duminică, 27 septembrie 2015

Cenaclul literar al Filialei Ligii Scriitorilor Români din Maramureş

 Este sfărșitul lunii septembrie, sîntem în 26 septembrie, afară plouă, cred că este ploaia care a întârziat în această vară, și cu temeinicie am început și noi această activitate literară, cu multiple scopuri, și roade deosebite in munca celor cu vechime, peste care această vară nu a trecut numai cu un bronzeu, au adus și rodul muncii, doamna Băințan Carmena, care a venit cu volumul de proză:"Iubirea din tăcere", un volum de 117 pagini tipărită la Eurotip din Baia Mare. Un alt volum de epigrame scris de Toma Gross Rocneanu, recent ieșit de sub tipar, la 97 de pagini, tipărit la editura Masterlibris din Cluj Napoca cu titlul: "Extrase din ...Spin". Tot dănsul aduce volumul VI și VII, al "Cubului epigramistic "Spinul" din Baia Mare, o cronică a acestui prestigios club, din ultimii trei ani.
      Doamna președintă Băinţan urează "Bun venit" tuturor și dă cuvântul domnului Milian Oros care pregătește un Cenaclu literar la Ulmeni, cu lansari de carte și prezentări de scriitori care fac parte din Filiala Ligii Maramureș. Probleme sînt, mijlocul de transport, și ce tipuri de volume vor prezenta în acel cenaclu din Ulmeni. Colegii prezenți cer atît lămuriri cît fac și propuneri pentru această activitate
      Ne-au onorat cu prezența doamnele: Carmena Băințan, Olimpia Mureșan, persoană din Ulmeni, doamna Aurelia Oancă, domnii Andreica, Milian Oros, Rocneanu G. Toma,  părintele Radu Botiș, Ioan Meteș Morar, Dragomir Ignat. Discuțiile au luat și alte aspecte care cuprindeau activități viitoare, dar și unele planuri de organizare în filială. Doamna Carmena Bâințan propune excluderea celor care nu participă la mai mult de cinci ședințe și alte aspecte ale vieții interne de cenaclu. Unii dintre colegi se plâng de felul de-a premia scriitorii, discuțiile mergând și în trecutul apropiat ale acestor premieri scriitoreşti maramureşene. Părerile sunt pro și contra, dar toți sunt de acord că prin aceste premieri, mai mult sunt umiliți decât recompensați pecuniar.
      Doamna Carmena Băintan, spune că o poezie a domnului Andreica i-a servit de motto cărții domniei sale și spune că își dorește ca toți colegii scriitori să folosească versuri și citate din operele lor. Domnia ei dorește din suflet ca să fim uniți și să nu mergem spre denigrarea colegilor, dacă eventual chiar nu ne place ceea ce "produce" acel coleg.
        Ne prezintă volumul proaspăt scos din tipografie.este un excurs pe margina unei croaziere de plăcere.
        După aceste dezbateri, în corpore membrii Filialei Ligii Scriitorilor se deplasează în Sala de Conferințe a Bibliotecii Judeţene, unde se premiază "Cărțile anului".



                                                                        Toma Gross ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu