duminică, 15 septembrie 2013

Poliţiştii maramureşeni verifică legalitatea activităţilor în domeniul panificaţiei şi vor participa la deschiderea noului an şcolar

În perioada 1- 8 septembrie, la nivel naţional au fost desfăşurate ample acţiuni pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
În judeţul Maramureş poliţiştii au efectuat 45 de controale la societăţi comerciale, 21 de controale la persoane fizice şi au verificat 92 de mijloace de transport. Acestea au fost soldate cu constatarea a 52 de contravenţii, ce au fost sancţionate cu amenzi în sumă de 74 000 lei. Poliţiştii au indisponibilizat o autoutilitară şi au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de 2 300 de lei.
Exemplu: Vineri, 6 septembrie, poliţiştii au depistat în trafic o autoutilitară înmatriculată în Bucureşti, proprietate a unei societăţi comerciale din Zalău. Conducătorul auto, angajat al societăţii, efectua activităţi de distribuţie de produse de panificaţie, fără să deţină documente legale de provenienţă pentru întreaga cantitate de marfă. Poliţiştii au sancţionat contravenţional societatea cu amendă în valoare de 3000 de lei iar mijlocul de transport, în valoare de 132 000 lei a fost indisponibilizat. De asemenea au fost ridicate în vederea confiscării produse de panificaţie în valoare de 200 de lei.
Acţiuni desfăşurate de poliţiştii maramureşeni la sfârşitul săptămânii trecute
În perioada 06 - 09 septembrie a.c., poliţiştii maramureşeni au organizat mai multe acţiuni pe raza judeţului. Ei au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă în traficul rutier, prevenirea şi combaterea comerţului ilicit şi a delictelor silvice. În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost constatate 135 contravenţii ce au fost sancţionate cu amenzi în sumă de peste 28000 de lei. De asemenea, au fost reţinute 33 permise de conducere, au fost ridicate 4 certificate de înmatriculare şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 12 mc material lemnos.
Tot în această perioadă, poliţiştii au constatat 17 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
S-a autoaccidentat dar a reclamat că a fost victima unui eveniment rutier
Poliţia a fost sesizată în după masa zilei de 01 septembrie 2013, la ora 18.30, că în Vălenii Lăpuşului a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea unei persoane. Poliţiştii au identificat victima accidentului, un adolescent în vârstă de 14 ani din localitate care a declarat că, în timp ce traversa DJ 109F, în fugă, prin loc nepermis şi fără să se asigure, a fost acroşat de un autoturism de culoare roşie care a părăsit locul accidentului fără să oprească.
Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că de fapt, minorul s-a autoaccidentat când a coborât dintr-un vehicul cu tracţiune animală în care se deplasa împreună cu mai mulţi membri ai familiei. Întrucât toţi au declarat că băiatul a fost accidentat de un autoturism, ei au fost sancţionaţi contravenţional pentru alarmarea falsă a autorităţilor.
Băimărean cercetat pentru infracţiuni la regimul armelor
În dimineaţa zilei de 6 septembrie a.c., administratorul unui local din Baia Mare a sesizat poliţia că un client aflat în stare de ebrietate a provocat scandal şi se manifestă violent. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului l-au identificat pe scandalagiu în persoana unui băimărean în vârstă de 33 de ani. Ei au constatat că bărbatul, după ce a consumat băuturi alcoolice în local, a devenit recalcitrant motiv pentru care a fost scos afară de unul dintre oamenii de ordine. Bărbatul a mers la maşina proprietate personală, de unde a luat un pistol cu gaze cu care l-a ameninţat pe omul de ordine. Acesta a reuşit însă să-l dezarmeze şi să-l imobilizeze iar administratorul a chemat poliţia.
Pentru că nu este autorizat să deţină, poarte şi să folosească arme şi muniţii neletale, băimăreanul s-a ales cu dosar penal. De asemenea el este cercetat şi pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Evenimente rutiere la Baia Mare şi la Satulung
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum a fost cauza unui accident rutier care a avut loc ieri în municipiul Baia Mare. Un bărbat în vârstă de 64 de ani din municipiu a condus un motoscuter pe strada Victoriei. Nu a adaptat viteza la condiţiile de carosabil acoperit cu nisip, a pierdut controlul direcţiei şi s-a răsturnat. În urma leziunilor suferite, bărbatul a fost transportat la spital unde a rămas internat.
Tot ieri, în localitatea Satulung a avut loc un alt accident rutier. Un bărbat în vârstă de 42 de ani din comuna Recea sat Săsar a condus spre Baia Mare un autoturism proprietate personală. Nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, a frânat brusc, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un şanţ unde a rupt branşamentul de gaz aferent unui imobil. Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorului auto şi a celor două pasagere din autoturism, una dintre ele, o adolescentă în vârstă de 12 ani rămânând internată pentru supraveghere la spital.
Cei de conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest şi s-a constat că nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În ambele cazuri cercetările continuă.
Poliţiştii, participanţi la festivităţile de deschidere a noului an şcolar 2013-2014
Gata cu vacanța, începe școala de luni, 16 septembrie a.c., când încep cursurile în unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar din județul Maramureș. Cu această ocazie, pentru a preveni orice incident nedorit în chiar prima zi de școală, poliţiştii rutieri, de prevenire şi de ordine publică vor participa la festivităţile de deschidere.
“Astfel, pe lângă măsurile luate la nivelul întregului judeţ pentru ca festivităţile de început de an şcolar să nu fie umbrite de evenimente neplăcute şi pentru ca elevii care vin şi pleacă de la şcoală sa fie în siguranţă, poliţiştii vor fi prezenţi la festivităţi pentru a adresa câteva recomandări şi sfaturi ce trebuie avute în vedere pentru a preveni infracţiunile cu victime din rândul elevilor.
Odată cu începerea noului an şcolar, drumurile publice din Maramureş vor cunoaşte, la fel ca în fiecare an, intensificări importante ale traficului rutier, atât în municipiul Baia Mare, cât şi în restul judeţului, în special la orele de intrare/ieşire a preşcolarilor şi elevilor de la program.
Desigur, în condiţiile unui trafic intens, siguranţa în care acesta se desfăşoară este diminuată şi creşte pericolul producerii unor accidente rutiere. Acest pericol este creat, printre altele, de neatenţie, manifestată atât de către micii participanţi la trafic, cât şi de către adulţi (fie ei părinţi, conducători de vehicule, etc.), de pornirea cu întârziere către şcoală sau grădiniţă, implicând conducerea autovehiculelor cu viteză prea mare sau traversarea de către pietoni a drumului public în fugă şi prin loc nepermis, de întârzierile cauzate de blocaje în trafic  (sens în care recomandăm părinţilor să evite zonele şi traseele aglomerate, să găsească variante alternative şi să ia în calcul o rezervă de timp pentru deplasarea cu copiii spre şcoală sau grădiniţă).
Accidentul rutier reprezintă una dintre cele mai grave forme de vătămare înregistrate la nivel mondial, conform rapoartelor internaţionale şi a datelor statistice înregistrate. După maladii şi malformaţii congenitale care depind în mică măsură de opţiunea de viaţă a fiecărui copil sau tânăr, accidentul rutier se manifestă ca imediat următoarea cauză care determină mortalitatea în rândul tinerei generaţii din cauza absenţei unor abilităţi primare de auto-siguranţă”, a declarat Dumitrița Rus, purtător de cuvânt al IPJ Maramureș.
“Cu toate acestea, este deosebit de important a nu fi ignorat faptul că aceste evenimente puteau fi soldate cu urmări din cele mai  grave şi doar împrejurările au făcut ca minorii să fie accidentaţi uşor. Constatăm că, în continuare, cele mai multe accidente din această categorie s-au produs din cauza traversării neregulamentare a drumului.
Având în vedere aceste considerente, Serviciul Rutier Maramureş atrage atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier asupra vulnerabilităţii pe care o prezintă micii participanţi la trafic în zona drumului public, asupra necesităţii conştientizării, de către adulţi, cu privire la responsabilităţile pe care aceştia le au pentru prevenirea implicării copiilor în accidente rutiere”, a concluzionat Rus.

                                                                                   G.D.L.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu