joi, 17 octombrie 2013

Cât îmi iei pe o evanghelizare?!

Am evitat să abordez subiectul acesta până acum deși, trebuie să recunosc, mă gândesc la el de mai bine de un an. Deși unii vor spune că astfel de subiecte nu trebuie discutate în public, că râde lumea de noi – adică ne pierdem aura sfințeniei închipuite și știrbim imaginea de neprihăniți pe care își închipuie unii că o avem (cred, totuși, că avem o părere prea bună despre noi) – și că mărturia Evangheliei are de suferit, personal cred că nu putem trece sub tăcere un astfel de subiect. Sunt slujitori la ora actuala care percept tarife pentru serviciile pe care le oferă.
Să clarificăm încă de la început un aspect important. Cred că este biblic să ne susținem financiar slujitorii. Argumentele biblice sunt mai mult decât suficiente pentru această teorie și au trecut vremurile când derapajele hermeneutice i-au determinat pe unii să susțină că ”păstorul plătit”, la care se refera Hristos în Ioan 10: 12-13, se referă la susținerea financiară a slujitorilor. Apostolul Pavel este mai mult decât clar în această privință: ”…Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie” (1Corinteni 9:14). Că Pavel nu s-a folosit de dreptul acesta este altă chestiune – sunt cu totul alte considerații pe care el le are în vedere – și nu schimbă rânduiala lui Dumnezeu. Bisericile trebuie să accepte ceea ce a rânduit Dumnezeu.
Dar nu despre asta e vorba. Problema pe care eu o semnalez are de-a face cu cei care percep tarife, cu cei care nu vin să slujească până nu-ți spun în față: ”vin, frate, dar îmi dai atâta…” Și situația e gravă, pentru că derapajul acesta tinde să se accentueze, mai ales în rândul celor ce, peste noapte, au devenit un fel de vedete creștine. Și îi am aici în vedere atât pe predicatori cât și pe cântăreți. Cred, totuși, că fenomenul este mult mai accentuat printre cântăreți, pentru că predicatoriii se invita între ei – de cele mai multe ori – pe baza relațiilor de prietenie pe care le au unii cu alții. Este timpul să ne trezim și să oprim simonia. Avem nevoie de slujitori eliberați de iubirea de bani, pe care bisericile să-i susțină financiar, dar care să nu slujească conduși de dorința unui ”câștig mârșav”.
Nu putem tolera să se facă ordinări pe bani – fenomenul este răspândit mai ales în diaspora – și nici să promovăm vedete doar pentru a atrage mulțimile la biserică. Mulți au căzut în cursa aceasta diabolică și cred că dacă vin mulți oameni la biserică – vedetele creștine atrag mulțimile, evident – ne-am îndeplinit menirea. Nu carisma predicatorilor sau talentul cântăreților aduc mântuirea în inimile oamenilor și harul peste biserici, ci prezența lui Isus Hristos. Nu cred că Isus se va manifesta printr-un slujitor care abia așteaptă să se termine slujba pentru a-și încasa plicul cu bani. Să le fie rușine celor ce au transformat darul lui Dumnezeu într-o monedă de schimb!!!
Nu pot să-i înțeleg pe pastorii care acceptă un astfel de compromis și continuă să invite predicatori și cântăreți care au tarife. Lăsați-i cu tarifele lor în buzunar și invitați slujitori care să vină de dragul lucrării și care se mulțumesc cu cât le dă biserica. Cunosc slujitori care au fost mult mai binecuvântați lăsându-L pe Dumnezeu să-i răsplătească și care au căutat mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu.
Am ajuns în situația în care vedetele să fie împărțite în două categorii: scumpe și ieftine. Și, deși printre pastorii din România se cunoaște fenomenul acesta, nimeni nu face nimic. Și uite așa, prin nebăgare de seamă, darul pe care îl primim de la Dumnezeu pentru a-i aduce Lui glorie se transformă în darul care ne aduce nouă bani și glorie. Devenim idolatri pentru că folosim în mod egoist ceea ce Dumnezeu ne-a încredințat și în felul acesta nu mai putem continua!
”…nu pentru un câștig mârșav, ci cu lepădare de sine” (1Petru 5:2).


                                                           Author: Laurenţiu Balcan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu