joi, 13 noiembrie 2014

Elevii navetişti din Şomcuta Mare au nevoie de un autobuz

Pentru a nu-i mai trezi pe cei 212 elevi navetişti cu noaptea-n cap, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare a solicitat, încă din 2013, un autobuz, iar marea speranţă a conducerii unităţii e ca, în tranşa cu astfel de mijloace de transport promisă spre finalul anului, să se regăsească şi autovehiculul cerut. În total, reţeaua şcolară a acestei urbe cuprinde şapte unităţi (aflate în: Şomcuta Mare, Finteuş, Codru-Buteasa, Ciolt şi Buciumi), în care învaţă 1.300 de preşcolari şi elevi. Primii elevi ajung la şcoală la ora 7!!!
În momentul de faţă, cea mai stringentă nevoie a liceului din Ţara Chioarului e acel autobuz cu o capacitate de 30 de locuri care ar ajuta elevii să facă naveta la ore convenabile. Solicitarea către Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost înaintată încă din debutul anului şcolar trecut, dar problema ar primi rezolvare abia spre sfîrşitul lui 2014 cînd e anunţată o nouă tranşă de microbuze pentru Maramureş. Pînă atunci, transportul elevilor se face cu ajutorul a trei microbuze (două cu 16+1 locuri şi unul cu 8+1 locuri), iar în cele dintîi staţii (în satele Buteasa şi Vălenii Şomcutei) şcolarii trebuie să se prezinte la ora 6,15. Astfel, primii elevi ajung în sălile de clasă la ora 7. La cealaltă extremă se află cinci copii din cătunul Runc care, pe timp de iarnă, din pricina unui drum greu accesibil, ajung cu întîrziere la cursuri (în jurul orei 8,15). „Un autobuz şi un microbuz ar ajuta elevii să ajungă la şcoală la ore convenabile, urmînd ca un microbuz să fie înapoiat inspectoratului şcolar”, punctează Claudiu Vladimir Mureşan, directorul liceului din Şomcuta Mare.
Firmă de transport, angajată de părinţi
Tot în privinţa navetei se confruntă cu o problemă şi 15 elevi din localităţile Remetea Chioarului, Berchezoaia şi Berchez care trebuie să ajungă zilnic la cursurile liceului din Şomcuta Mare. „Întrucît pe această rută nu există un mijloc de transport în comun, am făcut o solicitare către URBIS, dar am primit un răspuns negativ. În consecinţă, părinţii acestor liceeni s-au văzut nevoiţi să angajeze o firmă privată şi, lunar, plătesc din propriul buzunar (circa 75-80 de lei de elev, n.r.) pentru transport”, mai explică directorul liceului. Cu dificultăţi vizavi de transport se confruntă şi 30 de cadre didactice care se află pe lista navetiştilor. „Legea spune că se decontează contravaloarea abonamentului dacă există un mijloc de transport pe acea rută, însă în cazul nostru circulă un astfel de mijloc doar pe traseul Baia Mare - Cluj-Napoca”, subliniază Claudiu Vladimir Mureşan.
Se întrezăreşte o clasă de bio-chimie
Pînă în urmă cu şase ani, profilul liceului din Şomcuta Mare era unul agricol, dar o reorientare înspre clase de profesională nu ar fi agreată de învăţăcei. Unitatea are astfel o clasă în aria reală şi două în sectorul uman, specializări care le mijlocesc absolvenţilor să se îndrepte spre cursuri universitare din: Baia Mare, Cluj-Napoca şi Oradea. Mai mult, din anul şcolar viitor, liceul e posibil să oferteze o clasă de biologie-chimie deoarece, în urma unui sondaj de opinie, elevii s-au arătat încîntaţi de o astfel de pregătire. „Intenţionăm să transformă o clasă de uman în bio-chimie. Pentru a primi, însă, acreditare, avem nevoie de un laborator, iar în acest sens sînt promisiuni din partea unor consilieri locali. Laboratorul necesită o investiţie de circa 350 de milioane lei vechi”, declară directorul Liceului „Ioan Buteanu”.

                                                                           Maria STOICA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu