Antologie de poezie și proză creștină
VASILICA MITREA – romancier, eseist, critic literar, jurnalist.
Crezul nostru, al românilor, dintotdeauna a fost că numai credința și dragostea pentru frumos ne pot ține uniți, ne pot face mai buni, mai drepți, mai demni! Două elemente însă au intervenit în această ecuație și nu mai este la fel: politicul și pandemia! În dezbateri politice este mai bine să te abții. Sunt afinități pentru anumite partide politice și riști să-ți strici prietenia dacă nu ai „picat pe fază”!
Și al doi-lea element, despre pandemie. Cum vom socializa dacă ne este interzis a ne întâlni vaccinați cu nevaccinați? Mulțumim Providenței pentru faptul că, prin participarea la realizarea acestei Antologii, s-a creat un cadru frumos pentru promovarea dreptului la educație și cultură!
Autoarea ne dezvăluie o incursiune prin locurile sfinte din Israel, denmită și Țara Sfântă, unde s-a născut Domnul nostru, Iisus Hristos. Un volum apreciat și primit bine de cititori. Autoarea, recomandă fiecărui creștin o vizită la locurile sfinte.
IOAN NICOLAE MUȘAT – scriitor, jurnalist, critic literar
Îngenuncheat popor primordial/De-atât păcat, de-atâta nepăsare,/Faci din cădere ceremonial/Cu îndârjire mergi spre dezmembrare/Ești cel ce-a pus cuvântul către cer/Ești cel ce-ai pus temei agriculturii/Zidit spre Rânduială grănicer?În pașii de-nceput ai omenirii/Ai îmblânzit sălbăticiuni pe deal/Când alții se-ascundeau de a lor teamă/În slujba-ai îmblânzit mărețul cal/Și nemurirea-ți adusese faimă...” Ing. Nicolae Mușat a fondat Asociația pentru Civilizație Ortodoxă, un Om întreprinzător, tolerant, cu un ales caracter.
MIOARA BACIU – poet, eseist, jurnalist
Săptămâna patimilor/În săptămâna patimilor sfinte,/cerul își picură lumina-n suflete/rătăcite-n cascada păcatului,/revărsând aduceri-aminte/din timpurile lui Ponțiu Pilat,/Când Mântuitorul a fost crucificat,/să scape omenirea de păcat.../E-o săptămână-n care-avem de învățat/că sufletu-ar putea fi curățat/prin rugăciune.../Ne-ajută, Doamne, să fim buni/Ne cerne-a inimii neghină/Și locuiește-n noi, de-acum, Să te slăvim, cât firul vieții va să țină/De-acum, până în vecii vecilor, Amin!” Mioara Baciu știe să potrivească slova pentru a merge la inima fiecărui lector. De altfel, am denumit-o și poeta inimilor. Este și redactor-șef la revista Dobrogea Culturală.
LILIANA POPA – reporter, redactor, scriitor
De la facerea lumii cineva a închis eternitatea într-un cerc
„Cred că de la facerea lumii/cineva a închis eternitatea/într-un cerc/într-o indiferență cât un munte/sau într-o frunză/vremuind prin uitarea unui secol bolnav/când a fugit/am întâlnit-o acolo unde nu a reușit să mai stea/ațipită lângă un copac/uitată într-o liniște/uitându-ne una în cealaltă/m-a întrebat ce vise mai are lumea/i-am spus că femeile au visele lor/și copiii au visele lor/și poeții au visele lor/și cuvintele lor/unii visează că se adaptează/unei neîndurătoare ordini mondiale/sau altor religii…” Liliana Popa, reporter, redactor la Radiodifuziunea Română, dar, desfășurând multiple activități culturale și realizator a lor.
DUMITRU SANDU – prozator
Bâtulicu
„Dau drumul timpului și vieții să se cearnă. Cad amintirile prin gânduri ca niște Frunze moarte, mă culcușez prin ele, visânt normalitate… În curte, trepiedul și aparatele de măsurat sunt martorele unei lumi demult uitate. Le văd cum mă privesc și-mi răscolesc dorin ța. Pământul îl aud cum clocotește și mă cheamă. Degeaba însă, acum sunt grele, de-abia le mut prin curte. Le-am aruncat în magazine, căci misiunea lor s-a terminat. Sunt depășite de GPS-uri, tehnologia toată avansânt. Nu mai prezintă interes, sunt doar istorie pentru urmași…” Dumitru Sandu, desi de puțin timp în această lume, a culturii, are deja două volume. Îi urăm multe cărți de-acum încolo.
PAULINA GEORGESCU – scriitoare
Noaptea muribundului
„Ce noapte grea… și ochii/nu se mai închid/și-s tare grei… ca plumbul/E întuneric și-I târziu/mi-e teamă, Doamne, e prima oară/când mi-e teamă/și sufletul îmi este pustiit/În intunecimea aceasta goală/Mă pierd/și nu-mi pot ține/gândurile-n frâu/Ele aleargă/precum caii/Și-s grele/ca năvoadele de plumb,/S-au stin s luminile/În noapte/și liniștea mă trage-n jos/E atâta hău în mine, Doamne,?și-s speriată tare rău/sunt ca un mânz fără de mama/și nici-o luminiță nu mai văd,/Arată-mi drumul/să străbat deșisul nopții,/și nechezatul mamei/să-l aud,/Nu mă lăsa-n pustietate, Doamne,/Păzește-mă/căci tare-mi este somn”. Paulina Georgescu, o scriitoare cu har și dar, implicată în multe activități.
ANDREEA CRISTEA – poetă, prozatoare
Nu-mi da uitarea
„Doamne, dac-ar fi vreodat/Să mă judeci pentru fapte,/Să aduni nemăsurat/Toate câte sunt în carte./Și-mpărțindu-le în două,/Numărându-le-n abac,/Să vadă cam câte-s bune/Și-alte câte sunt păcat./Și-apoi chibzuind cu seamă,/După merit și răsplată,/Să-mi dai Doamne, tot ce merit/Și nimic – nemeritat./Nu-ți cer ca să fii blajin/Și să ierți greșeli uitate,/Tasul nu vreau să-l înclin/Dacă n-am avut dreptate.” Andreea Cristea o poetă care transmite mesaje cititorilor prin versurile sale. Așa cum ar fi menirea fiecărui vers. Și… am dreptate!
ROXELANA RADU – poet, prozator, publicist
Decretul nepăsării
„August. Canicula a topit tot. Soarele nemilos al amiezii a înmuiat caldarâmul și încleiază pașii trecătorilor puțini și nădușiți, care se mișcă parcă cu încetinitorul. Nu mai recunosc nimic din anotimpurile pe care le știam odată. Cu fiecare z ice trece îmi spun și eu, ca odinioară poetul, că „s-a întors mașina lumii, s-a întors cu susu-n jos! Mă uit în calendar… eheeeiii, se pare că mai am de așteptat până la cafeaua cu vedere spre mare…! Așa că, tânjind după vacanță, plec în afara orașului, în căutarea unui aer mai respirabil.Satele picotesc sub arșița zilei, casele mă privesc chiondorâș, curțile sunt pustii, în bătătură… nici țipenie de om! Doar ici-colo mai vezi câte-un câine buimăcit, trecând agale… Radu Roxelana, o scriitoare care promite cititorului să-i descopere creațiile sale. Implicată în ASCIOR, cu rezultate bune în organizarea evenimentelor. Un om de nădejde și de încredere! Un bun prieten!
IULIANA COZMA – poetă
Culoarea universului
„Deasupra mea stau stelele și luna/Sub pașii mei e marea, mă surprinde/Îndrăgostită-s pentru totdeauna/De-albastru infinit ce mă cuprinde!/Să cer culoarea universului, nu pot/Dar o găsesc mereu în ochii mei/Căci port iubirea lumii peste tot,/Iubirea-mi este singurul temei./Pământul mă învață să respir,/Când marea îmi dă viață, și mă poartă/Spre calea luminată de-un zefir,/Într-un abis predestinate de soartă!”
Iuliana Cozma, spune, undeva, în cuvântul său: „M-am născut pentru a muri în versuri și a rămâne veșnic în poezie!” Eu ce pot să spun mai mult?! Multă inspirație în continuare!
VIOLETA BOBOCEA – poet, eseist, prozator, publicist
Trimite, Doamne, un semn!
„Un rău global ne-nvăluie treptat/Și omenirea a îngenuncheat./Trimite, Doamne, un semn din depărtare,/Tu știi că suferim și că ne doare!/Planeta noastră-i semn de întrebare,/Când vom sfârși cu-această teroare?/Când moartea iese iar biruitoare,/Trimite, Doamne, un semn din depărtare!/Doar un mic semn sfios din depărtare,/Când omenirea suferă fără-ncetare,/Iar omul nu-și găsește alinare,/Planeta noastră-i semn de întrebare”. Violeta Bobocea, profesor de limba și literatura română, demonstrează că poate face creație literară, nu numai analiză pe text. Un Om între Oameni!
LELIANA MIHAELA RĂDULESCU – poet, epigramist
Slavă ție
„O, Maică Preacurată, ce ne veghezi din cer,/Încearcă să-nchizi ochii la greșelile noastre;/Căci viața ne e scurtă și speranțele pier,/Ni-i tot mai grea povara, sub zările albastre!/Ne naștem din păcate, neputincioși și goi,/Înțelepciunea pură prea târziu ni se-arată,/Avem prea multă, poate, inconștiență-n noi/Și nu merităm, Maică, lacrima ta curată!/Punând plăceri mărunte, de suflet mai presus,/Ne-mbată ale vieții înșelătoare valuri,/Uităm, ingrați, adesea, martirul lui Isus,/Cu patimă luptăm pentru strâmbe idealuri!” Leliana Mihaela Rădulescu, o scriitoare sensibilă, o prezență agreabilă, amuzantă (prin unele scrieri ale sale). Are în palmares câteva volume!
ANGELA DUMBRAVĂ – prozatoare, publică în diferite reviste de cultură
Despre legende, spaime și poveștile copilăriei
„Trăind pe malul Dunării, Valeria a crezut că satul dintre ape, unde a văzut lumina zilei, este mai „altfel”. Poate de la întinderile de apă, poate fiindcă nu văzuse și alte locuri sau poate satul era fermecat! Oricum ar fi, acolo a auzit cele mai fascinante povești adevărate sau inventate. Satul și poveștile lui fermecate i-au legănat copilăria, mai ceva ca o barcă pe valuri. Și asculta tot felul de povești despre împărați, zâne, sirene, ba chiar despre monștri, căpcăuni și balauri. Cele mai multe i le povestea bunica, mama și mătușa Gafița. În serile de iarnă, când se adunau toți în camera unde se făcea focul…” Angela Dumbravă te farmecă cu povestirile sale despre satul dintre ape, despre copilărie și adolescența sa! Înainte de toate are un caracter foarte frumos, care atrage prieteni în jurul său!
ECATERINA CHIFU – scriitoare, traducătoare, publicist
Pelerini prin grădina Maici Domnului
„De ce ne este dor de Cel Nevăzut, dar îl simțim puternic în inima noastră? Este un dor infinit de Cel ce a revărsat peste lume lumina lui fără margini, ce a semănat iubire și dorește iubire între oameni și față de cele sfinte… Rugăciunile de dimineață făcute de preoții inimoși ne-a făcut să pătrundem în lumina creștină a celor sfinte și să purtăm în inimă speranța că acest pelerinaj ne va purta pe drumul vieții, al dragostei de Dumnezeu, de Iisus Cristos, de Sfânta Fecioară Maria, de sfinții ocrotitori ai neamului românesc. În inimi ne spunem rugăciuni, să fim ocrotiți de Duhul Sfânt în acest lung pelerinaj prin Grădina Maicii Domnului”. O cunosc pe scriitoarea Ecaterina Chifu din 2017, când a venit în Constanța la o adunare, organizată de mine, a USLR. De atunci, urmărindu-i activitatea literară, m-a surprins de fiecare dată. Feicitări! stimată doamnă.
VASILE DIDOACĂ DOJANĂ – poet, publicist
Rugăciune
„TU poți să-mi ierți trecutul tot/Și chiar prezentul Te-aș ruga/Că-i intinat și plin de mărăcini/Dar… fie voia Ta!/Și spală-mi, Doamne, lutul tot/De multe rele împresurat/E prea bolnav și ne-nsemnat/E prea târziu și s-a înnoptat/Și… nu știu mâine ce mi-i da/Dar… fie Voia Ta!/Am tot mâncat din fructe otrăvite/În foi de aur poleite/Din raiul cel sădit în mine/N-au mai rămas decât suspine/Mi-e sete acum/Și foame chiar de Tine/Hai, scoate, Doamne, miezul/Cel de soc, din mine/Și umple-mă cu Tine!/Atâta, Doamne Te-aș ruga/Dar… fie voia Ta”. M-au surprins plăcut nu numai versurile, dar și corecta scriere gramaticală. Din păcate, mai sunt unii poeți care încă nu cunosc unde trebuie și când trebuie să pună anumite semne de punctuație. Toate versurile sale, sunt la fel de inspirate.
ZENOVIA ZAMFIR – scriitoare, publicist
Pelerin prin România „Grădina Maicii Domnului”
„Orice pelerinaj este o mărturisire a credinței, o călătorie pe urmele lui Hristos! Pelerinajul se face pentru a intensifica rugăciunea și viața religioasă în general. Este adesea un act spiritual de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El; este în sine un act de asceză sau nevoință și o ofrandă de recunoștință. Pelerinajul ne arată cum Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios”. Este o încântare să citești tot materialul. Dar, eu mă opresc aici pentru că am câteva elogii la adresa domniei-sale. Mi-a plăcut ideea, „cum Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios”. De altfel, scriitoarea Zenovia Zamfir este și un bun orator. Este o încântare să o asculți.
MARIA BEM – scriitoare
În zi de sărbătoare
„În zi de mare sărbătoare „Nașterea Maicii Domnului din 08.09.2020, am pășit la drum cu altă prietenă, spre o biserică dragă nouă, în localitatea Provița de Jos. Hramul acestei biserici este „Sfântul Nicolae și Sfântul Efrem cel Nou” păstorită de un preot tânăr, Cristian Valentin Dumitru. Aici, oamenii din comună și nu numai, vin îmbrăcați în haine de sărbătoare, adică în costume naționale, lucrate poate chiar de ei sau păstrate de la bunici. Părintele, ne-a îbtâmpinat cu multă dragoste, ne-a dat binecuvântare și am ascultat slujba. Am simțit harul preoțesc și bucuria enoriașilor…” De puțin timp o cunosc pe Maria Bem, iar cu opera sa literară am luat cunoștință doar când m-a rugat să-i fac o recenzie la volumul „Între cer și pământ doar iubire”. Am rămas plăcut surprinsă de această creație literară, precum și de felul cum se prezintă în societate.
FLORENTINA DANU – poetă, publicist, cantautoare
Păstrează candela nestinsă
„Deschideți poarta inimilor ce așteaptă/Lumina sfântă s-o primiți zâmbind/Căci înspre noi o mână se îndreaptă/Lumină din lumină dăruind/Lumină din lumina de pe tărâmul sfânt/Lumină din lumina din Rai către pământ/În vorbe și în fapte lumina s-o purtăm/Iar flacăra din candela nestinsă s-o păstrăm/În astă noapte suflete vibrează/La unison cu îngerii din cor/Și flacăra din candele valsează/În cel mai minunat décor/Hristos a înviat din morți/Lumini aprinse se zăresc la porți/Lumină din lumină în candele aprinse/Rostiți o rugăciune, păstrați-le nestinse…”. Florentina Danu face senzație la orice întâlnire cu scriitorii, nu numai prin versurile sale, dar și prin vocea cu care interpretează melodii de muzică ușoară și populară, prin popularitatea sa.
IONICA BANDBRUR – poetă, publicistă, pictoriță
Iubind
„Iubind, se simte-un fel de înviere/în inima sălbatică-nghețată,/în frunza ce-a căzut că-I blestemată/de toamna-n răzvrătiri când piere!/Iubind, se simt hore în vii cu struguri,/cocoare ccălătoare-ntârziate,/licoare în broboana ce străbate/tot trupul învelit de buze-n muguri./Iubind, se simt seințe-n germinare/și Iadul, Purgatoriu, dar și Raiul/și rugăciunea-n sunetul din naiul/lăsat pe vârf de munte spre uitare./Iubind, re simte-a râului vâltoare/și ploi de mac ice înroșesc apusul,/o fericire ce o toarce fusul/și-n cântul păsării, rănite, moare1”. Da, pe Ionica Bandrabur o reprezintă și o caracterizează iubirea de oameni, de natură, de creație, de desen sau pictură. Îi place se fie înconjurată de oameni, arătând acest fapt prin invitațiile pe care le face chiar acasă la domnias-sa, cu prilejul lansărilor sale de carte. Felicitări! Este o caracteristică a oamenilor sinceri și loiali, deoarece sunt și alții care nu știi nici unde stau, indiferent cât le ești de prieten.
ANA MIHAIL – poetă
Ajută-mi Doamne!
„Doamne, ești bun și mare, nu mă lăsa acum;/Oprește-mă când lunec, alăturea de drum/Îmbracă-mă cu raze, miracol de iertare;/Răul să nu mă ajungă, dă-mi mila Ta cea mare./Alungă nepăsarea, ce-ascute gheare rele/Și ar vrea să le înfigă în visurile mele”/Binecuvântă gânduri și întremează vise/Și nu lăsa să-mi plângă, în suflet, voci învinse./Ajută-mă, du-mi dorul ofrandă nepăsării,/Să nu-și ocupe locul în jocul neuitării;/Ține-mi în suflet, Doamne, luciri de aur pur/Și nu-i arunca zorii speranțelor în drum…”. Ana Mihail, deși a debutat de foarte puțin timp (2020) a dovedit că are potential poetic, având acum trei volume de versuri și apare în alte câteva antologii.
ELVIRA RĂCEALĂ – poetă
Poart-ți crucea
„Tu cruce cu lemnul sfințit/Pe care Iisus a fost răstignit/Ai dovedit credință și-ajutor/În clipa desnădejdii în popor/În crucea care Tu mi-ai dat/Purtând-o cu smerenie am aflat/Că încercările mi-au fost,/De Tine date cu un rost…/Când mi-era bine Te slăveam/Când mi-era greu nu disperam,/În rugă sufletul mi-l linișteam/Că tot la tine ajutor găseam!/Poartă-ți umil crucea ce ți-e dată/Că Tatăl nu te uită niciodată/În crucea cu sfințenia sa/E ajutorul și liniștea ta!” Elvira Răceală o poetă care promite, cu volum sub semnătura sa și apare și în alte antologii, cu cele mai diverse creații, poezie și proză. O felicit și o admir!
Acest volum „Pelerin la porți creștine” antologie de poezie și proză creștină, apare la editura Inspirescu/2021, sub egida Ligii Scriitorilor Dobrogeni și ASCIOR. Am fost încântată de lecturarea fiecărui antologat și nu pot decât să îi felicit pe toți, demonstrând prin participarea la acest volum și credința lor în cele sfinte, dar și conduita ireproșabilă. Oamenii cu aplecare spre Dumnezeu, prin credința lor, au vibrații energetice pozitive și te simți bine în preajma lor.
Vasilica MITREA
Președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu