vineri, 19 august 2022

Cuvântul „rectificare pozitivă” este important

 


                                                                                                  de Dumitru Păcuraru

Ştirea care a străbătut toată mass media provine de la primul ministru care anunţă că rectificarea este pozitivă. Nu contează cât se dă, cui i se dă, de unde se dă, ci contează doar că deja tradiţionala rectificare din augustul fiecărui an este pozitivă.

Întrebarea imediată ar fi de unde bani când de luni, de ani de zile guvernul tot spune că nu sunt bani?

Banii nu pot veni decât de la buget. Bugetul se alimentează din taxe şi impozite plătite de toată lumea. :i angajaţii din sectorul public plătesc impozite, numai că salariile lor vin de la stat, iar impozitele se reîntorc la stat. O sumă importantă de bani vin de la stat şi se întorc la stat.

Contribuie la bugetul de stat fiecare cetăţean care cumpără orice produs la care se adaugă TVA-ul. Aici ar fi de discutat dacă nu cumva guvernul ar putea reduce TVA-ul şi astfel ar mai domoli din creşterea unor preţuri.

De exemplu Germania a redus TVA-ul la gazele naturale de la 19% la 7%. Este o măsură concretă luată pentru reducerea preţului. PNL este împotriva reglementărilor şi cu siguranţă dacă PSD ar face o asemenea propunere s-ar opune. Măsura este valabilă până la sfârşitul iernii, respectiv până la sfârşitul lunii martie.

Nicolae Ciucă prezintă rectificarea ca pe un succes. Este, într-adevăr, un succes, dar de moment. Majorarea salariilor în sectorul de stat abia dacă acoperă inflaţia de 13%, dar în creştere. Desigur, în sectorul privat guvernul nu poate lua aceleaşi măsuri. În schimb ar putea lua măsuri general valabile pentru toată lumea. Scăderea TVA-ului în Germania de la 19% la 7% este o măsură pentru toată lumea.

Partidele de la guvernare, în special PSD şi PNL, nu pot ajunge la o formulă comună. Pe motiv că au viziuni diferite. Opinii, soluţii viabile, pot propune şi partidele mici, dar ele nu le pot impune. Sunt specialişti, economişti, finanţişti, oameni cu idei bune indiferent de ocupaţie, care pot avansa soluţii.

Problema e că nu este cine să-i asculte. Aşa zisele consultării publice sunt doar simple formalităţi. Pierdere de vreme. Cum, de altfel sunt o sumedenie de acte normative care nu fac altceva decât să extindă, să umfle birocraţia stufoasă, din ce în ce mai greu de suportat.

Vasile Dâncu în urmă cu ani de zile, în timpul guvernului Cioloş, propunea reducerea birocraţiei, prin desfiinţarea posturilor celor care nu fac altceva decât să taie frunze la câini. S-a făcurt o consultare publică. Nu s-a realizat nimic.

Deşi la guvernare sunt cele mai mari partide politice, în această perioadă nu s-a luat nicio măsură cu adevărat reformatoare. Se peticeşte pe ici, pe colo. Se dau bani celor care fac gălăgie.

Partidele de opoziţie sunt slabe, aproape inexistente. Din partea lor nu vin propuneri care să trezească interesul populaţiei. USR se mai foloseşte de informaţiile din timpul când a fost la guvernare, dar nimeni nu ţine de poziţiile exprimate de foştii miniştri, de parlamentarii lui. AUR s-a ofilit de când nu mai este obligatorie masca. Odată cu dispariţia măştii anti-covid a dispărut şi Şoşoacă.

Deci din partea opoziţie nu este nimic de aşteptat.

În aceeaşi zi în care premierul Ciucă anunţă rectificarea pozitivă, ministrul de Finanţe declară că există riscul unei crize economice în România. De fapt suntem în criză, numai că nu i s-a găsit un nume. Întreaga economie mondială este în criză, numai că în grade diferite. Criza pare să nu ocolească industria militară. China, care simte şi ea efectele crizei, participă la exerciţii militare în Rusia. Ţările europene şi-au cam epuizat ajutoarele pentru Ucraina. Deci sfârşitul jocului rămâne în seama Statelor Unite, a Rusiei şi Chinei.

În faţa atâtor provocări, rectificarea pozitivă anunţată de premierul Ciucă are doar o semnificaţie politică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu