vineri, 4 ianuarie 2013

Moartea lui Sergiu Nicolaescu, în presa internaţională


Vestea morţii cineastului român Sergiu Nicolaescu a trecut încă de ieri graniţele ţării, subiectul fiind difuzat de mai multe agenţii de ştiri şi publicaţii internaţionale. Majoritatea jurnaliştilor străini amintesc de filmele cu care regizorul român a devenit cunoscut peste hotare, dar şi de latura propagandistică a acestora în regimul Ceauşescu.

BBC News (Marea Britanie) vorbeşte despre filmul „Dacii”, care a fost inclus în al V-lea Festival Internaţional de Film de la Moscova, dar şi despre „Mihai Viteazul”, care a devenit „un clasic al cinematografiei româneşti şi europene”. „Această serie de filme care glorifică trecutul ţării l-a ajutat să câştige faima în ochii publicului român, dar şi să fie favorizat de regimul comunist”, notează site-ul de ştiri.

Ziarul „Le Figaro” ( Franţa )  îl numeşte pe Sergiu Nicolaescu „cel mai prolific regizor român”, menţionând de asemenea o parte dintre personajele marcante cărora le-a dat viaţă ca actor ( Mircea cel Bătrân, Mareşalul Averescu şi Carol I ). Nu în ultimul rând publicaţia aminteşte de „grandioasa co-producţie româno-franceză” „Dacii”, care a a deschis „seria filmelor istorice conforme propagandei comuniste”.

Cotidianul  „Berliner Zeitung” ( Germania ) scoate în prim-plan filmele realizate de regizorul român în coproducţie cu regizori germani, francezi şi americani, amintindu-le în mod deosebit pe cele coregizate cu Wolfgang Staudte ( între care „Lupul mărilor” – 1971 ), dar şi despre contribuţia lui Sergiu Nicolaescu la punerea în scenă a unui spectacol la festivalul de la Bad Segeberg (Germania), la începutul anilor 90. Ziarul menţioneză că regizorul a fost foarte popular în România până de curând, în ciuda faptului că a fost un „propagandist al regimului comunist”.

Agenţia  „Associated Press” ( Statele Unite ale Americii) - de unde ştirea a fost preluată de mai multe publicaţii, printre care şi „Washington Times”- vorbeşte despre faptul că Sergiu Nicolaescu  ( foto ) a continuat să regizeze, în ciuda implicării în plolitică, oferind drept exemplu filmul „Orient Express”. Aceeaşi ştire a fost difuzată şi în Canada, prin intermediul agenţiei „Canadian Press”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu