duminică, 22 septembrie 2013

La şedinţa Cenaclului Scriitorilor Maramureş au citit Silvia Urlich şi Janeta Ciocan


Cred că nu a rămas un scaun liber la întâlnirea cu Literatura şi limba română în sala „Ion Burnar”. Ideea de a o invita pe doamna Janeta Ciocan şi necunoscuta până la urmă, Silvia Urlich,  a dat roade. S-a citit un studiu de specialitate despre grâu, pâinea noastră cea de toate zilele, prescură şi peceţi de către prima scriitoare şi  texte scurte de proză şi poezii de către cea de-a doua.invitată a cenaclului,intitulate sugestiv „Gânduri”..
      N-am de gând să vă plictisesc cu procesul verbal întocmit de către mine cu această ocazie, procese verbale care vor fi tipărite cândva de către Biblioteca judeţeană, dar am să spicuiesc câteva ziceri importante spuse de către cei prezenţi:
        Doamna Delia Răchișan are un discurs admirativ și la subiect asupra textului prezentat de colega şi mentorul dumneaei Janeta Ciocan. ”Acest studiu este un pios omagiu adus preotului Antal din Breb”.
       Poeta Ioana Ileana Ștețco apreciază materialul deoarece îi amintește de lucrurile care se întâmplau și la ea acasă, în Borșa.
       Scriitorul Toma G.Rocneanu face referire la istoria pecetei iar romancierul Victor Tecar spune că o mai mare ”clarificare” a unor aspecte ce ţin de religia ortodoxă ar fi binevenite.
Au mai luat cuvântul: profesorul Dragomir Ignat, jurnalistul Vasile Tivadar, Ion Bogdan, Ioana Ileana Şteţco, Florica Bud şi Dumitru Fânăţeanu.
     La  aproximativ o oră după ce a citit doamna Janetta Ciocan, a urmat scriitoarea Silvia Urlich, autoare a trei cărți şi administratorul site-ului „Popasuri culturale româneşti”: ”Viața de după viață”,” Biserica sufletului meu”și Antologia ”Suflet nemuritor”- ” Popasuri Culturale Românești”
    Au urmat discuții despre textele citite. Nicu Păuna Scheianu arată că ...” nu ştiu cât este literatură sau o mărturisire (spovedanie) dar  Silvia crede în puterea terapeutică a scrisului”. Poetul Dumitru Fânățeanu, consideră că ”are talent” și îi apreciază cele trei cărți publicate până acum.
      Romancierul  Victor Tecar spune simplu: ” Silvia, ai un înger în spate, tinerețea în față și libertatea de a scrie. Ai grijă ce faci cu libertatea!”
      Scriitorul Dragomir Ignat consideră că ” ...doamna Urlich este  mai aproape de liric decât de epic, deoarece ceea ce  a citit este o ”confesiune. O  așteptăm cu drag în continuare!”
       Prozatorul Valeriu Sabău, observă la Silvia Urlich” ...o plăcere a scrisului, femeia aceasta parcă spune o rugăciune. Repetițiile nu sunt supărătoare, deoarece întăresc niște lucruri. Sunt și mici scăpări în exprimare, dar în timp poate deveni o prozatoare autentică”.
         Concluziile le-a tras doamna Florica Bud, preşedintele Cenaclului Scriitorilor: „Mi-a plăcut atmosfera, inclusiv criticile sau observaţiile aduse celor două doamne.  În fapt suntem o familie a Cenaclului. Peste două săptămâni sunt invitaţi să citească Ioana Prelucan şi Vasile Tivadar. Ca temă a cenaclului, îi aşteptăm pe bărbaţi cu texte scurte despre armată, unde domnul Dragomir Ignat le este şeful fiind maior în rezervă”



                                                                       GELU DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu