miercuri, 6 mai 2020

O mărturie despre revista IZVOARE CODRENE



De curând am primit Revista Izvoare Codrene nr.20, o revistă de cultură, artă, istorie, religie și tradiție românească. Fondatorul și managerul acesteia este poetul Vasile Dan Marchiș.
Director cultural artistic: Olimpia Mureșan
Din Departamentul Publicație fac parte: Vasile Bele, Ioan Andreica și Constanța Abălașei-Donosă

Coperta I și grafica de interior aparține graficianului Constanța Abălașei-Donosă.
Amintesc toate acestea, fără a supăra pe cineva, deoarece cu câteva zile în urmă am asistat întâmplător la o discuție pe rețeaua de socializare Facebook, pe tema acestei reviste, de fapt a fondatorului ei. Cum în circumstanța de față, pe lângă alte persoane fac și eu parte în colectivul redacțional al acesteia, nu mă pot simți în elementul meu, dacă nu dau replică celor care aduc critică neîntemeiată. Nu cunosc și nici nu voi pomeni nume, însă mi-am dat seama că persoana ori persoanele care aduc critică, sunt, sau se simt total în umbră. Din acest motiv lesne de sesizat, la această eclipsare, s-au simțit eclipsați de persoana poetului Vasile Dan Marchiș. Nu doresc să fac nici o comparație, însă din perspectiva mea de om care scrie și pictează, care am editat peste 20 de cărți și am avut peste 60 de expoziții personale în țară și străinătate, cred că am priceperea să-mi dau seama ce înseamnă cultură! Apreciez și prețuiesc vrednicia unui om deși el poate fi un țăran la munca câmpului, dar este instruit cu har pentru cultură și frumos; sau poate fi un intelectual de rasă care face lucruri și scrieri minunate spre a bucura semenii. În cazul de față, apreciez voința domnului Marchiș, care poate a renunțat la multe probleme de suflet spre a edita această revistă. Prin fața ochilor, mi-au trecut multe publicații și reviste; revista Izvoare Codrene, o consider puțin diferită față de altele, însă pentru cuvântul tipărit al acesteia s-au alăturat nume luminate din scrisul românesc, deși unii cititori sunt mai sofisticați în cititul tipăriturilor.
Revista Izvoare Codrene, ne oferă ca și titlul ei, nu desprinderea, ci tocmai reîntoarcerea la uneltele tradiționale al celor care trăiesc în acest areal maramureșean și uneltele tradiționale ale scriitorilor cu har și cuvânt. Izvoare Codrene, consider că este o revistă pentru oamenii care doresc să citească rânduri și gânduri, deoarece înainte de cuvânt, este gândul artistului plastic, al scriitorului ori a poetului, al criticului literar ori a jurnalistului. Cuvântul și gândul, naște creații literare memorabile exprimate în arta plastică, poezie, proză scurtă ori roman, critică, cronică, eseistică, spiritualitate. Cu multă apreciere și prețuire voi aminti prin scrierile Domniilor Lor:
POEZIE: Nicolae Silade, Constanța Abălașei-Donosă, Carmen Maria Mecu, Vasile Dan Marchiș, Garofița Jianu, Nelu Danci, Gelu Dragoș, Nicolae Vălăreanu-Sârbu, Olguța Luncașu Trifan, Luminița Potârniche, Ioan Hada, Dragoș Niculescu, Ionel Sima, Ioan Dragoș, Ionela Amalia Sima, Vasile Bele, Eugen Cota, Marian Petrache, Ștefan Aurel Drăgan, Adela Conciu, Mihaela Huțanu.
PROZĂ: Voi aminti în primul rând pe poeta Cristina Ștefan, membră U. S. R. Filiala Bacău. Pe lângă poezie, critică literară ori proză scurtă, Domnia Sa, are în creația literară și câteva romane. Din romanul ” Caz clasat ”, este redat un fragment în această revistă.Daniela Vâlceanu, Olimpia Mureșan, Stroia Lidia.
CRITICĂ LITERARĂ: Valentina Becart-Bisog, Maxim (Iuliu Marius) Morariu.
MEMORIALISTICĂ: Ana Cristina Popescu, Dragoș Niculescu, Antoaneta Turda.
ESEU: Adela Conciu.
SPIRITUALITATE: Ioan Andreica, Mihai Ghiț,
Din activitatea literară a Cenaclului literar a Ligii Scriitorilor din România, Filiala Maramureș, precum și despre atribuirea premiilor literare ale acestei uniuni, sunt menționate de către Vasile Bele. Cei care vor citi această revistă, cu siguranță pot rămâne plăcut impresionați. Cinste mentorului acesteia, membrilor și colaboratorilor, fără de care aceasta nu ar exista.
Constanța Abălașei-Donosă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu