marți, 1 septembrie 2015

Preşedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad: "România joacă un rol important în cercetarea fundamentală din domeniul fotonicii

România joaca un rol important in cercetarea fundamentala in domeniul fotonicii, a afirmat marti presedintele Academiei Romane, Ionel-Valentin Vlad, in cuvantul de deschidere a conferintei internationale de micro-nano-fotonica ROMOPTO.
 Mentionand ca evenimentul are loc in 2015, cand UNESCO marcheaza Anul international al Luminii, comemorand o serie de realizari din lumea fizicii legate de numele lui Maxwel, ori Einstein, acad. Vlad a trecut in revista realizarile tarii noastre in domeniu amintind laserul de la Magurele din cadrul Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor.
 "Cercetarea si educatia sunt sansa pe care România o are, sansa unui viitor pe care nu avem voie sa-l ratam. Romania puternica nu poate fi decat bazata pe cunoastere, iar prosperitatea si progresul societatii vin impreuna", a declarat presedintele Klaus Iohannis, in deschiderea evenimentului.
 Seful statului a propus trei teme de reflectie: prioritizarea reala a sectorului de cercetare, dezvoltare, inovare; instituirea unui climat de integritate, predictibilitate si transparenta decizionala si intarirea legaturii intre educatie si cercetare-inovare.
 "România nu poate ramane pe ultimul loc in Europa in domeniul activitatii de cercetare si inovare", a spus Iohannis, subliniind ca "este momentul unui consens politic si social real pentru o Românie creativa, o Romanie a inovarii capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale economice, demografice, de securitate si climatice".
 Totodata, presedintele si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini un efort inter-institutional sustinut pentru ca la celebrarea a 100 de ani de unitate si modernitate a statului roman tara noastra sa se afle ''pe alt loc in ierarhia europeana in ceea ce priveste performanta in cercetare si inovatie".
 La manifestare a fost prezent si ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Campeanu.
 Eveniment stiintific dedicat opticii si laserilor, care se desfasoara in Romania o data la trei ani, cu o importanta reprezentare stiintifica de nivel mondial, desfasurata pe durata a patru zile (1 — 4 septembrie), conferinta ofera expertilor care lucreaza in domeniul opticii si laserilor prilejul de a discuta despre cele mai recente rezultate, de a dezvolta schimburi interdisciplinare si de a evalua perspectivele de aplicatii.
 Programul conferintei, care presupune o serie de mese rotunde pe teme speciale — laserii si sursele de radiatii, nanofotonica si optica cuantica, optica non-lineara, biofotonica, optoelectronica — va reuni prezentari plenare ale invitatilor speciali, sesiuni paralele de lucru pe teme dedicate si sesiuni de postere.
 Conferinta este organizata de Academia Română, prin Sectia de Stiinte Fizice, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor Magurele, Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, Universitatea "Politehnica" Bucuresti, Societatea Română de Fizica si Asociatia studenteasca a INFLPR afiliata la Optical Society of America. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu