marți, 11 aprilie 2023

Rocada puterii


                                                                                                    de Gheorghe Pârja

Deschid acest text cu o naivitate asumată. Adică îmi închipuiam că guvernați de o morală creștină, oamenii puterii, de la noi, vor face un armistițiu în Săptămâna Mare și vor pune frâu mișcărilor luptei pentru putere. Adică noi, cei răspândiți pe cuprinsul țării, să primim un semn creștin din partea celor aleși. După cum mai credeam că în această perioadă și războiul își va pune pușca în cui. Se va trece de la moarte și păcat la liniște. Semnul Învierii păcii. Nici una, nici alta. Pentru politicienii români nu-i timp pentru meditație creștină. Vremurile cer veghe și acțiune în același timp. În ciuda stabilității promise, timpul recent românesc a avut parte de suficiente zguduiri, care să ne pună în stare de alertă. Cum a fost noul faliment din sectorul asigurărilor.

Așa își dau seama instituțiile care ar fi trebuit să vegheze la aplicarea legilor că sunt ațipite. După ce a explodat cazul, s-a dovedit că societatea de asigurări lua banii și îi trimitea în Bulgaria. Aflu că se va plăti de la buget paguba. Și fermierii români și-au manifestat nemulțumirile prin viguroase proteste. Dar vânzoleala cea mai mare este în jurul rocadei de la vârful administrației guvernamentale, care a antrenat protagoniștii din PSD, PNL și UDMR. Dar schimbarea nu-l privește doar pe primul ministru, ci și unele ministere mai importante. În ultimele zile s-a făcut o listă pentru ministerul transporturilor. Unii s-au cerut în văzul țării că vor să preia respectivul minister.

Rareș Bogdan vine cu orgoliul politic, iar Gheorghe Falcă și-a pus pe masă meseria de inginer în domeniu. Și va veni altul cu pregătire filologică, să zicem. Cum s-a întâmplat recent, la un șantier naval. Rocada este și un detonator pentru reproșuri politice și învinuiri în procesul guvernării. Că ni se spune că actuala Coaliție a asigurat guvernul stabilității, ceea ce până la un punct este adevărat. Economia nu s-a prăbușit, dar criza provocată de războiul din Ucraina, dar și de alte crize, au afectat calitatea vieții. Scumpirile la produsele de bază și inflația au împuținat veniturile oamenilor. Această stare de fapt se poate constata zilnic în magazine. Cumpărătorii sunt mai prudenți cu mărfurile. Ni se sugerează că rocada va aduce un plus de bine.

Evident că este o tristă propagandă, pe care nici ei nu o cred. Că doar 2+1 ați guvernat țara și până acum. Cu PNRR-ul ați cam dat-o în baltă. Nu știu cum s-a făcut că mai tânărul Ghinea, îmbrăcat în haina de ministru, a mers la Bruxelles și a semnat pentru binele țării după capul lui. Și al câtorva din jur. Apoi s-a retras să privească filmul făcut după scenariul lui. Omul nu a semnat pentru ca România să aibă bani pentru agricultură. Apoi marea încurcătură cu reforma pensiilor speciale și banii condiționați de Centru. Cred că suntem singura țară din Europa care discută mult, aprins și fără final până acum despre problema pensiilor. Totul se discută, toate se amână.

Cică această prevedere ar fi fost trecută de domnul Ghinea și ai lui în catastiful european fără ca puterea politică de la București să fie informată. Și acum caută soluții greu de limpezit. Și rocada bate la ușă. Stați că se mai vântură și alte variante. Ba că se vor alegeri anticipate. Ar fi o mare derută în arhitectura țării. Apoi liberalii mai vorbesc de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Continuă aventura înțepăturilor politice pentru câștigarea de electorat.

Scandalul cu Aeroportul Otopeni face parte tot din aceeași partitură cu calcule și scenarii. Pentru liderul pesedist, viitor premier, nu va fi ușor. Preluând conducerea guvernului, va avea de decontat uzura oricărei guvernări, chiar dacă aliatul liberal va fi alături. Se mai aude în agora că domnul general în rezervă, Nicolae Ciucă, ar fi în primejdie de a-și pierde șefia PNL, chiar dacă va fi ales președintele Senatului. Cine vine? Nu-i grijă, numai că liberalii nu se îndârjesc pentru a urca în sondaje. De pildă, pragul privind abuzul în serviciu a venit din tabăra liberală. Nu cu mare câștig de imagine, ci din contră. S-a văzut că au pus interesele de grup, un interes privat deci, înaintea interesului general.

Asta se va răsfrânge în comportamentul electoral de anul viitor. Desigur, în scenariile care privesc rocada pot să apară situații imprevizibile. De luat în seamă rarefierea interesului domnului președinte Johannis pentru plaja liberalilor. Președintele caută alte pârghii, pentru alte orizonturi. Presa anunță masive tăieri de salarii și disponibilizări. Se mai aude că au dispărut vreo 20 de miliarde de lei. Și încă rocada puterii nu a avut loc. Suntem în Săptămâna Mare! Un pic de liniște nu ne strică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu