miercuri, 25 iunie 2014

Italienii şi bătuţi şi ...muşcaţi!

 Campionatul Mondial din Brazilia este cel mai interesant şi ciudat din ultimele mondiale la care am asistat la TV (asemeni lui Victor Piţurcă), iar cam din 1978 din Argentina lui Kempes şi Ardiles, le-am văzut pe toate iar meciurile în proporţie de 80%! De ce spun asta?! În primul rând datorită surprizelor de proporţii care au avut loc până în acest moment, apoi greşelilor de arbitraj, gesturilor unor jucători şi antrenori şi nu în ultimul rând manifestărilor violente din oraşele braziliene, a celor care s-au opus organizării acestui CM costisitor pentru o ţară săracă, cu multiple probleme economice şi sociale.
    Mai sunt de jucat 8 meciuri în grupe (Honduras-Elveţia, Ecuator-Franţa în Grupa E;Nigeria-Argentina, Bosnia-Iran în Grupa F şi USA-Germania, Portugalia-Ghana în Grupa G; Coreea de Sud-Belgia, Algeria-Rusia în Grupa H) şi 3 campioane mondiale deja sunt eliminate! Toate din Europa, unde sunt cele mai importante campionate din lume, locul unde s-a inventat „sportul-rege”. Este vorba de Anglia, cu un joc „fără sare şi piper”, previzibilă şi puţin apatică; Spania, actuala campioană, obosită, care a încasat în primul meci de la olandezi nu mai puţin de 5 goluri şi s-a făcut de râs până şi cu Chile; Italia, o echipă anonimă, fără personalitate, nervoasă, care în meciul decisiv pentru calificarea mai departe în optimi nu a ştiu să gestioneze meciul cu Uruguay, ba mai mult Luis Suarez l-a muşcat la propriu pe fundaşul italian Giorgio Chiellini şi l-a determinat, după eliminarea din grupe, pe antrenorul Cesare Prandelli să-şi dea demisia!
      Din Europa, cel mai bine s-au descurcat până în acest moment: Olanda, Germania, Franţa şi Belgia; din America de Sud: Brazilia, Argentina, Chile şi Uruguay iar din America de Nord şi Centrală: Mexic, USA şi Costa Rica, ultima, cea mai plăcută surpriză a mondialului.
     Două vorbe şi despre Grecia, echipă cu care ne vom reîntâlni în preliminariile Campionatului European. Este o echipă care şi-a meritat locul la acest campionat mondial fără doar şi poate iar faptul că s-a calificat din grupe ar trebui să-i dea de gândit lui „nea Piţi”, federaţiei şi jucătorilor români în primul rând. De urmărit în continuare grecii...
     Despre eliminarea echipelor europene inclusiv Portugalia „Balonului de Aur” Cristiano Ronaldo aud multe: că jucătorii ar fi obosiţi după ce au jucat atâtea meciuri în campionat, în cupele europene, a Ligii, a Regelui, la naţională, dar vreau să vă atrag atenţia că la fel de multe meciuri au jucat şi argentinianul Messi sau brazilianul Neymar, uruguayanul Cavani sau chilianul Alexis Sanchez. Probabil că şi clima îşi spune cuvântul la europeni în special, dar mă gândesc că şi conturile grase ale unor jucători poate fi o cauză! Am văzut cu câtă determinare joacă echipe precum Costa Rica, Mexic, USA sau Uruguay. Ar putea fi o explicaţie şi patriotismul, nu?!
     Oricum, este un Mondial care de abia acum începe, o dată  cu meciurile eliminatorii. Şi fiindcă nu mă pricep la pariuri, am să vă spun că, personal, văd o finală Brazilia-Argentina dar nu mi-ar displace şi o finală europeană,Olanda/Belgia-Germania/Franţa pe tărâm sud-american.

                                                                  Gelu DRAGOŞ, membru A.P.S.R.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu