altul, prin vreme, tot la noi vom ajunge. Cred în puterea acestei limbi europene luminată de Eminescu. Și nu uitați, astăzi este Ziua Limbii Române, pe cele două maluri ale Prutului. Și să nu uităm că anul acesta Parlamentul Republicii Moldova, în data de 13 martie, a hotărât că limba moldovenească nu există, iar Limba Română este limba oficială peste Prut. S-a înlocuit glotonimul limba moldovenească cu Limba Română în toate legile din Republica Moldova, inclusiv în Constituție. În data de 22 martie, 2023, doamna Maia Sandu, președinta Republicii, a promulgat legea. Așa s-a făcut dreptate în istorie. S-a împlinit dorința celor o sută de mii de basarabeni care în urmă cu 34 de ani cereau, în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ca Limba Română să fie limbă de stat. Acum este.

Fotografia zilei - Actrița Jill Hennessy

 


miercuri, 30 august 2023

Semnificațiile zilei de 31 august 2023

 


Evenimente ale zilei 31 august

1056

După o boală bruscă de câteva zile, împărăteasa bizantină Teodora moare fără copii, acest lucru ducând la sfârșitul dinastiei macedoniene.

1314

Regele Haakon al V-lea al Norvegiei mută capitala de la Bergen la Oslo.

1422

Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.

1803

Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.

1876

La numai trei luni de la preluarea mandatului, sultanul otoman Murat al V-lea este succedat de fratele său, Abdul-Hamid al II-lea, pe motiv că ar fi fost bolnav mintal.

însă adversarii săi ar fi folosit acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor sale democratice.
1888

Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.

1895

Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează Zeppelinul (balonul navigabil).

1897

Thomas Edison a obțiunut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.

1907

Anglia, Rusia și Franța formează Tripla Înțelegere.

1931

Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.

1934

Ion Rusu Abrudeanu, publicist, om politic, deputat și senator român.

1939

Germania nazistă montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, creând o scuză pentru a ataca Polonia, în ziua următoare, astfel, începând al Doilea Război Mondial în Europa.

1944

Trupele sovietice au intrat în București.

1963

Inaugurarea "telefonului roșu", legatura telefonică directă dintre președinții american și sovietic.

1980

După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent "Solidaritatea".

1986

În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter

1989

Adoptarea prin lege a limbii române ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova și revenirea la alfabetul latin.

1991

Kârgâzstan și Uzbekistan își declară independența față de Uniunea Sovietică.

1994

Retragerea trupelor rusești din Germania.

1997

Diana, Prințesă de Wales, prietenul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul mor într-un accident de mașină la Paris.

1998

Coreea de Nord anunță lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.

2006

Faimoasa pictură a lui Edvard Munch, Țipătul, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, este recuperată de poliția norvegiană.


Celebrări 31 august

Richard Gere0199

A fost născut Richard Gere.

William Saroyan1908

A fost născut William Saroyan.

George Sewell1924

A fost născut George Sewell.

1960

A fost născut Daniel Banulescu.

1933

A fost născut George Genoiu.

1937

A fost născut Gheorghe Movila.

1927

A fost născut Radu Petrescu.

1932

A fost născut Florian Stanciu.

Maria Montessori1870

A fost născut Maria Montessori.

1903

A fost născut Vladimir Jankélévitch.


Comemorări 31 august

John Ford1973

A murit John Ford.

Princess Diana1997

A murit Princess Diana - FOTO.

Charles Baudelaire1867

A murit Charles Baudelaire.

George William Curtis1892

A murit George William Curtis.

John Bunyan1688

A murit John Bunyan.

Georges Braque1963

A murit Georges Braque.


Sursa: Wikipedia