sâmbătă, 21 iunie 2014

Operă cu flori de sânziene

În perioada 21-24 iunie, la Borşa, se va desfăşura ediţia a 32-a a Festivalului "Nopţi de Sânziene". Evenimentul, organizat de Serviciul Cultură (director, Silvia Grec), şi Primăria oraşului (primar, Sorin Timiş), este din cale afară de "încărcat" cu scene culturale. Sărbătoarea porneşte de la obiceiul tradiţional al învârtirii făcliilor, când, după credinţele populare, se spune că soarele îşi pierde din intensitate, şi trebuie ajutat de oameni, care aprind în această noapte plină de mister focuri pe dealuri, în munţi şi în crucea drumurilor. Se crede că în această noapte, cerurile se deschid, iar Dumnezeu se arată pentru o clipă copiilor cuminţi.
Festivalul debutează astăzi, 20 iunie, cu întâlnirea celor care au lucrat în minerit la Borşa şi cu un parastas în numele celor care s-au stins în minele din Baia Borşa.
Sâmbătă, va fi prezentă fanfara Millennium Band din Baia Mare, care, pe lângă muzica veselă, va intona şi piese de promenadă în amintirea celor care s-au stins în galeriile de mină.
Duminica este dedicată operei. Pentru prima dată în istoria localităţii se va susţine un asemenea spectacol, care va reuni artişti de la Opera Română, Opera Maghiară şi Filarmonica "Transilvania", toate din Cluj-Napoca. Pentru că în istoria localităţii, timp de 200 de ani, pe lângă români au trăit şi aproape 5.000 de evrei, în amintirea lor, la comemorarea a 70 de ani de la sacrificarea lor în lagărele naziste, pe scena din Borşa se va intona "Va pensiero", celebrul Cor al sclavilor din opera "Nabucco", scrisă de Giuseppe Verdi. În timp ce corul va cânta "Zboară, gând, pe aripi de aur,/ Unde este dulcele aer al libertăţii!", coconii din Borşa vor oferi artiştilor făclii aprinse, iar fetele vor dărui tuturor femeilor de pe scenă coroniţe de sânziene. Organizatorii speră că acest spectacol să rămână multă vreme întipărit în amintirea celor prezenţi, pentru că în vara acestui an, în locul numit Ciungii Bălăsânii, unde în primăvara anului 1943 au fost ucişi de armata horthystă peste 350 de evrei, aici se va ridica un monument închinat evreilor. În cea mai de suflet sărbătoare a borşenilor, noaptea Sânzienelor, aceştia şi-au adus aminte de toleranţă şi de ororile istoriei.
Luni, 23 iunie, se va desfăşura un spectacol folcloric în care vor fi prezenţi cântăreţii din Borşa, Ansamblul "Prislopul" şi Fraţii Mihali, iar începând cu ora 21, va putea fi urmărit spectacolul făcliilor aprinse de pe văile Repezii, Poienii, Gârlea şi Rotundu.
Ziua de marţi, ziua Sânzienelor din calendar, va aduce în centrul atenţiei un alt spectacol folcloric, susţinut de Ansamblul "Transilvania", de Ansamblul "Balada" din Bistriţa, de Ansamblul "Doina Clujului", de Anghelina Timiş Lungu şi de nepoatele Titianei Mihali, Valentina şi Titiana.
Această sărbătoare a focului marchează începutul muncilor de vară. Clocoticiul începe să se usuce în iarbă, şi iarba trebuie cosită. Ciobanii din munţii Borşei se vor roti cu făcliile aprinse în jurul turmelor de oi, pentru ca acestea să fie ferite de vremuri grele şi de atacul lupilor.
Nicoară Mihali, împreună cu Ioan Teglaş, vor realiza un film al "Nopţilor de Sânziene", care va ajunge în această toamnă la Festivalul "Astra Film" din Sibiu.


                                                                                        Anca GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu