miercuri, 18 iunie 2014

Șapte concluzii despre primele meciuri de la Cupa Mondială 2014

Toate cele 32 de echipe au jucat, până acum, cel puțin un meci la turneul final din Brazilia.
Cum suntem în cea de-a șaptea zi de Mondial, mai jos, vă prezentăm un rezumat în șapte idei scurte despre ce s-a întâmplat până acum la cea mai importantă competiție fotbalistică a lumii.
Pentru mai multe detalii zilnice despre Cupa Mondială 2014, accesați acest link.
1. Fotbalul a fost de calitate
În afară de meciul Iran - Nigeria (0-0), care a fost o luptă anostă, toate partidele de la turneul final au fost spectaculoase, chiar și cealaltă remiză ”albă”, cea dintre Brazilia și Mexic.
Media de 2,88 goluri pe meci este cea mai bună din ultimii 40 de ani, fiind bătută doar de Cupa Mondială din 1970, organizată de Mexic și câștigată de Brazilia. Atunci s-au înscris, în medie, 2,97 de goluri în fiecare partidă.
2. Arbitrii au greșit mult, iar Goal Control este un pas înainte pentru fotbal
Cupa Mondială a avut parte, în primele zile de competiție, de mai multe erori de arbitraj. Brazilienii au primit un penalty gratuit, în timp ce mexicanilor le-au fost anulate două goluri. Și Elveția a avut de suferit, tot din cauza unei anulări eronate a unui gol.
Primul gol validat electronic din istoria Cupei Mondiale, care a fost, de fapt, un autogol al portarului hondurian Noel Valladares, ar fi stârnit multe discuții dacă n-ar fi existat tehnologia Goal Control. Majoritatea reluărilor nu au arătat dacă a fost sau nu a fost gol, însă sistemul de supraveghere a linei porții și-a făcut excelent treaba și a lămurit, într-o singură secundă, situația.
3. Atmosfera este extraordinară
Cu toate că au existat și partide în care stadioanele nu au fost pline, fanii au făcut mereu spectacol în tribune. Brazilienii iubesc fotbalul, iar acest lucru se vede din plin la fiecare meci.
4. Spania nu mai este ce-a fost
Ibericii au fost demolați în primul lor meci de Cupă Mondială din poziția de campioni mondiali. Casillas și compania au pierdut cu 5-1 reeditarea finalei din Africa de Sud, pe care o câștigaseră în prelungiri, cu 1-0, iar dominația lor în fotbalul mondial a fost zdruncinată din temelii.
De cealaltă parte, Olanda, care la începutul turneului final, era creditată de casele de pariuri cu o șansă din 34 la ridicarea trofeului, are acum o cotă de doar 13 la 1.
5. Germania nu ia prizonieri
Nemții au cea mai omogenă echipă de la turneul final. Majoritatea fotbaliștilor convocați de Joachim Loew la turneul final evoluează împreună de ani de zile, iar antrenorul este în conducerea echipei de un deceniu.
Demonstrația de forță din meciul cu Portugalia, scor 4-0, a trimis un mesaj puternic către celelalte candidate la titlul suprem. Germania nu a bătut drumul până în Brazilia ca să plece cu mâna goală.
6. Latinii se simt excelent în Brazilia
Cu excepția Ecuadorului şi a Uruguayului. Cele două au pierdut primele partide, însă restul formațiilor din America de Sud sau America Centrală au prosperat în Brazilia. Costa Rica a reușit surpriza primei runde, învingându-i pe uruguayeni cu 3-1.
Columbia și Chile au obținut și ele victorii concludente, în timp ce Brazilia și Argentina par să fie deja cu un pas în optimile de finală. Mexicul a făcut două meciuri exacte în Grupa și a strâns deja un număr mare de susținători printre neutrii.
Asiaticii nu au câștigat încă niciun meci.
7. Comentatorii TVR sunt experți în ”perle”
Cu toate că au avut patru ani la dispoziție să se pregătească pentru turneul final, oamenii de la microfoanele Televiziunii Române par să fi fost prinși nepregătiți de Cupa Mondială.
Sorin Hobana a spus că jucătorul francez Yohan Cabaye s-a îmbrăcat cu o flanea, în timp ce Florin Mihoc a susținut, în timpul meciului Columbia - Grecia 3-0, că ”în Brazilia este iarnă, la ora 18.00 est întuneric bocnă”.
Narcis Șelaru a precizat că Roy Hodgson, selecționerul Angliei, ”a antrenat 16 echipe de pe opt continente”, dar și că ”Rusia este atât de largă încât de-a latul ei se regăsesc opt fuse orare”.

                                                                             Sorin BREAZU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu