luni, 7 ianuarie 2013

Când talentul este mai presus decât condiţia fizică


Demult am avut de gând să scriu despre nişte fotbalişti români foarte talentaţi, mai ales că i-am cunoscut personal şi au jucat la ...F.C. Baia Mare. Nu este vorba de Generaţia Mateianu. La distanţă de 10 ani după acest fenoment fotbalistic naţional, au apărut alţi fotbalişti maramureşeni talentaţi. În povestea mea este vorba de alţi „muşchetari”, (spun asta că erau trei prieteni buni) şi dacă nu mă înşeală memoria erau atunci când s-au întâmplat faptele în Divizia „A” iar patron era cunoscutul Alexandru Koller, fostul mare fotbalist în trupa lui nea Vio, „Şoni” pentru prieteni.
       Ceea ce o să vă relatez  poate fi confirmat de către patronul unui local din Centrul Vechi al Băii Mari, Iosif G. Pe vremea aceea lucram la Judecătoria Baia Mare, îşi avea sediul în Centrul Vechi, pe strada Baia Sprie. Un judecător cu care mă împrietenisem foarte mult, R. M., intră în biroul meu, îmi spune să las dosarele baltă şi să ies cu el o jumătate de oră. Era în ziua aceea preşedinte de şedinţă. Avea de soluţionat  în jur de 35-40 de cauze. Enormă muncă psihică şi fizică pentru un singur judecător! Îl întreb dacă mergem la „Minerul” unde avea el plăcerea să mergem de obicei dar îmi răspunde că fiind în instanţă, vom merge la o crâşmă mai mică să nu fim văzuţi de nimeni şi mai ales de „colegii” avocaţi care au cauze la el. Plus că preşedintele judecătoriei era o femeie autoritară care avea "boală" pe cei care mai trăgeau câte un pahar, soţul ei fiind un prieten al lui Bachus.  Aşa că m-am conformat şi am intrat într-un local de mâna a doua din apropierea Judecătoriei Baia Mare, unde se servea şi mâncare bună, dar noi am intrat direct în biroul (destul de mic la câţi prieteni avea), domnului Iosif. Acolo, surpriză, trei dintre cei mai adulaţi fotbalişti ai Băii Mari serveau vodcă rusească cu suc de roşii! Judecătorul, care-i ştia pe sportivi, le-a spus să stea comozi dar totuşi i-a întrebat ce fac, cum o mai duc. Unul dintre ei, mai îndrăzneţ i-a spus că au şi ei antrenament pe stadionul „Dealul Florilor” de la ora 11,oo dar nu s-au dus la o „cafea îmbunătăţită” la „Vincu” ,la Geiger, deoarece  sunt mulţi ochi indiscreţi şi au preferat să vină în această aşa zisă „bombă” (ca noi, de altfel!).
     Băieţii servesc vodca în prezenţa noastră şi cel mai îndrăzneţ mai cere o ultimă tură din sticla frumos ambalată şi etichetată, pentru toţi cei prezenţi, inclusiv pentru patronul localului. Servim cu toţii, povestim bancuri, unde judecătorul era imbatabil iar cei trei mari fotbalişti ( toţi au jucat ulterior în străinătate, doi dintre ei în Belgia iar unul în Ungaria, şi s-au retras târziu din fotbalul de performanţă!) se retrag cu ochii sclipind  pentru a merge la antrenament. R.M., judecătorul se uită la ceas, mai cere o tură pentru noi şi ceva de mâncat şi-l „descoase” pe Iosif întrebându-l cât au servit cei trei fotbalişti. Acesta calm, ne spune că 400 ml de căciulă şi că a doua zi au meci în campionat! Suntem toţi de acord să mergem să-i vedem cum joacă. A doua zi, ai noştri „galben-albaştri” înving cu 2-1 iar unul dintre cei trei muşchetari a fost eroul meciului cu un gol înscris, pasă de gol la primul gol şi multe „artificii” făcute pe teren cu adversarii: mingi printre picioare, o minge săltată peste adversarul direct, driblinguri spectaculoase, centrări pe capul coechipierilor şi aşa mai departe, şerpuiri, viteză de joc impresionantă şi pase precise. Din păcate nu ne-am întâlnit după partidă iar drumurile nu ni s-au mai intersectat. Acuma dumneavoastră cei care citiţi aceste rânduri să nu credeţi că fac apologia vieţii nesportive. Nu. Pentru că numai talentul nu te duce în vârf, trebuie şi multă sudoare şi efort. Dar atunci celor trei fotbalişti băimăreni le-a ieşit. Cum însă „ulciorul nu merge de multe ori la apă” sunt ferm convins că unul dintre ei, care a cochetat inclusiv cu naţionala României, putea ajunge mult mai sus dacă avea o viaţă sportivă exemplară. Noi în schimb îi dorim succes în alte planuri, ca antrenor şi părinte de fotbalist!

                                                                                   Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu