Maramureşenii sunt cunoscuţi ca bucătari grozavi, chiar şi
în perioadele de post dar şi gospodinele de la fiecare casă în parte.
De astăzi, 15 noiembrie - a început Postul Crăciunului. Iată
3 reţete de post de la mine din Lucăceşti, Ţara Chioarului, Maramureş:
1. Fasole uscată cu
varză murată
Cu o seară înainte de a prepara mâncarea, fasolea se pune în
apă rece. Dimineața se poate pune la
fiert, iar separat se fierbe varza murată tocată. Când ambele sunt fierte, se
pun în același vas. Se face un rântaș cu ulei și
se pune peste ele, alături de puțin
piper. Cei care preferă mâncarea mai acră, pot să guste și să adauge zeamă de varză. Eventual, se poate frige o linguriță de boia în puțin ulei și se poate
turna deasupra.
2. Sărmăluțe
de post ca la bunica acasă
Se folosesc frunze de varză acra sau de varză proaspătă,
opărite cu o zi înainte. De asemenea, se pot folosi frunze de viță sau de gulii. Mai este nevoie de 250 g
orez, 250 g pasat sau mălai măcinat mai mare, 2 cepe tocate, 2 morcovi dați prin răzătoare, 250 g ciuperci, 100 ml
ulei, 100 g faină, ulei, sare, piper, cimbru.
Pentru umplutură se călește
ceapa în ulei și se adaugă o roșie tăiată mărunt (sau o linguriță de paste de tomate), orezul, pasat,
ciupercile date prin mașina de tocat cu
ochiuri mari, morcovii și condimente.
Compoziția se lasă la rece cel puțin 10 minute, apoi va fi folosită pentru a
umple frunzele. Gospodinele din Maramureș
obișnuiesc să pregătească sarmalele la
cuptor, în oală de lut. Pe fundul vasului de pune un strat gros de varză și o crenguță
de cimbru. Sarmalele se așază în
straturi, fără să fie presate. Deasupra se pune, de asemenea, un strat de
varză. Peste acest ultim strat se toarnă ulei. Interesant este că oala nu se
acoperă cu un capac clasic, ci cu un aluat.
Aluatul se face din 100 g făină, apă, sare și piper. Se obține
o foaie groasă, de un deget, care se pune peste oală ca un capac. Aluatul se
lipește bine de gâtul oalei; acesta nu
va permite pierderea aburilor, iar sarmalele vor fi mai fragede, mai suculente.
Oala stă la cuptor circa 40 de minute, la foc potrivit. Când se stinge focul,
se mai lasă oala în cuptor aproximativ o oră.
3. Ardei umpluți
cu orez
Se folosesc 10-12 ardeo grași,
200 de grame de ciuperci, 100 g orez, o ceapă, o cutie de roșii în suc (sau 3-5 linguri bulion), pătrunjel
verde, sare, piper, ulei și, opțional, un mix de legume.
Ceapa tocată se călește
în ulei încins și se adaugă ciupercile
tăiate și orezul. Când ceapa devine
sticloasă, se toarnă o cană de apă și
se adaugă o lingură de mix de legume. Apoi, se lasă să fiarbă până se înmoaie
orezul. Se stinge focul și se adaugă
verdeața tocată. Amestecul obținut e folosit la umplerea ardeilor. După ce
ardeii sunt umpluți, sunt așezați
într-o cratiță. Peste ei se vor pune
câteva roșii tocate, alături de sucul
de roșii. Se adaugă apă până se acoperă
ardeii. Cratița acoperită intră apoi la
cuptor, unde va sta aproximativ 45-60 de minute.
Surse: formula-as.ro, maramures-online.blogspot.ro
Ana DRAGOŞ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu