luni, 25 noiembrie 2019

Președintele Klaus Werner Iohannis, învingător absolut în Maramureș la alegerile prezidențiale


 Președintele Klaus Werner Iohannis a câștigat detașat în Maramureș, obținând 68,12 % din voturile maramureșenilor. Aproape 130 000 de maramureșeni au votat pentru președintele Iohannis, semn al încrederii depline în candidatul PNL la alegerile prezidențiale.
Este a treia victorie electorală a PNL Maramureș în acest an, după succesul de la alegerile europarlamentare și din primul tur al alegerilor prezidențiale.
PNL Maramureș a dovedit, prin muncă și efort susținut, că este principala forță politică în județ, că este un partid în care oamenii au încredere și spre care privesc cu optimism și speranță.
,,Le mulțumesc maramureșenilor pentru această victorie frumoasă. Este victoria fiecărui maramureșan, a fiecărui român care își dorește să fie respectat în țara lui, să aibă bunăstare și o viață mai bună la el acasă. Acum, mergem mai departe, punem bazele României Normale și ne luptăm pentru a câștiga alegerile locale și generale de anul viitor, pentru a avea astfel toate premisele unei dezvoltări reale a țării.
Legitimitatea dată de votul românilor la alegerile de anul viitor va fi cea mai puternică armă a noastră pentru reconstrucția României. Suntem pregătiți de muncă alături de președintele Klaus Iohannis și sunt convins că nu îi vom dezamăgi pe români, iar peste cinci ani vom avea o țară așa cum o dorim cu toții, o țară din care românii să nu își mai dorească să plece.”, susține  Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș.

Biroul de Presă

PNL Maramureș

COMUNICAT DE PRESĂ


                                                                                                                                                     Polifonii pe luciu de oglindă
29 noiembrie 2019


Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în data de 29 noiembrie 2019, un eveniment cultural caritabil în beneficiul Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca.
Aflând de unele nevoi materiale ale Centrului „Sf. Nectarie” – desfășurarea activității acestuia fiind asigurată din donații și voluntariat – 45 de poeți, în marea lor majoritate consacrați, dar și dintre cei aflați mai la începuturile chemării, și-au reunit versurile pentru organizarea unui eveniment caritabil prin care să se acopere, măcar parțial, cele necesare strădaniei zilnice în îngrijirea paliativă. Astfel, s-a născut volumul de poezii „Polifonii pe luciu de oglindă”, coordonat de Remus Octavian Câmpean (ROC) și prefațat de Vianu Mureșan, apărut la Editura Școala Ardeleană, ilustrat cu picturi ale artistului Marius Valentin Moșuțan, care se va lansa în cadrul acestui eveniment.
Seara de 29 noiembrie 2019 va fi una specială. Poetică și muzicală. Evenimentul va debuta la ora 18 cu recitalul de poezie susținut de doamna Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca. Va urma lansarea antologiei „Polifonii pe luciu de oglindă” cu prezentări ale managerului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, domnul Lucian Nastasă-Kovács, a directorului Editurii Școala Ardeleană, domnul Vasile G. Dâncu, a poetului și jazzologului Virgil Mihaiu și a coordonatorului volumului, Remus Octavian Câmpean. Serata se va încheia cu microrecitalul de pian al tinerei pianiste Arca Maria Rus, elevă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
Volumul „Polifonii pe luciu de oglindă” va fi disponibil gratuit în seara evenimentului, cu recomandarea unei donații oferite Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”.
Vă invităm, așadar, pe 29 noiembrie 2019, ora 18, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, sala Tonitza, să luați parte la acest eveniment special și la lansarea volumului de poezii „Polifonii pe luciu de oglindă”. 
Un proiect susținut de Banca Transilvania.


Avocatul Dan Chitic: “Poporul a decis: Iohannis Petrov al II-lea a fost înscăunat! Vox Populi, vox Dei.”

A greșit poporul?! Nicidecum! Poporul nu greșește niciodată – nici măcar când a ales monștri precum Hitler sau Băsescu! Sau Iohannis.

Și atunci cine e responsabil pentru dezastrul înspre care se avântă inexorabil poporul român?
Pai in primul rând învățământul. Pentru ca a format generații de a rândul care au trecut prin școala memorand și nu înțelegând și gândind. Pentru ca a creat niște mediocri autosuficienti care nu mai au nevoie de argumente. Pentru ca nu mai pot folos argumente pentru a construi un simplu Silogism. Pentru ca nu au putut educa poporul și pentru ca au creat pseudo-elite dintre care cei mai buni… atâta pot. Pentru ca de pe bancile școlilor românești au ieșit un Iohannis și o Dăncilă. Pentru ca învățământul e primul responsabil pentru calitatea execrabila a clasei noastre politice.
Apoi politicienii noștri. Aceste false elite care au lăsat învățământul intr-o stare jalnica, tocmai pentru a putea controla masele și mai prost pregătite decât ei. Pentru ca au inoculat microbul servilismului fata de tot ce e străin și au exacerbat ura și disprețul fata de noi înșine. Pentru ca ne-au lăsat sa ne fie Rușine de noi înșine. Pentru ca au lăsat această țară sa devină o colonie doar lt ca ei sa fie lăsați sa se bucure de privilegii și oportunități de către noii noștri suzerani. Pentru ca au lăsat sa crească demasurat un sistem de servicii “secrete” care lucrează la ordinele și in interesul altora.
Nu in ultimul rând securiștii noștri acoperiți sau nu, din toate serviciile, partidele și instituțiile publice… cei care și-au trădat menirea și țara și s-au pus in interesul dușmăniile noștri. Pentru ca nu au viziune și Pt ca subminează aceasta națiune. Pt ca au acaparat tot: resursele, mințile și inimile celor pe care ar trebui sa ii apere. Pentru ca transforma acesta nație intr-o turma de oi care răspunde la stimuli falși fără sa gândească. Pentru ca îndobitocește cu propaganda lor subversiva populația intr-o asemenea măsura încât nu vor mai avea de unde sa culeagă nici ei minți luminate dar ticăloase.
Dar principalii vinovați… suntem noi înșine, e o vină individuală, nu colectivă. Și e vina fiecăruia dintre noi. Pentru ca ne-am lăsat sa alunecăm atât de jos. Pentru ca nu ne-a pasat ce se întâmplă dincolo de ușa noastră. Pentru ca suntem egoiști și lași și nu ne am opus atunci când trebuia ticăloșilor și ticăloșiei. Pentru ca ne e Rușine de ce suntem și am face orice sa fim ca alții… sa avem o țară ca afară: fără sa înțelegem ca așa vom reuși doar sa fim orice… in afară de noi înșine. Pentru ca am ales o nulitate ticăloasă doar pentru ca e altceva decât noi. Pentru ca nu întegem nimic din Greșelile comise.
Pentru ca nu înțelegem și nu învățam nimic!
Autor: Dan MV Chitic

Iohannis – 66,05 și Dăncilă 33,95. Aproape un milion de cetățeni români din străinătate și Basarabia au votat la turul doi al alegerilor prezidențiale

La închiderea urnelor votaseră în străinătate și Basarabia 944.000 de cetățeni români.În România, prezenţa la vot a fost de 49,87 %, peste 9 milioane de români exercitându-şi dreptul de vot, transmite Romanian Global News.
Klaus Werner Iohannis a obţinut 64,8 % din voturi, iar Viorica Dăncilă a obţinut 35,2 % după centralizarea voturilor din 18.422 de secţii de votare din ţară, adică 98,26 % din totalul de 18.742 de secţii.
Ultimele date, comunicate de BEC la ora 06.00 indică o diferență de peste 2 milioane de voturi între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.
Potrivit numărătorii oficiale, după centralizarea voturilor din toate cele 18.748 de secții din România, Klaus Iohannis a obținut 63.17%, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut 36.81%. La acestea se adaugă voturile din diaspora, care încă se numărau.
Toate aceste rapoarte indică un procent de 66,05 la sută din voturi în favoarea lui Klaus Iohannis și doar 33,05 în dreptul Vioricăi Dăncilă.
SURPRIZA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE
Numărul mare de votanți, peste 944.000 de români care au votat în străinătate a reprezentat surpriza acestor alegeri.
Doar cinci secţii de vot din străinătate mai au de transmis date. Au fost procesate 830 de secţii de vot din Diasporă și Basarabia, Klaus Iohannis obţinând 92,19% din voturi, iar Dăncilă - 7,81%.
Prezenţa la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din 1992 până în 2014:
Participarea românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale după 1989 arată o prezenţă mai slabă înainte de 2009 şi un trend de creştere începând cu scrutinul din urmă cu zece ani. De asemenea, se observă că în intervalul 1992-2004 nu există diferenţe mari de participare între turul unu şi turul doi. La scrutinurile din 2009 şi 2014 însă prezenţa diasporei la tururile doi s-a dublat faţă de turul întâi.
Și numărul secțiilor de votare a crescut de la un scrutin la altul, însă a fost mult mai mic față de acest an, când la primul tur au fost organizate 835 de secții în afara țării, iar în al doilea 838.
Prezidenţiale 1992: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 43.882
Prezenţă turul al doilea: 46.106
Secţii de vot în străinătate: 121
Prezidenţiale 1996: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 72.358
Prezenţă turul al doilea: 84.957
Secţii de vot în străinătate: 176
Prezidenţiale 2000: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 33.169
Prezenţă turul al doilea: 16.331
Secţii de vot în străinătate: 152
Prezidenţiale 2004: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 40.869
Prezenţă turul al doilea: 40.149
Secţii de vot în străinătate: 153
Prezidenţiale 2009: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 95.068
Prezenţă turul al doilea: 147.754
Secţii de vot în străinătate: 294
Prezidenţiale 2014: prezenţa în străinătate
Prezenţă primul tur: 161.262
Prezenţă turul al doilea: 379.11

Gluma zilei - Dezordonata


Soţul, după o ceartă zdravănă cu soţia că nu-i face mâncare gătită, îi mai aduce o învinuire:
- Ai amanţi peste tot!!! Ştii ce înseamnă asta?!
- Că sunt dezordonată?!!!

[Europe Direct Maramures] Oportunitate de finantare program Orizont 2020

Bună ziua,

Apel de propuneri de proiecte „Renaștere rurală", în cadrul Programului „Orizont 2020”, componenta „Schimbări societale”.
Tematicile din cadrul acestei cererii, care ar putea prezenta interes pentru comunitățile locale, respectiv autoritățile publice și alte entități implicate în dezvoltarea/renașterea rurală sunt următoarele:
-         Închiderea ciclurilor de nutrienți
-         Lanțuri valorice sustenabile pentru utilizarea lemnului
-         Conectarea consumatorilor și producătorilor în lanțurile inovatoare de aprovizionare agroalimentară
-         Lanțuri de valoare agroalimentare inovatoare: stimularea competitivității orientate către sustenabilitate
-         Reducerea pierderilor și deșeurilor alimentare de-a lungul lanțului de valori agroalimentare
-         Rețele tematice care reunesc cunoștințe pregătite pentru practică.

Bugetul total al apelului: 88.000.000€, rata de cofinanţare variază în funcție de tipul de acţiune.
Aplicanţi/solicitanți eligibili: orice entitate constituită legal într-o țară participantă la program.


Răzvan Manța
Counsellor
Information/Communication Consultant for Europe Direct Information Center in Maramures

Directorate for Development and Implementation of Projects
Department for Projects Preparation and Contracting
Maramures County Council

Tel./ Fax 0262-211947
Mobile: 0740694564
Baia Mare, Gh.Șincai Street, No. 46, postal code 430311
Europe Direct Center Maramures http://europedirect.cdimm.org/

Aforismul zilei - Viorel Vintilă


COMUNICAT DE PRESĂ



CONFERINȚĂ & LANSARE DE CARTE
Joi, 28 noiembrie 2019, ora 18:00
Sala Tonitza, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

            Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, are plăcerea de a vă invită joi, 28 noiembrie 2019, ora 18:00, la conferința cu tema „Pictori și ateliere din jurul anului 1500, între Viena, Nuremberg și Transilvania. Investigații ale unor piese din Muzeul de Artă Cluj-Napoca și nu numai”, susținută de istoricul de artă Ciprian Firea, cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj. Cu această ocazie va fi lansat și amplul său volum de specialitate intitulat „Polipticele medievale din Transilvania: artă, liturghie, patronaj”, apărut la Editura Mega. 
  Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în Sala Tonitza, în prezența conferențiarului invitat și a autorului lucrării, cercetător științific Ciprian Firea, a directorului Editurii Mega, Cristian Sincovici și a reprezentantului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, muzeograf Alexandra Sârbu.
 Reunită sub genericul „Pictori și ateliere din jurul anului 1500, între Viena, Nuremberg și Transilvania. Investigații ale unor piese din Muzeul de Artă Cluj-Napoca și nu numai”, conferința publică își propune să aducă sub lumina reflectorului câteva opere transilvănene datând între cca. 1480-1520 și care prezintă certe conexiuni cu arta creată în două dintre cele mai importante centre de producție artistică din epocă: Viena și Nuremberg. Pe baza unor caracteristici, se poate reconstitui activitatea câtorva ateliere și pictori ce au lucrat în acea epocă în Sibiu, Brașov și, mai ales, în Sighișoara. În căutarea atribuirilor cât mai veridice, în afara analizei stilistice „clasice”, pe baze morelliene, au început să fie folosite tot mai frecvent și alte metode de investigație (reflectografie și spectroscopie în infraroșu, spectroscopie Raman UV-luminescență etc.) care aduc informații noi din materialitatea operei de artă și din practicile „invizibile” ale atelierelor sau artiștilor. Prin revelarea trăsăturilor desenului pregătitor, prin compararea modului de pregătire al panourilor sau al pigmenților folosiți etc. se pot face „diagnoze ” și atribuiri cu grad mai mare de veridicitate. Prezentarea își propune să aducă în fața publicului cercetări făcute asupra unor picturi din patrimoniul național (unele păstrate la Muzeul de Artă din Cluj, dar și în alte muzee sau monumente din țară) pentru a revela asemănări și deosebiri în stil și tehnici de atelier și apropieri cu opere contemporane din marile centre europene. Cercetările au fost sprijinite printr-un proiect de cercetare finanțat prin UEFISCDI („Elaborarea de metodologii complexe privind atribuirea și autentificarea unor picturi medievale și premoderne din patrimoniul național” – 53 PCCDI).
  În continuarea conferinței, va avea loc și lansarea volumului „Polipticele medievale din Transilvania: artă, liturghie, patronaj” de Ciprian Firea, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, publicație care are ca subiect o anumită categorie de obiecte de artă, cea a „retablului” (sau, cum este mai bine cunoscută, a „polipticului”), dar a cărei sorginte temporală şi culturală (Transilvania evului mediu târziu şi a Renaşterii) o situează, parafrazând deja clasica sintagmă a lui Hans Belting, în „arta dinaintea epocii artei”. Creat pentru a îmbogăţi semantic şi vizual un spaţiu sacral şi interacţionând în diferite moduri cu acesta, retablul îndeplinea un multiplu rol, cel pur estetic, de decorum, aflându-se în planul secund al unuia mult mai important pentru epocă: rolul de cult. Volumul aduce în fața publicului, pentru prima dată în limba română, o sinteză a artei polipticului medieval din Transilvania între cc. 1450-1550, sinteză completată de un amplu catalog (cca. 100 de piese), de un dicționar de pictori și un bogat material ilustrativ. Lucrarea acordă atenţie atât artei investite în retabluri, cât şi reconstituirii funcţionalităţii originare ca parte componentă a cultului. O importanţă comparabilă a fost acordată integrării polipticelor medievale în societatea timpului lor, explorând motivaţiile pentru care acea societate le-a dorit şi le-a creat. Arta, liturghia şi patronajul reprezintă așadar reperele cele mai importante ale volumului prezentat la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

INTRAREA ESTE LIBERĂ ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE!





Fotografia zilei - Andreea Cosma în vremuri...caniculare


DACĂ BĂTĂLIA DE LA PODUL ÎNALT AR AVEA LOC ASTĂZI...

 Ștefan cel Mare: „Să tragă tunurile!”
Hatmanul Șendrea: „Nu le-am adus la luptă, Măria Ta! Nu le-a scos magazionerul din depozit. A zis că nu are referat de necesitate”.
Ștefan: „Cum? Păi, de ce nu l-a făcut Boldur?”
Șendrea: „Boierul Boldur și-a luat trei zile de medical. A zis că are un botez.”
Ștefan: „Și de ce n-a lăsat un înlocuitor?!”
Șendrea: „A lăsat, dar n-a putut semna, pentru că era și în comisia de cenzori și se afla în conflict de interese”.
Ștefan: „Bine! Atunci, izbiți cu cavaleria grea!”
Șendrea: „Cavaleria grea n-a venit la luptă, Măria Ta, nu au caii potcoave!”
Ștefan: „Cum?! Nu v-am aprobat fonduri să-i potcoviți?!”
Șendrea: „Ba da, Măria Ta! Dar licitația a fost contestată în instanță de tătari. Până la vară, suntem blocați”.
Ștefan: „Bine. Încă nu e totul pierdut. Să tragă arcașii!”
Șendrea: „Nici ei n-au venit. Sunt supărați că nu au primit sporul de risc”.
Ștefan: „Păi, am ordonat să li se dea sporul ăstă!”
Șendrea: „Da, dar nu a vrut contabilul-șef să-l dea. Când arcașii l-au cerut, contabilul a zis că să-l pupe în fund, că nu are norme de aplicare”.
Ștefan: „Unde este cavaleria ușoară, a fiilor de boieri?!
Șendrea: La pensie, Măria Ta. S-a aflat că de vineri se iese cu 65% și au ieșit toți joi, afar’ de două sublocotenente…
Ștefan: „Atunci, mi-au rămas răzeșii!”
Șendrea: „Așa e, Măria ta! Ei ar fi venit, dar n-am putut să-i anunț. Nu am semnat acordurile de comunicații cu Spania și Italia. Au zis ăia de la audit că nu am stabilit indici de performanță la protocoalele de reciprocitate”.
Ștefan: „Șendrea, în afară de noi doi, cine a mai venit la lupta cu turcii !?!?!?!?”
Șendrea: „A venit fanfara! Nu știți că vine mereu?!”
Ștefan: „Bine! Spune-le să cânte Prohodul!”

                                                                         Autor Sorin Turturică

MOHORÂTU-MI SUFLET

Mohorâtă-i vremea în al toamnei timp,
Ca și al meu suflet, ca și al meu chip,
Ca și viața noastră, veșnic pierzătoare
Oricât dat-am vamă clipei trecătoare.

Prea puțină miere, mult prea mult amar
Picurat-a soarta în al nost’ pahar,
L-am băut cu sete să ne-mbărbătăm,
Ca vieții ăstei, viața să ne-o dăm.

Doar așa-n istorii, ne rămână-n minte
Câte moșii noștri cei de din-nainte,
Au făcut să-mi fie încă ne-ntreruptă
Viața țării ăstei, tot călită-n luptă.
                        *
Mohorâtă-i vremea, umbră e de nor
Și așa îmi fi-va și-n cel viitor,
Că n-avem modele fie-ne în frunte,
Aibă-n ei onoare, cinste și virtute.

După ei să mergem rând înșiruit,
Scut ne fie-n toate, braț nebiruit,
Păzitori în calea lupilor flămânzi, 
Nu figuri de ceară, moi, uscați, plăpânzi.
                        **
Cine e de vină? Tu, poporul  meu,
Tu alegi din sită tot ce e mai rău,
Tu, când unu-ncearcă să îți facă-un bine,
Te dezici de dânsul fără de rușine,

Și  alegi trădarea, nu te doare-n coate,
Ca să-mi fii la masa plină de bucate,
Nu contează cine-s cei ce se-ospătează, 
C-al tău suflet astăzi, nu se rușinează.
                            ***
Rău ajuns-am Doamne și-nc-o fi mai rău,
Nu mai suntem pruncii sufletului Tău
Ceia fără vină, fără de păcate,
Nu mai suntem viață, suntem neam pe moarte.

Deaia-i mohorâtă vremea ăstei toamne,
Deaia-ți cer în rugă, Tu, Mărite Doamne
Cu un gând de bine încă mă alină
Și în ceața vieții, dă-mi un bob lumină.

28.11.2019
          Mircea Dorin Istrate



duminică, 24 noiembrie 2019

Rezultate exit-poll: Iohannis rămâne preşedintele României!

Klaus Werner Iohannis a castigat cel de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei, potrivit rezultatelor exit-poll de la inchiderea urnelor din tara.
Institutele acreditate de BEC - CURS si Avangarde, care si-au unit informatiile intr-un singur exit-poll, si IRES.
Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a fost cumparat in 2017 de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului Stiripesurse.ro. Grupul de Studii Sociocomportamentale Avangarde este detinut de Marius Pieleanu. Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) este detinut de Vasile Dancu.

Exit-poll IRES - ora 20:00

Estimarea este pentru ora 20:00 si sunt luate in calcul si voturile din diaspora:

Klaus Iohannis - 66,5%
Viorica Dancila - 33,5%

Exit-poll IRES - ora 21:00

Rezultatele sunt pentru ora 21:00, au o marja de eroare de 2% si iau in calcul si voturile din diaspora

Klaus Iohannis - 67,1%
Viorica Dancila - 32,9%

Exit Poll / IRES
Klaus Iohannis67,10%
Viorica Dancila32,90%


Exit-poll CURS Avangarde

Klaus Iohannis - 64,8%
Viorica Dancila - 35,2%


Să ne reamintim şi de morţii noştri dragi din iarna lunii decembrie 1989. Atenţie! EI AU FURAT REVOLUŢIA!!!

Pentru că a existat o Revoluție autentică, legitimă, începută de cei ce așteptam de 45 de ani acest moment. Pentru că am vrut căderea Comunismului, nu doar a lui Ceaușescu și înlocuirea lui cu un comunism “cu față umană”. Pentru că unii au căzut, dârji, sub gloanțele represiunii, înroșind caldarâmul străzilor. Pentru că, în spatele luptei lor, o clică de vechi comuniști, aflați în slujba Moscovei, au dat o lovitură de stat, înscenând o diversiune macabră, soldată cu o mie de morți. Pentru că au furat Revoluția, declarându-se “emanați” ai acesteia, când de fapt erau dintre privilegiații regimului comunist.
Tot ceea ce a fost eroic și curat în cele 7 zile ale Revoluției, au murdărit ei, după 22 decembrie ora 12, ucigând de 10 ori mai mulți oameni decât Ceaușescu, iar pe acesta omorându-l, ca țap ispășitor, fără judecată, în ziua de Crăciun. Pentru ca ei să rămână la conducerea unei țări pe care au jefuit-o și au vândut-o, bucată cu bucată, îmbogățindu-se peste măsură, în timp ce românii sărăceau.
La 30 de ani de la Revoluția furată, țara noastră este o ruină. Cu milioane de tineri emigrați, lipsită de capacități de producție și cu fondul funciar în mare parte înstrăinat, la discreția corporațiilor și lipsită de demnitate în raporturile cu stăpânii acestei lumi, România se află în cea mai precară situație din întreaga sa istorie.
Dar cine au fost EI? Fie că au fost activiști comuniști, securiști, militari sau personalități aflate de mult în solda rețelelor sovietice de spionaj, ei și copiii lor sunt vinovații pentru deturnarea Revoluției din 1989 și dezastrul României de azi. La ei sunt banii comerțului exterior dinainte de 1989 și ei au beneficiat de privatizările frauduloase. Ei au manevrat viața politică a ultimilor 30 de azi și chiar și astăzi decid cine trebuie să iasă președinte sau să vină la guvernare.
Toate manifestările ce se vor organiza la 30 de ani de la Revoluție sunt fără rost. Credem că omagierea cea mai potrivită a sutelor de eroi ai Revoluției este rostirea Adevărului.
Trebuie să avem curajul să-i demascăm pe aceia care, acum 30 de ani, inaugurau noua epocă istorică a României printr-o baie de sânge și o mare minciună.
De aceea credem că este necesar un serial în care, pe rând, aceste funeste personaje ale istoriei noastre foarte recente să fie prezentate în toată oribilitatea crimelor, trădărilor și abuzurilor comise. Ei trebuie cunoscuți, stigmatizați, arătați cu degetul și huiduți de lume pe străzi, alungați în hrubele Istoriei, de unde să nu se mai întoarcă decât ca exemple negative în manualele școlare.
Pentru că lor le revine răspunderea pentru prăpastia în care ne aflăm.
EI AU FURAT REVOLUȚIA!

Florin Dobrescu
Fundația Ion Gavrilă Ogoranu


De ce nu este interesată lumea de alegerile prezidențiale?!

Aparent nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat campania electorală, în realitate lipsind spiritul competitiv, este posibil să nu se prezinte foarte mulți alegători nici în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică.
Dacă ar fi să căutăm motivele acestui refuz de a merge la urne în primul rând ar trebui să aruncăm o privire asupra competitorilor.
Din motive care nu ne interesează, Klaus Iohannnis a refuzat o dezbatere față în față cu Viorica Dăncilă. Pot să vă asigur că mulți comentatori politici ar fi refuzat să intre într-o emisiune cu Viorica Dăncilă. Ce să dezbați cu ea?
PSD nu și-a ales omul potrivit pentru a intra în cea mai așteptată, și dură, competiție politică. PSD, în întregul lui, nu a fost pregătit pentru aceste alegeri.
Practic, PSD i-a pus pe tavă președintelui Iohannis cel de-al doilea mandat. Să nu ne prefacem că nu vedem. Încă de la desemnarea candidaților prezidențiali s-a știut că PSD aruncă în luptă o persoană nepotrivită.
Privind în urmă, putem ușor constata că întotdeauna candidații cu șanse era pregătiți din timp. Despre Adrian Năstase, despre Mircea Geoană, despre Victor Ponta se știa cu patru ani înainte că vor fi contracandidații celui pe care îl va desemna celălalt mare partid.
Despre Traian Băsescu și despre Klaus Iohannis se știa că vor candida pentru al doilea mandat încă de la începutul primului mandat.
În strategia prezidențială a PSD firul logic s-a rupt încă de la preluarea conducerii PSD de către Liviu Dragnea. Niciodată fostul lider al PSD nu a avut curajul să spună că va candida la președinție. Evident, din cauza condamnării sale, a problemelor sale penale.
Ajunsă președinte al PSD, Viorica Dăncilă nu a avut curajul să-și anunțe candidatura la președinție. Să ne aducem aminte câte săptămâni la rând i-au trebuit conducerii PSD până să-și desemneze candidatul prezidențial. Dacă gândim obiectiv, primii care au pus la îndoială capacitatea primului ministru Dăncilă de a deveni candidat prezidențial au fost chiar membrii CEx.
Comitetul Executiv al PSD și-a votat candidatul prezidențial în 23 iulie. Congresul PSD s-a reunit abia în 24 august și pe muzica din filmul Rocky 3 au votat în unanimitate candidatul la prezidențiale. Așadar, Viorica Dăncilă a avut la dispoziție abia vreo trei luni de zile să se pregătească pentru cea mai dificilă competiție politică din România.
În trei luni niciun Rocky din lume nu ar fi reușit să se pregătească pentru meciul vieții sale. În cât timp se pregătește candidatul prezidențial în SUA? În niciun caz în trei luni.
În trei luni nu poți deveni un profesionist în nicio meserie. Așadar, să nu o mai învinuim pe doamna Viorica Dăncilă. Este o victimă a propriului partid, a cantonării PSD într-o tradiție, aceea de a-l desemna automat pe președintele partidului candidat la președinție.
Emil Constantinescu s-a pregătit pentru alegerile din 1996 încă din 1992. Traian Băsescu a trecut prin alegeri grele până să intre în lupta pentru Cotroceni. Klaus Iohannis a intrat în competiții electorale din anul 2000. A câștigat trei alegeri de primar într-un oraș mare și a înregistrat o victorie la alegerile prezidențiale din 2014.
Viorica Dăncilă a intrat direct în luptă, fără nicio experiență politică. Pregătirea ei intelectuală nici nu mai contează.
Iată motivele pentru care lumea nu este interesată ca altădată de alegerile prezidențiale.
De ce să mergi la vot când unul dintre candidați își propune să obțină 40%?
De ce să participi la o dezbatere directă cu un contracandidat despre care chiar partidul lui spune că nu are nicio șansă să câștige alegerile?
Dar niciodată nu se știe. Lozul câștigător poate fi tras de oricine joacă la loto.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş